سلطان دلار و سکه را در تهران ارزان کرد
مهمترین خبر برای بازار ارز ، نشست شورای حکام در روزهای 15 تا 19 خرداد است. به عقیده معاملهگران قبل از شروع نشست احتمال دعوت رافائل گروسی - مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی - به تهران وجود دارد. بر این اساس بازار دوباره منتظر سفر گروسی است.
قیمت دلار در تهران با روند باثباتی همراه شده است . مهمترین خبر برای تغییر قیمت دلار سفر سلطان عمان به تهران است . قیمت دلار امروز چهارم خرداد ماه به نیمه کانال ۵۱ هزار تومان رسید.
با این حال در نیمه دوم بازار، یک خبر سیاسی به معامله گران مخابره شد که جهت انتظارات را نزولی کرد و دلار به صورت هیجانی مرز حمایت را از دست داد و در حول وحوش شش پله پایین آمد .
در همین رابطه بخوانید : در تهران همه فروشنده دلار شد | صف فروش در بازار در آستانه آمدن سلطان / ماجرا چیست
خبر سفر پادشاه عمان به ایران که قرار است در روز یکشنبه هفتم خردادماه انجام شود، توانست بازارهای مالی را با روند نزولی همراه کند. این در حالی است که برخی معاملهگران معتقدند این کاهش قیمت با شروع دومین هفته خرداد سرعت میگیرد و بازار منتظر نتیجه مذاکرات ایران و عمان خواهد ماند.
این سفر سیاسی از این جهت حائز اهمیت است که با توجه به سابقه میانجیگری عمان در ماجرای مذاکرات هستهای، بسیاری امیدوارند که این بار هم پادشاه عمان حامل اخبار مثبتی از مذاکرات هستهای باشد. این سفر بهویژه در آستانه نشست شورای حکام (۱۵ تا ۱۹ خردادماه) میتواند حائز اهمیت باشد و شاید بتواند گره کور مذاکرات برجام را باز کند.
از سوی دیگر برخی معتقدند سفر پادشاه عمان به ایران ارتباطی با برجام ندارد و ماجرا، از سرگیری روابط میان ایران و مصر است. هفته گذشته بود که سلطان عمان به مصر سفر کرد تا بتواند روابط تهران-قاهره را بهبود ببخشد.
در نیمه دوم روز رسانه ها اعلام کردند؛ سلطان عمان یکشنبه به تهران می آید.این سفر در شرایطی خواهد بود که شاهد شکلگیری نظم جدیدی در منطقه هستیم. از یک طرف تهران و ریاض بعد از یک دوره کاملا پرتنش، در مسیر تنشزدایی قرار گرفتند و از سوی دیگر شاهد دعوت و پذیرش سوریه در ورود به مجموعههای عربی منطقه هستیم.
سفر هیثم بن طارق آلسعید قبل از آنکه فصل جدیدی از توسعه روابط و مناسبات تجاری میان تهران- مسقط باشد، بیشتر در راستای مناسبات برجامی و فرابرجامی تدارک و تمهید یافته است. این ادعا بدان جهت قوت میگیرد که نقش میانجیگری عمان در توافق هستهای مسبوق به سابقه بوده و توافق هستهای جمهوری اسلامی ایران با ۱+۵ بیش از همه در نقشآفرینی مقامات عمان بوده است.
جدای از نقشآفرینی عمان در توافق هستهای، عمان با واسطهگری در آزادی زندانیهای دوتابعیتی منحصرا در آزادی نازنین زاغری رادکلیف و انوشه آشوری نقش داشته است. تحت این شرایط به نظر میرسد که سلطان عمان حامل پیامهایی از سوی مقامات واشنگتن حول محور مذاکرات درباره زندانیهای دوتابعیتی دیگر در تهران خواهد بود. در حوزه مذاکرات، پیام سفر پادشاه عمان این است که اگر مقامات تهران اراده کنند برجام شانسی برای زنده ماندن دارد.
برخی از تحلیلگران اقتصادی و سیاسی تصور می کنند که سلطان عمان حامل پیشنهادات جدید اتحادیه اروپا و آمریکا برای پایان دادن به مساله بنبست برجام است. آن ها باور دارند که اگر این تصور قبل از آغاز نشست شورای حکام در روزهای 15 تا 19 خرداد درست از آب در آید امکان نزول نرخ دلار به دامنه 40 هزار تومان وجود دارد.از سوی دیگر برخی از هم در انتظار سفر گروسی به تهران هستند از از این نشست سخن می گویند.
