منتظر زمستان جهنمی باشید /سوغات پسر کوچک برای ایران
کارشناسان هواشناسی اعلام کردهاند که به دلیل پدیده النینو، زمستان آینده یکی از گرمترین زمستانهای در شمال و خنکترین در جنوب خواهد بو د
لنینو زمستان را جهنمی و گرم می کند
به گزارش عرشه آنلاین؛ کارشناسان هواشناسی اعلام کردهاند که به دلیل پدیده النینو، زمستان آینده یکی از گرمترین زمستانهای در شمال و خنکترین در جنوب خواهد بود.
ال نینو در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است. ال نینو، یک رویداد اقلیمی بزرگ است که بر اثر تغییراتی در جریانهای اقیانوسی در اقیانوس آرام ایجاد میشود. پدیده آبوهوایی ال نینو ایران را تحت تاثیر قرار می دهد؟
کارشناسان هواشناسی می گویند : به خاطر افزایش دمایی که در نیمه مهر ماه و آبان ماه داریم احتمال زیاد برف کمتری خواهیم داشت و بیشتر بارش داریم که ممکن است سیلابی شود و باید به این نکته توجه کنیم.
براساس گزارشها دستگاههای ذیربط احتمال بارش نزولات آسمانی از نیمه دوم پاییز جاری در حد بالاتر از نرمال بسیار زیاد است و مسئولان دستگاهها باید آمادگی لازم را داشته باشند
: «النینو» یکی از چرخههای مشهور آبوهوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یکبار سبب ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آبوهوا می شود که بر اساس پیش بینی ها، امسال کشورمان میزبان آن خواهد بود.
غربی) روی اقیانوس و ترازهای فوقانی جو در مناطق استوایی میشود. در شکل زیر مناطق پرفشار( H) و کم فشار (L) در دو حالت النینو و لانینا دیده میشود.
این تغییرات فشار در طول زمان سبب تغییر گردش جهانی هوا شده و بر آبوهوای فصلی در هر دو نیمکره تأثیر میگذارد و معمولاً در اوج بیهنجاری دما و فشار یعنی در پاییز و زمستان بر مناطق جنب حاره مانند ایران تأثیر بیشتری دارد. در نیمکره شمالی با رویداد النینو و لانینا به سبب تغییرات گردشهای جوی در لایههای مختلف جو، مناطق با بارندگی بیشتر از نرمال و کمتر از نرمال جابجا میشوند.
در شرایط لانینا در جنوبشرق آسیا در کشورهایی مانند فیلیپین واندونزی، شمال استرالیا بار ش تجمعی بیشتر از نرمال و ترسالی روی میدهد و در دوره النینو این مناطق کم بارش میشوند و بر عکس آنها، در شرایط النینو مناطقی مانند حوزه مرکزی اقیانوس آرام، شرق آفریقا و جنوبغرب آمریکا با بارشهای بیشتر از نرمال و ترسالی مواجه میشوند.
مطالعات و بررسی آماری بلند مدت (۵۰ ساله) رویدادهای النینو و لانینا همراه با رخدادهای بارش در فصول سرد سال در ایران نشان میدهد رویداد النینو و لانینا در میزان بارش تجمعی و الگوی دمایی تاثیرگزار است، اما تنها عامل تعیین کننده وضعیت هوای فصل سرد نیست و عوامل دیگری نیز میبایست مورد توجه قرار گیرد که این عوامل پیشبینی پذیری طولانی و چند ماهه مانند النینو ندارند.
مانند دورپیوند نوسان اطلس شمالی (NAO) که فاز و شدت یا دامنه نوسان آن تنها برای بازه زمانی دو هفته قابل پیشبینی است و بر آب و هوای ایران موثر است . بنابراین با رخداد النینو و لانینا نمیتوان نتیجه مطلق برای وضعیت آب و هوا در فصل پاییز و زمستان پیشبینی کرد.
تحقیقات آماری نشان داده است که معمولا با رویداد النینو غالبا بارش تجمعی پاییزی در ایران در شرایط مطلوب بوده و بارشهای تجمعی در حد نرمال و فراتر از نرمال دریافت شده است. برعکس در سالهای وقوع شرایط لانینا در اکثر استانهای کشور بارشهای تجمعی پاییزی به کمتر از نرمال گرایش د اشته است.
معمولاً با رویداد «النینو» بارش تجمعی پاییزی در ایران در شرایط نرمال و فراتر از نرمال است
احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور در این باره گفت: تحقیقات آماری نشان می دهد که معمولاً با رویداد «النینو» بارش تجمعی پاییزی در ایران در شرایط نرمال و فراتر از نرمال است و برعکس در شرایط «لانینا» در غالب استانهای کشور جمع بارشهای پاییزی به کمتر از نرمال گرایش دارد.
