سکاندار دخل و خرج کشور این چهره شد،حمید پورمحمدی کیست؟

​حمید پورمحمدی، رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه دارای مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه تهران و سوابق متعدد مدیریتی در زمینه اقتصاد است.

سکاندار دخل و خرج کشور این چهره شد،حمید پورمحمدی کیست؟

حمید پورمحمدی، رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه دارای مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه تهران و سوابق متعدد مدیریتی در زمینه اقتصاد است.

 صبح امروز، مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، در حکمی حمید پورمحمدی را به سمت معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه منصوب کرد. این در حالیست که طی روزهای اخیر، گمانه‌زنی‌های متعددی درباره سکان‌دار سازمان برنامه و بودجه مطرح شده بود اما در نهایت، این پورمحمدی بود که جایگزین داود منظور در یکی از مهم‌ترین ارکان تیم اقتصادی دولت شد. اما رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه کیست و چه سوابقی در کارنامه خود دارد؟

این سازمان که مغز متفکر سیاستگذاری اقتصادی ایران است و تدوین و اجرای بودجه‌های سنواتی و البته برنامه‌های توسعه‌ای را عهده‌دار است، از نظر بسیاری از کارشناسان مهمترین دستگاه اجرایی کشور تلقی می‌شود.

 حمید پورمحمدی پیش از این نیز در سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی و حتی بانک مرکزی دارای سمت بوده است .

همکاران وی در سازمان برنامه و بودجه می‌گویند او نسبتی به حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی ندارد . مصطفی پورمحمدی هر چند در قم متولد شده است اما اصالتا اهل رفسنجان است در حالی که حمید پورمحمدی گل سفیدی اهل استان چهارمحال و بختیاری است. 

تحصیلات و سوابق اولیه حمید پورمحمدی

حمید پورمحمدی رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه، متولد سال ۱۳۴۶ در استان چهارمحال و بختیاری است. او دکترای خود را در رشته علوم اقتصادی از دانشگاه تهران دریافت کرد. پورمحمدی به مدت چهار سال مدیرعامل شرکت شاهد استان چهارمحال و بختیاری و سپس به عنوان معاون برنامه‌ریزی و اداری و مالی استاندار این استان منصوب شد. وی همچنین مدیرعاملی شرکت سرمایه‌گذاری شاهد کشور بنیاد شهید انقلاب اسلامی استان تهران را نیز در کارنامه خود دارد.

ماجرای اخراج و بازگشت پورمحمدی به وزارت اقتصاد چه بود؟

پورمحمدی از سال 1383 تا 1388 در دوره ریاست صفدر حسینی، داوود دانش جعفری و شمس‌الدین حسینی بر وزارت اقتصاد، معاون امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی این وزارت‌خانه شد. او در سال 1387 و پس از استعفای دانش جعفری از وزارت اقتصاد و سرپرستی حسین صمصامی، برای مدتی از این وزارت‌خانه اخراج شد. اما پس از آنکه صمصامی برای کسب سمت وزیر اقتصاد به مجلس معرفی نشد، پورمحمدی بار دیگر به وزارت اقتصاد بازگشت.

اگرچه هیچ‌گاه علت برکناری پورمحمدی از این سمت به طور رسمی اعلام نشد اما گمانه‌زنی‌های حاکی از آن بودند که مخالفت پورمحمدی، با طرح ادغام همه بانک‌ها که توسط صمصامی مطرح شده بود، علت اصلی اخراج او از سازمان برنامه بود.

از اواسط دهه هشتاد پورمحمدی به سمت‌هایی بالاتر در سطح معاونت در وزارت امور اقتصادی و دارایی رسید و در زمان فعالیت دولت محمود احمدی‌نژاد تا قائم مقامی بانک مرکزی نیز پیش رفت. او در اوایل دهه هشتاد به عنوان معاون امور بانکی و بیمه‌ای وزارت امور اقتصادی و دارایی منصوب شد. در دولت اول محمود احمدی‌نژاد، پس از آنکه دانش جعفری از سمت خود به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی استعفا داد و حسین صمصامی به عنوان سرپرست به ین وزارتخانه رفت، طرحی تازه در دستور کار قرار گرفت که موقعیت پورمحمدی را در این وزارتخانه متزلزل ساخت.

