خداحافظ چلوکباب!

قیمت یک پرس چلوکباب در یکی از رستوران‌های معروف تهران ظرف شش سال از ۱۵ به ۲۳۵ هزار تومان رسیده است

خداحافظ چلوکباب!

چلوکبابی‌های تهران در یک قدمی ورشکست شدن قرار دارند براساس اعلام صنف چلوکباب و چلوخورش تهران به دلیل رشد لحظه‌ای قیمت مواد اولیه در کنار افزایش بهای انرژی، مشتری‌های این صنف ریزش ۴۰ درصدی داشته است. ریزشی که از زمان کرونا شروع شد و کماکان ادامه دارد.

به گزارش عرشه آنلاین، درحالی که فعالان حوزه غذا با افزایش بهای مواد اولیه و از طرفی انرژی دست و پنجه نرم می کنند به گفته علی اکبر نریمانی، رئیس اتحادیه چلوکباب و چلو خورش تهران این روزها دردسرهای بهداشت، تعزیرات، اماکن، مالیات بیش از پیش به اصناف حوزه غذا ضربه وارد کرده است.

آسیب گرانی مواد اولیه و گوشت به صنف چلوکباب

نریمانی  به طور ویژه درباره وضعیت صنف چلوکباب و چلو خورش تهران گفت: وضعیت کسب و کار در صنف ما واقعا غم‎ انگیز شده و روزبه روز بدتر از قبل می‌شود. مواد اولیه مورد نیاز ما بسیار گران شده و موضوع بدتر تداوم این افزایش قیمت‌هاست. به جرات می‌توان گفت گرانی گوشت و مرغ لحظه‌ای شده و هر روز نسبت به روز قبل بیشتر می‌شود. این وضعیت به واحدهای صنفی ما بسیار آسیب می زند.

او تاکید کرد: گرانی لحظه‌‎ای مواد اولیه مثل گوشت قرمز، مرغ، روغن و دیگر موادغذایی مورد نیاز، هزینه‌های جاری، هزینه حامل‌های انرژی شغل ما را طاقت فرسا و نفس‌‎گیر کرده، به طوری که تعدادی از همکاران ما دیگر تاب مقاومت ندارند و تصمیم دارند شغل خود را عوض کنند. از زمان پایان کرونا تا به امروز این صنف نزدیک به ۴۰درصد ریزش مشتری داشته است.

گرانی حامل‌های انرژی درآمدزایی را سخت‌تر کرده

رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران که بخشی از شرایط نامناسب صنف را  ناشی از  گرانی حامل‌های انرژی  در سال ۱۴۰۲ مطرح کرده بود،  اعلام کرد: هزینه آب و برق وگاز نسبت به سال  قبل چند برابر شده و این ضرر زیادی به واحدهای صنف ما وارد کرده است. وزارت نیرو هم در این رابطه هیچ کمکی به اصناف نمی کند.

نریمانی ادامه داد: ما که نمی توانیم هر روز قیمت‌ها را بالا ببریم، چون اگر بالاتر از قیمت مصوب بفروشیم با اداره تعزیرات و جریمه های سنگین آن مواجه می شویم.

خداحافظ چلوکباب!

انتشار تصویری از منو رستوران مسلم در توئیتر مورد توجه بخشی از کاربران این شبکه اجتماعی قرار گرفته است. یکسری از آنها دیجیتالی بودن منو رستوران را سوژه کردند، یک نفر با مقایسه منو مربوط به ابتدای سال ۱۳۹۶، به جهش قیمت‌ها در این شش سال اشاره کرده و یک نفر دیگر از هزینه‌های بالای این کسب‌وکار نوشته است. در همین شش سالی که قیمت هر پرس ته‌چین با ماهیچه مسلم از ۳۱ هزار تومان به ۵۸۰ رسیده، هر کیلو مرغ به‌جای ۱۷ هزار و ۹۰۰ تومان، حدود ۸۱ هزار تومان فروخته می‌شود. قیمت برنج درجه یک ایرانی تقریبا سه برابر شده و در یک‌سری از قصابی‌ها خرید هر کیلو گوشت خورشتی نزدیک ۶۰۰ هزار تومان خرج برمی‌دارد. به همین خاطر شرایط در اغلب رستوران‌های معروف تهران یک‌جور است و سفارش هر پرس باقالی‌پلو با ماهیچه از رستوران ارکیده کمی بیش از ۹۰۰ هزار تومان آب می‌خورد.

