چند پیشبینی متفاوت از قیمت دلار
قیمت دلار چند می شود ؟ کارشناسان آینده قیمت دلار را چگونه پیش بینی می کنند؟
قیمت دلار چند می شود ؟ کارشناسان آینده قیمت دلار را چگونه پیش بینی می کنند ؟ قیمت دلار در ابتدای داد و ستدهای روز پنج شنبه مسیر افزایشی داشت اما در ادامه روز، روند کاهشی به خود گرفت. قیمت دلار افزایش پیدا می کند یا کاهش. حتمال کاهش قیمت دلار با احتمال توافق این روزها بسیار شنیده میشود؛ اما مشخص نیست توافق و یا تفاهم بهصورت واقعی بتواند قیمت دلار را کاهش دهد و این کاهش ماندگار باشد
اقتصادانان و کارشناسان بازار پیش بینی خود را از قیمت دلار بیان می کنند
بیشتر بخوانید :آغاز تابستان داغ در استانبول تهران | توافق شود قیمت دلار چند می شود ؟
بازار ارز تهران در آخرین روز کاری هفته گذشته شاهد کانالشکنی قیمت دلار بود. اسکناس آمریکایی روز پنجشنبه بیش از ۵۰۰ تومان افرایش را ثبت کرد و تا پلههای پنجم و ششم کانال ۴۹ هزار تومان بالا رفت.
عدهای می گفتند در صورتی که نرخ حواله درهم یا قیمت دلار در بازارهای همسایه صعودی یا نزولی شود این امر میتواند جهت انتظارات در بازار ارز تهران را تغییر دهد.
استراحت دلار در پشت خط
با این حال روز جمعه نرخ دلار در معاملات پشت خطی نوسان محدودی را ثبت کرد. یکی از دلایل استراحت دلار در پشت خط ناشی از سیگنالهای مثبت و منفی سیاسی بود که به معاملات پشت خطی ارسال شد.
در ساعات ابتدایی جمعه ۲ تیر خبرگزاری آمریکایی سیانان در گزارشی به نقل از یک دیپلمات این کشور از پیشرفت گفتوگوهای غیررسمی میان ایران و آمریکا خبر داد. به نقل از این فعال حوزه دیپلماسی به نظر میرسد گفتوگوی دوروزه در دوحه بین انریکه مورا، دیپلمات اتحادیه اروپا و علی باقریکنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، به تحولات مثبت در بسیاری از موضوعات منجر شده است. برخی از فعالان سیاسی و اقتصادی میگفتند این خبر احتمالا در اولین روز هفته جاری جهت معاملات دلار را مشخص خواهد کرد و از احتمال نوسان محدود دلار و حتی عقبنشینی اسکناس آمریکایی در روز جاری سخن گفتند.
در مقابل، جناح افزایشی بازار ارز سعی داشت خبرهای دیگری را برجسته کند. طبق خبرهای منتشر شده سناتورهای جمهوریخواه آمریکا با طرح جدید خود به دنبال این هستند که هر تصمیمی برای تحریمهای ایران منوط به تأیید کنگره باشد. یک روز قبل از آن نیز کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان لایحه دائمی شدن تحریمهای سال ۱۹۹۶ علیه ایران را تصویب کرده بود.
این لایحه که با حمایت نمایندگانی از هر دو حزب ارائه شده بود، اکنون باید در صحن مجلس نمایندگان به رأی گذاشته شود.عده ای از معامله گران می گفتند در صورتی که این اتفاق بیفتد موضوع برجام و توافق با چالش جدیدی روبرو خواهد شد و این امر می تواند بر روی نرخ دلار تاثیر گذار باشد.
برخی هم با اشاره به سقوط ارزش لیر در برابر دلار آمریکا می گفتند این اتفاق احتمالا فضای بازار ارز داخلی را تحت تاثیر قرار دهد.
دیروز هر دلار در ترکیه در مقاطعی 25 لیر معامله شد که رکوردی تاریخی محسوب می شد.
برخی از تحلیلگران اقتصادی باور دارند با افزایش ارزش دلار در ترکیه و رشد تقاضا برای آن، ورود ارز از این کشور همسایه به بازار داخلی سخت تر می شود.
