دوره آنفولانزا چند روزه است؟ علائم و درمان
آنفولانزا را میتوان یکی از شایعترین و رایجترین بیماریهایی دانست که اغلب افراد در طول سال با آن درگیر میشوند.
آنفولانزا را میتوان یکی از شایعترین و رایجترین بیماریهایی دانست که اغلب افراد در طول سال با آن درگیر میشوند. این بیماری یک نوع بیماری ویروسی است که اغلب از طریق ارتباط با فرد آلوده یا تماس بدن با سطوح و محیط آلوده انتقال پیدا میکند. در این مطلب ضمن بررسی کامل و دقیق این بیماری، همچنین به بررسی انواع علائم آنفولانزا، شیوه درمان آنفولانزا و مدتزمان باقیماندن دوره آنفولانزا در بدن خواهیم پرداخت.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا (influenza) یک بیماری تنفسی از نوع ویروسی است که بهدلیل دامنه شیوع نسبتا زیادی که دارد، تقریبا تمامی افراد با آن آشنایی داشته یا حداقل اسم آن را شنیدهاند. ویژگی اصلی این بیماری، مسریبودن و امکان انتقال آن از طریق فرد آلوده یا محیط آلوده است که این موضوع در بالا بودن میزان شیوع آن نقش زیادی دارد.
یکی دیگر از ویژگیهای این بیماری را میتوان علائم مختلف آن و همچنین متفاوتبودن میزان درگیری فرد آلوده با آن دانست. بهبیانی بهتر، ممکن است فرد درگیر با این بیماری، علاوهبر داشتن علائم مختلف، سطح و میزان خاصی از علائم آن را تجربه کند. دوره آنفولانزا نیز از دیگر موارد مهم پیرامون این بیماری است که اطلاعات مهمی را ارائه میدهد.
انواع مختلف آنفولانزا را بشناسید
جالب است بدانید که آنفولانزا به چهار نوع مختلف تقسیم میشود که بهصورت کلی گونههای A، B و C بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند. نوع A این بیماری در انسان و حیوانات، نوع B آن در انسان و پستانداران و نوع C آن نیز فقط در انسانها رویت شده است. در ادامه این ۳ گونه را بیشتر بررسی میکنیم.
آنفولانزای نوع A
نوع A آنفولانزا در بین انسان، حیوانات و پرندگان رویت شده است. این گونه را میتوان شدیدترین نوع این بیماری دانست؛ زیرا دوره آنفولانزا در این گونه طولانیتر است. همچنین در نوع A، ویروس تمایل زیادی به ایجاد تغییرات ژنتیکی خود در بدن میزبان دارد و قادر است به شیوعهای شدیدتری نیز برسد. گونه A دارای ۳ نوع ویروس اصلی است:
-
آنفولانزا H۱N۱: این نوع آنفولانزا که با نام آنفولانزا خوکی یا اسپانیایی نیز مشهور شده، شدیدترین و مرگبارترین گونه A آنفولانزاست که ویروس آن عامل اصلی پاندمی سالهای 1918 و 2009 میلادی شناخته میشود. دوره درگیری فرد مبتلا در این گونه بیش از ۳ تا ۴ روز خواهد بود.
-
آنفولانزا H۳N۲: این نوع آنفولانزا درواقع گونه جهشیافته ویروس H1N1 است که مهمترین عامل پاندمی آنفولانزا بین سالهای 2009 تا 2019، شناخته میشود. گفتنی است که دوره آنفولانزا در این ویروس مشابه مورد اول است.
-
آنفولانزا H۵N۱: این نوع آنفولانزا که با نام آنفولانزای پرندگان شناخته شده است، اولین بار در سال 2005 رویت شد. همچنین این ویروس در پرندگان وحشی، پرندگان اهلی و در انسان نیز توانایی سرایت خود را نشان داده است.
آنفولانزای نوع B
این نوع آنفولانزا بیشتر در انسان رویت شده و میزان شیوع آن در پستانداران بسیار کمتر است. برخلاف نوع A، میزان و شدت درگیری فرد آلوده با این نوع آنفولانزا بسیار کمتر بوده و علائم آن نیز معمولیتر هستند. این نوع آنفولانزا بهرغم اینکه دستهبندی خاصی ندارد؛ اما معمولا با نامهایی مثل یاماگاتا و ویکتوریا شناخته میشود. دوره آنفولانزا در این گونه کمتر از نوع اول است، ولی همچنان مانند گونه A، توانایی تغییر و جهش ژنتیکی را دارد.
