مخالفت رئیسی با پرداخت سود30 درصدی به سپرده های خاص

همین چند وقت پیش بود که محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی که حالا بالغ بر یکسال و نیم است که بر کرسی ریاست این بخش مهم از سیاستگذاری اقتصاد کشور تکیه زده است، اعلام کرد که بانک مرکزی تصمیم گرفته برای کنترل نقدینگی و استفاده از منابع در دست مردم به عنوان ابزاری برای تامین مالی طرح‌های پیشران تولیدی، گواهی اوراق سپرده ۳۰ درصدی را برای مدت محدود منتشر کند و منابع حاصل از آن را به سمت بخش تولید هدایت نماید.

مخالفت رئیسی با پرداخت سود30 درصدی به سپرده های خاص

کانال تلگرامی که با عنوان سپاه پاسداران فعالیت دارد نوشت طبق شنیده‌ها در جلسه صبح روز چهارشنبه  دولت، رئیس جمهور در ارتباط با تداوم اعطای نرخ سود ۳۰ درصد به مسئولین تذکر داده است!

این کانال که خبرخود را به نقل از فصل اقتصاد نوشته اضافه کرده که تداوم نرخ سود ۳۰ درصد علاوه بر صدمه زدن به تولید سیستم بانکی را نیز دچار اختلال می‌کند

کانال خبرهای فوری نیز نوشت در پی انتشار اطلاعیه بانک مرکزی درباره انتشار مجدد اوراق گواهی سپرده‌ی خاص ۳۰ درصدی ، شنیده شده که در جلسه چهارشنبه دولت، رییس جمهور نسبت به تداوم این اقدام بانک مرکزی تذکر داده است.

اشتباه پشت اشتباه در سیاست‌های «فرزینی»/چه کسی تاوان افزایش پایه پولی و ناترازی بیشتر بانکها را می‌دهد؟

در همین حال  اقتصاد آنلاین نیز نوشت ،  درست در شرایطی که بسیاری منتقدانه به تصمیم بدون برنامه بانک مرکزی برای انتشار ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی و کوچ سپرده‌های بلندمدت با نرخ‌های بهره پایین به پله‌های بالاتر دریافت سود می‌نگریستند، تیم محمدرضا فرزین دوباره بر صور انتشار ۸۰ هزار میلیارد تومان دیگر از این اوراق مخرب دمیده‌اند؛ اما چه کسی تاوان افزایش پایه پولی ۲۸۰ هزار میلیارد تومانی در اقتصاد ایران را خواهد داد؟

تصمیمی درست؛ اما در اجرا نادرست. این درست حکایت برخی از تصمیماتی است که از ساختمان لاجوردی میرداماد بیرون می آید. تصمیماتی که با ایده‌های خوب؛ اما بلندپروازانه روانه هیات وزیران می‌شود و در آخر، به دلیل در نظر نگرفتن ملاحظات و تصمیم‌گیری نادرست، به خطا می رود. آخرین نمونه آن هم سیاست انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی است که در ابتدا قرار بود نقدینگی را از دست مردم جمع کند و کمک‌حال اجرای سیاست‌های ضدتورمی دولت باشد و حالا به اهرمی برای ناترازی بیشتر بانکها تبدیل شده است.

تصمیمات نادرستی که از ساختمان لاجوردی میرداماد بیرون می آید

همین چند وقت پیش بود که محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی که حالا بالغ بر یکسال و نیم است که بر کرسی ریاست این بخش مهم از سیاستگذاری اقتصاد کشور تکیه زده است، اعلام کرد که بانک مرکزی تصمیم گرفته برای کنترل نقدینگی و استفاده از منابع در دست مردم به عنوان ابزاری برای تامین مالی طرح‌های پیشران تولیدی، گواهی اوراق سپرده ۳۰ درصدی را برای مدت محدود منتشر کند و منابع حاصل از آن را به سمت بخش تولید هدایت نماید.

