سوخوهای روسی رفیق نیمه‌راه ایران شدند ؛ همدستی اسرائیل با روسیه

همزمان با شکست‌های تاکتیکی روسیه در اوکراین در بحبوحه ضد حمله کیف، اسرائیل فشارها را بر روسیه در مورد قرارداد سوخو-35 بیشتر کرد و این کشور را تهدید کرد که اگر مسکو قرارداد فروش جت به ایران را ادامه دهد، تل‌آویو سیستم‌های دفاع هوایی مدرن را به اوکراین تحویل خواهد داد.

سوخوهای روسی رفیق نیمه‌راه ایران شدند ؛ همدستی اسرائیل با روسیه

سوخوهای روسی رفیق نیمه‌راه ایران شدند ؛ گمانه‌زنی‌های حاکی از این است که سوخوهای روسی که قرار بود ایران از روسیه دریافت کند، احتمالاً هرگز به دست تهران نرسند.در ژانویه امسال، مقامات ایرانی اعلام کردند که سفارش سوخوهای روسی شامل  ۲۴ جنگنده روسی دو موتوره سوخو۳۵ را داده و پیش‌بینی می‌کنند ظرف سه ماه آینده آنها را تحویل بگیرند.حالا خبر رسیده که اسرائیل روسیه راتهدید کرده که اگر سوخوهای روسی به ایران برسد ،در مقابل سیستم‌های دفاع هوایی مدرن را به اوکراین می دهد

همزمان با شکست‌های تاکتیکی روسیه در اوکراین در بحبوحه ضد حمله کیف، اسرائیل فشارها را بر روسیه در مورد قرارداد سوخو-35 بیشتر کرد و این کشور را تهدید کرد که اگر مسکو قرارداد فروش جت به ایران را ادامه دهد، تل‌آویو سیستم‌های دفاع هوایی مدرن را به اوکراین تحویل خواهد داد.

در ماه مارس 2023، مقامات ایرانی اعلام کردند که تهران با تعمیق همکاری‌های دفاعی با روسیه، به توافق جدیدی با مسکو برای خرید جنگنده‌های جدید سوخو-35 (Su-35) دست یافته است.

سامانه دفاع هوایی اس-300 روسیه

ناوگان فرسوده

به نوشته وبسایت کالیبر، نیروی هوایی ایران که تحت تحریم قرار دارد، ناوگان کهنه‌ای از هواپیماها دارد و برای به دست آوردن قطعات یدکی برای در آسمان نگه داشتن هواپیماهای جنگی خود، با مشکل مواجه است. اگرچه تحریم‌های بین المللی ذیل قطعنامه 2231 سازمان ملل، ایران از واردات تسلیحات متعارف منع می‌کنند، اما استدلال مسکو این بود که جت‌های سوخو-35 در این دسته بندی خاص قرار نمی‌گیرند.

ناوگان جنگنده‌های ایران عمدتاً از هواپیماهای دهه 1970 آمریکا مانند اف-4 فانتوم و اف-5 تایگر و همچنین مدل‌های قدیمی اف-14 تامکت تشکیل شده است که قبل از انقلاب اسلامی 1979 خریداری شده بودند،. ایران همچنین تعداد کمتری چنگدو جی-7 چینی دارد که بر اساس جنگنده‌های روسی میگ-21 متعلق به دهه 1980 ساخته شده است.

گامی مهم در تعمیق روابط امنیتی دوجانبه

بر اساس ادعای غربی‌ها، در توافق نوظهور بین روسیه و ایران، در برابر همکاری ایران با روسیه، تهران در حال کسب تخصص و تجربه از طریق رصد میدان نبرد در اوکراین است، که در نهایت بر فعالیت‌های منطقه‌ای تهران تاثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، مسکو تسلیحات ضبط شده آمریکایی و سایر کشورهای غربی در اوکراین را برای بررسی دقیق و ساخت نمونه‌های مشابه به تهران فرستاده است. از زمان آغاز جنگ، ایالات متحده و ناتو شاهد تصاحب تجهیزات تسلیحاتی کوچکتر، از جمله سیستم‌های ضد تانک جاولین و موشک‌های ضد هوایی استینگر توسط نیروهای روسیه بوده‌اند، تجهیزاتی که سربازان اوکراینی در برخی مواقع مجبور به رها کردن آن‌ها در میدان جنگ بوده‌اند.

تصور سازمان‌های اطلاعاتی غربی این است که ایران طبق این توافق ‌توانسته است به هلیکوپترهای مدرن غربی و فناوری هواپیماهای بدون سرنشین جنگی دسترسی پیدا کند. به گفته کالیبر، روسیه بر این باور است که ادامه ارسال سلاح‌های غربی به ایران، تهران را تشویق می‌کند تا حمایت خود از جنگ روسیه در اوکراین را ادامه دهد. در این راستا، تصمیم مسکو برای صادرات جنگنده‌های سوخو 35 به ایران گامی مهم در تعمیق روابط امنیتی مسکو و تهران محسوب می‌شد.