صمصامی طرح ادغام همه بانک‌ها را در دستور کار قرار داد که با مخالفت برخی کارشناسان وزارت اقتصاد از جمله پورمحمدی مواجه شد. صمصامی بعد از ایستادگی پورمحمدی بر نظر خود وی را از وزارت اقتصاد اخراج کرد. پس از این اتفاق طهماسب مظاهری، رییس کل وقت بانک مرکزی  او را به عنوان مشاور عالی خود منصوب کرد. بعد از معرفی نشدن صمصامی به مجلس برای کسب سمت وزیر اقتصاد، پورمحمدی با دعوت و دستور رئیس‌جمهور و حکم وزیر جدید اقتصاد یعنی شمس الدین حسینی دوباره به وزارت اقتصاد برگشت.

حمید پورمحمدی البته در سال 1390، در حالی که قائم مقام بانک مرکزی بود، پس از کشف سوء استفاده مالی موسوم به سه هزار میلیارد تومانی از سوی قوه قضاییه دستگیر شد و مدتی را در بازداشت گذراند. وی بنا بر اعلام رسانه‌های ان زمان با قرار وثیقه آزاد شد.

از معاونت تا ریاست سازمان برنامه و بودجه

پورمحمدی پس از آن و تا سال 1391 قائم مقام رئیس کل بانک مرکزی در دوره ریاست محمود بهمنی بود. او در سال‌های 1392 و 1393 به عنوان معاون برنامه‌ریزی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور مشغول به کار شد و پس از آن معاون امور تولیدی سازمان برنامه و بودجه را تا سال 1396 بر عهده گرفت.

 معاونت امور اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور و معاونت سازمان برنامه و بودجه نیز سوابق او در سال‌های اخیر بوده است.

زمزمه‌ها درباره ریاست کلی پورمحمدی

 سال 1400، وقتی عبدالناصر همتی، با هدف حضور در رقابت‌های سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ، از سمت خود به عنوان رییس کل بانک مرکزی استعفا داد، زمزمه‌هایی در خصوص انتصاب پورمحمدی به ریاست کلی بانک مرکی به گوش رسید. در نهایت چنین اتفاقی رخ نداد. او خود در گفتگویی تاکید کرده بود که پیشنهاد برای حضور وی در جایگاه رییس کلی بانک مرکزی مطرح شده است اما شخصا این پیشنهاد را نپذیرفته است.

او در جایگاه معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه از جمله منتقدان تخصیص ارز 4200 تومانی بود و در نوزدهم دی ماه، یعنی چند ماه قبل از حذف ارز 4200 تومانی و همچنین اجرای برنامه موسوم به جراحی اقتصادی اعلام کرده بود:  با ادامه سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی دولت برای تامین ارز کالاهای اساسی اقدام به خرید از سامانه نیما می‌کند و این کار منجر به چاپ پول و تحمیل تورم به مردم می‌شود.

حالا با حکم مسعود پزشکیان،پورمحمدی به عنوان رییس کل بانک مرکزی منصوب شد. پزشکیان در حکم انتصاب رئیس سازمان برنامه و بودجه، پورمحمدی را موظف به تحقق اهداف سند چشم انداز، سیاست های کلی مصوب مقام معظم رهبری و قانون برنامه توسعه کرده است.

وی که دارای دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه تهران بوده و معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه و معاون امور تولیدی سازمان برنامه و بودجه، قائم مقام بانک مرکزی، معاون امور بانکی وزارت اقتصاد و معاون برنامه ریزی و اداری و مالی استانداری چهارمحال و بختیاری از جمله سوابق رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور است.

منبع: تجارت نیوز - خبرانلاین

دیگر رسانه ها

کدخبر: 148859

ارسال نظر