آنفولانزای نوع C
علائم گونه سوم آنفولانزا کمتر و ضعیفتر بوده و همچنین مدتزمان درمان آن نیز کوتاهتر است. بهطوری که اغلب از آن بهعنوان یک سرماخوردگی ساده ویروسی یاد میشود. سطح شیوع این گونه نیز بسیار کمتر و خفیفتر از دو گونه اول است و فرد مبتلا بعد از چند روز، بهبود خواهد یافت.
آنفولانزای نوع D
برخلاف سه دسته اول، گزارش چندان زیادی از ابتلای انسان به این گونه آنفولانزا ارائه نشده و اغلب نیز در دامها رویت شده است. علائم و مدتزمان باقیماندن دوره آنفولانزا در نوع D، بهدلیل مشکوک و ناکافی بودن اطلاعات، رسمیت کمتری در محافل پزشکی داشته، اما با این وجود، یک طبقهبندی رسمی و ثبتشده است.
انواع علائم آنفولانزا؛ از تب و لرز تا تنگی نفس
یکی از موارد مهمی که به کمک آن، تشخیص ابتلا به آنفولانزا محیا شده، علائم خاص این بیماری است. آنفولانزا را میتوان از لحاظ تعداد علائم، یکی از متنوعترین بیماریهای ویروسی دانست. مهمترین علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
-
تب و لرز (تب بیشتر از ۳۸ درجه)
-
سردرد و درد چشم یا سرگیجه
-
درد شدید در عضلات و مفاصل
-
التهاب و درد گلو
-
سرفه خشک و مداوم
-
آبریزش و احتقان بینی
-
حالت استفراغ و تهوع
-
اسهال و تشنج
-
خستگی و بیحالی
-
درد گوش و درد سینوس
-
خروج ترشحات غلیظ از بینی، گوشها و سینوسها
-
درد شدید و تنگی نفس
-
سفتشدن گردن
-
تورم و قرمزی چشمها
-
بثورات جلدی
-
خروج خون با خلط
بنابر میزان گستردگی دوره آنفولانزا، ممکن است موارد مختلفی از این علائم رویت شوند. همچنین بستهبه نوع آنفولانزا یا نوع ویروس نیز ممکن است سطح درگیری و تجربه هر یک از علائم متفاوت باشد. از سویی دیگر، باید دقت کرد که معمولا علائم آنفولانزا در کودکان با بزرگسالان متفاوت است و شامل مواردی مثل کبودی لبها، افت آب بدن یا درد در قفسه سینه نیز میشود.
آنفولانز را چگونه درمان کنیم؟
درمان آنفولانزا را میتوان به دو روش خانگی و دارویی انجام داد. همانطور که مشخص است، روش دارویی با استفاده از داروهای پزشکی صورت میگیرد و سرعت بهبود بالاتری نیز خواهد داشت. روش درمان خانگی برای گونههای ضعیفتر مناسب است و البته عوارض داروهای شیمیایی را ندارد، با اینحال ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد.
روشهای دارویی
اگر دوره آنفولانزا در فرد بیمار طولانی شود، وی باید سریعا به پزشک مراجعه کند. دکتر در چنین شرایطی، بستهبه تشخیص خود و نوع آنفولانزا ممکن است واکسن، شربت، آمپول یا قرصهای مختلفی تجویز کند. برخی از شربتها، پایه گیاهی دارند و در کاهش علائم بیماری و افزایش سرعت بهبودی بیمار موثرند.
روشهای خانگی
درمان آنفولانزا با روشهای خانگی شامل اقدامات مختلفی مثل استراحت کافی، مصرف سوپ و مایعات، قرقره کردن آب نمک، مصرف میوههای طبیعی و شستشوهای منظم دستها با آب گرم و صابون است. گفتنی است که برای درمان سریعتر، از هرگونه شیوههای خوددرمانی با داروهای پزشکی خودداری کنید و آن را حتما تحت نظر پزشک معالج مصرف کنید تا دوره آنفولانزا و علائم آن کاهش یابد.
غذاهای مناسب برای آنفولانزا
- هویج
- کفیر
- تخم مرغ
- جوانه گندم
- سوپ مرغ
- ماهی سالمون
- کیوی
- بادام
- تخم کدو
- سیر
- زنجبیل
- میخک
- چای سبز
- آب پرتغال
- قارچ
- مایعات
- عسل
آنفولانزا را باید یکی از شایعترین بیماریهای ویروس در کل جهان دانست که تنوع زیادی در گونهها و ویروسهای مختلف آن وجود دارد. تشخیص علائم آنفولانزا و درمان آن نیز کار راحتی است؛ اما مسئله اصلی، میزان گستردگی دوره آن است که بنابر نوع ویروس یا دسته خاص آن، متفاوت خواهد بود.
ارسال نظر