دارندگان شناسنامه های قدیمی و جلد قرمز بخوانند
اگر به هر دلیلی شناسنامه خودمان را گم کردیم باید برای پیدا کردن آن یا دریافت المثنی کارهای مختلفی را انجام دهیم.
اگر به هر دلیلی شناسنامه خودمان را گم کردیم باید برای پیدا کردن آن یا دریافت المثنی کارهای مختلفی را انجام دهیم.با وجود آنکه کارت ملی در بسیاری از امور اداری و بانکی جایگزین شناسنامه شده و خیلی از کارها با ارائه کارت ملی انجام و پیگیری میشود اما شناسنامه در بسیاری موارد همچنان ارزش و جایگاه پیشین خود را حفظ کرده و انجام برخی امور بدون ارائه شناسنامه امکانپذیر نیست. ازدواج، خرید و فروش و ثبت نام مدارس بخشی از امور بسیار حائز اهمیتی است که برای انجام آنها لازم است حتما شناسنامه خود را ارائه دهید.
تغییر شناسنامه های قدیمی
به گزارش عرشه آنلاین؛ همه افرادی که شناسنامههای قدیمی یا به اصطلاح شناسنامههای جلد قرمز دارند نیز باید شناسنامههای خود را تعویض نمایند زیرا گفته شده این شناسنامهها محل اشکال هستند و میتوانند از آن سوء استفاد کنند و امکان جعل آن وجود دارد. در همین راستا به تازگی رئیس سازمان ثبت احوال کشور خبر از برچیده شدن شناسنامههای جلد قرمز تا دوسال آینده داده است.
به گفته کارگر، رئیس سازمان ثبت احوال، طی ۱۴ سالی که از تعویض شناسنامهها میگذرد انتظار میرفت که این شناسنامهها باید تعویض میشد، اما ما در همین ۲ سال برنامه ریزی کردیم تا سریعتر بتوانیم این شناسنامههای معروف به جلد قرمز را تبدیل به شناسنامههای جدید کنیم چرا که این شناسنامهها که کاملاً مکانیزه هستند.
تعویض شناسنامههایی که به دلیل قرار گرفتن در شرایط نامناسب مستعمل و فرسوده شده اند، شناسنامههایی که به علت مرور زمان عکس آن با صاحب شناسنامه تطبیق ندارد، شناسنامههای دو برگی که صاحبان آن به سن پانزده سال تمام رسیده باشند، شناسنامههایی که صاحب آن تغییر مشخصات سجلی نام و نام خانوادگی و تغییر سن با رأی مراجع ذیصلاح را دارد و همه شناسنامههای قدیمی (جلد قرمز) که به فرمت جدید شناسنامهها تبدیل نشدند، اجباری شده است.
رئیس سازمان ثبت احوال کشور درباره لزوم تعویض شناسنامههای قدیمی گفته است: قطعا الزام برای جدید کردن شناسنامهها وجود دارد، زیرا افراد برای دریافت خدمات دچار مشکل میشوند که توصیه میکنیم افراد هرچه سریعتر مراجعه کنند و شناسنامههای جدید را دریافت کنند چرا که باعث میشود در کشور راحتتر خدمات دریافت کنند و مشکلی برای آنها ایجاد نشود و از سوی دیگر پایگاه اطلاعاتی سازمان ثبت احوال نیز کاملتر شده و برای ارائه خدمات الکترونیک به شهروندان نیز کار تسهیل میشود.
مدارک لازم برای تعویض شناسنامه قدیمی
مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه عبارتست از اصل شناسنامه در اختیار متقاضی به همراه ۲ قطعه عکس جدید با زمینه سفید. در صورتی که تغییری در مشخصات هویتی رخ داده باشد (نظیر تغییر نام یا نام خانوادگی)، ارائه مدارک مرتبط با آن تغییرات نیز الزامی است و به همراه داشتن شماره ملی پدر، مادر، همسر و فرزندان برای تکمیل فرمهای مربوطه نیز الزامی است و در صورتی که ازدواج یا طلاق در شناسنامه فعلی ثبت نشده ارائه اصل سند ازدواج و طلاق نیز لازم خواهد بود همچنین اخذ درخواست تعویض شناسنامه صرفاً در دفاتر پیشخوان ارائه دهنده خدمات ثبت احوال انجام میشود.
مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه مستعمل
برای تعویض شناسنامههای مستعمل نیاز به اصل شناسنامه، ۲ قطعه عکس ۴×۳ تمام رخ جدید (برای اشخاص ۱۵ سال به بالا) میباشد. همچنین اگر شناسنامهای که جهت تعویض ارائه میشود، فاقد عکس باشد، ارائه اصل مدارک معتبر عکسدار از قبیل گذرنامه، کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت، گواهینامه رانندگی، کارنامه عکسدار دورههای تحصیلی راهنمایی به بالا، معرفی نامه عکسدار محصلین از سوی مدرسهای که مشغول تحصیل میباشند؛ الزامی است.
چه افرادی حائز شرایط دریافت شناسنامه المثنی هستند؟
دریافت شناسنامه المثنی با تعویض شناسنامه فرق دارد. در واقع شما زمانی از سازمان ثبت احوال کشور درخواست شناسنامه المثنی میکنید که مدعی هستید شناسنامه خود را گم کرده و یا به هر دلیلی دسترسیتان به آن قطع شده و آن را در اختیار ندارید. در این صورت شناسنامه المثنی صادر میشود اما در صورتی که شناسنامه اصلی شما پیدا شد باید هر چه سریعتر شناسنامه المثنی را تحویل دهید.
در صورت گمشدن شناسنامه اگر کسی که شناسنامه را پیداکرده است آن را به سازمان ثبتاحوال تحویل داده باشد، میتوانید با واردکردن کد ملی آن را دریافت کنید. در غیر این صورت، شناسنامه المثنی باید گرفته شود. علاوه بر این، اگر شناسنامه در اثر آتشسوزی و یا اتفاقات طبیعی از بین رفت، میتوانید برای صدور شناسنامه المثنی اقدام کنید. شناسنامههای المثنی مانند شناسنامههای اصلی معتبر هستند؛ زیرا شناسنامه المثنی، کپی دوم قانونی اصل شناسنامه شخصی است که شناسنامه خود را گمکرده است.
آیا میتوان بهجای شناسنامه، از کارت ملی هوشمند استفاده کرد؟
کارت ملی هوشمند در طول سالیان متمادی برای امور اداری و بانکی جایگزین شناسنامه شده است، اما شناسنامه در اکثر موارد ازجمله ثبتنام در مدارس، دانشگاهها، ازدواج و خریدوفروش، جایگاه و ارزش قانونی و اداری خود را حفظ کرده است؛ و نمیتوان در صورت نبود شناسنامه از کارت ملی قدیمی و حتی هوشمند استفاده کرد.
مدارک مورد نیاز برای صدور شناسنامه المثنی
اگر شناسنامه شما فاقد عکس است و سن شما بالای 15 سال است، میتوانید برای دریافت آن اقدام کنید. برای این مرحله به اصل شناسنامه، گواهی اشتغال به تحصیل (در بالا و پایین گواهی پیوست) و دو تصویر نیاز دارید. عکس 3 در 4 با پسزمینه سفید، مشابه عکس روی گواهی است که شامل مهر مدرسه در پشت آن است. برای عکسبرداری از شناسنامه، فرد باید مراجعه حضوری به دفتر پیشخوان یا مرکز ثبتاحوال داشته باشد.
