نامههای مردمی به رئیسی ۱۶برابر شد | یکسوم نامهها، طلب پول برای گذران زندگی دارند
با بررسی آمارها متوجه ۱۶برابر شدن تعداد نامههای مردمی ثبت شده هستیم که این آمار عجیب به تنهایی بهاندازه چند بند حرف برای گفتن دارد.
روزنامه فرهیختگان نوشت: روزهای ابتدایی شهریورماه امسال بود که سفری یکروزه، نشاندهنده آغاز تلاشهایی برای کلید زدن یک فرآیند بود؛ فرآیندی برای تزریق این محرک معجزهآسا به پیکره جامعه ایرانی. سفری که برای طی آن، مسافتی کمتر از ۱۰۰۰ کیلومتر طی شد، اما گستره اثرگذاریاش دهها هزار کیلومتر وسعت داشت.
همزمان با حضور رئیسجمهور در محرومترین مناطق کشور، ابزارهایی هم وجود داشت که به فرآیند خلق دوباره «امید به آیندهای روشن» سرعت میبخشید. یکی از آن ابزارها «نامههایی برای آقای رئیسجمهور» بود. کاغذهای سرد و بیروحی که با ریشه دواندن امید در دل مردم میزبان رئیسجمهور، روحدار شده بود و جوهر قلم را بهآغوش کشید تا جامعه صبور و رنجکشیده مناطق محروم را میهمان گرمای متولدشده از عمق آن محرک معجزهگر کند. نامههایی که هریک نشانه است؛ نشانهای از زنده بودن یک نور گرمابخش. نوری که حالا در غربیترین روستای خوزستان و در شرقیترین آبادی سیستانوبلوچستان یک کار میکند؛ گرما میبخشد. همان که مایه دلگرمی پیر و جوان شده است و نیرویی را در آنان برانگیخته تا دست به قلم برده و برای رئیسجمهورشان نامه بنویسند. این نور بعد از مدتها دوباره محرکی شده است تا جمعیتی، خود را در آیندهای تصویرسازی کنند که در آن، صدایشان رساتر از حالا شنیده میشود. آنچه در این سفرها بیش از همه توجهم را بهخود جلب میکرد، همان نشانههایی بود که هربار و در هر سفر، بیش از قبل خودنمایی میکرد؛ نشانههایی از: مردم، به: رئیس دولت. «فرستنده»ای که شاید از سر زمین، بالای داربست یا اعماق معدن خود را به مرکز استان رسانده بود تا صدایش را به «گیرنده»ای برساند که نزدیک به یک دهه، تصور حضور او حتی در چندصد کیلومتری محل زندگی خود را یک رویای دور میدید.
روحالله بیات حرف های مدیرکل اداره رسیدگی به شکایات و درخواستهای مردمی نهاد ریاست جمهوری :
«پیش از هر سفر، بررسیهایی تخصصی درباره پروژههای استان و گرفتاریهای مردم صورت میگیرد. نکته مهم آن است که پیش از سفر، مطالعاتی درباره مشکلات استان مقصد صورت گیرد. به همین منظور، ستاد سفر جلسهای برگزار میکند که استاندار، نمایندگان وزارتخانهها و دستگاهها، مدیرعاملان بانکها و افرادی که درگیر موضوعات مردمی آن منطقه هستند در آن شرکت میکنند و قبل از سفر، مسائل اصلی مردم بررسی شده و مشکلات جدی آن مناطق استخراج میشود تا متناسب با آن مشکلات، تصمیمهایی گرفته شود. در این حوزه، کار کارشناسی انجام میشود و درنتیجه آن، مصوباتی پیشنهادی مطرح میشود که در ادامه به «شورای اداری سفر استانی» منتقل میشود و درنهایت بعد از بررسیهای بیشتر در آن شورا تصویب میشود.»
«نامههایی که چه بهصورت دستی ارسال شدهاند، چه بهصورت الکترونیکی ثبت شدهاند، بعد از ثبت نهایی در سامانه، متناسب با موضوع مورد مطالبه از سوی مردم، در لحظه و بهصورت برخط (آنلاین) برای رسیدگیهای لازم به دستگاههای مربوطه ارجاع داده میشود. بار دیگر لازم است به تفاوت سرعت ثبت میان ارسال درخواست بهصورت پاکتنامهای و ثبت در سامد اشاره کرد که باید گفت درصورت ثبت درخواست در سامد، کد رهگیری در لحظه به اشخاص پیامک میشود که همین کد رهگیری در نمونه درخواستهای پاکتنامهای ممکن است چند روز زمان ببرد و دلیلش هم این است که افرادی باید نامهها را دستهبندی کرده و بهصورت دستی در «سامانه الکترونیکی ارتباط مردم و دولت (سامد)» ثبت کنند که اگر خود مردم بهجای نامه نوشتن بهصورت مکتوب، از این راه درخواست خود را ثبت کنند، فرآیند رسیدگی به مطالبهشان هم از این جهت سریعتر خواهد شد.»
