ترمز دلار سرکش کشیده شد؟ پیش بینی مهم از قیمت دلار با موج اخبار جنگی
قیمت دلار، سومین هفته مهرماه را نوسانی و پرالتهاب پشت سر گذاشت. در نیمه نخست هفته، قیمت دلار افزایشی بود و تنها در مدت سه روز، چهار کانال جهش کرد. با این حال از روز سهشنبه قیمت دلار کاهشی شد، بهنحوی که روز گذشته تا کانال 51 هزار تومانی عقبنشینی کرد. آیا این روند بهمعنای کشیدهشدن ترمز دلار است و مسیر صعودی، دیگر تکرار نمیشود؟
دلار سرکش مهار شد؟ قیمت دلار، سومین هفته مهرماه را نوسانی و پرالتهاب پشت سر گذاشت. در نیمه نخست هفته، قیمت دلار افزایشی بود و تنها در مدت سه روز، چهار کانال جهش کرد. با این حال از روز سهشنبه قیمت دلار کاهشی شد، بهنحوی که روز گذشته تا کانال ۵۱ هزار تومانی عقبنشینی کرد. آیا این روند بهمعنای کشیدهشدن ترمز دلار است و مسیر صعودی، دیگر تکرار نمیشود؟
قیمت دلار در ابتدای هفته با آتش جنگ در کرانههای دریای مدیترانه، شعلهور شد و سد مقاومتی ۵۰ هزار تومان را شکست. این روند تا نیمه هفته به نحوی ادامه یافت که قیمت دلار را در سطح ۵۳ هزار تومان نشاند. با این حال اکنون دو روز است که قیمت دلار کاهشی است و حالا به کانال ۵۱ هزار تومانی بازگشته است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند افسار اسب سرکش دلار در دست فاکتورهای اقتصادی و سیاسی است؛ بر همین اساس در صورتی که دولت نتواند سیگنالهای مثبت سیاسی و اقتصادی را به صورت عملی برای بازار ارسال کند و پا را از حد خبردرمانی فراتر نگذارد، قیمت دلار دوباره افزایشی خواهد شد و به مقاومت تازهشکستهشده حمله میکند.
آنها معتقدند در مقابل، اگر نشانههای بهبود روابط سیاسی و گشایشهای اقتصادی به چشم دیده شود، بازار ارز به ثبات و آرامش خواهد رسید و قیمت دلار نیز در سطح تعادلی قرار میگیرد.
برخی از تحلیلگران بینالمللی جنگ اخیر میان اسرائیل و حماس را عاملی میدانند که میتواند ژئوپلتیک منطقه را تغییر دهد. اسرائیل و عربستان به مراحل نهایی عادیسازی روابط رسیده بودند و قرار بود این مسئله نقطه عطف بهبود روابط اسرائیل با سایر کشورهای منطقه باشد؛ باتوجه به برخی اظهارنظرات چنین توافقی در جهت شکلگیری یک اجماع علیه ایران بود.
اقدامات کنونی اسرائیل اگرچه از طرف غرب حمایت میشود اما فشار افکار عمومی باعث فاصلهگیری قابل توجه کشورهای عربی منطقه از اسرائیل شده است. به دنبال این اتفاق سید ابراهیم رئیسی روز قبل با بن سلمان ولیعهد عربستان تلفنی صحبت کرد.
سیاست منزوی کردن ایران در منطقه به نفع دلار نمیتوانست باشد و اثر تخریبی طولانی مدت بر اقتصاد و قیمت دلار میگذاشت. اما در کوتاهمدت نگرانی از بالا گرفتن تنشها و کشیده شدن پای ایران به آن، قیمتها را صعودی کرده بود.
به همین خاطر پس از آنکه مدرکی از مشارکت ایران در جنگ ارایه نشد و مقامات عالی ایران، آمریکا و حتی اسرائیل ارتباط مستقیم ایران در این عملیات را رد کردند، دلار در نیمه دوم هفته کاهش قابل توجهی را ثبت کرد.
در شرایط کنونی هم اگرچه اجماع منطقهای ایالات متحده علیه ایران، دستکم در کوتاه مدت، شکست خورده است اما نگرانیها از رفتاری شبیه به آنچه امریکا در پی یازده سپتامبر انجام داد، در مقیاسی کوچکتر و از جنس تحریمهای بیشتر، میتواند بر اهرم انتظارات تاثیر گذار باشد.
لیدر کاهش قیمت در بازار ارز
لیدر کاهش قیمتها در بازار روز قبل درهم بود و بازارساز با عرضه درهم قیمت دلار را پایین کشید و کنترل کرد. در روز چهارشنبه، اول درهم کاهش مییافت و با کاهش حباب درهم قیمت دلار عقبنشینی کرد. در معاملات روز قبل درهم محدوده مهم ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان را ازدستداد و اگر این روند را ادامه یابد ایستگاه بعدی درهم میتواند محدوده حمایتی ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان باشد.
پارامترهای لازم برای ثبات قیمت دلار
فردین آقابزرگی، کارشناس اقتصادی به تجارتنیوز گفت: «بررسی دلار طی یک سال گذشته حکایت از رشد قیمت این اسکناس دارد و ما شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی، کالاهای مصرفی ، لوازم خانگی، لوازم الکترونیک و خودرو بیش از مقدار افزایش قیمت دلار هستیم.»