مشکل اسرائیل با فروش تسلیحات به ایران

مسکو فروش تسلیحات به ایران را با دیگر روابط نظامی و دیپلماتیک خود در منطقه به دقت تنظیم کرده است. قابل توجه‌ترین معامله در دهه گذشته خرید سامانه دفاع هوایی اس-300 روسیه در سال 2016 توسط ایران بود. اما کشورهای غربی و اسرائیل به دقت روابط نظامی روسیه و ایران را دنبال کرده‌اند. با وجود نارضایتی طولانی مدت اسرائیل از روابط دفاعی مسکو و تهران، روسیه از موضع خود عقب نشینی نکرده بود تا اینکه جنگ در اوکراین شعله ور شد.

سامانه دفاع هوایی اس-300 روسیه

همزمان با شکست‌های تاکتیکی روسیه در اوکراین در بحبوحه ضد حمله کیف، اسرائیل فشارها را بر روسیه در مورد قرارداد سوخو-35 بیشتر کرد و این کشور را تهدید کرد که اگر مسکو قرارداد فروش جت به ایران را ادامه دهد، تل‌آویو سیستم‌های دفاع هوایی مدرن را به اوکراین تحویل خواهد داد. در ژوئن 2023، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفتگویی تلفنی درباره قرارداد فروش جت‌ها داشت. دلیل هر چه که باشد، چه تهدیدات اسرائیل و چه به دلایل فنی، ایران تا جولای 2023 هیچ جنگنده‌ای از روسیه دریافت نکرده است.

برخی از تحلیلگران حتی استدلال می‌کنند که ایران ممکن است هرگز جنگنده‌های سوخو-35 فلنکر را که روسیه وعده آن را داده بود، دریافت نکند. هفت ماه پس از اعلام خبر این قرارداد، هنوز سوخو-۳۵های روسی به نیروی هوایی ایران تحویل داده نشده است. علاوه بر این، در میان این بحث‌ها، محمدرضا قرایی آشتیانی، وزیر دفاع ایران، گفت که دولت می‌تواند هواپیماهای جنگی را در داخل بسازد، که نشان دهنده یک تغییر احتمالی در گفتگوها با مسکو است. آشتیانی گفت که صنعت هوانوردی ایران «در وضعیت خوبی قرار دارد» و افزود: «اگر احساس کنیم نیاز [به هواپیمای جنگنده] وجود دارد، آن را پیگیری خواهیم کرد».

قرارداد هوا شد؟

با توجه به چنین اظهاراتی، می‌توان استدلال کرد که قرارداد اخیر فروش جت بین ایران و روسیه کنار گذاشته شده است. جای تعجب نیست که فروپاشی این توافق گمانه‌زنی‌های زیادی را درباره نقش بالقوه اسرائیل و ایالات متحده در این ماجرا ایجاد کرده است. دولت آمریکا نیز نسبت به همکاری نظامی گسترده روسیه و ایران ابراز نگرانی کرده و مدعی شده که این مسئله به طور بالقوه برای ثبات منطقه مضر می‌داند.

در کنار این، یک توضیح قابل قبول دیگر این است که امتناع روسیه از انتقال فناوری‌های حیاتی برای تولید قطعات سوخو-35 در ایران و ارائه دانش لازم برای تعمیرات این هواپیماها در داخل برای 30 سال آینده، مانع از اجرای قرارداد شده است. در این راستا، یادآوری اظهارات قبلی ستاد کل نیروهای مسلح ایران مبنی بر امتناع دولت روسیه از انتقال فناوری برای تولید قطعات آنها در ایران و همچنین ارائه دانش برای نگهداری هواپیماها در داخل، اهمیت دارد.

اگرچه قرارداد فروش جت بین ایران و روسیه نتیجه‌ای در بر نداشت، اما به گفته وبسایت کالیبر، هرگونه جریان تسلیحات متعارف بیشتر به ایران، تنش‌ها را در خاورمیانه تشدید می‌کند و احتمال درگیری‌های آینده در منطقه را افزایش می‌دهد.

منبع: اکو ایران

دیگر رسانه ها

کدخبر: 82582

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      • Habib valiolahi

        باسلام.روسیه در سالهای قبل وجنگ تحمیلی ثابت کرده هیچ موقع شریک قابل اطمینانی برای ایران نبوده.روسیه با اسرائیل برسر ایران واکراین دارند معامله میکنند و ایران تنها کشوری است که قربانی میشود،ما فن آوری پهپادی به روسیه دادیم ولی روسیه با حقه بازی نه فن آوری ساخت هواپیما به ما میدهد نه امکانات جدید دیگر،در طول بیست سال گذشته این اوکراین بود که در صنعت هواپیما و موشک وپهباد وصنعت به ما کمک کرد .

