وظیفه سازمان بورس چیست ؟
پنج عضو جدید شورای عالی بورس در جلسه هیات دولت امروز، چهارشنبه، به ریاست رییس جمهوری انتخاب و معرفی شدند.
درجلسه هیات وزیران، با توجه به صلاحیت تخصصی، سلامت مالی و تجربه پیشین، آقایان میرفیض فلاح شمس، علی سعیدی و احمد شعبانی به عنوان سه خبره مالیِ شورای عالی بورس انتخاب شدند.
ممکن است شما هم در اخبار و یا از اطرافیانتان شنیده باشید که شورای عالی بورس یک قانونی را تصویب کرده است. شورای عالی بورس و اوراق بهادار (که مختصرا به آن شورای عالی بورس میگوییم)، نقش اساسی و اصلی در تعیین راهبردهای بازار سرمایه و نظارت بر سازمان بورس را دارد. این یعنی درواقع شورای عالی، ناظر سازمان بورس است. این شورا مرجع سیاست گذاری های بازار سرمایه است.این شورا بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است و تصویب سیاست های کلان بازار سرمایه بر عهده آن است.
این شورا بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است که تصویب سیاست کلان و خط مشی بازار در قالب سیاستهای کلی نظام و قوانین و مقررات مربوط و همچنین اتخاذ تدابیر لازم برای ساماندهی و توسعه بازار اوراق بهادار و اعمال نظارت عالیه بر اجرای قانون بازار اوراق بهادار از مهمترین وظایف آن است.سازمان بورس و اوراق بهادار یک موسسه عمومی غیر دولتی می باشد و توسط اعضای ۵ نفره هیئت مدیره مدیریت میشود. این سازمان زیر نظر شورا، بر اجرای قوانین و مقررات، تنظیم و تدوین مقررات و ایفای سایر وظایف تعیینشده در قانون نظارت می کند.
شورای عالی بورس از چه کسانی تشکیل شده است:
شورای عالی بورس، از ۱۲ نفر تشکیل شده است این دوازده نفر به ترتیب زیر هستند:
- وزیر امور اقتصاد و دارایی
- وزیر صنعت معدن و تجارت (یا معاون او)
- رئیس کل بانک مرکزی کشور
- روسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون
- رئیس سازمان بورس اوراق بهادار
- دادستان کل کشور یا معاون او
- یک نماینده از طرف کانون ها
جایگاه های حقوقی این شورا (جایگاه حقوقی به جایگاهی میگوییم که وابسته به مسئولیت شخص باشد نه خود شخص – مثل وزیر اقتصاد) ثابت هستند و جایگاه های حقیقی این شورا (نمایندگان بورس کالا و خبرگان مالی) هر ۵ سال یکبار تغییر خواهند کرد.این افراد می توانند حداکثر در دو دوره حضور داشته باشند و افرادی که جزو کارکنان بورس و اوراق بهادار و جزو هیئت مدیره می باشند، امکان حضور در این شورا را ندارند.
سایر سمت های افراد حاضر در شورا عالی بورس و اوراق بهادار متناسب با عزل و نصب دوره ای متفاوت می باشد و هر کدام از این افراد پس از عزل از منصبشان باید این شورا را ترک کنند.
سلسله مراتب در شورای عالی بورس به چه صورت است:
رئیس این شورا، وزیر اقتصاد و دارایی کشور است و دبیر این شورا هم رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار میباشد. نکته مهم این است که طبق قانون، مصوبات این شورا باید ثبل از اجرایی شدن به تایید رئیس شورا برسد و اگر وزیر اقتصاد یک مصوبه را تایید نکند، این مصوبه اجرا نخواهد شد. پس در اینجا متوجه میشویم که نقش وزیر اقتصاد و به طور کلی دولت در بازار سرمایه چقدر پررنگ است و این مساله استقلال بورس را میتواند خدشه دار کند.
بانک مرکزی هر کشور به صورت مستقل از دولت کار میکند و وظیفه اش، حمایت از ارزش پول ملی است. به همین نسبت، بورس هم باید مستقل باشد تا هدفش که حداکثر کردن سود سهامداران و حمایت از آنها در بازار است را پیگیری کند. ممکن است گاهی حداکثر کردن منافع سرمایه گذاران با سیاست های دولت همسو نباشد.
