قیمت دلار ساعتی شد / سرگردانی دلار در فردوسی
قیمت دلار امروز نوساناتی دارد. روند بازار تا ظهر امروز تا حدودی افزایشی بود اما در ادامه اندکی کاهش قیمت را تجربه کرد. این روزها اخبار ضد و نقیضی از چگونگی هزینهکرد منابع آزاد شده ایران منتشر میشود که به نظر میرسد تا حدودی باعث سردرگمی بازار شده است.
قیمت دلار امروز نوساناتی دارد. روند بازار تا ظهر امروز تا حدودی افزایشی بود اما در ادامه اندکی کاهش قیمت را تجربه کرد. این روزها اخبار ضد و نقیضی از چگونگی هزینهکرد منابع آزاد شده ایران منتشر میشود که به نظر میرسد تا حدودی باعث سردرگمی بازار شده است.
بازار ارز تهران در اولین روز پاییز ۱۴۰۲ کم نوسان بود. قیمت دلار روز شنبه در حدود ۴۹ هزار و ۲۵۰ تومان به فروش رسید. با اینحال در معاملات پشت خطی روز یکشنبه نرخ دلار اندکی نوسان صعودی را ثبت کرد و در حولوحوش ۴۹ هزار و ۳۸۰ تومان معامله شد.
پیشبینیها از قیمت دلار
رشد نسبی اسکناس آمریکایی در پشت خط یکشنبه در حالی اتفاق افتاد که بازار شایعه هم داغ شده بود و جناح کاهشی قیمت دلار سعی داشتند با برجسته کردن یک توییت منتسب به علی باقری مذاکرهکننده ارشد ایران روند حرکتی قیمت دلار را نزولی پیشبینی کنند؛ توییتی در موضوع ازسرگیری مذاکرات احیای برجام از طریق گفتگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا. با اینحال، با واکنش وزارت امور خارجه ایران به این توییت جعلی، این موضوع رنگ باخت.
این روزها اخبار ضد و نقیضی در مورد چگونگی هزینهکرد منابع آزادشده ایران و انتقال این منابع از کره جنوبی به قطر منتشر شده است که به نظر میرسد بر قیمت دلار تاثیرگذار بودهاند. از یک سو مقامات آمریکایی میگویند که نظارت بر این منابع در قطر، بیشتر از کره جنوبی است و ایران نمیتواند آزادانه از آنها استفاده کند.
اخیرا برت مک گورک، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا برای خاورمیانه و شمال آفریقا گفته است که پول ایران در قطر، تحت محدودیتهای قانونی بیشتری نسبت به کره جنوبی قرار دارد و این وجه فقط برای یک دسته محدود از تجارت بشردوستانه مانند غذا، دارو و محصولات کشاورزی هزینه میشود. او تاکید کرده است که هیچ سرمایهای وارد ایران نمیشود.
از سوی دیگر مقامات ایران تا کنون بارها گفتهاند که میتوانند آزادانه و برای تامین نیازهای مالی مردم ایران از منابع مالی آزاد شده استفاده کنند. امروز بانک مرکزی اعلام کرد که منابع ارزی آزاد شده از کره جنوبی در حساب شش بانک ایرانی در قطر فعال است و طبق تاکید رئیسکل بانک مرکزی، همه منابع مربوطه جزو ذخایر ارزی بانک مرکزی و پشتوانه ریال هستند. مصطفی قمری وفا مدیر روابط عمومی بانک مرکزی این مباحث را در توئیتی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) مطرح کرده است.
ایسنا نیز در این مورد نوشته، انتقال منابع ارزی به این حسابها در بانکهای ایرانی، برای مصارف مورد نیاز به صورت مبادلات بانکی خواهد بود و با آزادسازی این منابع ارزی بازار اسکناس با کاهش قیمت مواجه میشود.
به نظر میرسد این تناقضات در کنار تداوم بلاتکلیفی در حوزههای هستهای، قیمت دلار را تحت تاثیر قرار داده باشد و به گونهای که در روزهای اخیر در مقاطعی، اندکی افزایش قیمت را تجربه کرده است. با وجود این از بین نرفتن کامل امیدواریها و تلاش بانک مرکزی برای خبردرمانی مانع از رشد شدید قیمت میشود و نوسانات کاهشی را نیز در بازار رقم میزند.
تحلیلگران اقتصادی میگویند سیگنالهای ضد و نقیض اخبار مربوط به ارزهای بلوکه شده، موجب سردرگمی عدهای از بازیگران ارزی شده است. بررسیها نشان میدهد در روزهای گذشته قیمت دلار نه توان کافی برای صعود داشته و نه از سوی دیگر بهصورت معناداری عقبنشینی کرده است. به عقیده برخی از فعالان بازار، یکی از دلایلی که موجب رشد اندک دلار در روز گذشته شد هم احتمالاً همین موضوع بوده است.
پولهای بلوکه شده ایران به قطر منتقل شده است. در حالیکه پیش از این گفته شده بود بخشی از منابع آزاد شده صرف سرمایهگذاری خواهد شد و ایران میتواند این منابع را به هر نحوی که مایل است هزینه کند، رابرت مک گورک، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا ادعا کرده است که پولهای ایران در قطر فقط برای خرید یک دسته محدود از کالاهای بشردوستانه مانند غذا دارو و محصولات کشاورزی استفاده خواهد شد و هیچ سرمایهای وارد ایران نخواهد شد. این اظهارنظرها نشان میدهد که پرونده پولهای کره به طور کامل بسته نشده است.
برخی معاملهگران معتقدند قیمت دلار در مهرماه به دلیل خبر حفظ تحریمهای موشکی علیه ایران باید یک نوسان داشته باشد. این دسته تصور میکنند اگر قیمت دلار بخواهد آن را پیشخور کند طی چند روز آینده باید نوسان را شروع کند. اما کاهشیها معتقدند دست بازارساز پر است و اجازه نوسان بلند در بازار را نمیدهد.
ارسال نظر