صف آب در ایران/ 3 شهر با تانکر، آبرسانی می‌شوند | آب تهران جیره‌بندی شد؟

شرکت آب و فاضلاب استان تهران در خصوص قطعی آب، احتمال اعمال جیره‌بندی و سهمیه‌بندی آب در تهران اطلاعیه‌ای صادر کرد.

صف آب در ایران/ 3 شهر با تانکر، آبرسانی می‌شوند | آب تهران جیره‌بندی شد؟

بحران آب در ایران وارد فاز جدیدی شده و به قطعی آب  رسیده است.بحران کمبود و قطعی آب و کاهش ذخایر آبیجدی‌تر شده است حتی احتمال سهمیه‌بندی و جیره‌بندی آب تهران هم مطرح شده است.  آب برخی از مناطق کرج، شیراز و ملاشیه اهواز قطع شده و آبرسانی به مردم با تانکر انجام می‌شود.

بحران آب دیگر به قطعی آب در مناطق مختلف کشور رسیده است. پس از سیستان‌وبلوچستان، تهران و خوزستان حالا قطعی آب نوبت به استان‌های دیگر از جمله فارس و البرز رسید.

کار به آبرسانی به تانکر کشیده شده است. هر جا صحبت از بی‌آبی می‌شود، چند روز بعد سر و کله تانکرهای آبرسانی پیدا می‌شود. اما این تانکرها چقدر آب به هر شهروند می‌دهند؟ آیا جوابگوی کارهای ضروری و روزمره مردم می‌شود؟

در واقع سهم هر فرد از آبی که تانکر می‌آورد، همان دبه و ظرفی‌ست که به دست دارد. بیش از آن سهمی ندارد؛ البته اگر همان دبه را بتواند پر کند و صف دیگر افراد مخزن را خالی نکند.

صف آب - کمبود آب - قطعی آب

قطعی آب در کرج

هر چند وقت یکبار، نام یک شهر به لیست مناطقی که با قطعی آب مواجه هستند، اضافه می‌شود. کرج، تازه‌ترین آنهاست. مناطق مختلفی در کرج آب ندارند. همان تجربه‌ای که شهرهای دیگر داشتند، حالا اینجا تکرار می‌شود. با تانکر آبرسانی به مردم آب می‌رسانند.

آنطور که کاوه حدادپور، سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان کرج گفته که تعداد تانکرها را برای آبرسانی بیشتر به مردم افزایش دادند. او گفت: «تعداد تانکرهای آبرسان در مناطقی که با قطعی آب مواجه هستند، در حال افزایش و تا امروز به 30 تانکر آبرسانی می‌رسد.»

به گفته او، مرکز 122 پاسخگوی مردم است و اگر مردم تماس بگیرند و درخواست کنند، برای آنها تانکر آبرسانی می‌فرستند.

آب‌رسانی با تانکر در ملاشیه اهواز

درد خوزستانی‌ها تمامی ندارد. یا صحبت از قطعی آب است یا آلودگی هوا که ریه‌هاشان را پر از گرد و غبار کرده است. بیش از دو هفته است که ملاشیه(در جنوب غربی اهواز) با قطعی آب مواجه است؛ آنهم در دمای هوای ۵۰ درجه و گرمای نفس‌گیر.

منطقه‌ای که به گفته محمدرضا کرمی‌نژاد، مدیرعامل شرکت آبفای خوزستان 65 هزار نفر جمعیت دارد و معمولا با قطعی آب مواجه است. (تابناک)

ساکنان ملاشیه اهواز هم باید در صف بمانند تا سهمشان را از تانکرهای آبرسان بگیرند. اینجا هم مردم باید برای آب صف ببندند.

شیرازی‌ها هم در صف آب ماندند

اما ماجرای قطعی آب تنها به ملاشیه و کرج ختم نمی‌شود. در روزهای اخیر نیز افت فشار آب و قطعی آب در برخی مناطق شیراز خبرساز شد.

بهمن بهروزی، مدیرعامل آبفای شیراز نیز آدرس مرکز 122 را به مردم داد تا مردم قطعی آب را گزارش دهند و با تانکر به آنها آب‌رسانی شود.

مدیرعامل آبفای شیراز در این مورد به ایرنا گفت که قطعی آب در شیراز را کتمان نمی‌کنیم. هفته گذشته لوله خط آب‌رسانی در محدوده سد درودزن دچار آسیب و شکستگی شد.

