بحران بزرگی که در ایران 1430 رخ میدهد
خطر «ابربحران سالخوردگی» کشور را تهدید میکند.
جمعیت کشور هر سال پیرتر میشود؛ این در حالی است که میزان زادوولد به اندازهای نیست که بتواند جایگزین جمعیت سالمند باشد.
رشد جمعیت بستگی به میزان زادوولد دارد و زادوولد هم بستگی به میزان ازدواج و تشکیل خانواده دارد. در واقع میتوان گفت که «جمعیت» از یک زنجیره بههم متصل تشکیل میشود که اگر هر کدام از این حلقهها جدا شود، قطعاً در روند افزایش جمعیت، اختلال ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید: هشدار کارشناسان: ایران دچار ترومای جمعی شده است
صابر جباری فاروجی، سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که اگر به فکر جوانی جمعیت نباشیم، در کمتر از یک دهه پیشرو دچار «ابربحران سالخوردگی» خواهیم شد، گفت: برنامه ریزی وزارت بهداشت در اجرای قانون جوانی جمعیت، حداقل دارا بودن سه فرزند برای هر خانواده است.
وی با عنوان این مطلب که باید باور کنیم کشور به سمت پیری میرود، افزود: ۱۳ استان برخوردار کشور کمترین میزان ازدواج و فرزندآوری را دارند که نشان میدهد صرف مسائل اقتصادی نمیتواند عامل افزایش جمعیت باشد.
در همین حال، سیدمحمد طباطبایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران، به خبرنگار مهر گفت: در سال ۹۵ نرخ رشد جمعیت ۱.۲ بود که این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۶ دهم کاهش یافته است. به عبارتی در مدت ۵ سال، نرخ رشد جمعیت کشور؛ ۵۰ درصد کاهش یافته است.
وی با عنوان این مطلب که ما به زودی دچار رشد منفی جمعیت خواهیم شد، تاکید کرد: در سال ۱۴۲۹ به کشور سالخورده تبدیل خواهیم شد. به طوری که در ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور ۴ صدم و در ۱۴۲۰، رشد جمعیت کشور منفی خواهد شد.
طباطبایی افزود: اگر در سالهای پیش رو به فکر جوانی جمعیت نباشیم، دچار بحران جمعیتی خواهیم شد.
آمارها چه میگویند
نرخ رشد جمعیت از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۵، یعنی در یک دوره ۲۰ ساله، از ۳.۹ به ۱.۶ کاهش یافته است. از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۰ نیز رشد جمعیت از ۱.۶ به ۰.۶ رسیده است.
آمارها نشان میدهد که تعداد موالید در سال ۱۳۹۵ در حدود یک میلیون و ۵۲۸ هزار مورد بوده است که این تعداد در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون و ۱۱۹ هزار مورد رسیده است.
بررسی نرخ باروری کلی، یعنی تعداد فرزندان زنده که یک زن در سنین باروری به دنیا میآورد؛ نشان میدهد که این میزان در سال ۱۳۹۵، ۲.۱۲ بوده که در سال ۱۳۹۹ به ۱.۵۶ کاهش یافته است.
ایران ۱۴۲۹ چگونه خواهد بود؟
ایران در سال ۱۳۹۴ در زمره کشورهای با جمعیت جوان بوده است. در سال ۱۴۲۹، ایران جزو کشورهای با جمعیت سالخورده قرار میگیرد و ۳۱.۲ درصد از جمعیت کشورمان را سالمندان بالای ۶۰ سال تشکیل خواهند داد.
در سال ۱۴۲۹ از هر ۳ ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود.
ایران در مدت ۳۵ سال از سایر کشورهای جوان فاصله گرفته است.
پیش بینی میشود رشد جمعیت کشور در سال ۱۴۰۵ برابر با ۰.۲۱، در سال ۱۴۱۰ برابر با ۰.۱۵ و در سال ۱۴۱۵ به ۰.۰۴ کاهش یابد.
مطابق پیش بینیها، از سال ۱۴۲۰ به بعد رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد.
اهمیت فرهنگ سازی در حوزه مسائل جمعیتی
کارشناسان حوزه مسائل جمعیتی، نقش عوامل فرهنگی و باورها و نگرشهای افراد را بسیار مؤثر میدانند. نرخ پایین باروری در برخی استانها و خانوادههای با رفاه و درآمد بالاتر، میتواند موید برجستهتر بودن نقش فرهنگ بر مسائل دیگری چون رفاه اقتصادی باشد.