البته همان روزهایی هم که این اوراق منتشر شد و با استقبال پرتقاضای مردم مواجه شد، گزارش های میدانی خبرنگار اقتصاد آنلاین از شعب بانکی به خوبی نشان می داد که خبری از ورود پول تازه به نظام بانکی نیست و این تصمیم، بیشتر به کوچ سپرده‌ها شبیه است، یعنی عزیمت سپرده‌های بلندمدت با سودهای ۲۵ و ۲۶ درصدی به سمت سپرده‌های ۳۰ درصدی و خیلی خبری از جمع‌آوری پول‌های سرگردان در دست مردم که می‌تواند تبدیل به بهمنی از نقدینگی سرگردان در بازارهای طلا، سکه و ارز شود، نیست.

درست در بحبوحه فروش اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی در نظام بانکی، خبرنگار اقتصاد آنلاین گزارشی میدانی از شعب بانکی را تهیه کرده بود که در آن، برخی بانکها از این سیاست بانک مرکزی برای انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی نالان بودند و عنوان می کردند که یک کار و بار اضافی بر دوش نظام بانکی تحمیل شده است و بیشتر مردم، سپرده های با سودهای پایین تر اما یکساله خود را به سپرده ۳۰ درصدی تبدیل می کنند.

در این میان، بانکداران معتقد بودند که همین امر، نه تنها پول جدیدی را عاید نظام بانکی نمی کند، بلکه فقط کارمندان را خسته تر از انجام عملیاتی می کند که اتفاقا بار مالی حداقل ۵ تا ۶ درصدی برای بانکداران دارد.

۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی منتشر شد

حالا یک مقام مطلع در دولت در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین خبر از انتشار ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی می‌دهد و می‌گوید: دولت اینگونه توجیه شده بود که با انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی، قرار است نقدینگی از دست مردم جمع شده و یا در یک نگاه دیگر، سپرده‌های کوتاه مدتی که در نظام بانکی وجود دارند و هر از چند گاهی به بازارهای نقدشونده دیگر منتقل شده و آنها را متلاطم می کنند، تبدیل به سپرده های بلندمدت یکساله شوند.

او می‌افزاید: در واقع، دولت اینگونه در ذهن داشت که با این اقدام بانک مرکزی، حتی ممکن است حجم قابل توجهی از پول های جدید وارد نظام بانکی شود، در حالیکه این طور نشد و عمدتا اتفاقی که در نظام بانکی رخ داد، تبدیل سپرده‌های بلندمدتی بود که نظام بانکی بابت آنها ۲۳ تا ۲۵ درصد سود می‌پرداخت و حالا باید برای همان پول‌ها، ۳۰ درصد سود بدهد.

افزایش ناموزون نرخ سود بین بانکی

نکته حائز اهمیت دیگری که باید به آن اشاره کرد، افزایش نرخ سود بین بانکی متاثر از این تصمیم بانک مرکزی است؛ به نحوی که این نرخ سود اکنون با رشد تصاعدی مواجه بوده است و حتی گزارش‌های میدانی خبرنگار اقتصاد آنلاین حکایت از آن دارد که تا پیش از اجرای این سیاست بانک مرکزی، شبکه بانکی برای سپرده‌های درشت بالای یک میلیارد تومان حداکثر ۲۸ درصد سود می‌پرداخت، اما اکنون این سود به ۳۲ تا ۳۳ درصد رسیده است.

در واقع، این تصمیم بانک مرکزی علیرغم شعارهای زیبای رییس کل آن، منجر به تحمیل بار مالی سنگینی به بانکداران شده و بسیاری از بانکها نیز از این گواهی ها شاکی هستند و حالا بدتر از همه آنکه بانک مرکزی خبر از انتشار ۸۰ هزار میلیارد تومان گواهی اوراق سپرده دیگر داده است که این موضوع، بسیاری را با نگرانی های عمیقی مواجه ساخته است.

۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده جدید در راه است!

یک مقام مسئول در نظام بانکی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین با انتقاد از تصمیم جدید بانک مرکزی می گوید: متاسفانه در ماههای گذشته تصمیمات عجیب و غریبی از سوی بانک مرکزی اتخاذ می شود که اتفاقا نتایج آن منجر به تورم، کاهش ورود ارز و هدررفت منابع ارزی می شود؛ موضوعی که شاید ماهها بعد آثار آن مشخص شود.