با نگاهی به جدول فراوانی موضوع نامههای ارسالی، با نکات نگرانکنندهای مواجه میشویم. آمار نامههایی که با درخواست مساعدت مالی ارسال شدهاند، تکاندهنده است؛ ۳۳.۵ درصد! یعنی نزدیک به یکسوم نامههای ارسالشده خطاب به رئیسجمهور، طلب پول برای گذران زندگی است.
پاکتنامهها در یک فرآیند مشخص و در ستادهای از قبل تعیینشده که متشکل از چیزی بیش از ۱۰۰ نفر نیروی انسانی است، باز شده، چنانچه اطلاعاتشان نقصی دارد، با برقراری تماس تلفنی با صاحبان نامهها رفع شده و درنهایت، دستهبندی موضوعی و ثبت میشوند. بیات درباره روند ثبت نامههای الکترونیکی هم اینطور توضیح داد: «سامانهای بهنام سامانه خدمات الکترونیکی برای رسیدگی به این امر شکل گرفته است. مسئولان مشغول در این بخش، متولی ثبت، ضبط، ارسال و پیگیری نامهها هستند. در ساعاتی که شماره ۶۱۳۳ بهصورت آنلاین امکان پاسخگویی نداشته باشد، صوت مطالبات مردم در این سامانه ضبط میشود. ما در «سامانه الکترونیکی ارتباط مردم و دولت (سامد)»، یک شماره ۱۱۱ داریم که در استانها هم فعال هستند و یک تلفن نظارتی بر ۱۱۱ها داریم که شماره ۶۱۳۳ است. هم پاسخگوی مسائل مردم هستند و هم بر عملکرد و پاسخگویی ۱۱۱ها نظارت میکنند.»
نکته تعجببرانگیز درباره تعداد نامههای ارسالی به رئیسجمهور در چند ماه گذشته در اینجاست که با بررسی آمارهای مرکز ارتباطات مردمی در این باره، شاهد روندی عجیب رشد تصاعدی تعداد نامههای ارسالی در پنجماهه دوم سال هستیم که اتفاقا شروع فرآیند صعودی آن از نخستین سفر استانی رئیسی به خوزستان است.
با بررسی آمارها متوجه ۱۶برابر شدن تعداد نامههای مردمی ثبت شده هستیم که این آمار عجیب به تنهایی بهاندازه چند بند حرف برای گفتن دارد.
درخواستهای مربوط به تسهیلات بانکی که یک بخشی همان درخواست مساعدت از سوی شرکتهاست برای وزارت صمت(صنعت، معدن و تجارت) ارسال میشود. این وزارتخانه درخواستهای ارسالشده با این دستهبندی را در قالب کارگروهی بهنام کارگروه «رسیدگی به واحدهای مشکلدار» که در استانها هم شعبی دارد، بررسی میکند و متناسب با اعتبار موجود، گرفتاری مجموعه شرکت، خدماتی که قبلا ارائه داده است و شرایطی که درحالحاضر دارد، به آنها کمک میکند. یک بخش هم هست که در دستهبندی مردمی قرار دارد. یعنی افراد بر فرض مثال در نامه عنوان میکنند که قصد دارند پول پیشخانهشان را اضافه کنند، وامی میخواهند، یا میخواهند امور جاری زندگیشان را با وام اداره کنند یا یک مساله ضروری برایشان پیش آمده است که به این وام نیاز دارند که به این درخواستهای مردمی هم رسیدگی میشود و درصدی از آن از منابع قرضالحسنه خود استان تامین میشود. درصدی از آن هم از منابع قرضالحسنهای که از قبل و در «ستاد سفر» هماهنگ شده است، برای این موضوع کنار گذاشته میشود. هماکنون دراینباره و برای رفع مشکلات مردم هم با بانکها ارتباط گرفته شده، هم صندوق کارآفرینی امید هست و هم بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در این موضوع کمکهایی میکند تا به وامهای قرضالحسنه مردمی، یک سامان درستی داده شود.
درخواستهای مربوط به اشتغال معمولا از سوی افراد فاقد شغل مطرح میشود. این درخواستها بعد از ثبت در سامد، به ادارهکلهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هر استان منتقل میشود، ادارهکل استان، درخواستها را بررسی میکند، آنهایی که مربوط به وام اشتغال باشد را به صندوق کارآفرینی امید منتقل میکنند و در آن قالب به این درخواستها رسیدگی میشود و درخواست افرادی که خواستهشان صرفا پیدا کردن شغل است، به حوزه عملکرد ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ارجاع داده میشود و در آن ادارهکل به اینها رسیدگی میشود. ظرفیتها برای نیروهای موردنیاز توسط این ادارهکل بررسی میشود و در ادامه بررسی، اینکه چه افرادی فضای کار در استان را دارند، متناسب با رشته، تحصیلات و اعلام نیازی که کارفرما کرده است معرفی میشوند و ادامه روند طی میشود.
ارسال نظر