شوک مهلک به بازار تهران؛ دارایی تتر ایرانیها مسدود میشود؟
یک خبر در بازار ارز امروز مورد توجه بود. خبری در کانالهای تلگرامی با عنوان احتمال مسدودسازی داراییهای تتر ایرانیها به خاطر تحریمها دستبهدست میشد
یک خبر در بازار ارز امروز مورد توجه بود. خبری در کانالهای تلگرامی با عنوان احتمال مسدودسازی داراییهای تتر ایرانیها به خاطر تحریمها دستبهدست میشد. در این خبر ادعا شده که با راهاندازی سیستم نظارتی مشترک میان تتر و چِینالیسِس ریسک هدف قرارگرفتن کاربران ایرانی به دلیل تحریمها افزایش مییابد و ممکن است دارایی گروهی از ایرانیان توسط این سیستم نظارتی مسدود شود.
در تاریخ دوم ماه می (۱۳ اردیبهشت) خبرگزاری رویترز در خبری اعلام کرد که تتر برای مبارزه با تأمین مالی غیرقانونی نظارت را افزایش میدهد. بر اساس گزارش رویترز، تتر و چِینالیسِس (شرکت تجزیه و تحلیل بلاکچین) ابزارهای جدیدی را برای شناسایی تراکنش های مرتبط با نهادهای تحریم شده و تجزیه و تحلیل فعالیت دارندگان اصلی توکن راهاندازی کردهاند.
در یکماهه گذشته خبرهایی از استفاده کشورهای تحریمی از تتر در پرداختها منتشر شده بود. به عنوان مثال رویترز پیشتر در گزارشی مطرح کرده بود که پس از اعمال مجدد تحریمهای نفتی علیه ونزوئلا، شرکت نفتی دولتی ونزوئلا قصد دارد استفاده از تتر را در صادرات نفت خام خود افزایش دهد.
وال استریت ژورنال هم مدعی شده بود که واسطههای روسی از تتر برای دور زدن تحریمهای غرب برای تهیه قطعات تسلیحاتی برای هواپیماهای بدون سرنشین و سایر تجهیزات نظامی استفاده کردهاند.
در گزارش تتر به هیچکدام از این گزارشها اشاره نشده است.
انتشار این خبر باعث شد تا نگرانی از احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانیها افزایش یابد. بررسی اکوایران نشان میدهد که پیشتر نیز چنین خبرهایی منتشر شده است؛ تتر نیز سابقه مسدودسازی دارایی ایرانیان به خاطر تحریم را در کارنامه خود دارد. اما با توجه به آنکه خبری که به تازگی بازنشر شده برای ۱۶ روز پیش است، برخی تصور میکنند این احتمال هم وجود دارد که بازنشر این خبر به منظور ایجاد فشار فروش در تتر باشد. در لحظه نگارش این گزارش تتر فاصله ۷۰۰ تومانی با دلار دارد.
شوک مهلک آمریکا به سهامداران ایرانی ارز دیجیتال
با راهاندازی سیستم نظارتی مشترک تتر و چینالیسیس، ریسک هدف قرار گرفتن کاربران ایرانی به دلیل تحریمها به شدت افزایش مییابد و ممکن است که دارایی تتر گروهی از ایرانیان توسط این سیستم نظارتی مسدود شود.
سیتنا: شرکت ناشر بزرگترین استیبل کوین دلاری جهان یعنی USDT، در راستای تقویت پایبندی به قوانین و مقابله با نگرانیهای فزاینده نظارتی، همکاری خود را با شرکت تحلیل بلاکچین چینالیسیس (Chainalysis) آغاز کرده است. تتر با توسعه این همکاری جدید سیستم نظارتی تازهای برای مقابله با دور زدن تحریمها ایجاد میکند
بر اساس اعلام تتر، این شرکت در حال همکاری با چینالیسیس برای توسعه راهکاری جهت نظارت بر تراکنشهای USDT در سطحی فراتر از خریداران و فروشندگان مستقیم است. هدف این همکاری، دستیابی به بینش بهتر و نظارت دقیقتر بر گردش این استیبل کوین در بازارهای ثانویه عنوان شده است.
این سیستم نظارتی مشترک تتر و چینالیسیس ریسک هدف قرار گرفتن کاربران ایرانی به دلیل تحریمها را به شدت افزایش میدهد و ممکن است که دارایی تتر گروهی از ایرانیان توسط این سیستم نظارتی مسدود شود.
انتشار این خبر باعث سقوط قیمت تتر در بازار ایران شد. در همین باره کاربری به نام «مرد تنها» خبر داد با فروش سنگین روی تتر قیمتش حتی تا ۵۶۴۰۰ تومان هم پایین آمده است. البته در لحظه انتشار این خبر قیمت تتر ۵۷۸۵۰ تومان است.
برای اکانت توئیتری «ترید پلاس» هم ریزش قیمت تا این حد باورکردنی نیست: تتر ۶۶ هزار تومانی را که نقد میکردم منتظر بودم برگرده روی ۶۰ هزار تومان ولی واقعا فکرش را نمیکردم یک ماه و نیم بعد ۵۶ هزار تومان را ببیند!
اما در بین کاربران فضای مجازی، «وحید» نظر کاملا متفاوتی با بقیه داشت: تتر که دلار نیست. مردم متاسفانه آن را با دلار یکی میدانند ولی شرایط و بازارشان زمین تا آسمان فرق میکند.
به گزارش کویندسک (CoinDesk)، پائولو آردوینو (Paolo Ardoino)، مدیرعامل تتر ضمن اشاره به این همکاری بهعنوان «گامی اساسی در تعهد مستمر شرکت به ایجاد شفافیت و امنیت در صنعت ارزهای دیجیتال»، خاطرنشان کرد که متخصصان انطباق و بازرسان میتوانند از پلتفرم جدید برای شناسایی کیف پولهای پرریسک یا مرتبط با آدرسهای غیرقانونی و تحریم شده استفاده کنند.
طبق گفته تتر، مجموعه ابزارهای نظارتی این پلتفرم، شامل «نظارت بر تحریمها»، «طبقهبندیها»، «تحلیل بزرگترین کیف پولها» و «ردیاب انتقالهای غیرقانونی» است.
این اقدام در پی افزایش فشارهای نظارتی و قانونگذاران جهانی بر تتر به دلیل نقش ادعایی USDT در دور زدن تحریمهای بینالمللی و تسهیل امور مالی غیرقانونی صورت میگیرد.
البته فعلا ابزارهایی برای دور زدن تحریمها وجود دارد. در همین باره «بهنام» در توئیتی پیشنهاد خرید dai و usdc را مطرح کرد.
به هر حال طرح این موضوع وِلوِلهای در بین کاربران فضای مجازی که در این زمینه فعالیت میکنند به پا کرده و آنطور که از شواهد پیداست روز به روز عرصه به کاربران ایرانی ارز دیجیتال سختتر میشود. جابجایی تتر از کیف پول یا صرافی خارجی به صرافی ایرانی یا بالعکس یکی از خطراتی است که در این راه ایرانیان حاضر در دنیای ارز دیجیتال را تهدید میکند. البته فعلا راههایی برای دور زدن این موضوع مطرح میشود که مشخص نیست در آیندهای نزدیک به کار میآید یا خیر؟!
ارسال نظر