ماجرای خبرساز پایگاه موشکی خجیر در اطراف تهران چیست؟
خبرگزاری رویترز در گزارشی با استناد به تصاویر ماهوارهای از تلاش ایران برای توسعه دو مرکز کلیدی تولید موشکهای بالستیک در این کشور پرده برداشت.
ماجرای موشک بالستیک خجیر ایران چیست که این روزها خبرساز شده است ؟
در پی گزارش خبرگزاری رویترز که با استناد به تصاویر ماهوارهای از تلاش ایران برای توسعه دو مرکز کلیدی تولید موشکهای بالستیک در این کشور پرده برداشته بود برخی به تحلیل درباره موشک بالستیک خجیر پرداخت اما بررسی ها نشان می دهد ایران موشک بالستیکی به نام خجیر ندارد. بلکه گزارش شده ایران در منطقه خجیر پایگاه موشکی دارد.
منابعی بر اساس تصاویر اختصاصی ماهواره ای جدید به خبرگزاری رویترز گفتند که ایران در حال گسترش تولید موشک در دو تاسیسات تولید موشک بالستیک در اطراف تهران است.
رویترز در این باره نوشت: تصاویر ماهوارهای اخیر توسعه عمده ای در دو تاسیسات کلیدی ساخت موشک بالستیک ایران را نشان میدهد و دو محقق آمریکایی با استناد به تصاویر ماهواره ای می گویند که این تغییرات برای افزایش تولید موشک هستند، سه مقام ارشد ایرانی نیز این مدعا را تایید کردند.
بر اساس مدعای رویترز: گسترش این سایتها به دنبال قرارداد اکتبر 2022 صورت میگیرد که طی آن ایران موافقت کرد موشکهایی را در اختیار روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین قرار دهد. به گفته مقامات آمریکایی، تهران همچنین به حوثیان یمن و شبه نظامیان حزب الله لبنان که هر دو از اعضای محور مقاومت مورد حمایت ایران علیه اسرائیل هستند، موشک می دهد.
تصاویر گرفته شده توسط شرکت تجاری ماهواره ای Planet Labs از پایگاه نظامی "شهید مدرس" در ماه مارس و مجتمع تولید موشک "خجیر" در آوریل امسال بیش از 30 ساختمان جدید در این دو سایت را نشان می دهد که هر دو در نزدیکی تهران قرار دارند.
تصاویری که توسط رویترز بررسی شده است، نشان میدهد که بسیاری از سازهها توسط حفرههای خاکی بزرگ احاطه شدهاند.
"جفری لوئیس" از موسسه مطالعات بینالمللی "میدلبری" در "مونتری" کالیفرنیا گفت: چنین سازه های خاکی با تولید موشک مرتبط است و برای جلوگیری از انفجار در یک ساختمان و انتقال مواد بسیار قابل اشتعال در سازههای مجاور طراحی شده است.
لوئیس بر اساس تصاویر این سایت ها گفت که توسعه در سایت خجیر در اوت سال گذشته و در سایت شهید مدرس در اکتبر آغاز شده است.
کارشناسان می گویند که زرادخانه ایران در حال حاضر بزرگترین زرادخانه در خاورمیانه است که بیش از 3 هزار موشک از جمله مدل های طراحی شده برای حمل کلاهک های متعارف و هسته ای تخمین زده می شود.
3 مقام ایرانی که خواستند نامشان فاش نشود، تایید کردند که سایت های شهید مدرس و خجیر برای تقویت تولید موشکهای بالستیک متعارف توسعه مییابند. یکی از این مقامات گفت: چرا نباید تولید خود را گسترش دهیم؟
مقام دوم ایرانی نیز گفت که برخی از ساختمانهای جدید همچنین امکان 2 برابر شدن تولید پهپاد را فراهم میکنند. این منبع افزود: پهپادها و اجزای موشک به روسیه فروخته میشوند، هواپیماهای بدون سرنشین در اختیار حوثیها و موشکها در اختیار حزبالله قرار خواهند گرفت.
"محمد عبدالسلام" سخنگوی حوثیها گفت که افزایش تولید تسلیحات ایران هیچ تاثیری در یمن نخواهد داشت زیرا حوثیها تجهیزاتی مستقل از ایران را توسعه و تولید میکنند.
جفری لوئیس گفت: "ما می دانیم که روسیه در جستجوی قابلیت های موشکی ارزان قیمت است و برای دستیابی به این قابلیت با ایران و کره شمالی در تماس است."
مسکو و پیونگ یانگ انتقال موشک های کره شمالی به روسیه را رد کرده اند. سفارت روسیه در واشنگتن و نمایندگی کره شمالی در سازمان ملل بلافاصله به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این داستان پاسخ ندادند.
این دو محقق آمریکایی در مصاحبههای جداگانهای گفتند که از روی عکسها مشخص نیست که چه نوع موشکهایی در تاسیسات جدید تولید میشوند که به نظر میرسد هنوز در دست ساخت هستند.
هر گونه افزایش در تولید موشک یا پهپاد تهران برای ایالات متحده نگران کننده خواهد بود که گفته است پهپادهای ایرانی به تداوم حمله روسیه به شهرهای اوکراین کمک می کنند و برای اسرائیل که حملات گروه های مورد حمایت ایران از جمله حزب الله را دفع می کند.
دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده از اظهار نظر در این مورد خودداری کرد. سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده از تایید ارزیابی آنها خودداری کرد و افزود که ایالات متحده اقدامات مختلفی از جمله تحریم ها را با هدف محدود کردن تولید و صادرات موشک و پهپاد ایران اجرا کرده است.
رویترز در فوریه گزارش داد که ایران موشک های بالستیک زمین به زمین را برای استفاده علیه اوکراین به روسیه ارسال کرده است. ایران ارائه تسلیحات را تکذیب کرد. واشنگتن نیز گفت که نمی تواند این انتقال را تایید کند اما فرض می کند که تهران قصد دارد به مسکو موشک بدهد.
سایت های شهید مدرس و خجیر تحت نظارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند. این مجموعهها از دیرباز با توسعه و تولید موشکها و موشکهای بالستیک کوتاهبرد و میانبرد ایران برای برنامه فضایی این کشور مرتبط بودهاند.
در 12 نوامبر 2011، یک انفجار مهیب بخش بزرگی از سایت شهید مدرس مرتبط با موشک های سوخت جامد را منهدم کرد و 17 افسر سپاه در این انفجار کشته شدند. (به شهادت رسیدند). یکی از آنها ژنرال "حسن تهرانی مقدم" بود که ایران او را " معمار و پدر" برنامه توسعه موشک های بالستیک بومی خود می داند.
دومین مقام ایرانی گفت، ساخت و ساز در شهید مدرس که پس از انفجار سال 2011 دوباره آغاز شده بود در سال گذشته شتاب گرفته است.
ارسال نظر