جزئیات مهم از تصویب طرح ساماندهی استخدام کارکنان | نیروهای پیمانی و شرکتی ساماندهی می‌شوند

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با بیان اینکه ساماندهی نیروهای شرکتی یک ضرورت است، گفت: عدالت استخدامی مبتنی بر فرصت‌های برابر، رقابت و بهره‌وری محورهای اصلی جذب نیروی انسانی است.

جزئیات مهم از تصویب طرح ساماندهی استخدام کارکنان | نیروهای پیمانی و شرکتی ساماندهی می‌شوند

حسین گودرزی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره طرح ساماندهی کارکنان دولت در کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: اولین نشست بررسی این طرح، سه شنبه ۲۱ تیر برگزار شد و تاکنون ۳۰۰ پیشنهاد به کمیسیون در این رابطه رسیده است که به زودی این پیشنهادات نیز بررسی می‌شود.وی افزود: پیش بینی ما این است که این طرح تا اواخر مرادماه به صحن علنی مجلس برمی‌گردد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره برخی اظهار نظرها مبنی بر اینکه ممکن است طرح ساماندهی کارکنان دولت برای دولت بار مالی داشته باشد، گفت: خیر نه تنها بار مالی ندارد بلکه به نفع دولت نیز است چرا که سود های شرکت‌های واسطه حذف می‌شود و به خود دولت بر می‌گردد.

گودرزی تاکید کرد: یکی از محاسن این طرح این است که دیگر نیروهای شرکتی و ... در ارگان‌های دولتی وجود نخواهد داشت و هر وزارتخانه‌ای نیرو بخواهد باید مجوز جذب بگیرد و با آزمون نیروی مورد نظر خود را اختیار کند. اکنون همه نیروهای موجود در وزارتخانه‌ها چه شرکتی، ساعتی و ... که ۲ سال سابقه فعالیت دارند ساماندهی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: خبر خوش برای کارگران و کارمندان | کلیات طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت تصویب شد

میثم لطیفی  ۵ تیرماه با حضور در صحن علنی برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در خصوص طرح پیشنهادی ساماندهی نیروهای شرکتی گفت: این موضوع بسیار پیچیده‌تر از آن است که صرفاً با یک تبدیل وضعیت حل بشود. دولت، موضوع ساماندهی نیروهای شرکتی در دستگاه‌های اجرایی را یک ضرورت می‌داند و کاملاً با آن موافق است.

لطیفی با اشاره به توجه رئیس جمهور به موضوع نیروی انسانی در دستگاه‌های اجرایی و اجرای عدالت برای کارکنان دولت با هر الگوی جذب، گفت: از شهریور ماه سال گذشته ارتباطات خوبی بین کمیسیون اجتماعی مجلس و سازمان اداری و استخدامی کشور در این باره ایجاد شده است و جلساتی با حضور نمایندگان محترم و مسئولان سازمان در این دوره برگزار شده که ماحصل این رفت و برگشت‌ها، تهیه پیش‌نویس طرحی است که امروز به مجلس ارائه شده است.

وی در خصوص تاخیر در ارائه پیش‌نویس طرح ساماندهی کارکنان دولت به مجلس توضیح داد: این موضوع بسیار پیچیده‌تر از آن است که صرفاً با یک تبدیل وضعیت حل بشود. اینکه آیا ساماندهی نیروی انسانی دستگاه‌های اجرایی محدود به نیروهای شرکتی است یا اینکه مسئله ساماندهی برای همه کارکنان دولت ضروری است؟

معاون رئیس جمهور با تکیه بر گزارش سازمان بهره‌وری مبنی بر اینکه میانگین بهره‌وری نیروی انسانی در ده سال گذشته منفی بوده است، بر ساماندهی نیروهای رسمی و پیمانی دولت در وهله اول تاکید کرد و گفت: علت اصلی پایین بودن بهره‌وری، وجود نیروی انسانی مازاد در دستگاه‌های اجرایی است یا اینکه تناسب بین شغل و شاغل وجود ندارد یا نیروی انسانی آموزش لازم را برای شغلی که متصدی آن است ندیده.