به گفته بهروزی، عملیات تعمیر این لوله 27 ساعت طول کشید و کل شبکه توزیع آب خالی شد. بنابراین این شبکه باید آبگیری شود تا آب دوباره به منازل مردم برسد.

ناگفته نماند که مدیرعامل آبفای خوزستان نیز علت قطعی آب در ملاشیه اهواز را حادثه و افزایش شدید تقاضا اعلام کرد.

همه اینها در حالی‌ست که همین ماه‌هاست برخی از مناطق سیستان و بلوچستان نیز با کمبود و قطعی آب مواجه هستند. خردادماه نیز در برخی از مناطق تهران آب قطع شد که آبفای تهران علت را رانش زمین در حوالی جاده چالوس و مسدود شدن مسیر انتقال آب از سد امیرکبیر به تاسیسات آب‌رسانی اعلام کرد.

40 درصد از ذخایر سدهای کشور خالی است

نگاهی به داده‌های شرکت مدیریت منابع آب نشان می‌دهد، ذخایر سدهای این استان‌ها چندان وضعیت خوبی ندارد. بنا بر آخرین گزارش این کشور، چاه‌نیمه‌ها در حال حاضر فقط ۵ درصد ذخیره آبی دارد.

ذخایر سدهای رودبال داراب، درودزن و سلمان فارسی در استان فارس به ترتیب 3 درصد، 54 درصد و 64 درصد ذخیره آبی دارند.

مجموع ذخیره آبی پنج سد تهران نیز 31 درصد اعلام شده است. درصد پرشدگی سد دز در استان خوزستان هم صفر اعلام شده است، اما سدهای دیگر این استان یعنی کرخه، جره و زنجیره کارون به ترتیب 42 درصد، 82 درصد و 89 درصد پر شده‌اند.

بنا بر گزارش شرکت مدیریت منابع آب که از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نیروست، 40 درصد از ذخایر سدهای کشور خالی‌ست.

 

اطلاعیه قطعی آب در تهران

شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور یک اطلاعیه، به تهرانی‌ها هشدار داد که مصرف آب را کاهش دهند!

شرکت آب و فاضلاب استان تهران نسبت به افزایش میزان مصرف آب پایتخت به دنبال افزایش دمای هوا و ورود موج هوای گرم هشدار داد.

به‌گزارش عرشه آنلاین، بنابر اطلاعیه آبفای استان تهران، با افزایش دمای هوای تهران، میزان مصرف آب در شهر تهران به طور چشم‌گیری افزایش یافته است که ادامه این روند، پایداری شبکه توزیع آب را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

طی روزهای اخیر مصرف آب در شهر تهران به رقم  سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر در هر شبانه‌روز رسیده است.

در این اطلاعیه آمده است: «از ابتدای تیرماه امسال، مصرف لحظه‌ای آب تهران در ساعات اوج مصرف، از رقم ۵۱ هزار لیتر در ثانیه کمتر نشده که تداوم این امر ممکن است موجب بروز ناپایداری در شبکه و توزیع آب شود.»

شرکت آب و فاضلاب استان تهران در این اطلاعیه اعلام کرده است که تنها با ۱۰ درصد کاهش مصرف آب و پرهیز از مصارف غیرضروری در شهر تهران می‌توان حدود  ۱۲۰ میلیون مترمکعب یعنی معادل ۷۰ درصد سد امیرکبیر آب را حفظ و ذخیره کرد.  

از ابتدای سال آبی جاری، نسبت به دوره بلندمدت ۱۰۴ میلی‌متر کاهش بارندگی در استان تهران ثبت شده است که این وضعیت، ضرورت مدیریت مصرف آب در پایتخت را دوچندان می‌کند.

این شرکت از شهروندان تهرانی درخواست کرد است تا با مدیریت مصرف آب و انجام برخی اقدامات ساده مانند رفع نشتی احتمالی کولرهای آبی و پرهیز از شست‌وشوهای غیرضروری، از هدررفت آب پیش‌گیری کنند.

هم‌چنین توصیه می‌شود با انجام مراقبت و بررسی‌های فنی اتصالات و لوله‌های آب ساختمان، هدررفت‌های پنهان و آشکار لوله‌کشی را شناسایی و ترمیم کنند.

قطعی آب به جیره‌بندی آب در تهران می‌انجامد؟

قطعی آب و کاهش فشار آب مساله جدیدی نیست و در سال‌های گذشته نیز وجود داشته است. سال ۹۹ بود که قطعی گسترده آب در تهران اتفاق افتاد.