در کنار این، ممکن است در برخی مقاطع برخی افراد سعی کنند، دلار را از ایران به سوی بازار ترکیه ببرند. البته سناریوی دوم از نگاه برخی از معامله گران غیر محتمل است.
مرز مقاومتی دلار شکسته میشود؟
در شرایط فعلی قیمت دلار مرز مقاومتی ۴۹ هزارو ۸۰۰ تومان را پیش رو دارد که در هفته گذشته چندین بار به سمت آن خیز برداشته با این حال نتوانسته بالای آن تثبیت دهد.
از طرف دیگر مرز حمایتی ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان برای دلار مهم است که در صورت از دست دادن آن احتمال برگشت به کانال ۴۸ هزار تومان قوی خواهد شد.
پیش دلار از مسیر نرخ حواله درهم و بازارهای همسایه
عده ای هم میگفتند در صورتی که نرخ حواله درهم یا قیمت دلار در بازارهای همسایه صعودی یا نزولی شود این امر میتواند جهت انتظارات در بازار ارز تهران را تغییر دهد
پیش از این نیز، برخی کارشناسان معتقد بودند کاهش قیمت ارز موقتی است. در همین راستا برزو حقشناس کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست تنشزدایی مسئولان کشور گفته بود: «خبرهای مساعد در حوزه برجام افزایش پیدا کرده است. اما صرفا سیاست تنشزدایی در منطقه بدون توافق حداقلی در حوزه برجام نتایج چندانی برای کشور نخواهد داشت.»
با وجود روند صعودی در بازار ارز، قیمت دلار در ایران همیشه تحت تاثیر اخبار لحظهای سیاسی و اقدامات بانک مرکزی در حوزه ارزپاشی و خبردرمانی نیز قرار داشته است. اما گاه طولانی شدن روند انتشار اخبار امیدوارکننده، بدون دستیابی به نتایج ملموس، آثار این موارد را کمرنگ میکند و بازار به حرکت طبیعی خود باز میگردد. اما برخی اخبار مثبت در حوزه تنشزدایی، تبادل زندانیان، مذاکرات هستهای و برجام، همچنان ادامه دارد و ممکن است در روزهای آینده با کسب نتابج مشخصتر، باز هم شاهد تاثیر آنها بر بازار ارز باشیم.
سیاوش غیبیپور، کارشناس ارز، درباره احتمال ریزش ارزش دلار در اثر توافق با آمریکا به انتخاب گفت:
اصطلاح ریزش را برای بحثهای دلاری توصیه نمیکنم و بهتر است از نوسان نام ببریم. در وضعیت پیش رو به نظر من ما در تابستان با یک ثبات ارزی مواجه میشویم. بهبود روابط با آمریکا و آزادشدن ارزها و تقریبا آرامش نسبی در فضای کسب و کار ایجاد میکند که بر روند ثبات بازار دلار تاثیر میگذارد.
* این اتفاق میتواند بر تقویت پایه پول ملی نیز تاثیر بگذارد و زمینه ورود سرمایه را فراهم میکند، زمانیکه سرمایه فراهم شود مبادلات ارزی نیز تقویب میشود. تورم انتظاری نیز در اثر اخبار روانی این اتفاق کاهش مییابد. اثر واقعی کاهش نرخ ارز اینگونه است که سریعا به تولید منتقل میشود و با بررسی وضعیت تولید در ماههای آینده میتوان تاثیر نوسانات ارز را ارزیابی کرد. به عنوان مثال وقتی مواد اولیه تولید ارزانتر تهیه شود بر قیمت کالاها و تورم تاثیر دارد.
* (درباره قیمت احتمالی ارز در ماههای آینده): اینکه چقدر آرامش ارزی ثبات دارد بستگی به جنس مناسبات خارجی و قرادادهای خارجی دارد، اما به طور کلی روند به سمت مثبت و نوسانات به سمت پایین خواهد بود. مسیر پیش رو در تابستان رو به ثبات است. به علت اینکه دسترسی به منابع تسهیل می شود به همان میزان عرضهی ارز بیشتر میشود، زمانیکه عرضهی ارز فراوان شود قیمت تعادلی به سمت پایین کاهش مییابد.