مدارک زیر برای دریافت گواهی تولد المثنی ضروری است:
اخذ مبایعهنامه از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور یا دفاتر ثبتاحوال سراسر کشور
تکمیل فرم مبایعهنامه فوقالذکر و تأیید برگه توسط نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و امضای یکی از شهود در دفتر اسناد رسمی داخل کشور
برای افراد 15 سال به بالا، دو تصویر تمامرخ 4×3 جدید با مشخصات ثبت نام (نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه، تاریخ تولد و محل صدور)
اصل و فتوکپی مدارک شامل (گذرنامه، کارت پایان خدمت یا معافیت، گواهینامه رانندگی، کارنامه عکسدار دورههای تحصیلی راهنمایی به بالا، معرفینامه عکسدار محصلین از سوی مدرسهای که مشغول تحصیل میباشند یا کارت شناسایی عکسدار کارکنان دوائر دولتی با ذکر مشخصات سجلی) الزامی است. ضمناً پس از مقایسه اصل و کپی مدارک معتبر فوق، اصل آن عودت داده میشود. درصورتیکه صاحب شناسنامه فاقد هر یک از مدارک مندرج در این بند باشد، با معرفی وی به نیروی انتظامی تأیید تصویری الزامی است.
اصل و کپی مدارک ازدواج و طلاق (در صورت وجود) و شناسنامه فرزندان
پرداخت هزینه طبق تعرفه جاری
قبل از اقدام برای شناسنامه المثنی چه باید کرد؟
اگر شناسنامه خود را گم کردید، باید بلافاصله آن را به کلانتری منطقه خود گزارش دهید تا از سوءاستفادههای احتمالی جلوگیری شود. سازمان ثبتاحوال تنها مرجع ارائه شناسنامه است. اولین قدم باید مراجعه به اداره ثبتاحوال محله شما باشد.
در صورت مفقود شدن شناسنامه دریکی از ادارات یا مؤسسات دولتی، طبق بند 4 بخشنامه و اعلام آن مرجع، به دستور مدیرکل استان شناسنامه صادر و با مفقودکننده شناسنامه برخورد قانونی خواهد شد. در حقیقت شناسنامه سند هویتی افراد است و برای دفاع از حقوق خود باید آن را حفظ کنند.
علاوه بر این مورد، باید شماره ملی خود را به خاطر بسپارید تا در صورت نیاز بهراحتی به اطلاعات هویتی خود دسترسی داشته باشید. از طرف دیگر ایجاد هرگونه تغییر یا سوءاستفاده در شناسنامه جرم است که پیگرد قانونی دارد.
در صورت یافتن مدرک لازم بر اساس گزارش سامانههای مربوطه، باید به اداره پست یا اداره ثبتاحوال که آدرس آن در سامانه الکترونیکی ثبتاحوال منتشرشده است مراجعه و نسبت به دریافت آن اقدام نمایید. بااینحال، اگر اسناد مفقود در مدتزمان معقول پیدا نشد، افراد باید گواهی تولد المثنی را درخواست کنند. افرادی که کارت ملی یا شناسنامه خود را بهاشتباه جا انداختهاند، میتوانند با استفاده از سایت سازمان ثبتاحوال و سامانه خدمات الکترونیکی، مکان آنها را پیدا کنند. به گفته مسئولان سازمان ثبتاحوال، با آماده شدن شرایط ردیابی شناسنامه و کارت ملی مفقودشده در درگاه الکترونیکی سازمان ثبتاحوال کشور، همهروزه استعلامهای متعددی از طریق سامانه مذکور برای ردیابی مدارک شناسایی در میان شناسنامههای کشفشده انجام میشود.
از یابنده اسناد هویتی مانند شناسنامه، کارت ملی یا گواهینامه خواستهشده است که آن را در صندوق پستی قرار داده و یا به اداره ثبتاحوال بسپرند. در مرحله اولیه، افرادی که مدارک شناسایی آنها مفقود است، باید در بازه زمانی تعیینشده به دو سامانه سازمان ثبت احوال و سازمان پست یافته مراجعه کرده و نسبت به پیگیری مدارک هویتی گمشده خود اقدام کند.
