شنبه ها تعطیل شود؛ مدارس هم تعطیل است؟

ماجرای تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه کمی به جلو رفت. نمایندگان مجلس چهارشنبه رای دادند که شنبه‌ها تعطیل شود؛ البته این تعطیلی رسمی نبوده و قرار نیست در تقویم قرمز شود. اما کدام سازمان‌ها شنبه ها تعطیل می‌شوند؟ ایا مدارس هم تعطیل است؟

شنبه ها تعطیل شود؛ مدارس هم تعطیل است؟

عرشه آنلاین:شنبه ها تعطیل شود؛ مدارس هم تعطیل است؟

به گزارش عرشه آنلاین؛ ماجرای  تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه کمی به جلو رفت.  نمایندگان مجلس چهارشنبه رای دادند که شنبه‌ها تعطیل شود؛ البته این تعطیلی رسمی نبوده و قرار نیست در تقویم قرمز شود. اما  کدام سازمان‌ها شنبه ها تعطیل می‌شوند؟ ایا مدارس هم تعطیل است؟

به این سوال در لایحه مجلس جواب دقیق داده نشده.لایحه خیلی شفاف تکلیف شنبه را روشن نکرده است ؛ اما یک نماینده مجلس می گوید :جزئیات اینکه چه دستگاه‌هایی، سازمان‌های و نهادهایی در شنبه تعطیل خواهند بود، طبق آئین‌نامه دولت تعیین می‌شود

آنچه مشخص است این تعطیلی فقط شامل دستگاه‌های اجرایی دولت، دستگاه‌های ستادی و استانی می‌شود. یعنی وزارتخانه‌ها و مؤسسه‌های دولتی، ادارات و دستگاه‌های تابعه دولت (مثل موسسه استاندارد و شرکت دخانیات برای وزارت صمت) و سازمان‌های استانی (مثل اداره مالیات هر استان).

کدام سازمان‌ها استثنا در نظر گرفته شده‌اند و شنبه‌ها باید باز باشند؟ واحدهای ذی‌ربط بهزیستی، بانک‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی- درمانی، اماکن ورزشی و واحدهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی.

این یعنی  شنبه تعطیل نصفه و نیمه است 

 محسنی بندپی نماینده مجلس اشاره کرد: بعد اینکه این قانون اجرا شود، دیگر پنجشنبه‌ها تعطیل نخواهد بود. یعنی همان‌طور که ما چهارشنبه را تا آخر وقت سرکار هستیم، پنجشنبه را نیز سرکار هستیم و دوباره یکشنبه سرکار برمی‌گردیم. این کلیات قانون است، اما جزئیات اینکه چه دستگاه‌هایی، سازمان‌های و نهادهایی در شنبه تعطیل خواهند بود، طبق آئین‌نامه دولت تعیین می‌شود

نایب‌رئیس مجلس توضیحی داده که به این سوال پاسخ می‌دهد. طبق قانون جمعه تعطیل رسمی ماست و شنبه فقط برای آنهایی تعطیل است که ساعت کاری موظفی دارند. ‌در نتیجه برخی شرکت‌های خصوصی ملزم به تعطیل کردن نیستند.

اطلاعیه مهم آموزش و پرورش درباره ساعت آغاز به کار مدارس

مدارس مقطع متوسطه اول و دوم نیز از ۷ و ۳۰ دقیقه صبح و مدارس ابتدایی، ۸ صبح باز خواهند شد. مراکز آموزش عالی و پژوهشی و بخش‌های آموزشی وزارت بهداشت اعم از دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها هم از ۸ صبح انشاالله فعالیت خودشان را آغاز خواهند کرد.

ساعت رسمی فعالیت مدارس در قانون چگونه است؟ مدیریت زمان آموزش یا تقویم آموزشی مدارس از جمله مؤلفه‌های مهم برنامه‌ریزی آموزشی و تربیتی محسوب می‌شود که تأثیر زیادی بر کیفیت نظام تعلیم و تربیت می‌گذارد. ضمن آنکه بروز حوادث پیش‌بینی نشده چون آلودگی هوا در کلانشهرها، بارش سنگین برف، یخبندان، وقوع سیل، زلزله و نظایر آن، ضرورت اصلاح تقویم آموزشی را دوچندان می کند. 