* قیمت ارز به تمام فاکتورهای تولید و تورم داخلی و سیاستهای بورسی و سیاستهای نرخ بهره بستگی دارد. با نرخ بهره موجودی که داریم و بودجهای که بسته شده است من فکر میکنم در مسیر ۴۵ تا ۴۸ هزار تومان در تابستان خواهیم بود.
* (درباره تاثیر عدم توافق بر قیمت دلار): به اندازه آن بخشی که دلار و کالا به بازار وارد میشود تاثیر خود را در ارز میگذارد و مسیر طوفانی سال ۱۴۰۱ تکرار نمیشود. اگر هم توافق نشود من امسال را کمی بهتر از سال قبل میدانم، چون اثرات جنگ اوکراین، جراحی اقتصادی و تحریمها کمتر شده است. ما روند بهتری نسبت به سال قبل داریم و دلار مانند سال قبل درگیر نوسان نخواهد شد
علی طباطبایی، کارشناس اقتصادی نیز با اشاره به اینکه اثر اخبار خوب در بازار خنثی شده است به تجارتنیوز گفت: «قیمت دلار در مسیر طبیعی خود در حرکت است و بار دیگر با اخبار خوب و متفاوت میتواند به کانالهای قیمتی پایینتر ورود کند. اگر چنین خبری اتفاق نیفتد قیمت این اسکناس دوباره در مسیر افزایشی قرار میگیرد.»
وی افزود: «شوکهای بازدارنده قیمتی در کوتاهمدت بر بازار ارز تاثیر میگذارد؛ اما تمام این موضوعات مقطعی است و باید انتظار آغاز صعود قیمت دلار را داشته باشیم.»
وی خاطرنشان کرد: «کف قیمت دلار محدوده ۴۹ هزار تومانی است و در میانمدت و محدوده زمانی ۶ ماهه سقف این اسکناس کانالهای بالاتر قیمت است.»
طباطبایی با اشاره به تلاشها و سیگنالهای سیاستگذار برای روند کاهشی در بازار ارز اظهار داشت: «با تمام تلاشهای بازارساز، دلار باز هم مسیر صعودی خود را خواهد رفت. یکی از دلایل آن نیز این است که صنایع بالادستی کشور خودشان را با دلارهای قیمت بالاتر وفق میدهند. بنابراین بعید میدانم کاهش دستوری قیمت دلار جواب دهد.»
وی خاطرنشان کرد: «شرط کاهش شدید قیمت دلار توافق برجام است و در صورت انجام توافق، میتوان امید داشت تا یک سال آینده، قیمت اسکناس آمریکایی به نیمه کانال ۳۰ هزار تومانی برگردد. در غیر این صورت در کانال فعلی نوسان خواهد داشت.»
چه زمان سقف قبلی دلار شکسته میشود؟
آیا دلار در سال جاری سقف قبلی را خواهد شکست، مشکانی در پاسخ به این سوال گفت: «امسال بعید است که دلار سقف قبلی را رد کند. احتمالا در سال جاری همین حدود ۵۰ هزار تومان با اندکی افزایش یا کاهش برای این اسکناس حفظ میشود.»
وی با بیان اینکه اصل مشکل اقتصاد ایران رشد نقدینگی و رشد پایه پولی بالاست، خاطرنشان کرد: «چالشهای پیش روی اقتصاد متاثر از کسری بودجه است. کسری بودجه نیز متاثر از تحریم است. باید توجه داشت این موضوعات در اقتصاد کشور در کوتاهمدت قابل حل نیست. در کوتاهمدت نه مشکل کسری بودجه و نه فشاری که تحریمها بر اقتصاد کشور آورده قابل حل نیست.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «در صورت برداشته شدن تحریمها اگر بخشی از منابع ارزی آزاد شود در کوتاهمدت میتوان قیمت دلار را در کانالهای پایینتر قیمتی دید اما در میانمدت و بلندمدت قیمت ثابت نمیماند.»
ارسال نظر