جنجال موشک های بالستیک ایران در روسیه

رسانه‌های آمریکایی از پایان هفته گذشته مدعی ارسال موشک‌های بالستیک ایرانی به مقصد روسیه شدند. خبری که با تکذیب نمایندگی ایران در سازمان ملل روبه‌رو شد.

جنجال موشک های بالستیک ایران در روسیه

ادعای خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری آمریکایی درباره ورود موشک‌های بالستیک ایران به روسیه، موج تازه‌ای از اتهامات علیه ایران را ایجاد کرده است.

 رسانه‌های آمریکایی از پایان هفته گذشته مدعی ارسال موشک‌های بالستیک ایرانی به مقصد روسیه شدند. خبری که با تکذیب نمایندگی ایران در سازمان ملل روبه‌رو شد.

شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: ما از آغاز تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین نسبت به تعمیق مشارکت امنیتی بین روسیه و ایران هشدار داده‌ایم و از این گزارش‌ها نگران هستیم.

پس از این گزارش و طرح مواضع مقامات آمریکایی و اروپایی مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران موشک های بالستیک کوتاه برد به مسکو داده است، ایران ارسال تسلیحات به روسیه برای استفاده در جنگ جاری اوکراین را رد کرد.

برخی پایگاه‌های خبری اوکراینی با استناد به گزارش وال استریت ژورنال نوشتند: برد ابابیل و فتح ۳۶۰ به ترتیب ۸۶ و ۱۲۰ کیلومتر است که اهدافی را که روسیه می‌تواند علیه آنها استفاده کند، محدود به نقاط نزدیک مرز و خطوط مقدم جنگ می‌کند.

در گزارش کیف ایندیپندنت به نقل از یک کارشناس نظامی به این مساله اشاره شد که این موشک‌های تاکتیکی به احتمال زیاد علیه اهداف خط مقدم مانند اهداف نظامی، مراکز لجستیکی، پست‌های فرماندهی، پادگان‌ها و انبارهای سوخت استفاده می‌شود.

این گزارش که اولین بار روز جمعه در وال استریت ژورنال منتشر شد، بر اساس شواهدی است که مقامات ایالات متحده به متحدان اروپایی ارائه کرده‌اند.

خبرگزاری سی‌ان‌ان آمریکا هم در گزارشی مدعی شد: به گفته ۲ منبع آگاه، ایران اخیراً موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین ارسال کرده است.

در بخشی از این گزارش آمده است: مشخص نیست دقیقا چه زمانی موشک‌ها تحویل داده شده اند، اما انتقال آنها در حالی صورت می‌گیرد که روسیه حملات موشکی و پهپادی خود را به شهرهای اوکراین تشدید کرده است و اوکراین در زمستان امسال برای حملات گسترده روسیه به زیرساخت‌های انرژی خود آماده می‌شود.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین روز جمعه در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین در آلمان به متحدانش گفت که اوکراین به سیستم‌های دفاع هوایی بیشتری نیاز دارد.

رویترز در آگوست (مردادماه) در گزارشی مدعی شد که روسیه منتظر تحویل قریب‌الوقوع صدها موشک بالستیک فتح-۳۶۰ از ایران است و ده‌ها پرسنل نظامی روسیه در ایران در حال آموزش سلاح‌های هدایت شونده ماهواره‌ای برای استفاده نهایی در جنگ اوکراین هستند.

دولت جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا پیشتر تهران را تهدید کرده بود که در صورت انتقال چنین تسلیحاتی به مسکو پاسخ سختی خواهد داد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره ادعای ارسال موشک‌های بالستیک ایرانی به روسیه: کاملا بی‌اساس است 

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران اوکراین تاکنون هیچگاه بخشی از این نزاع و درگیری نظامی و ادامه آن نبوده و همواره از راهکار سیاسی و گفت‌وگوهای دوجانبه برای پایان دادن به این بحران حمایت کرده است.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعای ارسال موشک‌های بالستیک ایرانی به روسیه گفت: همانگونه که بارها تاکید گردید، جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ، از راهکار سیاسی برای حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین و پایان بخشیدن به درگیری‌های نظامی حمایت می‌کند.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران اوکراین تاکنون هیچگاه بخشی از این نزاع و درگیری نظامی و ادامه آن نبوده و همواره از راهکار سیاسی و گفت‌وگوهای دوجانبه برای پایان دادن به این بحران و درگیری حمایت کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: رویکرد اصولی و اعلام شده جمهوری اسلامی ایران در خصوص بحران اوکراین همچنان ثابت و بدون تغییر باقی مانده و تکرار ادعای ارسال موشک های بالستیک برای روسیه، با اهداف و انگیزه‌های سیاسی برخی کشورهای غربی صورت می‌گیرد و کاملا بی‌اساس است.

وی خاطرنشان کرد: همکاری های نظامی متعارف جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه سابقه‌ای به مراتب قدیمی‌تر از تاریخ آغاز جنگ اوکراین دارد. این همکاری‌ها در چارچوب توافقات دوجانبه و مبتنی بر نُرم‌ها و حقوق بین‌الملل بوده و ارتباطی به بحران اوکراین ندارد.

با این حال، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران به هیچ‌یک از طرف‌های درگیری در اوکراین تسلیحاتی ارائه نکرده است و از سایر کشورها خواسته است تا این کار را متوقف کنند.

نمایندگی ایران در سازمان ملل همچنین گفت: «موضع ایران در قبال درگیری اوکراین بدون تغییر باقی می‌ماند. ایران ارائه کمک‌های نظامی به طرف‌های درگیر در جنگ را - که منجر به افزایش تلفات انسانی، تخریب زیرساخت ها و فاصله گرفتن از مذاکرات آتش‌بس می‌شود - غیرانسانی می‌داند.»

مقامات ایرانی ماه‌ها قبل ارسال تعداد محدودی پهپاد به روسیه را تایید کرده بودند، اما در سال اول درگیری اعلام کردند که هیچ توافق جدیدی حاصل نشده است.

روسیه اخیرا با افزایش عرضه گاز به ایران موافقت کرده است، اتفاقی که ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه روز پنج‌شنبه گفت هیچ ارتباطی با تحولات اوکراین ندارد.

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 152805

ارسال نظر