وجود اقلیم‌های متفاوت در سرزمین پهناور ایران، اتخاذ تصمیمات آموزشی یکسان برای همه مناطق کشور را ناممکن می‌کند. کشور ایران به دلیل عوامل متعددی ازجمله وجود اقلیم‌های مختلف با تفاوت دمای بیش از ۴۵ درجه سانتی‌گراد، پهناور بودن در جهت عرض جغرافیایی (شرقی - غربی) و به‌تبع آن تفاوت قابل‌توجه در ساعات طلوع و غروب خورشید، وجود مناطق کوهستانی، ساحلی، بیابانی، جنگلی و فراوانی وقوع حوادث طبیعی همچون زلزله و سیل تا برف و یخبندان و مسئله جدید آلودگی فصلی هوا، دارای شرایط منحصربه‌فردی است که در کمتر کشوری دیده می‌شود.

 این تنوع ساعات، کار و فعالیت مردمان هر منطقه را متناسب با شرایط تغییر داده، لذا ضرورت دارد برنامه‌های آموزشی و تقویم آموزشی مدارس در عین تبعیت از چارچوب‌های کلان برنامه درسی ملی، برای انطباق با این شرایط تا حدی منعطف و سیال باشند. همانگونه که در دوره شیوع بیماری کرونا نیز مدارس مناطق مختلف کشور به دلیل تفاوت‌های اقلیمی در مواجهه با این ویروس، شرایط متفاوتی داشتند و آن را تجربه کردند که عملاً اتخاذ تصمیمات یکسان برای همه مناطق کشور را ناممکن کرد.

زمان آموزش در اسناد بالادستی از حیث اجرا این‌گونه است: زمان فعالیت کلاسی و آموزشی مدارس در همه نقاط کشور از ابتدای مهرماه تا پایان اردیبهشت‌ماه است. بنا بر بررسی‌های انجام‌شده ساعات کار مدارس دوره‌های مختلف تحصیلی در مناطق مختلف کشور به‌صورت یکسان و به‌صورت زیر است:

ساعات شروع فعالیت مدارس نوبت صبح در همه نقاط کشور و همه دوره‌های تحصیلی عموماً از ۷:۳۰ تا ۸ صبح و ساعات پایان فعالیت مدارس، بسته به یک‌نوبته یا دو نوبتِ مدارس، متفاوت و از ۱۲:۱۰ تا ۱۳ است. 

مدارس ابتدایی نوبت صبح ۷:۳۰ دقیقه تا ۱۲:۱۰ دقیقه و در نوبت عصر ۱۲:۳۰ دقیقه تا ۱۷:۰۵ دقیقه است.

ساعت کاری اساتید و معلمان در این دسته قرار نمی‌گیرد

بخش دیگر از تصمیم‌های مهم مجلس این بود که ساعت کاری، 4 ساعت در کل ماه کمتر شود. یعنی روزی 8 ساعت کار کنند که می‌شود هفته‌ای 40 یا ماهی 170 ساعت. مجلس بندی هم اضافه کرده که نباید به‌خاطر این ساعت کاری حقوق کسی کاهش پیدا کند. 

هر قانونی درباره تعطیلی جمعه و شنبه گفته شد در مورد ساعت کاری هم اعمال می‌شود. یعنی این کاهش ساعت کاری شامل تمام کارمندان دولتی و وابسته به دولت می‌شود اما چند استثنا هم وجود دارد: ساعت کاری اساتید و معلمان در این دسته قرار نمی‌گیرد. همچنین کارمندانی که زیر نظر نهاد رهبری کار می‌کنند هم شامل این تغییر نمی‌شوند.

شناور شدن ساعت کاری مدارس و دانشگاه

این ماده‌ای که مجلس اصلاح کرده یک بخش دیگر هم دارد. حالا که به‌خاطر آلودگی هوا، کمبود انرژی یا حوادث غیر‌مترقبه مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل می‌شوند، باید سقفی که برای ساعت کاری آنها در نظر گرفته می‌شد شناور شود. ‌

قانون قبلی چه می گوید؟ آیا این قانون باید اصلاح شود؟

   خروجی21 جلسه( جلسات 852 الی 872 )شورای عالی اموزش و پرورش که طی حدود شش ماه  برگزار گردید(9/12/90 لغایت 28/6/91) برنامه درس ملی بود که با شماره 279098 مورخ 28/12/1391 توسط وزیر محترم وقت اموزش و پرورش به سازمان پژوهش و بر نامه ریزی آموزشی ابلاغ گردید.در ذیل بند13 (ساختار و زمان آموزش)به موضوع زمان تعلیم و تر بیت پر داخته شده است.در صفحه 47 این سند در خصوص زمان تعلیم و تر بیت و ساعات کار هفتگی مدارس این گونه پرداخته است:

1-‹‹زمان آموزش هر پایه تحصیلی در دوره ابتدایی 925 ساعت،در دوره اول متوسطه 1110 ساعت و در دوره دوم شاخه نظری 1295 ساعت و شاخه فنی و حر فه ای و کار دانش 1480 ساعت خواهد بود.علاوه بر این ،در تمامی پایه ها 50 ساعت به فعالیت های خارج از کلاس و مدرسه متناسب با اقتضائات بر نامه درسی هر حوزه یاد گیری اختصاص می یابد و 50 ساعت متناسب با شرایط ومحیطی در اختیار استانها  مناطق و مدارس قرار می گیرد(جمعا 100 ساعت)››با این حساب مجموع ساعات در نظر گرفته شده برای دوره ابتدایی 1025 ساعت،دوره اول متوسطه1210 ساعت دوره دوم متوسطه (نظری)1395 ساعت و در شاخه فنی و حر فه ای و کار دانش 1580 ساعت خواهد بود.البته تاکید می کنم منظور از کلمه ساعت ،تشکیل یک جلسه درس 50 دقیقه ای است. مثلا درپایه های اول ،دوم و سوم دوره ابتدایی در طول سال تحصیلی بایستی 925 جلسه درس 45 دقیقه ای و در پایه های سوم،چهارم و پنجم 925 جلسه 50 دقیقه ای تشکیل شود.

2-‹‹ساعات کار هفتگی در دوره ابتدایی 25 ساعت (جلسه) در کلیه پایه ها و زمان هر جلسه در پایه ها ی اول ،دوم و سوم 45 دقیقه و در پایه های چهارم ،پنجم و ششم 50 دقیقه می باشد.میانگین ساعات کار هفتگی دوره اول متوسطه 30 ساعت در کلیه  پایه ها و زمان هر جلسه 50 دقیقه می باشد.و ساعات کار هفتگی دوره دوم متوسطه نظری حد اکثر 35 ساعت در کلیه پایه ها و زمان هر جلسه 50 دقیقه می باشد و ساعات کار هفتگی دوره دوم متوسطه شاخه فنی و حرفه ای و کار دانش متناسب با رشته تحصیلی حد اکثر 40 ساعت در کلیه پایه ها و زمان هر جلسه 50 دقیقه می باشد.››

‹‹تبصره:زمان اختصاص یافته به هر جلسه و زمان استراحت بین آنها مجموعا 60 دقیقه می باشد و تلفیق دو جلسه درسی به ویژه در دوره ابتدایی مجاز نمی باشد.››

3- بر اساس مفاد همین سند ،سال تحصیلی از اول مهر ماه هر سال تحصیلی شروع و تا پایان شهریور ماه سال بعد ادامه خواهد داشت و همچنین در  پی نوشت همین سند(صفحه 48)مبنای محاسبه زمان اموزش و امتحانات 37 هفته از اول مهر ماه تا پایان خرداد ماه می باشد.

بر اساس آنچه که در فوق بر اساس بر نامه درس ملی به آن اشاره شد ،یک نمونه برنامه هفتگی در مدرسه فرضی دوره اول متوسطه به صورت زیر خواهد بود.فرض کنیم این مدرسه 7:30 شروع به کار نماید در این صورت می خواهیم ببینیم این مدرسه در چه زمانی کارش خاتمه می یابد.

جدول(1)ساعات  کارهفتگی یک مدرسه فرضی از دوره اول متوسطه

                                                                               زمان شروع                  زمان خاتمه

 مراسم آغازین                                                                     7:30                   7:40

جلسه اول(50 دقیقه)- استراحت ده دقیقه                             7:40                   8:30

جلسه دوم(50 دقیقه)- استراحت ده دقیقه                            8:40                  9:30

 

جلسه سوم(50 دقیقه)- استراحت ده دقیقه                          9:40                   10:30

جلسه چهارم(50 دقیقه)- استراحت ده دقیقه                         10:40                11:30

جلسه پنجم (50 دقیقه)- استراحت ده دقیقه                          11:40               12:30

جلسه ششم(50 دقیقه)                                                      12:40                13:30

 روزهای هفته :شنبه تا چهار شنبه

 *لازم به ذکر است:

(1) در شرق کشور که آفتاب زودتر طلوع می کند مدرسه می تواند از ساعت هفت صبح آغاز شود.

(2) بر اساس دستور العمل موجود که توسط معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شده است مدارس موظفند در وقت نماز ظهر به جای ده دقیقه، سی دقیقه زنگ استراحت را برای خواندن نماز دانش آموزان در بر نامه هفتگی مدارس پیش بینی کنند.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 137850

ارسال نظر