وی ادامه داد: پیشرفت‌های فناورانه نیاز به نیروی انسانی غیرمتخصص را کم می‌کند اما بررسی‌ها نشان می‌دهد، کاری که ۳۰ سال قبل توسط یک نفر انجام می‌شده، امروز توسط دو نفر انجام می‌شود. لذا در بودجه امسال پیشنهاد دادیم که مسئله جابجایی نیروهای مازاد بین دستگاه‌ها باید در اولویت قرار گیرد که در مجلس مصوب شد و ما هم کار را شروع کرده‌ایم.

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در خصوص اجرای مصوبه جابجایی نیروهای مازاد بین دستگاه‌ها گفت: برخی بانک‌های دارای نیروی مازاد را موظف کرده‌ایم نیروی مازاد خودشان را برای بانک‌های متقاضی نیروی جدید در اختیار بگذارند یا با برخی دانشگاه‌ها که نیروی مازاد دارند تفاهم کرده‌ایم که نیروی مازاد خودشان را در اختیار مدارس قرار دهند و این کار شروع شده است. یعنی هم به کارگیری نیروی معطل مانده و هم عدم جذب جدید تا جایی که بتوانیم هزینه‌های جاری دولت را باید کم کنیم و ضمناً احساس رضایت و موثر بودن را در همکاران‌مان در دولت تقویت کنیم.

لطیفی اندازه‌گیری نیاز واقعی دستگاه‌ها را یکی از اصول دوره جدید سازمان اداری و استخدامی در مدیریت سرمایه انسانی بخش دولتی عنوان کرد و گفت: اگر آن را محاسبه نکنیم و به صرف وجود نیروی شرکتی بخواهیم جای‌خالی‌ها را پر کنیم، به بهره‌وری آسیب می‌رسد. بیت‌المال اتلاف می‌شود و کم‌کم هزینه‌های دولت از طریق خلق پول به عموم مردم منتقل خواهد شد و تورم و گرانی بیشتری خواهیم داشت.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به بند ۱۰ اصل سوم قانون اساسی، بند ۲ و ۱۰ سیاست‌های کلی نظام اداری، تکالیف قانونی را که برخی از آنها توسط مجلس شورای اسلامی تکلیف شده است، مسئله دومی عنوان کرد که باعث شده دولت لایحه جدیدی ارائه نکند.

وی تصریح کرد: قانون بر عدالت محوری در جذب، چابک سازی، متناسب‌سازی و منطقی ساختن تشکیلات نظام اداری تاکید دارد و فصل‌الخطاب است.

لطیفی با اشاره به ماده ۲۸ برنامه ششم که کاهش ۱۵ درصدی کارکنان دولت طی سال‌های برنامه ششم یعنی از سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ را تکلیف کرده است؛ کاهش پست‌های سازمانی، انحلال و ادغام سازمان‌ها، واگذاری وظایف به شهرداری‌ها ودهیاری‌ها و… را مسیر اجرای این قانون دانست و گفت: به واسطه برخی قوانین و مقرراتی که در همین سال‌ها بعد از این ماده نوشته و تصویب شده، ما کاهش محسوسی در نیروی انسانی دستگاه‌های دولتی نداشتیم.

وی ادامه داد: در ابتدای سال ۱۳۹۶، آمار کارکنان دولت ۲ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۹۹ نفر بوده که در ابتدای سال ۱۴۰۱، به ۲ میلیون و ۲۱۶ هزار و ۹۱۳ نفر رسیده است. یعنی تنها ۱۱۵ هزار نفر کاهش نیرو داشتیم نه ۱۵ درصد. در صورتی که باید بر اساس برنامه ۳۵۰ هزار نفر کاهش نیرو می‌داشتیم که عملاً فقط ۱۱۵ هزار نفر یعنی یک سوم کاهش داشتیم که این آمار بر اساس خوداظهاری دستگاه‌هاست و جای تامل دارد و به نظر می‌رسد، ایراداتی هم داشته باشد.

