سبد خرید مردم کوچک شد

بلای تلخ تورم برای خانواده‌های ایرانی

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: به دلیل افزایش قیمت برخی از خانواده ها قدرت مالی تامین گوشت قرمز و گوشت مرغ را ندارند و می‌توانیم بگوییم گوشت قرمز از سفره ۳۵ درصد از خانواده ها حذف شده است.

بلای تلخ تورم برای خانواده‌های ایرانی

با وجود اینکه آمارهای شرکت شاپرک از رشد تعداد و مبلغ اسمی تراکنش‌ها طی آذر ماه حکایت دارد، روند کاهشی ارزش حقیقی تراکنش‌ها همچنان ادامه یافته که این موضوع می‌تواند نشانه‌ای از کوچکتر شدن سبدهای خرید مردم در پی تورم باشد.

به گزارش عرشه آنلاین ،تجارت‌نیوز نوشت، شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی (شاپرک) در جدیدترین گزارش خود و در ادامه روند ماهانه انتشار داده‌های تراکنش‌های این شبکه، آمار و ارقام مربوط به آذر ماه سال ۱۴۰۲ را در وبسایت خود به‌روزرسانی کرد. مطابق با داده‌های این گزارش، تعداد تراکنش‌های تحت شبکه شاپرک در آذر ماه امسال برای پس از دو ماه متوالی افت، بار دیگر صعودی شده است. همسو با رشد تعداد تراکنش‌ها مبلغ تراکنش‌های شبکه شاپرک ببرای چهارمین ماه متوالی صعودی شده و به بیشترین حد خود از ابتدای سال جاری رسیده است.

یکی از نکات قابل توجه گزارش شاپرک اما تداوم روند کاهشی ارزش حقیقی تراکنش‌هاست که می‌تواند سنجه‌ای از کوچکتر شدن سبدهای خرید مردم در پی تورم باشد.

انجام یک میلیون و ۴۲ هزار میلیارد تومان تراکنش در آذر ماه

با استناد به داده‌هایی که شرکت شاپرک در گزارش خود منتشر کرده، مجموع تعداد تراکنش‌ها تحت این شبکه در آذر ماه 1402 با افتی 0.06 درصدی نسبت به ماه قبل همراه شده و به چهار میلیارد و 106 میلیون تراکنش رسیده است. همچنین این رقم در مقایسه با آذر سال گذشته نیز صعودی 8.98 درصدی را تجربه کرده است.

بررسی مبلغ تراکنش‌های شاپرک نیز حاکی از آن است که طی آذر ماه سال جاری بیش از یک میلیون و 42 هزار میلیارد تومان تراکنش تحت این شبکه انجام شده است. رقمی که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، صعودی 25.13 درصدی را تجربه کرده و نسبت به آبان ماه امسال نیز 1.34 درصد افزایش پیدا کرده است.

تداوم کاهش ارزش حقیقی تراکنش‌ها

برای ایجاد درکی صحیح‌تر از تغییرات تراکنش‌های شاپرک، این شرکت در گزارش خود، متغیرهای بررسی شده را به صورت حقیقی نیز ارائه داده است. به این ترتیب، اثر تورم از این آمار و ارقام حذف شده و تحلیل و بررسی آنها دقیق‌تر از قبل خواهد بود.

محاسبات شرکت شاپرک حاکی از آن هستند که با وجود رشد 1.33 درصدی ارزش اسمی تراکنش‌ها در آذر 1402 نسبت به آبان ماه همین سال، ارزش حقیقی آنها 1.51 درصد کاهش یافته است. به عبارت دیگر، با حذف اثر تورم، ارزش تراکنش‌های انجام شده در آذر ماه 1.51 درصد کمتر از ماه قبل بوده است. همچنین این رقم در مقایسه با آبان سال گذشته نیز 10.72 درصد سقوط کرده است.

این محاسبات از آن جهت اهمیت دارند که با توجه به اینکه امروزه بخش قابل توجهی از مبادلات مردم تحت شبکه شاپرک صورت می‌گیرد، می‌توان این کاهش در ارزش حقیقی تراکنش‌ها را به نوعی معادل کاهش قدرت خرید مردم در آذر ماه نسبت به آذر سال گذشته و آبان ماه امسال دانست.