سیاستها و تبلیغات وسیع برای کنترل جمعیت، که طی ۳۰ سال اخیر در کشور جریان داشته است، به تدریج باعث تغییر فرهنگ عمومی و تمایل به فرزند کمتر شده است.
اصلاح این روند، نیازمند برنامه ریزی و اجرای رویدادها و برنامههای فرهنگی در جهت اطلاع رسانی گسترده به جامعه در زمینه بحران جمعیت و فرهنگ سازی برای داشتن جمعیت جوان است.
تجارب نشان میدهد که فرهنگ سازی رخ نمیدهد مگر اینکه مردمی سازی انجام شده و مردم پای کار بیایند.
مردم باید در مسائل جمعیتی، نقش آفرین شده و حضور یابند و درک کنند که اگر جمعیت کاهش یابد، همه اعضای جامعه آسیب خواهند دید.
مردم باید در عرصه اجرا، نظارت و برنامه ریزی جمعیت وارد شوند.
سهم وزارت بهداشت در افزایش جمعیت
قطعاً یکی از دستگاه و وزارتخانههایی که نقش به سزایی در زمینه مسائل جمعیتی دارد، وزارت بهداشت است.
این وزارتخانه متولی سلامت جامعه است و از همین رو، در مسائل جمعیتی؛ میتواند بنیانگذار سیاستها و برنامههایی باشد که منجر به افزایش جمعیت شود.
در همین راستا، تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در وزارت بهداشت، خود بیانگر جایگاه این وزارتخانه در پیشبرد برنامهها و سیاستهای جمعیتی کشور است.
پوشش کامل ناباروری در مراکز دولتی، رایگان سازی زایمان طبیعی در مراکز دولتی، اختصاص ۵ درصد از بودجه پژوهشی به موضوع جوانی جمعیت، اعطای کامل مرخصی زایمان به کارکنان شاغل در وزارت بهداشت به مدت ۹ ماه برای زایمان یک قلو و ۱۲ ماه برای زایمان دوقلو با رعایت پرداخت حقوق کامل و فوق العاده ویژه، کاهش نوبت شب کاری و همچنین انجام دورکاری به درخواست مادران شاغل و دانشجو تا ۲ سال از تولد فرزند، کسر تعهدات قانونی خدمات پزشکان و پیراپزشکان به مدت ۶ ماه به ازای هر فرزند، راه اندازی سامانه باروری سالم جهت پایش دقیق مادران باردار و…، از جمله اقدامات انجام شده در سطوح کلان مدیریتی در خصوص رشد جمعیت کشور است.
سامانه ملی «باروری سالم»
وزارت بهداشت بر اساس ماده ۵۳ و ۵۴ قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» مکلف به طراحی سامانهای جامع و یکپارچه برای ثبت اطلاعات باروری، بارداری و زایمان مادران باردار و مراجعه کنندگان به مطبهای پزشکان متخصص زنان و زایمان، آزمایشگاهها، مراکز بهداشتی و درمانی بیمارستانهای دولتی و خصوصی بود که در این راستا سامانه ملی باروری سالم طراحی شد.
در این سامانه وضعیت بارداری زنان باردار و مراجعه کنندگان به مطبهای پزشکان متخصص زنان و زایمان رصد میشود و پزشکان علاوه بر اینکه به راحتی میتوانند در این سامانه نسخه نویسی الکترونیکی خود را انجام دهند، میتوانند سوابق مراجعات قبلی بیمار به مطب خود را هم ملاحظه کنند. در صورت فراهم شدن زیرساختهای قانونی، خود افراد هم میتوانند به این سوابق دسترسی داشته باشند.
این سامانه جزو اولین سامانههایی است که در آن امضای دیجیتال طراحی شده و به همین خاطر از بابت مسائل انکار ناپذیری، مشکلی ندارد و بر اساس دستورالعمل ابلاغی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، پزشکان مرتبط با تخصصهای مختلف میتوانند از قسمتهای گوناگون سامانه استفاده کنند.
با توجه به اینکه این سامانه در مرکز داده وزارت بهداشت میزبانی میشود، نظارت بهتری برای حفاظت از حریم خصوصی بیماران صورت میپذیرد. ایجاد بانک ناباروران از طریق امکانات موجود در سامانه در دسترس پزشکان است و با توجه به اینکه درج اطلاعات بیمار در این بانک بسیار ساده و روان در نظر گرفته شده است، این سامانه مبنای پوشش بیمهای خدمات نازایی خواهد بود.