او می گوید: بانک مرکزی مداخلات سنگینی را در بازار ارز صورت داده است اما در نتیجه آن، تنها توانسته نرخ را در حدود ۵۴ تا ۵۵ تومان به ازای هر دلار نگاه دارد و متاسفانه این تصیمات غلط با اجرای سیاست های دستوری و ارزپاشی همچنان ادامه دارد.

این مقام مسئول می گوید: تصمیمات اخیری همچون انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی هم حتما پایه پولی را افزایش داده و منجر به افزایش ناترازی بیشتر بانکها می شود.

ابراهیم رئیسی بانک مرکزی فرزین

در همین حال نورنیوز رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی  اظهارات متفاوت دو عضو تیم اقتصادی دولت در مورد عرضه اوراق سپرده‌های خاص را بررسی کرد؛

در مطلب نور نیوز آمده است در حالی که وزیر امور اقتصاد و دارایی اخیرا اعلام کرده بود که سیاست عرضه اوراق گواهی سپرده با نرخ سود علی‌الحساب 30درثد، موقتی است، امروز بانک مرکزی با انتشار اعلامیه‌ای تاکید کرد این اوراق با استقبال خوبی مواجه شده و لذا این سیاست متناسب با مقتضیات زمانی و با حجم و سقف‌های مختلف تکرار خواهد شد.

براساس اعلام بانک مرکزی این برنامه یک سیاست موقت نبوده و متناسب با مقتضیات زمانی و بنا بر تشخیص و ضرورت، عنداللزوم با حجم و سقف‌های مختلف برای هدایت هدفمند نقدینگی به سمت تولید، طرح‌های مولد و اجرای دقیق برنامه‌های سیاست‌گذار پولی در مهار نقدینگی و تورم ادامه خواهد داشت. 

صدور اطلاعیه توسط بانک مرکزی در شرایطی انجام می‌شود که چند روز پیش سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی طی اظهاراتی درباره مدت زمان عرضه اوراق گواهی خاص اعلام کرد که این سیاست برای سپرده های خاص و پروژه‌های ویژه تعریف شده و قرار نیست ادامه‌دار باشد. 

اکنون بانک مرکزی تاکید کرده که مواضع رسمی درباره اجرای برنامه‌های مربوط به سیاست‌های پولی و بانکی کشور فقط توسط رئیس‌کل بانک مرکزی و رئیس شورای پول و اعتبار به عنوان سخنگو اعلام می‌شود. 

حال با توجه به مفاد اعلامیه بانک مرکزی و نقض عملی اظهارات وزیر امور اقتصادی و دارایی در این زمینه، باید صبر کرد و دید که آیا عرضه این اوراق در آینده تکرار خواهد شد یا خیر؟ 

بر اساس دستورالعمل و مجوز انتشار و عرضه اوراق گواهی سپرده خاص که ۱۱ بهمن به شبکه بانکی ابلاغ شد بانک مرکزی با هدف تامین مالی سرمایه در گردش طرح‌های اقتصادی با بازدهی مناسب مبلغ ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سهمیه به کلیه بانک‌های کشور جهت انتشار گواهی سپرده خاص صادر نمود که به‌صورت کامل به فروش رسید. 

همچنین در راستای تامین مالی پروژه‌های پیشران و مولد با بازدهی بالا نیز مبلغ ۸۰ هزار میلیارد تومان مجوز صدور این گواهی به بانک‌های منتخب داده شد. 

ویژگی بارز این گواهی سپرده خاص آن است که معاف از مالیات بوده و هیچ محدودیت خرید هم برای اشخاص حقیقی و حقوقی ندارد. همچنین امکان بازخرید قبل از سررسید در شعب بانک‌ها با نرخ شکست اعلامی، امکان‌پذیر است.

از سوی دیگر 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 126764

  • جواد

    فقط یه شخص بی سواد می تونه بگه سود سی درصدی زیاده، الان سود سالانه باید حداقل ۵۰ درصد باشه جهت تورم و ارزش پول

  • ناشناس

    دلار تا پایان سال ۱۴۰۲
    حداقل ۶۲تا ۶۳ هزار تومان
    طلا ۱۸ عیار گرمی حداقل ۳میلیون تومان
    سکه تمام هم ۳۵میلیون تومان

ارسال نظر