پس از سخنان میثم لطیفی؛ معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به اتفاق آرا کلیات طرح ساماندهی کارکنان شرکتی دولت را تصویب کردند./ مهر

دیگر رسانه ها

کدخبر: 27814

  • ناشناس

    من دارم ارگان دولتی کارمیکنم به جای دونفر کارمیکنم چون شرکتی هستم جرت ندارم حرف بزنم اخراج

    • ناشناس

      اگه جرات هم داشتی که دیگه مثل اونها کار نمی کردی

  • ناشناس

    سلام:درون خانه ای که متعلق به مردم تلقی میگردد
    افرادی درکورسی همایت از مردم نشسته اند که بصورت مشهود علیه مردم قلم می‌زند.
    شخصا از آقایان اسماعیلی،گودرزی ودیگر همکارانشون در کمیسون اجتماعی تشکر و خسته نباشید عرض میکنم.

  • امیر پهلوان

    باسلام
    آقای رئیس سازمان استخدامی،شماکه دم از اجرای عدالت در جذب نیرو میزنید و اعلام میکنید استخدامی ها از طریق آزمون باشد.چرازمانیکه این همه نیروی تازه وارد ناکارآمد از طریق قانون ایثارگری استخدام شدند،حرف نزدید.

  • مصطفی

    خدا خیریتان بدهد

  • ناشناس

    نیروهای پیمانی امنیت شغلی ندارند چه در اداره جات چه در کارخانه ها یا در کار خانه های خصوصی فرقی نمیکند پیمانکار برای کارگر ۶ میلیون حقوق میزنه برای بیمه ولی سر ماه که میشه یک چک ۳میلیونی میده دست کارگر بد بخت تازه اکه اعتراض بکنه اخراجه،

  • سعید قراردادی کار معین تبصره 3 وزارت بهداشت

    پس تکلیف کارکنان قرارداد معین تبصره 3 وزارت بهداشت که بیش از بیست و دو سال سابقه و با مدرک لیسانس و بلاتر دارند کار می کنند به امید رسمی شدن چه می شود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • یاسین

    سلام من کارمند قوه هستم چند سال که قرار داد معین هستم ولی ایناهیچ حرفی از این نوع قرار دادها نمیگن چرا

    • محمد

      چون همه رومیخوان تبدیل به قراردادمعین کنن

  • فرازانه

    لطفا وضعیت نیروهای قراردادی رامشخص کنیدمن خودم سالهاستیک نفرکه کارسه نفررادارم به تنهایی انجام میدم با حقوق ومزایای بسیارناچیزاین عدالت نیست وچیزی جز ظلم به کارمندقراردادی نمی باشد

  • عباس

    ضمن تشکر از همه برای تصویب این طرح باید تمام نیروهای قراردادی و شرکتی استخدام شوند

  • علی

    این جوری که ایشان صحبت نمودند ظاهرا قرار است علاوه بر ترخیص نیروهای شرکتی ، تعدادی از نیروهای رسمی نیز مرخص گردیده تا بدین ترتیب دولت مورد ساماندهی قرار گیرد !

  • یاسمین

    چه نامردی هستش . من چند سال نیروی شرکتی بودم بعدش بخش ما به بخش خصوصی واگذار شد . واقعا نامردی هستش که ما هیچ باشیم

  • Javaď

    سلام اینهادروغه من ۲۳ساله باپیمان کاردارم کارمیکنم توی شرکت معروف قبول ندارم که دروغه فقط به خاطرخودآقایون منافع دارن حتما این کارمیکنن