رصد وضعیت باروری و تأمین اطلاعات مورد نیاز سیاستگذاری، نظارت، مداخلات مدیریتی و بهداشتی و درمانی از جمله مزایای دیگر این سامانه است.
پیری جمعیت ایران و تشکیل شبکه گسترده درمان ناباروری
سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، با اشاره به تشکیل شبکه گسترده درمان ناباروری در سه سطح در کشور، اظهار داشت: قبلاً مراکز سطح ۲ خدمات درمان ناباروری در کشور وجود نداشت که آیین نامه آن تهیه و توسط وزیر بهداشت ابلاغ شده و بر اساس آن باید ۶۴ مرکز درمان ناباروری سطح ۲ در کشور داشته باشیم که در حال حاضر ۱۶ مرکز سطح ۲ در کشور راه اندازی شده است.
او با بیان اینکه ۸۵ درصد از ناباروریها در مراکز سطح ۲ قابل درمان است، افزود: در حال حاضر ۱۰۳ مرکز سطح ۳ خدمات درمان ناباروری در کشور فعال است و در یکی دو استان که مراکز سطح ۳ نداشتهاند، فضای فیزیکی فراهم، تجهیزات و نیروی انسانی آن تأمین شده است.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: برای راه اندازی مراکز سطح ۲ خدمات درمان ناباروری اصراری نیست که حتماً باید در مرکز استان راه اندازی شود بلکه ممکن است در شهرستانهای بزرگ یک استان نیز این مراکز راه اندازی شود. در هر استان نیز باید حداقل یک مرکز سطح ۳ درمان ناباروری داشته باشیم که در برخی استانها با توجه به جمعیت بالا، چندین مرکز سطح ۳ فعال هستند.
کریمی با اشاره به حمایت بیمهای از درمان ناباروری، یادآور شد: در حال حاضر ۹۰ درصد هزینههای بستری و ۷۰ درصد هزینههای سرپایی برای خدمات درمان ناباروری، توسط بیمهها پوشش داده میشوند در حالی که در سالهای گذشته، این خدمات تحت پوشش بیمه نبود.
جوانان باچه امید ودلگرمی ازدواج کنند مسکن سربه فلک کشیده
سلام دولت،بایدکرد جوانان باشد دست ودل جوانان را گرم کند تا بتوانند قدمی،برای ازدواج بردارند
تا زمانی که راه ازدواج جوانان فقر وبیکاری ریشه کن نشود همین مشگل هست متاسفانه جامعه شهری بافرهنگ رشد جمعیتشون کم شده
دختران ما رو در خیابان کتک می زنند و از حقوق اجتماعی محروم می کنند چون انتخاب پوششان متفاوت است آنوقت شما از فرزند آموری صحبت می کنید!!!
الان کسی نمیتونه ازدواج کنه بااین شرایط اقتصادی اونایی که هم ازدواج کردن یه بچه کافیه براشون آینده همون یکی روبسازن خیلی کاره براشون
تو رو به تمام مقدس اتون قسم ،جمعیت بی کار آینده کشور رو زیاد نکنید،
البته نویسنده محترم به دنبال اغفال مردم و ملت ایران است چرا که اگر طبق فرمولهای جمعیتی یک جمعیت نسبت ثابتی داشته باشد برای آن جمعیت خیلی هم بهتر است چون رفاه و اشتغال و مسکن و اقتصاد و درآمد و فرهنگ عمومی و سیاسی را بهتری به همراه خواهد داشت درحالیکه در کشوری که هرروز تورم و گرانی که در آن در اوج گرفتن معنا ندارد که زاد و والد و به تبع آن جمعیت افزایش یابد و فقر توزیعی حکومت را که تنها به دنبال افزایش صرف و عادی جمعیت و به دنبال آن سیاهه لشکر خود است ،را دریافت خواهد کرد و این بحران است نه جمعیت با نرخ رشد ثابت و منفی حتی با این اوضاع اقتصادی
ابر بحران تر از پیری جمعیت هم داریم ولی چون متولی آن باید دولتها باشند هر دولتی به کم کاری دولت پیشین نسبت می دهد و برای آن و آینده هم هیچ برنامه مشخصی ندارد مثل زلزله ای که احتمال وقوع آن هر لحظه ممکن است یا ابر تورم و وضعیت آلودگی و مشکلات زیست محیطی مثل بحران آب و خشکسالی و افزایش جمعیت شهر تهران.