تحلیلگران امنیتی یکی از ابرچالش‌های نیم‌قرن پیش‌روی ایران را، مساله آب عنوان می‌کنند، اما به نظر می‌آید این چالش همین حالا هم تا اندازه‌ای سربرآورده و کار به بحث درباره احتمال جیره‌بندی آب در آینده نزدیک هم رسیده است.

آمار رسمی می‌گویند که ذخیره‌ سدها و همچنین میزان بارندگی کاهش چشمگیر داشته و در صورت ادامه همین وضعیت، جیره‌بندی آب در تهران و برخی شهرها گزینه محتمل خواهد بود. حالا هم به نظر می‌رسد این اتفاق دوباره تکرار شود، البته نه به معنای قطعی گسترده آب بلکه کاهش فشار آبی که منجر به قطعی آب طبقات فوقانی می‌شود. چرا که بسیاری از شهروندان طی روزهای اخیر حتی در طبقه‌های ابتدایی نیز قطعی آب را بدون اطلاع قبلی تجربه کرده‌اند. مسئولان هشدار داده‌اند که احتمالا سهمیه‌بندی و جیره‌بندی آب تهران وجود دارد.

مصرف کنترل نشود، آب تهران قطع می‌شود

بهینه‌سازی مصرف آب می‌تواند راهی برای جلوگیری از قطعی یا کاهش فشار آب آن هم در آستانه تابستان و افزایش دما باشد.

اوایل خرداد ماه 1402 بود که مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران، محسن اردکانی با انتقاد از شیب صعودی مصرف آب در روزهای ابتدایی خرداد گلایه کرده و گفته بود: با وجود آنکه مصرف آب امسال در اردیبهشت‌ماه نسبت به سال گذشته قابل قبول بوده، اما در چهارم خردادماه از ساعت ۱۲ تا ۱۲.۴۵ در هر ثانیه ۵۲ هزار لیتر آب مصرف شده است که این رقم به طور میانگین در آن روز ۴۱ هزار لیتر بوده، درحالی که سال گذشته در این زمان ۳۷ هزار لیتر آب مصرف شده است.

به گفته اردکانی، مدیریت بهینه مصرف آب شرب در دسترس‌ترین راه حل مشکل کم‌آبی تهران است در صورتی که بارش به اندازه کافی نباشد، راهی برای تأمین آب اضافی نداریم و در این شرایط باید همه ما به مدیریت مصرف آب توجه بیش‌تری داشته باشیم.

اردکانی در حالی از این مسائل سخن به میان آورده است که تنها دو درصد از مشترکان شهر تهران بیش از دو برابر الگو مصرف می‌کنند.

این مقام مسئول ادامه داد: مشترکانی که در ماه بیش از ۴۸ مترمکعب آب مصرف می‌کنند، در مرحله اول تذکر و در صورتی که مصرف را کاهش ندهند، اخطار دریافت می‌کنند و در صورت بی‌توجهی به اخطارها، برای رعایت حقوق سایر شهروندان، آب مشترکان بد مصرف را در ساعاتی از روز قطع می‌شود.اما نوک پیکان قطعی آب اکنون مردم عادی را نشانه گرفته است.

قطعی آب و کاهش فشار آب مساله جدیدی نیست و در سال‌های گذشته نیز وجود داشت. سال ۹۹ بود که قطعی گسترده آب در تهران اتفاق افتاد حالا هم به نظر می‌رسد این اتفاق دوباره تکرار شود، البته نه به معنای قطعی گسترده آب بلکه کاهش فشار آبی که منجر به قطعی آب طبقات فوقانی می‌شود. چرا که بسیاری از شهروندان طی روزهای اخیر حتی در طبقه‌های ابتدایی نیز قطعی آب را بدون اطلاع قبلی تجربه کرده‌اند.

آبفای تهران در این زمینه پاسخی نداده و این مساله را تکذیب و یا تأیید نکرده است که این موضوع خود جای سوال دارد که آیا ما در تابستان شاهد قطعی گسترده آب آن هم بدون اطلاع قبلی در مناطق ۲۲ گانه تهران هستیم؟ 

این طور که به نظر می‌رسد، در شرایط فعلی مصرف بهینه آب را می‌توان تنها راه گریز از قطعی و کاهش فشار آب دانست. زیرا در صورتی که بهینه سازی مصرف آب صورت نگیرد این احتمال وجود دارد که قطعی آب یا کاهش فشار در تهران وجود داشته باشد.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 97267

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      ارسال نظر