هر تراکنش چقدر آب خورد؟

اثر تورم بر تراکنش‌های شاپرک را می‌توان با استفاده از شاخص دیگری نیز تا حدودی تخمین زد. این شاخص که از تقسیم مبلغ کل تراکنش‌ها بر تعداد آنها بدست می‌آید، نشان می‌دهد که میانگین مبلغ هر تراکنش چقدر بوده است.

طبق آمارهای شاپرک، میانگین مبلغ هر تراکنش در آذر ماه به 254 هزار تومان رسیده که اگر اسفند سال گذشته را کنار بگذاریم، این رقم بیشترین میزان ثبت شده برای این شاخص محسوب می‌شود. این در حالیست که رقم مذکور در آبان ماه امسال معادل 251 هزار تومان و در آذر ماه سال گذشته معادل 221 هزار تومان بود.

با توجه به این آمارها، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که در آذر ماه سال گذشته هر فرد برای هر بار خرید کردن به طور میانگین 221 هزار تومان پرداخت می‌کرده که این رقم در آذر ماه امسال به 254 هزار تومان افزایش یافته که حداقل بخشی از این افزایش ناشی از رشد قیمت‌ها و تورم در اقتصاد ایران است.

چند روز پیش عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، نیز به خبرگزاری خانه ملت  گفت: به دلیل افزایش قیمت برخی از خانواده ها قدرت مالی تامین گوشت قرمز و گوشت مرغ را ندارند و می‌توانیم بگوییم گوشت قرمز از سفره ۳۵ درصد از خانواده ها حذف شده است.

جلال محمودزاده عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی ، در باره دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت مرغ، گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت سفید قیمت تمام شده است، مدت زمان زیادی میزان ذخایر استراتژیک نهاده های دامی پایین بود و قیمت کنجاله سویا افزایش چندین برابری داشت و مرغداران برای تداوم تولید؛ سویا را با قیمت هر کیلوگرم 34 هزار تومان خریداری می‌کردند و از سوی دیگر قیمت جوجه یک روزه شدیدا افزایش پیدا کرده بود و همین مسائل باعث شده تا بسیاری از مرغداران به دلیل عدم توان مالی اقدام به جوجه ریزی نکنند و این کاهش جوجه‌ریزی باعث کاهش تولید و نهایتا افزایش قیمت گوشت مرغ شد.

نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه دولت نتوانست با استفاده از واردات گوشت مرغ بازار را کنترل کند و همین موضوع منجر به افزایش قیمت گوشت مرغ شد، عنوان کرد: در زمینه افزایش قیمت گوشت قرمز نیز نهاده های دامی و علوفه افزایش قیمت داشته و از سوی دیگر مدتی نیز شاهد صادرات دام زنده بودیم که این باعث شد تا دامداری های از دام مولد خالی شوند و درحال حاضر نیز بسیاری از واحدهای دامداری گاو شیری و پرواری خالی از دام هستند.

وی با اشاره به اینکه با توجه به افزایش شدید قیمت نهاده های دامی بسیاری از دامداری های اقدام به پرواربندی گوسفند نمی‌کنند، ادامه داد: در وزارت جهاد کشاورزی همانند سال های گذشته تسهیلات و نهاده ارزان قیمت در اختیار دامداران قرار نمی‌گیرد و دامداران نهاده های مورد نیاز را به صورت آزاد تهیه می‌کنند و این مسائل قیمت تمام شده را افزایش می‌دهد.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوسفند زنده به 245 هزار تومان رسیده و30 تا 45 درصد نیز ضایعات دارد که باید به این مسائل وجود واسطه ها را نیز اضافه کرد ، تصریح کرد: به دلیل افزایش قیمت برخی از خانواده ها قدرت مالی تامین گوشت قرمز و گوشت مرغ را ندارند و می‌توانیم بگوییم گوشت قرمز از سفره 35 درصد از خانواده ها حذف شده است.

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 120789

ارسال نظر