یک «نظامیِ کُرد و اهل سنت»وزیر دفاع پزشکیان می‌شود؟شهرام ایرانی کیست؟

این نامزد تصدی وزارت دفاع و پشتبانی نیروهای مسلح در صورت معرفی به مجلس و کسب رای اعتماد، اولین وزیر اهل سنت کابینه ها در تاریخ جمهوری اسلامی خواهد بود

یک «نظامیِ کُرد و  اهل سنت»وزیر دفاع پزشکیان می‌شود؟شهرام ایرانی کیست؟

در میان گزینه های سکانداری «وزارت دفاع» دولت پزشکیان هم اهل سنت دیده می شود هم از وزرای سابق. او به یکی از این گزینه ها اعتماد خواهد کرد یا در لحظه آخر گزینه ای جدید را رو می کند؟

.به گزارش عرشه آنلاین؛ از میان گزینه های وزارت دفاع و پشتبانی نیروهای مسلح، دریادار شهرام ایرانی که کرد اهل سنت است به مراحل نهایی گزینش و معرفی به مجلس برای رای اعتماد نزدیک شده است و احتمالا گزینه نهایی وزارت دفاع و پشتبانی نیروهای مسلح دولت پزشکیان خواهد بود، هرچند تا روز معرفی وزیران هیچ گزینه ای قطعی نیست و این رئیس جمهور است که درنهایت تصمیم می گیرد.دریادار شهرام ایرانی هم اکنون فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را برعهده دارد و در صورت معرفی به مجلس، اولین وزیر اهل سنت کابینه ها در تاریخ جمهوری اسلامی خواهد بود.

در همین باره خبرآنلاین نوشت : دریادار حبیب‌الله سیاری، دریادار شهرام ایرانی، سرتیپ پاسدار سیدمحمدی فرحی، خلبان عزیز نصیرزاده، سرتیپ امیرحاتمی و سرتیپ پاسدار قاسم تقی‌زاده از جمله اسامی هستند که نامشان این روزها در رسانه ها و محافل سیاسی به عنوان گزینه های احتمالی حضور در لیست پیشنهادی آقای رئیس جمهور دیده می شود.دریادار سیاری یک چهره نظامی برخواسته از نیروی دریایی ارتش است که در رزومه خود معاونت هماهنگ کننده فرمانده کل ارتش را نیز به ثبت رسانده است. دریادار شهرام ایرانی، یک چهره نظامی کُرد و اهل سنت که در حال حاضر فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است و در کارنامه نظامی او جانشینی معاونت عملیات نداجا، معاونت آموزش نیروی دریایی و جانشینی معاونت آموزش ارتش در کارنامه فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز دیده می شود.

شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش

.به گزارش عرشه آنلاین؛  این گزینه احتمالی وزارت دفاع 56 ساله است و فرماندهی برخی از مهمترین ماموریت‌های ناوگروه‌های ارتش از جمله مأموریت عبور از کانال سوئز در سال ۱۳۹۱ و عملیات متعدد امداد و نجات دریایی را نیز برعهده داشته‌است. 

وزیر کنونی دفاع سرتیپ محمدرضا قرایی آشتیانی و جانشین وی، سرتیپ پاسدار سید حجت‌الله قریشی است.

شنیده ها حاکی است دو رویکرد در انتخاب وزیر دفاع وجود دارد، ابقای وزیر فعلی و یا معرفی امیر سرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده یا دریادار شهرام ایرانی به مجلس برای اخذ رای اعتماد.

سرتیپ عزیز نصیرزاده نیز سوابقی چون «جانشین ستاد کل نیروهای مسلح»، «فرماندهی نیروی هوایی ارتش»، «معاون هماهنگ‌کننده نهاجا»، «مدیر جنگال معاونت عملیات نهاجا» و همچنین «معاون اطلاعات نهاجا» را در کارنامه خود دارد.

 گفتنی است وزارت دفاع در دوره قاجار تحت عنوان وزارت جنگ شناخته می شد در دولت دکتر مصدق در دوره کوتاهی نام آن به وزارت دفاع ملی تغییر پیدا کرد، ولی پس از آن و بعد از کودتای 28 مرداد 1332 بار دیگر به وزارت جنگ تغییر یافت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا خردادماه ۱۳۶۳ تحت عنوان وزارت دفاع ملی فعالیت می‌کرد و در فاصله سال‌های ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۸ وزارت دفاع نامیده می‌شد. فرم کنونی این وزارت‌خانه در سال ۱۳۶۸ با ادغام وزارت دفاع و وزارت سپاه شکل گرفت.

جمعیت اهل سنت حدود 5 تا 10 درصد جامعه ایران تخمین زده می شود که جمعیتی حدود 8 میلیون نفر را شامل میشود.

بدون شک یکی از تصمیمات سخت مسعود پزشکیان انتخاب یک گزینه برای سکانداری «وزارت دفاع» است، وزارتخانه ای که مطابق با قانون وظیفه تجهیز نیروهای دفاعی برای مقابله با تهدیدات احتمالی را عهده دار است و سازمان های مهمی چون سازمان صنایع دفاع، سازمان صنایع هوافضا، سازمان صنایع هوایی، شرکت صنایع الکترونیک ایران، سازمان صنایع دریایی و ...زیر مجموعه آن تعریف شده اند.