این در حالی است که اخبار مساعد سیاسی همواره بر رشد و کاهش قیمت دلار تاثیر داشته است و اکنون زمزمههایی از مذاکره میان ایران و مصر با میانجیگری سلطان عمان مطرح است.
قصد دولت مهار دلار است
در همین راستا حمیدرضا جیهانی کارشناس اقتصادی با اشاره به تاثیر اخبار و رویدادهای سیاسی بر بازارهای مالی به تجارتنیوز گفت: «در حال حاضر انتظارات تورمی و اقتصاد رفتاری وزن بیشتری در اقتصاد، قیمتها و بازارهای مختلف کشور پیدا کرده است. این در حالی است که به دلیل حجم بسیار بالای نقدینگی که در قالب سپردههای دیداری و پول نقد در اختیار مردم قرار گرفته، رفتارهای هیجانی در تصمیمات اقتصادی حاکم است.»
یکتانت
وی با بیان اینکه این پول به صورت بهمنی سنگین در هر بازاری ورود کند میتواند آن بازار را با روندهای هیجانی همراه سازد خاطرنشان کرد: «بر روند قیمت دلار هیجانات سفته بازانه و ریسکهای سیاسی و غیرسیاسی حاکم است در غیر این صورت بازار نباید شاهد جهشهای مقطعی باشد.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز گفت: «بانک مرکزی ابزارهایی مانند صندوق تثبیت ارزی، اوراق مبادله سلف ارزی، اوراق صندوقهای دلاری و کالایی بورسی را به کار گرفته است. این اقدامات میتواند انتظارات تورمی را کاهش دهد و پوشش ریسک ایجاد کند تا دلالان از فضای بازار دلار و ارز خارج شوند.»
جیهانی با اشاره به اینکه بانک مرکزی قصد دارد با اقداماتی قیمت دلار را به کانال ۴۰ هزار تومانی برگرداند خاطرنشان کرد: «افزایش نظارت در حوزه پولشویی، موضوع مالیات بر عایدی و ارزش افزوده، افزایش نظارت بر تراکنشهای بانکی و مقرراتی از این دست، تحرک در بازارهای سیاه مثل دلار چهارراه استامبول را کاهش داده و منجر به این شده که جذابیت این بازار برای افراد کم شود.»
وی افزود: « با این اقدامات فروشندهها در بازار بیشتر میشوند و روند کاهشی دلار شتاب بیشتری میگیرد. با توجه به اینکه بازار خریدار و فروشنده قوی ندارد، فروشندههای دلار در بازار زیاد میشوند.»
فاز احتیاطی معالمهگران ارزی با سیگنالهای متعدد
روز گذشته بر اساس نامه رئیس مجلس، نرخ ارز ۲۸ هزار ۵۰۰ تومانی بانک مرکزی برای شرکتهای پتروشیمی و پالایشگاهی غیرقانونی اعلام شد. با توجه به این نامه سیستم ارزی کشور شناور مدیریت شده است و بانک مرکزی مجاز به تثبیت نرخ ارزدر سامانه نیما نیست. اگرچه این مخالفت با واکنش دولت روبرو بود و شرایط را بیش از پیش مبهم کرد.
همچنین در روزهای گذشته وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست خود در بروکسل هشتمین بسته تحریمها را علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کردند. پیشتر جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه و آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان از بررسی این طرح در نشست وزیران خارجه خبر داده بودند. باید توجه داشت اقدامات بینالمللی بر روند افزایشی قیمتها در بازارهای مالی همیشه تاثیرگذار بوده است.
علاوه بر آن نشست آتی شورای حکام و احتمال سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران بخشی از سیگنالهایی بودند که در دو روز گذشته بازار معاملات ارز را در فاز احتیاطی فرو برد.
به اعتقاد فعالان بازار، معاملات خرد و پولهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان وارد بازار میشود اما بازیگران بزرگ ارزی فعلا دست نگه داشتهاند تا ببینند در روزهای آینده بازار ارز به کدام سیگنال جواب میدهد. فعالان بازار ارز معتقدند قیمت دلار بیجان شده و فعلا کانال ۵۲ هزار تومانی را برای خود حفظ کرده است.
دیروز قیمت دلار در بازارهای مجاور کاهش اندکی داشت. دلار هرات با قیمت ۵۲ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شد و دلار سلیمانیه با کاهش ۲۰۰ تومانی به قیمت ۵۱ هزار و ۷۲۰ تومان رسید. درهم امارات نیز ۱۵ هزار و ۵۴۰ تومان قیمتگذاری شد. این اسکناس کمتر از ۵۰ تومان کاهش قیمت داشت
ارسال نظر