برای جلوگیری از اینکه افراد به نفع خودشان تصمیماتی را بگیرند، افراد حاضر در این شورا موظف هستند که فعالیت های مالی و اقتصادیشان و شغل های پاره وقت یا تمام وقت خود را که طی دوسال اخیر داشته اند، به رئیس قوه قضاییه گزارش دند تا از سلامت عملکرد این شورا اطمینان حاصل شود.
بعلاوه این افراد چون از اطلاعات نهانی باخبر اند. از معامله به صورت مستقیم و غیرمستقیم در بورس و خرید و فروش سهام و یا انواع دیگر اوراق بهادار منع شده اند. طبق قانون علاوه بر اینکه اعضای این شورا نمیتوانند در بورس معامله کنند، مشارکت در معامله هم برایشان جرم تلقی خواهد شد.براساس قانون، هرگونه افشای اطلاعات نهانی توسط اعضای این شورا، ممنوع است. این موضوع حتی تا بعد از اینکه این شورا را ترک کردند هم ادامه خواهد داشت.
مأموریت کلی سازمان بورس و اوراق بهادار عبارتست از ایجاد محیطی امن برای سرمایهگذاران در اوراق بهادار از طریق نظارت بر فعالیت مشارکتکنندگان در این بازار به گونهای که کارایی، انصاف و نظم در این بازار حاکم باشد. نتیجهی این اقدامات تسهیل در تشکیل سرمایه و به تبع، بهبود متغیرهای کلان اقتصادی خواهد بود. این مهم از طریق نظارت بر حسن اجرای قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال 1384 ممکن است که برای تحقق آن، مجموعهای از آئیننامهها و دستورالعملهای اجرایی تدوین، تصویب و ابلاغ میگردد.
قوانین و مقررات حاکم بر بازار اوراق بهادار ایران از یک مفهوم ساده نشأت گرفته است. تمامی سرمایهگذاران شامل سرمایهگذاران نهادی و سرمایهگذاران فردی باید به تمامی واقعیتهای پایه که در تصمیمگیریهای خود برای خرید، نگهداری و فروش اوراق بهادار نیاز دارند، دسترسی داشته باشند. بدین منظور سازمان بورس و اوراق بهادار تمامی شرکتهای سهامی عام را به ثبت نزد خود موظف کرده و شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار را به انتشار کلیه اطلاعات مالی و سایر اطلاعات مؤثر در تصمیمگیری سرمایهگذاران موظف ساخته است. این مهم سرمایهگذاران را در قضاوتها و تصمیمگیریهای سرمایهگذاری کمک خواهد نمود.
برای اطمینان از ایجاد چنین فضایی، سازمان بورس و اوراق بهادار در حال تقویت ساختار نظارتی خود و تعامل با سرمایهگذاران، متخصصین و سایر دستاندرکاران صنعت اوراق بهادار است تا نگرانیهای آنان را استماع نموده و از تجربیات آنها در راستای رسیدن به قلههای غرورآفرین آینده استفاده کند.
سازمان، بازارها و نهادهای مالی را به عنوان عناصر کلیدی در بازار سرمایه نظارت میکند. بازارهایی که وجود دارند و در حال تکاملاند و بازارهایی که به وجود خواهند آمد. نهادهایی که در دست طراحی و قانونمندشدن هستند از جمله: صندوقهای مشترک سرمایهگذاری که به سرمایهگذاران غیرحرفهای طعم سرمایهگذاری در اوراق بهادار را خواهند چشانید، شرکتهای تأمین سرمایه و شرکتهای رتبهبندی که بنگاههای اقتصادی را در زمینه تأمین مالی، مدیریت ریسک و نفوذ در بازارهای جهانی یاری خواهند رسانید، مشاورین سرمایهگذاری که مشارکتکنندگان در صنعت اوراق بهادار را در تصمیمگیریها مشاورت خواهند داد و نهادهایی که در حال حاضر در خدمت سرمایهگذاراناند از جمله کارگزاران و شرکتهای سرمایهگذاری.
بازار سرمایه ایران گر چه عمری 40 ساله دارد، اما نیاز به کمک کلیه گروههای ذینفع و ذیعلاقه دارد تا بتواند در لوای خود امیدهای توسعه اقتصادی را محقق سازد. بازار فعلی میراثی از گذشتگان برای ما و بازار آینده میراثی از ما برای آیندگان است. در این سیر تاریخی امید است یاری گروههای مختلف به دور از شائبه نظرات سودار و در جهت ایجاد بازار سرمایه ملی ایرانی منطبق با ویژگیهای بازاری امن، منصفانه، شفاف و کارآ، به سوی سازمان روانه شود
ارسال نظر