داداش مردم همینجوری زیر بار گرانی و قوانین چرت مالیاتی و فیشهای گاز برق آب تلفن اجاره خانه گیر کردن
امروزه ۹۰ درصد کسانی که درقبال فرزند مسولیتی احساس نمیکنن بچه دارمیشن
تربیت فرزند با این درآمدها خیلی سخت است
بچه دار بشی بچه رها کنی بچه وجامعه دچار آسیب میشوند
امروزه گرایش به بدحجابی و رواج فساد از عقده و تامین نشدن ودرست تربیت نشدن است
فقر نداری عامل بزرگ گسترش ناامنی وفساد اجتماعی وجنسیتیست
وقتی پدری توان مراقبت وتامین خواسته های فرزند را نداشته باشد مجبوری فرزند رها میشود ودر سن پایین گرفتار کار و رها کردن تحصیل وانواع موانع که هیچ آمادگی برای رد شدن را ندارد
امروز اگر شهرداری بچه هارا از چهارراهها جمع آوری نمیکرد شاهدهزاران کودک در چراغ قرمزها میشدیم
متاسفانه دولتها هیچ نفعی برای مردم نداشتن و نخواهند داشت چون کار بلد متعصبی وجود ندارد
بجای جذب سرمایه گذار و جذب نخبه گان با سیاستهای غلط مالیاتی واقتصادی وسیاست اشتباه خارجی باعث مهاجرت شده ایم
امروزه فرزندان همین کشور بعلت کنکور سخت وکمبود فضاهای آموزش و تربیت دانشجو پزشکی با سخت ترین شرایط در دانشگاههای ترکیه مشغول تحصیل هستن وبعد از فارغ التحصیلی دیگر میلی به برگشت به کشور پیدا نمیکنند
ما براحتی با استفاده از سرمایه گذاری بخش خصوص وحمایت از آنها چندین دانشگاه خصوصی رشته پزشکی درهمه شهرهای کشور احداث میکردیم
از هدر رفت ارز از کشور جلوگیری میشد و درنهایت پزشک پرستار به جهان صادر میکردیم
متاسفانه مسولان ما درخواب غفلت سیر میکنند
تنها راه اساسی افزایش جمعیت ، ایجاد شغل ، کاهش تورم ، تناسب افزایش حقوق با میزان تورم ، برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت جهت خانه دار شدن جوانان، ایجاد رفاه و تفریحات سالم ، بهداشت و درمان رایگان ، تحصیلات رایگان تا دانشگاه و . . .
سربازی بزرگترین مانع سر راه ازدواج جوانان است، صورت مسئله را پاک نکنید به فکر پنج میلیون مشمول غایب سربازی باشید
اگه یه واحد ۸۰ متری به نام فرزند بزنن قبل تولد و سند رسمی که این بچه اگه به سن ۲۰ سال رسید و نتونست یه شغل شرافتمندانه پیداکنه تا زمان پیدا کردن حقوق کامل از دولت دریافت کنه من راجب فرزند اوردن فکر خواهم کرد البته قول نمیدم
روند کاهش جمعیت دو دلیل اصلی قدرتمند و چند مولفه فرعی موثر دارد دلیل اول اصلی تورم و عدم ثبات اقتصادی کشور و ناامیدی از آینده روشن و مرفه از سوی خانواده هاست، اما دلیل دوم سلاح قدرتمندی بنام مهریه که حاکمیت برای تحکیم زن سالاری مطلق در جامعه پیاده کرده و عملا مردان را اسیر زنان بد اخلاق و نسبت به آینده مال خود بدبین میگرداند از طرفی با برخورد سبک و نامتناسب حاکمیت با زنان خیانت کار که علاوه بر خدشه دار شدن آبروی مردان به زنان امکان میدهد علاوه بر خیانت و نابودی بنیان خانواده بتواند با مهریه همان شوهر نکون بهت را از هستی ساقط کند که این قوانین فمنیستی حاکم بر ایران مردان جوان را از ازدواج منصرف و برقرای روابط نامشروع با زنان متعهل تشویق میکند چرا که بدلیل عدم جرم انگاری و مجازات روابط نامشروع توسط حاکمیت جوانان این روابط هر چند سست را باصرفه تر از ازدواج میبینند ،!!! انشالله بعد از چهل سال ایران نیز مثل اروپا با کاهش حدالکثری جمعیت، توسط قوانین حاکم بر طبیعت اصلاح میشود، لطفا نشر دهید
بدون داشتن آینده برای فرزندان بچه دار شدن اشتباه بزرگیه