وی افزود: طی 3 سال منتهی به ١٤٠١ شرایط «لانینای» متوسط در محدوده استوایی اقیانوس آرام حاکم بود که بارشهای پاییزی کشور در این 3 سال شدیداً کمتر از نرمال بود.امسال شرایط دور پیوند نوسان جنوبی موسوم به انسو خاص است و بر خلاف گذشته، این شاخص پس از پایان فاز لانینا، وارد فاز خنثی نشد و مستقیم وارد فاز «النینو» شده است
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: پاییز و زمستان امسال با احتمال قوی با رویداد «النینو» متوسط مواجه خواهیم بود که در صورت همراهی سایر عوامل مؤثر، انتظار میرود بارش تجمعی مناطق مختلف کشور در پاییز و نیمه اول زمستان امسال، بهخصوص در نیمه غربی به مقدار نرمال و بیشتر از نرمال برسد.
النینو از اقیانوس آرام میآید
بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان هم با بیان این که چنین شرایطی برای آسمان استان در پاییز و زمستان امسال پیشبینیشده است، افزود: «النینو» و «لانینو» 2 پدیده اقلیمی هستند که در نواحی استوایی اقیانوس آرام رخ میدهد و 20 هزار کیلومتر با ما فاصله دارد.
وی تاکید کرد: گرمشدن دورهای آبهای استوایی اقیانوس آرام را «النینو» مینامند و آثار مستقیم این پدیده در کشورهای فیلیپین، استرالیا، اندونزی، چین، روسیه و آفریقای جنوبی مشاهده میشود.
مدیرکل هواشناسی لرستان با تاکید بر این که «النینو» سبب گرمشدن زمین نمیشود و قبل از تغییرات اقلیمی هم این پدیده وجود داشته است، افزود: وقتی دما در نقاط استوایی اقیانوس آرام افزایش مییابد «النینو» و زمانی که دمای سطح آب کاهش مییابد نهمیز پدیده دیگری به نام «لانینا» رخ میدهد.
وی با بیان این که وقتی «لانینا» رخ میدهد بارشها در ایران به حد نرمال یا پایینتر از نرمال می رسد
: امسال وارد فاز ال نینو میشویم
عضو هیات علمی و مدیر گروه پژوهشی مدل سازی جو و اقیانوس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: امسال وارد فاز ال نینو میشویم بنابراین انتظار داریم بارشها در ایران نرمال یا بیشتر از حد نرمال باشد.
، مجید آزادی در مصاحبه تلفنی با برنامه روزنه رادیو گفتگو گفت: گرم شدن دورهای آبهای استوایی اقیانوس آرام را ال نینو مینامند و این پدیدهای اقلیمی در نواحی استوایی اقیانوس آرام رخ میدهد و بیست هزار کیلومتر با ما فاصله دارد.
وی با بیان اینکه ال نینو باعث گرم شدن زمین نمیشود و قبل از تغییر اقلیم نیز این پدیده وجود داشته است افزود: آثار این پدیده در کشورهای فیلیپین، استرالیا، اندونزی، چین، روسیه و آفریقای جنوبی مشاهده میشود.
آقای آزادی گفت: وقتی دمای سطح آب کاهش مییابد نیز پدیده دیگری به نام لانینا رخ میدهد. وقتی لانینا رخ میدهد بارشها در ایران به حد نرمال یا پایینتر از نرمال میرسد.
عضو هیئت علمی و مدیر گروه پژوهشی مدل سازی جو و اقیانوس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور اظهار کرد: امسال وارد فاز ال نینو میشویم بنابراین انتظار داریم که بارشها در ایران نرمال یا بیشتر از حد نرمال باشد. پیش بینی بارش ما فقط بر اساس ال نینو نیست و عوامل دیگری نیز در این حوزه تأثیر گذار هستند.
وی افزود: ال نینو میتواند یکی از فاکتورها برای پیش بینی هوا در طول چند ماه باشد، اما قطعا تنها فاکتور پیش بینی نیست و عوامل بسیاری در این خصوص موثر هستند.
مجید آزادی گفت: بیشترین تاثیر ال نینو بر مجاورت آن منطقه است و تأثیر بسیار کمی بر ایران دارد. امسال به خاطر افزایش دمایی که در نیمه مهر ماه و آبان ماه داریم احتمال زیاد برف کمتری خواهیم داشت و بیشتر بارش داریم که ممکن است سیلابی شود و باید به این نکته توجه کنیم.
دانشمندان علوم جو و اقیانوس مدتهاست که کشف کردهاند ناهنجاریهای فشار و دمای اقیانوسی (ال-نینو و لانینا) نقش مهمی در گردشهای جوی و آب و هوا در مقیاسهای کوچک و بزرگ ایفا میکنند و به ویژه در فصل سرد که سامانههای جوی پرفشار حاکم میشوند، این موضوع صادق است .