      • ایرانی

        اقایان مسئولین ازاول انقلاب تاامروزهنوز عبرت نگرفتیدکه هیچ کشوری سلاحهای مهم ومدرن به ما نمیدهند؟؟ اقا اینهمه سلاحهای مدرن ساختیم بازهم میتونیم حتی جنگنده بهترسوخو35میشه ساخت اگردانشمندان به خارج رفته رواگه شده باخواهش برگردونید!!

      • علی

        یادمه دانش آموز که بودیم میگفتن هدف از تدریس درس تاریخ عبرت گرفتن از گذشتگان است .

      • ناصرامینی

        این اخبارهیچ سندیتی نداشته ونداره،اگرداریدچه درخصوص خرید،چه درخصوص آموزش و...ارائه کنید.اینها حدس و گمان‌های روزنامه ای است.بعداسراییل گنبدآهنینش که درمقابل موشکهای دست ساز داخل شهرکهای فلسطینیان توزردازآب درامدند،بقول معروف:کَل اگرطبیب بودی؟؟!!!سَرِکَلِ خوددرمان میکردی.اززمانیکه موضوع همکاری منطقه ای ایران ویروس وچین ...مطرح شد این نوع اخبارنیزبه وفورمطرح میشه!!!چین وعربستان وبعدآتش تمسخرکه بعله دیدیدچین گذاشت تو کاستون!!!!!وبعددیگرهیچ

      • B

        هیچوقت به روسیه اعتماد نکنید همیشه از پشت خنجر میزنه

      • رحمانی

        روسها ازانگلیس وامریکا بدعهدتروکثافت تربوده وهستند فعلا روسیه بیشتر نیازبه همکارنظامی با ایران را دارد تا ایران نیاز به روس دراینده نزدیک ایرانی ازجنگنده های نسل پنجم پیشرفته رونمایی خواهد کرد وقبل ازان نیازهایش از طرف چینی براورده خواهد کرد اروپائیها همیشه خیانت کارو وزیاده خواه وجنایتکاربوده اند غرب وشرقیش باهم یكسانند

      • ناشناس

        چرا همیشه ما تحقیر میشیم..چرا حتی کشورهای عرق خور و کافر هم ما رو حساب نمیکنند.به ما کلک میزنند.ما رو گوه میکنند..حالا دیگه حتی نود درصد مردم مملکت ایران هم ما رو قبول ندارند و ما رو دشمن میدانند..چرا هر رو ز دلریم بدبخت تر میشیم.

      • علی

        یکبارمیگیدتحویل داده درایران است یکبارمیگیدتحویل نداده حداقل باخودتون صادق باشید

      • ناشناس

        اگر تمام محصولات نظامی که گفته میشود در کشور ساخته شده باشد یا محندسی معکوس شده باشد جنگندهای هم در داخل میتوان ساخت که بهتر از اف ۳۵ یا سخوهای روسی باشد تنها مشکلی که ما داریم
        هر شخصی در رآس هر کاری قرار گرفت همه چیز رو ارث پدریش میدونه

      • ناشناس

        خطاب ایران به روسیه: قرار نیست که محصولات کشاورزی را با قیمت خیلی پایین خریداری کنید ولی از ارسال سوخو خودداری کنید.
        رفیق نیمه راه نباشید

      • هادی

        خیلی ساده و خوش باورند آنهایی که فکر می کنند روسیه دوست و هم پیمان ایران است امام چه خوب گفت نه شرقی نه غربی اما دولتمردان ما غرب را رها کرده وبه شرق دل خوش کرده اند

      • انسانم ارزوست

        روسیه دوستی خائن است که همیشه خنجررا از پشت وارد می‌کنه. تاریخ گواه این موضوع است. فقط منافع خودشان را در نظر می‌گیرد.

      • سربازوطن

        امام خمینی ره بارهاگفته بودن به قدرتهااعتمادوتکیه نکنید ۴۵سال میگذره وهرچه که گفته های بنانگذار دانای جماران به مسئولین ماثابت میشه بازهم پای تعامل وارتباط رو باقدرتهاوسط میکشند.
        آهای ابلحان بزرگانی که دیدید سربازان ایران ۸سال دست خالی خون دادن وخاک ندادند چرافکرمیکنید
        با۳۰تاهواپیمامیشه ازایران دفاع کرد.تاریخ ثابت کردروسیه ازآمریکابدتره چین ازهردوخبیث ترچرابرتبل نادانی خودتون میکوبیدوعاقل نمیشید.
        اگه یادتون رفته قرارسال ۱۳۵۷یه سربزنیدساختمان وزارت خارجه یامرباشیدوپایبندبه اصول یاشعارسردر وزات خارجه روپاک کنید.چقدربدعهدی وزیاده خواهی ازشرق وغرب دیدیم ولی بازهم ....

      ارسال نظر