در سالهای 1360اعلام می کردید که جمعیت ایران رو به افزیش تا کمتر زاد ولد انجام بشه الان به التماس افتادید تا جمعیت زیاد بشه؟کارشناسان بدون علم بدون تحقیق فقط نظر غلط خود را بیان می کردن وبعضی دیگر انان را تایید می کردن
دوما با توجه به این گرانی وناامنی مالی چطور میتوان به جمعیت خانواده اضافه کرد؟قبلاما بچه بودیم وتفریحمان یک توپ پلاستیکی بود الان همینطوره؟قیمت پوشک چنده؟لباس برای کودک چنده؟وخیلی چیزهای دیگر
سواد تحصیلاتی برا یه سری منصب ها جوابگو نیست اعلام کردن مشکل برا اینده با پیشبینی با در نظر نگرفتن وجود مشکلات گذشته یه حماقت هست یعنی اینده پبشبینی برا جمعیت پیر باید با یه راهکار درست و حل کردن مشکلات حال شروع میشه
چراازوضعیت اقتصادی مردم صحبت نمیشه لازمه فرزند اوری داشتن اقتصاد پایدارمیباشد وقتی درامد نیست انسان چه جوری به فکرازدواج وفرزنداوری باشد اول معیشت راحل کنید بعد ازدواج وفرزند اوری
کجاتحت پوشش بیمه اس؟
ماقیمت یه خونه رو هزینه کردیم براناباروری
درحالی که هردونفربیمه تکمیلی هم داریم
فقط 10 درصد پولمون برگشت
به هربهانه ای بیمه هاهیچ هزینه ای رو پرداخت نمیکنند
درنهایت دست کشیدیم
چون نتونستیم باهزینه ها کناربیایم
آینده ای نامعلوم ، پدران شرمنده خانواده ، فقر عامل فساد و تباهی اجناس روبه روز رو به افزایش نبود یک واحد بازرسی بر کلیه اجناس خوراکی و غیر خوراکی ، حقوق و مزایای نا مکفی و در کل زیر خط فقر
با این وضعیت اسف بار موجود در مملکت شرایطی برای فرزند آوری نیست به هیچ وجه
با این مشکلاتی که وجود داره نه تنها جوانان تمایلی برای تشکیل خانواده ندارند. خانواده های متشکل هم دارن از هم میپاشن
سیاست همین بوده که جمعیت ایران از بین برود و بعد از نقاط مختلف مثل هند، بنگلادش و فیلیپین جمعیت وارد کنند،، به عنوان کارگر ارزان، کار در برابر غذا،، بدین ترتیب دیگر ایرانی وجود ندارد،،، اگر غیر این بود،، دولتها از افغانستان و عراق و.. بیشتر به فکر ملت و کشور خودشان بودند نه اینکه وضعیتی درست کنند که فرزند آوری یک خیانت بسیار بزرگ است،،،، ای کاش خلق نشده بودیم،
من خودم عاشق بچه ها هستم وقتی دیدم سرنوشت اونا در فقر و گرسنگی و تبعیض و نوع رفتار و برخوردی که با انسان میشه ،، همه آنچه که مردم ایران در طول عمر خود تجربه کردن و من شاهدش بودم و رنج کشیدم چندین بار با دست خودم سقط جنین کردم و حتی نخواستم یک نفر دیگه تجربه ما را داشته باشد .
مملکتی که اقتصاد ندارد اینا فکر میکنند با چند وعده چرتی و پرتی میشه سر مردم کلا گذاشت و مردم بچه میارن
از سال گذشته تا امسال قیمت اجناس حداقل دو برابر شده. هیچ برنامه ای هم برای مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور وجود نداره. اگر کسی ذره ای عقل داشته باشه نباید فرد دیگری را هم به این اجتماع نگون بخت اضافه کنه.
چرا مزخرف می گی جیره خور رژیم. آخه احمق کدوم بیشعوری وقتی نمی تونه خودش رو بگردونه دنبال خانواده و زن و بچه س چرا مزخرفات رژیم رو روش اسکی می کنی
طبق آمار من همین الان میزان مرگ و میر بیش از زاد و ولده. با همین فرمون برید جلو تا ۱۴۳۰ نسل ایرانیان در ایران منقرض خواهد شد و ما رکورد میزنیم.ایشالا.....
حتی جوونامون هم جوون نیستن!
وقتی یه ساندویچ ۱۵۰۰۰تومانی فقط در یک هفته میشه ۱۷۰۰۰۰تومان بقیشو دیگه باید فهمید
با شهامت از ترس ها تون بگین (پایان نسل ما میشه پایان کار شما )