  • علی

    این قانون تصویب شده ولی کو به اجرا گذاشتنش ، بنده نزدیک به 16ساله کارمند حفاظت فیزیکی سازمان منطقه آزاد کیش هستم و بخش شرکت تعاونی ، همکار بنده که چندین سال بعد از من سر کار اومده چون قرارداد مستقیم با سازمان داره دو برابر من حقوق میگیره جالب این جاست که ایشون از لحاظ کاری از من پایین تره ،متاسفم که فقط حرفشو میزنن پس من نوعی کی میتونم مثل بقیه همکارانی که قرارداد مستقیم دارن زندگی کنم نکنه تو قبر

  • محمود

    من چهارده ساله با مدرک لیسانس در شرکت پیمانکاری ماهانه چهارمیلیون و پانصد کار میکنم همکارم دو ساله کار میکنه چون ایثارگیری داشته رسمی شده دوازده میلیون حقوق میگیره من با چه انگیزه ی کار کنم اینقدر تفاوت بخدا ثواب کردی این طرح تصویب شد خدا کنه زودتر اجرا بشه توی خانواده هم شرمساریم

  • محمد

    اکراین کار را برای ملت ایران کردید که دست پیمانکاران راقط کردیدعملآاز بردگی نیروی کار ایران زمین را نجات دادی عملآبرده گری برداشته میشود تا این برنامه،ی پیمانکاری کارکن های ایران باشد جوانان ایران عملآبرده،ی پیمانکاران می باشند گرچه خودمن یک فرزندم 19سال بالاترین مدرکت تحصیلی حقولاتدریس بوده وهن.زهم حکم رسمی نگرفته

  • ناشناس

    من ۱۵ساله که درآموزش وپرورش پیمانی هستم چرا......؟

  • نظامی

    ۱۲سال سابقه ناجا مدرک کارشناسی ماهی ۸ تومن دریافتی دارم بدون هیچ مزایا اضافه کاری سوفور شهرداری هم اینجوری خدمت نمیکنه فرماندها هم فقط به فکر جیب خودشون هستن ۵ صب میرم ۹ شب برمیگردم نه سرویس نه خونه سازمانی نه وام مسکن که بهش باهاش یه وجب خونه خرید این بدبختی ماست

  • ناشناس

    چرا بازنشسته ها رو دوباره به خدمت میگیرن ، چرا ایثارگرا رو کردن رسمی حرف از بهره وری نبود ، حرف از پیچیدگی نبود

  • ایرانی

    چرا فکری به حال نیروهای قراردادمعین نمیشه.
    شما که دین ندارید
    شماکه ایرانی نیستید
    شماکه فقط به فکر جیب خودتون هستید
    یه مشت دزد و غادتگر
    فقط هرچهارسال جاعوض میکنن

  • مربی پیش دبستانی زجرکشیده

    سلام چرا چرااینقددرحق مربیان پیش دبستانی غیرانتفاعی ظلم میشه،کسی مارو درک نمیکنه، ای خدا، حقوقم فقط چهارصدهزاره، بیمه ندارم چون توان پرداخت ندارم، کدپرسنلی نداریم، از آن طرف میگن زیرنظرآموزش وپروش ایم...دریغ از یک درصدحمایت وزارت آ.پ

  • بنده خدا ذینفع

    باید عرض کنم در خوش بینانه ترین حالت این طرح در زمانی نزدیک به انتخابات دوره بعد مجلس نهایی میشه البته عرض کردم حالت خوش بینانه و بنده شخصا دیگه هیچ توقعی از این انقلابی نما ها ندارم
    #مجلس_ان_قلابی

  • ناشناس

    سلام من هم موافقم ، این طرح در بهترین حالت در نزدیکترین زمان به برگزاری انتخابات دوره بعد تازه اونم اگه طرح تصویب بشه ، آنوقت دیگه ما به امید خدا بازنشست شدیم و رفتیم ، واقعا دیگه چی باید گفت ؟ خدا شانس بده، یا حق

  • ناشناس

    با سلام لطفا نیروهای شرکتی بانک کشاورزی هم مانند بانک رفاه رسمی شوند 19 ساله که در این بانک شرکتی هستم.

ارسال نظر