بر اساس ماموریت های مهم تعریف شده برای این وزارتخانه که وزارتخانه ای «فراقوه ای» نیز محسوب می شود و ارتباط مستمر با سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی دارد، نظر ستاد کل نیروهای مسلح و دفتر نظامی فرماندهی کل قوا ضروری است. برهمین اساس نیز انتخاب یک گزینه جامع الاطراف در همه دولت ها انتخابی مهم و سخت بوده است، و حال نوبت به مسعود پزشکیان رسیده است تا این تصمیم سخت را بگیرد. 

صندلی وزارت دفاع به چه کسی می رسد؟

خبرآنلاین نشوت : دریادار حبیب‌الله سیاری، دریادار شهرام ایرانی، سرتیپ پاسدار سیدمحمدی فرحی، خلبان عزیز نصیرزاده، سرتیپ امیرحاتمی و سرتیپ پاسدار قاسم تقی‌زاده از جمله اسامی هستند که نامشان این روزها در رسانه ها و محافل سیاسی به عنوان گزینه های احتمالی حضور در لیست پیشنهادی آقای رئیس جمهور دیده می شود.

دریادار سیاری یک چهره نظامی برخواسته از نیروی دریایی ارتش است که در رزومه خود معاونت هماهنگ کننده فرمانده کل ارتش را نیز به ثبت رسانده است. دریادار شهرام ایرانی، یک چهره نظامی کُرد و اهل سنت که در حال حاضر فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است و در کارنامه نظامی او جانشینی معاونت عملیات نداجا، معاونت آموزش نیروی دریایی و جانشینی معاونت آموزش ارتش در کارنامه فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز دیده می شود.

در میان گزینه های مطرح شده نام وزیر دفاع دولت روحانی نیز دیده می شود. امیرحاتمی در دولت دوم روحانی عهده دار این مسئولیت بود.سرتیپ فرحی و خلبان نصیرزاده هم دو گزینه دیگر هستند که اولی با حکم وزیر دفاع و موافقت فرمانده کل قوا جانشین وزیر دفاع بوده و دومی نیز جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح.در میان گزینه هایی که نامشان مطرح می شود، سرتیپ پاسدار قاسم تقی‌زاده نیز وجود دارد. او در رزومه خود جانشینی وزیر دفاع و ریاست بر دانشگاه مالک اشتر را به ثبت رسانده است.

یک وزارتخانه و چند اسم /چند وزیر دفاع شهید شده اند؟

 «وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران» پس از انقلاب اسلامی تا خردادماه ۱۳۶۳ با عنوان «وزارت دفاع ملی» فعالیت می‌کرد، این وزارت خانه در فاصله بین سال های ۶۳ تا ۶۸ نیز «وزارت دفاع» نامیده می شد. 

از سال ۶۸ با ادغام وزارت دفاع وقت و وزارت سپاه پاسداران، «وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران» شکل گرفت.

اما در ۱۳ دولت تشکیل شده در نظام جمهوری اسلامی تاکنون ۱۵ چهره نظامی سکاندار این وزارتخانه بوده اند. مصطفی چمران، سرلشکر جواد فکوری و سرلشکر موسی نامجو، سه وزیر دفاعی بوده اند که به شهادت رسیده‌اند.

مسن ترین و جوان ترین وزیر دفاع

در دولت سازندگی با مدیریت آیت الله هاشمی رفسنجانی، جوانترین وزیر دفاع منصوب شده است. محمد فروزنده که در دولت دوم هاشمی رفسنجانی جایگزین اکبر ترکان شده بود در زمان انتصاب، ۳۳ سال سن داشت. البته اکبر ترکان نیز در لیست وزرای جوان قرار داشته و در زمان وزارت خود ۳۷ سال سن داشته است.

آخرین وزیر دفاع امیر محمدرضا قرایی آشتیانی، بود که ۳ سال در دولت رئیسی مسئولیت این وزارتخانه را عهده دار بود. او با ۶۱ سال سن در زمان انتصاب، مسن ترین وزیر دفاع ایران تا به این لحظه بوده است.

وزرایی که در خارج از کشور فوت کردند /تنها وزیر غیرنظامی که بود؟

وزرای این وزارتخانه نیز هرکدام سرنوشت خاص خود را داشته‌اند. از ١۵ وزیر آن بعد از پیروزی انقلاب، ۷ وزیر اول آن فوت کرده یا شهید شده‌اند. اکبر ترکان تنها وزیر غیرنظامی این وزارتخانه بوده و دریابان شمخانی با هشت سال وزارت، بیشترین زمان تصدی بر این پست را داشته است.

در میان وزرای دفاع سابق محمد تقی ریاحی براساس اطلاعات ثبت شده از ایران مهاجرت کرده بود و در مرداد ۱۳۶۷ در نیس فرانسه براثر سکته قلبی درگذشت. 

 احمد مدنی نیز در سال ١٣٨٤ در ٧٦سالگی در آمریکا درگذشت.

محمد سلیمی نیز که در زمان جنگ ایران و عراق مسئول دفتر مشاوره امام خمینی(ره) در امور نظامی و مسئول ستاد جنگ‌های نامنظم بود، در دولت اول میرحسین در سال‌های ١٣٦٠-١٣٦٤ به عنوان وزیر دفاع فعالیت کرد در بهمن ۱۳۹۴، پس از یک دوره طولانی بیماری در ۷۸سالگی درگذشت.

اکبر ترکان نیز از دیگر وزرا دفاعی است که در قید حیات نیست. او نیز در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ درگذشت.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 148448

ارسال نظر