مراحل درخواست صدور شناسنامه المثنی
اگر نتوانستید شناسنامه مفقودشده را پیدا کنید، باید شناسنامه المثنی را از اداره ثبتاحوال منطقه و محل زندگی خود دریافت کنید. ادارات ثبتاحوال محل سکونت تنها مرجع برای اخذ شناسنامه المثنی میباشند. اگر شناسنامه المثنی مفقود شود، افراد بالای 18 سال، خودشان میتوانند برای صدور شناسنامه المثنی خود اقدام کنند. افراد زیر 18 سال یا مجرد میتوانند از طریق پدر یا پدربزرگ پدری، مادر یا قیم قانونی خود درخواست گواهی تولد المثنی کنند. در صورت مفقود شدن شناسنامه در اثر حوادث غیرمترقبه مانند سیل یا زلزله، ارائه گواهی محلی الزامی نیست. علاوه بر این، افراد زیر 18 سال که دارای گواهی بلوغ صادرشده از دادگاه هستند، میتوانند برای صدور گواهی تولد المثنی اقدام کنند.
دریافت شناسنامه المثنی چقدر طول میکشد؟
اولین شناسنامه المثنی یک ماه پس از درخواست و با تصمیم رئیس اداره ثبتاحوال صادر میشود و دومین سه ماه پس از درخواست و با تصمیم رئیس اداره ثبتاحوال صادر میشود. سومین شناسنامه المثنی با تصمیم مدیرکل ثبتاحوال استان صادر و پس از شش ماه صادر میشود.
درصورت یافتن شناسنامه قبلی چه باید کرد؟
در صورت کشف شناسنامه قدیمی، گیرندگان شناسنامه جدید باید ظرف مدت 10 روز شناسنامه را به اداره ثبتاحوال ارائه کنند. چنانچه کمتر از یک سال از صدور شناسنامه المثنی نگذشته باشد، با بررسیهای مقتضی و تصمیم رئیس اداره، شناسنامه المثنی باطلشده و شناسنامه قبلی به متقاضی مسترد خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای شناسنامه المثنی در خارج از کشور
برای آنکه بتوانید از خارج از کشور برای صدور شناسنامه المثنی اقدام کنید، نیاز به مدارکی است. موارد زیر ازجمله این مدارک هستند:
ارائه برگه صدور شناسنامه تکمیلشده
برگه گزارش شناسنامه مفقودشده تکمیلشده
تکمیل پرسشنامه متقاضیان خدمات ثبتاحوال بر اساس مدارک ثبتی منقضی شده (درصورتیکه شناسنامه نمونه قدیمی و مربوط به قبل از انقلاب اسلامی باشد)
دو قطعه عکس تمامرخ تازه 4×3 بدون کلاه و عینک، با مشخصات ثبتنام متقاضی در پشت (برای افراد بالای 15 سال) و تصاویر زنانه باحجاب کامل اسلامی
تصویری از شناسنامه مفقودشده متقاضی
اصل شناسنامه برای همسر و فرزندان و همچنین اصل سند ازدواج برای زوجین
ارائه اصل شناسنامه تصویری معتبر ایرانی از قبیل گذرنامه، گواهینامه رانندگی، کارت پایان خدمت یا معافیت، گواهی تحصیلی، کارت ملی و یا شناسنامه جدید برای والدین، همسر و فرزندان (ارائه دو مورد از موارد ذکرشده موارد اجباری هستند)
مدارک شناسایی معتبر و عکس متقاضی
اصل رسید واریز تعرفه خدمات کنسولی بهحساب نمایندگی
شناسنامه المثنی
برای دریافت شناسنامه المثنی به کجا مراجعه کنیم؟
برای شناسنامه المثنی، فردی که شناسنامه او مفقودشده است، باید به دفاتر پیشخوان دولت یا ثبتاحوال مراجعه کند تا مراحل اولیه ازجمله ارائه مدارک و … انجام شود. اگر فردی در شهری غیر از شهر محل تولد خود زندگی میکند، میتواند در شهر محل سکونت خود درخواست دهد و محدودیتی برای این افراد وجود ندارد.
ارسال نظر