گران‌ترین غذایی که از رستوران مسلم می‌شود سفارش داد، ته‌چین ویژه با ماهیچه است. قیمت ته‌چین ویژه با ماهیچه در رستوران مسلم به ۵۸۰ هزار تومان رسیده، اما عکسی که از منو شش سال قبل همین رستوران در توئیتر وایرال شده، نشان می‌دهد آن موقع قیمت همین غذا ۳۱ هزار تومان بوده است. از ۱۳۹۶ تا الان قیمت ته‌چین ویژه با ماهیچه در رستوران مسلم حدود ۱۸ برابر شده که معادل جهش هزار و ۸۰۰ درصدی است. با این اوصاف خرید چهار پرس ته‌چین با ماهیچه‌ای که آن موقع ۱۲۴ هزار تومان هزینه داشته الان برای یک خانواده با این تعداد دو میلیون و ۳۲۰ هزار تومان آب می‌خورد. یا مثلا چلو کباب ویژه مسلم که شش سال قبل ۱۵ هزار تومان فروخته می‌شد، الان ۲۳۵ هزار تومان قیمت دارد و نسبت به آن موقع ۱۵ برابر گران شده است. زوج و فرد بودن برنامه خورشت قیمه و قورمه تنها چیزی است که در منو رستوران مسلم نسبت به ابتدای سال ۱۳۹۶ عوض نشده.

انواع غذا

سال ۱۳۹۶

یک سال و نیم قبل

مرداد ۱۴۰۲

ته‌چین ویژه با ماهیچه

31 هزار تومان

313 هزار تومان

580 هزار تومان

چلو کباب ویژه

15 هزار تومان

140 هزار تومان

235 هزار تومان

مثل چلوخورشت قورمه

12 هزار و 500 تومان

119 هزار تومان

215 هزار تومان

چلو خورشت خلال

-

135 هزار تومان

280 هزار تومان

باقلی‌پلو با مرغ

14 هزار و 500 تومان

143 هزار تومان

222 هزار تومان

ششلیک شاندیز با برنج

34 هزار و 500 تومان

265 هزار تومان

580 هزار تومان

جوجه‌کباب با استخوان با برنج

24 هزار و 500 تومان

179 هزار تومان

235 هزار تومان

چلو کباب برگ

17 هزار و 500 تومان

215 هزار تومان

380 هزار تومان

قیمت چلو خورشت قیمه، آن موقع ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود، اما الان کسی که در روز‌های زوج همین غذا را از رستوران مسلم سفارش می‌دهد، باید ۲۱۵ هزار تومان (۱۷ برابر بیشتر) هزینه کند. دقیقا مثل چلوخورشت قورمه که قیمتش در این مدت از ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۲۱۵ هزار تومان رسیده است. زیر همان عکسی که از منو شش سال قبل رستوران مسلم در توئیتر منتشر شده، کاربر دیگری منو متعلق به سال ۱۴۰۰ همان رستوران را ارسال کرده و نوشته: «این منو برای یک‌سال و نیم پیشه.»‌

آن زمان همان ته‌چین ویژه با ماهیچه را می‌توانستیم از رستوران مسلم با قیمت ۳۱۳ هزار تومان بخرید که الان قیمت این غذا ۱.۸ برابر شده است. اواخر سال ۱۴۰۰ هر پرس زرشک‌پلو با مرغ را در رستوران مسلم ۱۳۷ هزار تومان می‌فروختند و بعد یک سال و نیم شاهد رشد ۱.۵ برابری قیمت زرشک‌پلو با مرغ در رستوران مسلم هستیم. چلوخورشت خلال مسلم هم که یک سال و نیم پیش ۱۳۵ هزار تومان فروخته می‌شد، الان ۲۸۰ هزار تومان قیمت دارد. از یک طرف دیگر دیجیتالی بودن منو رستوران مسلم هم تبدیل به سوژه دیگری برای کاربران توئیتر شده است.

کاربری با اسم شروین نوشته: «دیجیتالی بودن تابلو خیلی معنی داره». آیمان گفته: «تابلو دیجیتال؟ مگه تالار بورسه؟ دلم برای مسلم تنگ شده، اما با این قیمت‌ها ظاهرا دلتنگی معنی نداره.» یک نفر هم دیگر نوشته: «با این کار روی دلار را سفید کرده‌اند.»

