بازار سرمایه
کماقبالی بازار سرمایه در سایه تایید و تکذیب خبرها
کارشناسان بورس با اشاره به هراس سرمایههای خُرد برای ورود به این روزهای بازار سرمایه، میگویند: صرف جانماندن از تورم نمیتواند انگیزه مناسبی برای سرمایهگذاری در بورس باشد و دولت نیز باید از این بازار حمایت لازم را به عمل آورد.
امروز در حالی که شاخص کل بورس تهران در یک ساعت ابتدایی بیش از ۴ هزار واحد صعود کرد در ادامه روند نزولی پیدا کرد و در نهایت پایینتر از روز قبل ایستاد.
به عبارت دیگر، تقاضای ابتدای معاملات امروز بورس در نیمه دوم با افزایش عرضهها پاسخ داده شد و بورس امروز هم روز خوبی را پشت سر نگذاشت.
ارزش معاملات در بورس اوراق بهادار تهران همچنان در سکوتی خاص در حال گذران روزهای داغ تابستان است. این مسئله در صورتی که ادامه داشته باشد، می تواند رکود در بورس را نیز عمیقتر کند.
* هنوز تکلیف نرخ خوراک مشخص نشده است
اما روز گذشته عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس خبر از ابطال مصوبه دولت درباره تغییر نرخ خوراک صنایع و پتروشیمیها داد؛ محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در صفحه شخصی خود درفضای مجازی نوشت: «بالاخره با پیگیریهای بسیار و مکرر، هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، مصوبه نرخ خوراک صنایع و پتروشیمیها را مغایر قانون و باطل اعلام کرد.»
به نظر می رسید این خبر سیگنال افزایشی برای بورس باشد و انتظار می رفت اثر مثبت بر روند بازار بگذارد که متاسفانه به دلیل اختلافات موجود در تیم اقتصادی دولت و نمایندگان مجلس، این موضوع نتوانست بورس را سبزپوش کند.
امروز نیز سخنگوی اقتصادی دولت گفت: این موضوع دوباره به دولت بازگشته و تا هفته آینده درباره این موضوع تصمیمگیری خواهد شد.
* بازدهی کمتر بورس نسبت به تورم
حمید دستجردی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، میگوید: بورس تهران در دوساله اخیر شاهد بازدهی ۴۴ درصدی شاخص کل از نیمه مرداد ماه ۱۴۰۰ تا نیمه مرداد ماه امسال بوده است، در این مدت شاخص قیمت مصرف کننده با رشد ۱۰۶ درصدی نشان میدهد که بازار سهام با وجود ریسک سرمایهگذاری، به نسبت تورم کشور، بسیار عقب مانده است.
وی ادامه داد: به طور متوسط، فعالان بازار سهام با وجود پذیرش ریسک بالای سرمایهگذاری سهامی، در ۲ ساله فعالیت دولت سیزدهم نهتنها بازدهی مثبتی نسبت به تورم اقتصاد کشور دریافت نکردهاند بلکه بیش از ۳۰ درصد نسبت به آن عقب ماندهاند.
ابن کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: جای سوال اینجاست که سهامداران خرد با چه انگیزهای در یک بازار سهامی که در بلندمدت بازدهی تعدیل شده منفی ۳۰ درصدی دارد، سرمایهگذاری کنند.
دستجری تصریح کرد: تورم نمیتواند تنها دلیل استقبال سهامداران باشد و دولت نیز باید اعتماد برباد رفته را دوباره احیا کند تا بورس به روزهای متعادل بازگزدد.
* افت شاخص های عملکردی بورس
در پایان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل بورس ۸۸۶ واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح ۲ میلیون و ۳۶ هزار و ۹۸۲ واحد رسید.
شاخص کل هموزن بورس نیز با کاهش ۳۸۴ واحدی در رقم ۷۱۳ هزار و ۱۵۳ واحدی ایستاد.
شاخص کل فرابورس نیز با افت ۳ واحدی به رقم ۲۶ هزار و ۴۲۹ واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس با رشد ۳۷۲ واحد به سطح ۱۳۰ هزار و ۲۶۱ واحد رسید.
* تداوم خروج پول حقیقی از بازار سرمایه
روز چهارشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و ۸۳ میلیارد تومان پول حقیقی اط بازار سهام خارج شد.
امروز نماد وبملت (بانک ملت)، فملی (ملی صنایع مس ایران) و وکغدیر (بین المللی توسعه صنایع و معادن غدیر) بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای نیان (نیان الکترونیک)، غمایه (خمیرمایه رضوی) و فخوز (فولاد خوزستان) اختصاص داشت.
* کاهش مجدد ارزش معاملات خرد بازار سهام
امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۷ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۸۵۲ میلیارد تومان بود که ۱۱ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد نیز با کاهش ۱۰ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۳ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در دو هفته اخیر است. چهارشنبه دومین روز رکودی مرداد ماه بود.
* کاهش ارزش صف های خرید بورس
در پایان معاملات امروز، ۲۶۸ سهم با رشد قیمت و ۵۱۹ نماد نیز با کاهش قیمت مواجه شدند.
در جریان معاملات روز چهارشنبه، ۷۷ نماد صف خرید داشتند و ۴۹ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت ۲ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۴۰۷ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش ۳ درصدی به ۳۹۱ میلیارد تومان رسید.
سرانه خرید اشخاص حقیقی نیز در پایان معاملات به ۲۳.۶ میلیون تومان و سرانه فروش آنها به ۲۰.۷ میلیون تومان رسید.
ارسال نظر