سن ازدواج مردان و زنان ایرانی چند سال است | اولین فرزند در چه سالی به دنیا می آید؟
وقتی اولین فرزند را به دنیا میآورند، بهطور متوسط سن زنان بالای ۲۸ سال است. پسران هم حدودا ۳۳ یا ۳۲ سال دارند که اولین فرزند را دارند. یعنی به طور متوسط بعد از حدود ۴.۵ تا ۵ سال بعد از ازدواج، فرزندآوری صورت میگیرد.
مدیر کل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت درباره سن ازدواج گفت: مردان ما حدود ۲۹ سالگی و زنان بعد از ۲۴ سالگی ازدواج میکنند.حامد برکاتی افزود: وقتی اولین فرزند را به دنیا میآورند، بهطور متوسط سن زنان بالای ۲۸ سال است. پسران هم حدودا ۳۳ یا ۳۲ سال دارند که اولین فرزند را دارند. یعنی به طور متوسط بعد از حدود ۴.۵ تا ۵ سال بعد از ازدواج، فرزندآوری صورت میگیرد.
تبعات گذشتن سن ازدواج وگذشتن سن ازدواج
وی گفت :فاصله فرزند دوم هم همین است. یعنی حدود ۱۰ سال بعد از ازدواج طول میکشد که یک زوج ایرانی، صاحب دو فرزند شوند. از سال ۹۳ و بعد از تغییر سیاستها، به مرور در داخل سیستم سلامت کشور این موضوع مورد توجه قرار گرفته که حتما زنانی که در سن باروری هستند مشاوره شوند اما کسی را که نمیشود اجبار به فرزندآوری کرد. ولی به زنان گفته میشود که اگر بین فرزندآوری فاصله بیفتد، حتما عوارضی دارد.
آسیب های بالا رفتن سن ازدواج
او میگوید همانطور که سرعت کاهش موالید از ۹۸ به ۹۹ کمتر شده است، در سالهای آتی همین روند ادامه خواهد یافت. او میگوید عملا اقدام موثری در دستگاههای مختلف کشور در این زمینه انجام نشده است؛ «ما ۱۱ وزارتخانه داریم که در بحث جمعیت و ایجاد ظرفیتهایی که باید به جوانان کشور برای ازدواج و فرزندآوری کمک کنند، نقش دارند. اگر با همین ساختار امروزی پیش برویم، فکر میکنم در پنج سال آینده به یک ثبات میرسیم. یعنی به حدی خواهیم رسید که بعد از آن، احتمالا TFR(نرخ کل باروری) را در حدود ۱.۵ خواهیم داشت که اصلا عدد خوبی نیست
بهترین سن ازدواج
حدود ۱۷ درصد بارداریهای کشور که منجر به فرزندآوری شده، بالای ۳۵ سال است. این عدد در دو دهه پیش، کمتر از ده درصد بوده است. عملا دوگانهای بین کار کردن و فرزندآوری زنان به وجود آمده است که یا تحصیل یا فرزندآوری. یا اشتغال یا فرزندآوری. این وظیفه حاکمیت است که از زنی که تحصیل میکند یا اشتغال دارد، حمایت کند. حمایت از فرزندآوری، یک بحث و اقدام ملی است. بارداریهای بعد از ۳۵ سال ما در سالهای گذشته، افزایش پیدا کرده. پیش بینی ما این است که در سالهای آتی باز هم افزایش بیشتری خواهد داشت. نسبت زنانی که بارداری خود را به تاخیر میاندازند، ازدواج خود را به تاخیر میاندازند، دیرتر ازدواج میکنند و بعد از ازدواج هم فرزندآوری را به تاخیر میاندازند، بیشتر شده است.
پنجره جمعیتی
او ادامه داد:حدود پنج سال اول دهه ۸۰، یعنی در سالهای ۸۱ و ۸۲ و ۸۳، پنجره جمعیتی باز شده است. هر کشوری در دنیا که پنجره جمعیتیاش باز شده است، بین ۴۰ تا ۵۵ سال طول کشیده تا آن بسته شود. برآورد ما این است بین سالهای ۱۴۲۵ تا ۱۴۳۵، پنجره جمعیتی ما بسته خواهد شد. یعنی بین ۲۰ تا ۳۰ سال دیگر.
علمای علم اقتصاد و جمعیت میگویند در پنجره جمعیتی، دو سود جمعیتی داریم. سود جمعیتی اول که جمعیت جوان میشود، مثل الان ما. مولد میشود، اشتغال ایجاد میشود، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی به وجود می آید. سود دوم، وقتی است که این جمعیت به سنین بالاتر، میانسالی و پیری میرسند، از تجربه اینها استفاده میکند. مثال مشخص آن، الان ژاپن است. وقتی پنجره جمعیتی ژاپن باز شد، به سالهای تولید رسید. تفوق تکنولوژیکی و اقتصادی که پیدا کرد، کماکان با سود جمعیتی دوم، آن را نگه داشته است. اما همانجا هم این علما میگویند کشوری که از سود جمعیتی اول استفاده نکند، در مرحله دوم که حدود ۲۰-۲۵ سال بعد است، تنبیه جمعیتی خواهد شد. یکی از چیزهایی که یکسری از فعالان حوزه جمعیت، الان به دنبال آن هستند، برای این که است که دچار تنبیه جمعیتی در آینده نشویم.
ارسال نظر