جهش قیمت مرغ، گوشت و برنج در شش سال

قیمت مرغ نسبت به ابتدای سال ۹۶ تقریبا ۱۲ برابر شده است. بررسی اطلاعات مرکز آمار نشان می‌دهد قیمت مرغ در آن زمان تنها کیلویی شش هزار و ۸۰۰ تومان بوده است، اما الان با گذشت شش سال، خرید هر کیلو مرغ در تهران به‌شکل میانگین ۸۱ هزار تومان هزینه روی دستتان می‌گذارد. نسبت به یک سال و نیم قبل هم که قیمت هر پرس باقالی‌پلو با مرغ در رستوران مسلم از ۱۴۳ به ۲۲۲ هزار تومان رسیده، قیمت مرغ کیلویی ۵۰ هزار تومان جهش داشته است. چون اواخر سال ۱۴۰۰ خرید هر کیلو مرغ ۳۱ هزار تومان هزینه داشته و الان مردم در تهران مرغ را به‌طور متوسط کیلویی ۸۱ هزار تومان می‌خرند.

قیمت برنج درجه یک ایرانی در این شش سال تقریبا شش برابر افزایش پیدا کرده است. چون هر کیلو برنج ایرانی درجه یک در ابتدای سال ۹۶ حدود ۱۲ هزار و ۶۴۴ تومان قیمت داشته، اما اگر الان سری به بازار بزنید، حداقل قیمت برنج درجه یک ایرانی به کیلویی ۸۰ هزار تومان رسیده و یک‌سری از برند‌ها کیسه‌های ۱۰ کیلویی برنج درجه یک هاشمی و طارم را دو میلیون تومان می‌فروشند که می‌شود کیلویی ۲۰۰ هزار تومان.

قیمت گوشت گوسفندی هم در ابتدای سال ۱۳۹۶، به‌شکل متوسط کیلویی ۳۶ هزار و ۶۵۰ تومان بوده، اما الان در قصابی‌ها یک کیلو گردن گوسفندی را کیلویی ۳۵۰ هزار تومان می‌فروشند. خرید سردست گوسفندی کیلویی ۴۰۰ هزار تومان آب می‌خورد و در یک‌سری از قصابی‌ها گوشت خورشتی را کیلویی ۶۰۰ هزار تومان عرضه می‌کنند.

قیمت گوشت گوساله هم شش سال پیش، به‌طور متوسط کیلویی ۳۵ هزار تومان به فروش می‌رسید، اما الان نیم‌کیلو سردست را حدود ۲۳۰ هزار تومان می‌فروشند و قیمت فیله گوساله تا کیلویی ۸۰ هزار تومان هم بالا رفته است.

قیمت غذا در رستوران‌های معروف تهران

نایب، هانی، ارکیده و شاندیز گالریا جزو گرانقیمت‌ترین رستوران‌های تهران محسوب می‌شوند. در شعبه هروی رستوران ارکیده یک پرس خوراک مرغ را که اتفاقا جزو گزینه‌های اقتصادی است ۱۸۰ هزار تومان می‌فروشند. قیمت باقالی‌پلو با گردن به ۷۶۰ هزار تومان رسیده است. چلو ماهیچه را ۸۹۰ هزار تومان می‌فروشند و قیمت باقالی‌پلو با ماهیچه به‌عنوان یکی از گران‌ترین غذا‌ها در شعبه هروی رستوران ارکیده به ۹۱۰ هزار تومان رسیده است. در شعبه میرداماد رستوران هانی قیمت هر پرس چلوجوجه یا چلوکباب کوبیده ۲۲۰ هزار تومان است. سفارش چلوخورش قیمه سیب‌زمینی، چلو خورش قیمت بادمجان یا چلوخورش قورمه سبزی از شعبه میرداماد رستوران هانی ۲۰۰ هزار تومان آب می‌خورد. یک پرس خوراک کباب بختیاری (دو سیخ) ۴۴۰ هزار تومان فروخته می‌شود و در منو این رستوران روبروی اسم چلوگوشت بره عدد ۳۷۰ هزار تومان دیده می‌شود.

یک پرس باقالی‌پلو با گردن در رستوران نایب تهران دقیقا نیم‌میلیون تومان خرج برمی‌دارد. باقالی‌پلو با ماهیچه ۵۴۰ هزار تومان قیمت دارد و جوجه‌کباب بدون استخوان و بدون برنج را که شامل ۴۰۰ گرم ران مرغ و یک تکه ته‌چین می‌شود، ۳۰۰ هزار تومان می‌فروشند. در رستوران شاندیز هم یک سیخ تقریبا ۳۰۰ گرمی کباب کوبیده را ۴۴۰ هزار تومان دست مشتری می‌دهند. قیمت چنجه مخصوص رستوران شاندیز که شامل ۲۸۰ گرم فیله گوسفندی و دنبه است، به ۵۸۰ هزار تومان رسیده و خوراک ۴۰۰ گرمی کباب شیشلیک شاندیز ۶۸۵ هزار تومان فروخته می‌شود.

 

منبع: فرارو

دیگر رسانه ها

کدخبر: 102449

ارسال نظر