چراقیمت دلار در روزهای اخیر بالا رفت؟ یک پشت پرده مهم

به‌نظر می‌رسد با اظهارات جدید مقامات مسئول مجددا ریسک‌های سیاسی-نظامی افزایش یافته و نرخ ارز نیز به آن واکنش نشان داده است.

چراقیمت دلار در روزهای اخیر بالا رفت؟  یک پشت پرده مهم

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: به‌نظر می‌رسد با اظهارات جدید مقامات مسئول مجددا ریسک‌های سیاسی-نظامی افزایش یافته و نرخ ارز نیز به آن واکنش نشان داده است.

 روز گذشته دلار نوسان کاهشی جدیدی را ثبت کرد و با ۲۲۰ تومان افت قیمت نسبت به نرخ پیشین به رقم ۵۰هزار و ۲۳۰ تومان رسید. اما مشاهدات به‌عمل آمده از روند معاملات فردایی گویای آن است که اسکناس آمریکایی در بازار عصر روز گذشته رشد کرده و مجددا به پله‌های انتهایی کانال ۵۰ نزدیک شده است.

این روزنامه افزوده است: به ‌نظر می‌رسد تحولات جدید مناقشات نظامی منطقه را می‌توان به عنوان عامل این رشد قیمت دانست. روز گذشته مقامات رسمی کشور در واکنش خود به تداوم تنش‌های نظامی در فلسطین اشغالی، اعلام موضع کرده و از گسترش یافتن جنگ در صورت عدم توقف تنش‌ها سخن گفتند. در نتیجه به‌نظر می‌رسد با اظهارات جدید مقامات مسوول مجددا ریسک‌های سیاسی-نظامی افزایش یافته و نرخ ارز نیز به آن واکنش نشان داده است.

تمدید تحریم‌ها قیمت دلار را بالا کشید؟

در هیمن باره تجارت نیوز نوشت : در روزهای گذشته موضوع تمدید یا ماندگاری تحریم‌های تسلیحاتی ایران مورد توجه معامله‌گران بازار قرار داشت. بر اساس معاهده برجام، اروپا پذیرفته بود که در سال هشتم توافق یعنی ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ (مصادف با امروز ۲۶ مهر ۱۴۰۲) که آن ‌را «روز انتقال» نامیده‌اند، تحریم‌های تسلیحاتی جمهوری اسلامی را لغو کند.

طی هفته‌های گذشته سناتورهای آمریکایی در اقدامی تحریک‌آمیز در حال فشار به تروئیکای اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) بودند تا انقضای تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران را در نظر نگیرند. در همین راستا ساعاتی پیش شورای اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای رسما اعلام کرد که اقدام‌های محدودکننده خود علیه جمهوری اسلامی را حفظ می‌کند و تحریم‌هایی که قرار بود از روز ۱۸ اکتبر لغو شوند، فعال باقی می‌مانند.

در بیانیه منتشرشده از سوی شورای اتحادیه اروپا آمده است که این اتحادیه دلایل معتبری دارد که بر اساس آن از لغو محدودیت‌هایی که قرار بود در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ لغو شوند، خودداری کند. همچنین کشورهای اروپایی تاکید کرده‌اند با توجه به اینکه ایران به تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عمل نمی‌کند، اروپا هم همچنان تحریم‌های خود در حوزه منع اشاعه و تسلیحاتی را فعال نگه می‌دارد.

اخبار مربوط به تحریم‌ها و توافقات برجام همواره مورد توجه بازارهای مالی بوده است؛ با این وجود کارشناسان اقتصادی معتقدند اثر این اخبار بر بازارهای مالی کم‌دوام و کوتاه‌مدت است.

فاصله از برجام بیشتر می‌شود؟

موج اخبار منفی ورودی به بازارهای مالی با اخبار مربوط به افزایش تنش و درگیری میان حماس و اسرائیل بیشتر شد. تحلیلگران بازار می‌گویند در صورتی که فرضیه دخالت ایران در جنگ منطقه از سوی غرب تایید شود،‌ شرایط مدیریت بازارهای مالی برای سیاست‌گذار بیش از پیش سخت خواهد شد. زیرا دسترسی ایران به منابع ارزی محدود خواهد شد و چشم‌انداز برجام و احتمال توافق نیز از آنچه که هست دورتر خواهد رفت.

در روز جاری قیمت دلار در بازارهای همسایه افزایش داشت. با وجود اینکه همچنان بازار هرات تعطیل است دلار سلیمانیه رشد ۳۰۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۱ هزار تومان معامله شد. درهم امارات نیز با افزایش ۱۲۰ تومانی به کانال بالاتر راه یافت و با قیمت ۱۴ هزار و ۱۰۰ تومانی معامله شد.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 110751

ارسال نظر