دمای آب اقیانوس تا عمق ۲۰۰ متری در منطقه وسیعی از اقیانوس آرام استوایی به طور منظم بین فازهای گرم (النینو) و سرد (لانینا) جابجا میشود. به این پدیده نوسان جنوبی و به فاز گرم نوسانات جنوبی النینو گفته میشود که در انگلیسی مخفف آ ن ENSO است و به طور معمول هر یک تا ۳ سال یک تغییر فاز روی میدهد.
از رویدادهای النینو-لانینا به عنوان یک شاخص برای پیشبینی فصلی و اقلیمی در هواشناسی و اقلیم شناسی استفاده میشود و انتظار می رود رویداد النینو در آب و هوای فصل پاییز و زمستان ۱۴۰۲ تأثیرات مهمی بر جای بگذارد.
بر اساس آخرین دادهها، ناهنجاری النینو در حال رشد است و وقوع یک رویداد متوسط تا قوی ال نینو مورد انتظار است که تأثیرات گستردهای آب و هوایی در فصول پاییز و زمستان ۱۴۰۲ در مناطق مختلف جهان خواهد داشت.
همچنان که تحت تاثیر شروع النینو در تابستان ۱۴۰۲ و البته در کنار سایر عوامل با رویدادهای مختلفی مانند آتش سوزی جنگلها و وقوع دورههای گرم بیسابقه در مناطق مختلف جهان و بهخصوص در جنوب اروپا، جنوبشرق آسیا و آمریکای شمالی و جنوبی مواجه بودیم.
هر فاز ENSO بر فشار و آب و هوا در مناطق استوایی تأثیر متفاوتی دارد و بر گردش کلی جهانی هوا در طول زمان تأثیر گذاشته و الگوهای آب و هوا را در سراسر جهان تغییر میدهد. النینو یا لانینا معمولاً بین اواخر تابستان و اوایل پاییز ایجاد میشود، سپس تا بهار سال بعد ادامه می یابد، اما برخی رویدادهای النینو یا لانینا می توانند تا ۲ یا ۳ سال طول بکشند.
علاوه بر دمای اقیانوس، یکی از تفاوتهای اصلی در بین فازهای گرم و سرد، الگوهای فشاری مرتبط است که آنها ایجاد میکند و مناطق پرفشار و کم فشار در دو سوی اقیانوس آرام استوایی بین شرق و غرب آن جابجا میشود.(شکلهای زیر را ببینید).
این تغییر فشار در لایههای زیرین جو سبب تغییر جریان باد در راستای مداری (شرقی -
ال نینو به این استان کشور رسید/ هشدار بی سابقه به مردم جنوب کشور
بارش های فرا نرمال از سوی هواشناسی برای استان هرمزگان پیش بینی شده است.
جلسه مدیریت بحران شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با هدف آمادگی در مقابل حوادث بویژه زلزله و پدیده "ال نینو" که بارش های فرا نرمال از سوی هواشناسی برای استان پیش بینی شده است، برگزار شد.
در این نشست که مدیران ستادی شرکت حضور داشتند، امکانات، نیازها و میزان آمادگی هر کدام از معاونت ها مورد بررسی قرار گرفت.
خلیل یکتاپرست قائم مقام شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در این نشست، با اشاره به اهمیت آمادگی در شرایط بحرانی افزود: آمادگی صرفا مختص حوادث طبیعی نیست و همه اتفاقاتی که تامین آب را تحت تاثیر قرار می دهد باید برای رفع آن، امکانات و سناریوهای لازم را داشته باشیم.
وی افزود: این شرکت سال گذشته دو حادثه طبیعی و غیر طبیعی را شامل زلزله و ورود مواد نفتی به محل آبگیر آب شیرین کن را تجربه کرد که هردو نیاز آبی استان را تحت تاثیر قرار داد؛ این ها تجربیاتی است که باید برای اتفاقات بعدی به عنوان دانش اندوخته بهره گرفت.
قائم مقام مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان ضمن تاکید بر آمادگی در مقابل زلزله که طی روزهای اخیر با شدت های مختلف مرکز استان را تحت تاثیر قرار داده است به پدیده "ال نینو" اشاره کرد و گفت: مبنای حرکت و آمادگی ما باید گزارش هواشناسی باشد و برای گذر از این شرایط باید امکانات را فراهم کنیم.
یکتاپرست، تصریح کرد: مدیریت بحران شرکت در بررسی های انجام شده تمام نقاط حساس و خطرآفرین را شناسایی کرده است که برخی از آنها قابل پیش گیری است که باید قبل از وقوع حادثه نسبت به پیشگیری و ایمن سازی آن اقدام کرد.
به گفته وی، بر اساس پیش بینی ها در هفته های پیش رو بارش های فرانرمال برای استان هرمزگان پیش بینی شده است که ما باید سطح آمادگی خود را بالا برده تا متحمل خسارت و قطع آب و حادثه بر روی شبکه فاضلاب نشویم.
ارسال نظر