خبر ترسناک| ال نینو، پسر کوچک به ایران برگشت؛ تابستان جهنمی و رگباری در پیش است

ال‌ نینو به ایران بازگشت؟ ؛ یک اقیانوس‌شناس: بله! | باید آماده تغییر رژیم بارش‌ها، سیل، خشکسالی و بارندگی‌های تابستانی شویم

خبر ترسناک| ال نینو، پسر کوچک به ایران برگشت؛ تابستان جهنمی و رگباری در پیش است

خبر ترسناک امسال ال نینو گرمای جهنمی را به هدیه می آورد

به گزارش عرشه آنلاین؛ کارشناسان هواشناسی اعلام کرده‌اند که به دلیل پدیده ال‌نینو، تابستان آینده یکی از گرم‌ترین تابستان ها خواهد بود  ال نینو در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است. ال نینو، یک رویداد اقلیمی بزرگ است که بر اثر تغییراتی در جریان‌های اقیانوسی در اقیانوس آرام ایجاد می‌شود.  پدیده آب‌وهوایی ال نینو  ایران را تحت تاثیر قرار می دهد؟

ال‌نینو پدیده‌ای طبیعی است که هر ۲ تا ۷ سال یک‌بار رخ می‌دهد و تا چندماه و در مواردی حتی تا یک یا ۲ سال ادامه پیدا کند. ال‌نینو پیش از شناخته شدن پدیده تغییرات اقلیمی هم در دهه‌های اخیر وجود داشته است. ولی این دو بر هم تأثیر مضاعف می‌گذارند. ال‌نینو به‌طور طبیعی باعث ناهنجاری‌هایی چون سیل، خشکسالی و قحطی می‌شود؛ در نتیجه ترکیب آن با پدیده تغییر اقلیم می‌تواند شرایط آب‌وهوایی را به‌معنای واقعی غیرقابل پیش‌بینی کند. ولی قدر مسلم در چندماه آینده مشخص خواهد شد که آب‌و هوای‌زمین چه در پیش‌ رو دارد.

ال‌نینو در هر دوره ۳ مرحله دارد: ال‌نینیوی داغ، شرایط خنثی و دوره خنک‌تر به‌نام لانینا

ال نینو

ال‌ نینو به ایران بازگشت؟ ؛ یک اقیانوس‌شناس: بله! | باید آماده تغییر رژیم بارش‌ها، سیل، خشکسالی و بارندگی‌های تابستانی شویم

به اعتقاد محقق پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، کاهش سرعت سامانه‌ «غرب‌وزان عرض‌های میانی» به‌دلیل گرمایش زمین موجب شده تا این سامانه به عرض‌های پایین‌تر نفوذ کند و نه فقط از روی دریای مدیترانه که از روی دریای سرخ نیز عبور کند و رطوبت این دو دریا از طریق عربستان به جنوب ایران برسد.

دکتر عبدالمجید نادری بنی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی در خصوص بارندگی‌های بهار سال جاری، گفت: امسال منطقه جنوب غرب آسیا، از جمله ایران، بهار مرطوب‌تری را تجربه کرده‌اند. بسیاری از محققان این شرایط را به طور عمده به رویداد ال نینو نسبت می‌دهند.

وی، ال نینو را شرایطی دانست که دمای سطحی آب اقیانوس در مرکز و شرق اقیانوس آرام به طور متوسط بالاتر از میانگین است و بروز این پدیده می‌تواند به طور قابل توجهی بر الگوهای آب و هوای جهانی تأثیر بگذارد.

نادری خاطر نشان کرد: در مورد جنوب غربی آسیای، ال نینو می‌تواند منجر به افزایش بارندگی در طول ماه‌های بهار شود. البته این مسئله صرفاً به پدیده‌ ال‌نینو محدود نیست، بلکه عامل مهم دیگر تغییر اقلیم ناشی از افزایش گازهای گلخانه‌ای است که موجب شده است تا دمای سطح کره زمین نسبت به متوسط بلندمدت افزایش یابد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی تاکید کرد: در طی سال ۲۰۲۳ دمای متوسط کره زمین نسبت به میانگین بلند مدت در حدود یک و نیم درجه افزایش را تجربه کرد و در بسیاری از مناطق جهان رکوردهای جدیدی از گرمای هوا شکسته شد.

وی با بیان اینکه بارش در ایران به طور عمده ناشی از سامانه‌هایی است که از اقیانوس اطلس شمالی منشأ می‌گیرد و غالباً در طی فصل زمستان و بهار موجب بارش در کشور می‌شود، یادآور شد: با گرم شدن زمین و به ویژه افزایش تبخیر از سطح اقیانوس‌ها، مقادیر بخار موجود در جو افزایش می‌یابد.

نادری ادامه داد: در طی سال ۲۰۲۳ دمای سطح آب در اقیانوس اطلس شمالی به طور متوسط بیش از یک درجه سانتی‌گراد نسبت به متوسط بلندمدت افزایش داشته است و این روند افزایشی همچنان ادامه دارد. همین امر موجب شده است تا مقادیر بیشتری از بخار آب به سمت شرق، از جمله منطقه غرب آسیا روانه شود. مسئولیت انتقال این بخارات بر عهده سامانه‌ای است که ما آن را سامانه «عرض‌های میانی» می‌دانیم و سامانه‌ مدیترانه‌ای بخشی از آن است.

این محقق پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی گفت: اتفاقی که امسال افتاد، آن است که سرعت سامانه‌ غرب‌وزان عرض‌های میانی به دلیل گرمایش زمین کمتر شد. همین امر، این فرصت را فراهم کرد تا این سامانه به عرض‌های پایین‌تر نفوذ کند و نه فقط از روی دریای مدیترانه که از روی دریای سرخ نیز عبور کرده و رطوبت این دو دریا را از طریق عربستان به جنوب ایران برساند.

وی خاطر نشان کرد: شرایطی که امروزه در اثر تغییرات اقلیمی بر زمین حاکم شده است، کار پیش‌بینی بلندمدت اقلیمی را مشکل می‌کند. آنچه در آن شکی نیست، این است که ما باید خودمان را برای شرایط اقلیمی جدیدی آماده کنیم. این شرایط جدید با تغییر رژیم بارش، سیل، خشکسالی، بارندگی‌های تابستانی و به طور کلی شرایط حدّی همراه خواهد بود.

نادری اضافه کرد: تغییرات اقلیمی بر الگوهای آب و هوایی تأثیر می گذارد و برخی از مناطق را مرطوب‌تر و برخی دیگر را خشک‌تر می‌کند.

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 137458

ارسال نظر