وی افزود: «این معادله سادهای است، ارزیابی جزئی از کالاهای مصرفی و ارزاق عمومی حاکی از روند صعودی قیمتها است. پیشتر اشاره میشد که چون نرخ ارز افزایشی است، اجناس گران میشود، اما در مقطع فعلی که قیمت دلار نوسانهای کاهشی داشته قیمت کالاها ارزان نشده است.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه برای کنترل قیمت دلار باید حجم نقدینگی کنترل شود، خاطرنشان کرد: «ما باید متناسب با افزایش حجم نقدینگی رشد اقتصادی داشته باشیم. اگر این دو پارامتر به مرور زمان، نه صرفا مقطعی، تداوم داشته باشد، ثبات یا کاهش قیمت دلار واقعی خواهد بود.»
تکیه بانک مرکزی بر خبردرمانی
وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی برای مهار قیمت دلار از تزریق اخبار و پالسهای سیاسی کمک میگیرد گفت: «بانک مرکزی پیوسته تاکید میکند که سعی میکنیم اخبار و اطلاعاتی را منتشر کنیم که انتظارات تورمی کنترل شود. لذا به نظر من عدم تطابق بین کاهش نرخ قیمت کالاهای اساسی و مصرفی و عدم تطابق آن با نرخ دلار این موضوع را تایید میکند که این استپ قیمت دلار صرفا یک مساله شفاهی، روانی و نمایشی است.»
این کارشناس اقتصادی نوسانات افزایشی قیمت دلار و عبور این اسکناس از مقاومت ۵۰ هزار تومانی را حرکت طبیعی عنوان کرد و افزود: «این میل دلار به روند افزایشی در بازار ارز معقول و منطبق بر واقعیتهای اقتصادی است. توانایی عرضه است که تعیینکننده اصلی قیمت دلار در بازار است.»
آرامش بازارهای جهانی دلار را مهار کرد؟
کامبیز افسری، فعال بازار ارز نیز با اشاره با روند صعودی قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: «با وجود افزایش قیمت دلار اما روند عرضه و تقاضا در بازار در تعادل قرار داشت. این در حالی است که رصد اخبار توسط معاملهگران ضربانهای خرید و فروش در بازار ارز را مشخص کرد.»
وی افزود: «همزمان با بازگشایی بازارهای مالی در جهان، بازارهای بینالمللی در شرق آسیا (شانگهای و توکیو) برخلاف هیجان بازارهای داخلی، نسبت به رویدادهای خاورمیانه واکنش و هیجان خاصی از خود نشان ندادند.»
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: «بازار طلا، نفت، جفتارزها، فارکس و ارز دیجیتال برخلاف تصور بسیاری که معتقد بودند با شروع کاری هفته، در بازارهای جهانی قیمتها جهش خواهد داشت این اتفاق نیفتاد و بازارها ثبات قیمت داشتند.»
وی با اشاره به اینکه قدرت دلار آمریکا در این عدم تغییر قیمت در بازارهای جهانی نقش زیادی داشت، گفت: «البته باید در نظر داشت که استنباط بازار و تحلیلگران این است که جنگ اسرائیل و حماس گسترش خاصی پیدا نخواهد کرد.»
فنر دلار رها شد
اصغر سمیعی دیگر کارشناس اقتصادی هم در خصوص رشد شارپی قیمت دلار در روزهای اخیر گفت: «وقتی تورم بالای ۴۰ درصد داریم و در آمریکا نرخ تورم زیر چهار درصد است، این معنی را میدهد که روزانه باید یک در هزار به قیمت دلار اضافه شود. یعنی با شروع کار بازارها، دلار ۵۰ هزار تومانی، ۵۰ هزار و ۵۰ تومان شود.»
وی اضافه کرد: «وقتی قیمت دلار را به صورت دستوری کنترل میکنیم و نمیگذاریم بالا برود، فنر قیمت این اسکناس جمع میشود و انرژی ذخیره شده منتظر یک اتفاق میماند تا خبری بیاید و آن اتفاق را بهانه قرار دهد که مثلا حالا جنگ شده و قیمت به شکل شارپی بالا برود.»
رئیس سابق کانون صرافان با اشاره به نظارت بانک مرکزی بر عملکرد صرافان که بیشتر جنبه دخالت دارد، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر صرافان اختیار خاصی ندارند و این موضوع برخلاف قوانین اقتصادی است. نظام بسته و دستوری اقتصاد، ثمری برای جامعه ندارد و باعث تضعیف اقتصاد کشور میشود.»
وی در ادامه ضمن تاکید بر لزوم شفافسازی و تکنرخی شدن نرخ ارز افزود: «بانک مرکزی با همکاری بانکها و صرافیها باید اقدام به تک نرخی کردن ارز با قیمت واقعی و بدون محدودیت کند تا جلوی نوسانات شارپی و ایجاد رانت را در بازار ارز بگیرد. زیرا فساد حاصل از چندنرخی بودن ارز، صدمات جبران ناپذیری بر اقتصاد و جامعه میگذارد.»
ارسال نظر