دلار برگشت
چرا دلار گران شد؟ / 3 سناریوی رشد قیمت دلار در نخستین روز حضور پزشکیان در دفتر ریاست جمهوری
قیمت دلار در جریان معاملات روز دوشنبه دچار افزایش شد و یک کانال بالاتر نشست. قرار گرفتن قیمت دلار در مرز کریدور ششم آن هم در نخستین روزی که مسعود پزشکیان در دفتر ریاستجمهوری حضور یافت، سوالاتی ایجاد کرده است. برای پاسخ به چرایی قیمت دلار، سه سناریو مطرح میشود.
به گزارش عرشه آنلاین بازار ارز در حالی روز سهشنبه را آغاز میکند که قیمت دلار و درهم در معاملات روز گذشته با افزایش در کانال جدید تثبیت دادند؛ قیمت دلار هرات با افزایش تا یک قدمی کانال ۵۹ هزار تومان بالا رفت و قیمت درهم نیز پس از ۱۹ روز دوباره به کانال ۱۶ هزار تومان برگشت.
قیمت دلار طی سومین روز هفته افزایشی شد و در کانال نهم از کریدور پنجم قرار گرفت. قیمت دلار در معاملات پشت خطی اندکی بالاتر از آخرین معاملات نقدی امروز است. قیمت دلار در حالی امروز افزایشی شده است که هفتهها بود بازارساز با ارزپاشی و خبردرمانی، قیمت دلار را در نیمه بالایی کریدور پنجم کنترل کرده بود. اکنون اما در نخستین روز حضور مسعود پزشکیان در دفتر ریاستجمهوری، قیمت دلار ناگهان با جهش به کانال بالاتر، آماده صعود به کریدور ششم شده است. اما چرا دلار گران شد؟ کارشناسان اقتصادی برای ریتم افزایشیدلار، سه سناریو را مد نظر قرار میدهند.
باز شدن طناب دلار از گردن دولت سیزدهم
در سناریوی اول، کارشناسان اقتصادی به تحولات سیاسی اشاره میکنند. بر این اساس، برخی معاملهگران دلیل روند صعودی قیمت دلار در نخستین روز آغاز به کار رسمی رئیسجمهوری چهاردهم را باز شدن طناب دلار از گردن دولت سیزدهم میدانند.
آنها معتقدند از این پس، توپ دلار رسماً در زمین دولت چهاردهم است و از این رو ارزپاشی بازارساز محدود شده است. همین موضوع، رشد قیمت دلار و نزدیک شدن به ارزش ذاتی را رقم زده است.
نوسان قیمت دلار در منطقه پایینی کریدور ششم
سناریوی دیگر حاکی از آن است که افزایش قیمت روز دوشنبه قابل توجه نیست و بازار، روند طبیعی خود را طی کرده است. آنها معتقدند روند رنج دلار تا ۱۰ روز آینده ادامه دارد و مادامی که موضوع توافقات و مسائل کلان اقتصادی کشور سمت و سوی مشخصی بگیرد، دلار در منطقه پایینی کریدور ششم نوسان خواهد داشت.
افزایش تنشهای نظامی در منطقه خاورمیانه
در سناریوی سوم باید به تحولات منطقه اشاره کرد. گفتنی است رخدادهای منطقه همیشه بازارهای مالی را دچار فراز و فرود میکند؛ همین اتفاق در ریتم صعودی قیمت دلار در روز دوشنبه بیتاثیر نبود. موضوع تنشهای لفظی میان اسرائیل و ترکیه و حمله تلافیجویانه رژیم صهیونیستی به لبنان در مرکز توجه معاملهگران قرار گرفت و در افزایش قیمت دلار بیتاثیر نبود
قیمت دلار پیش از مراسم تنفیذ رئیس جمهور در نیمه کانال ۵۸ هزار تومان در نوسان بود؛ در شرایط کنونی مهمترین سوال این است که قیمت دلار پس از این مراسم چه مسیری را دنبال خواهد کرد؟
بازار ارز تهران چهارمین روز هفته را در حالی آغاز کرد که روز یکشنبه ۷ مردادماه سوت پایان دولت سیزدهم زده شد و مسعود پزشکیان چهاردهمین رئیس جمهور ایران پس از اجرای مراسم تنفیذ، دفتر ریاست جمهوری را از محمد مخبر تحویل گرفت و محمدرضا عارف نیز خیال همه را نسبت به گزینه معاون اولی راحت کرد.
از سوی دیگر قرار است بانکها پس از یک روز تعطیلی به دلیل گرمای شدید و کمسابقه بازگشایی شوند.در همین رابطه شواهد گویای آن است که قیمت دلار پیش از مراسم تنفیذ از سد مقاومتی ۵۸ هزار و ۲۰۰ تومان گذشت و به نیمه کانال مذکور رسید.
اما در شرایط کنونی مهمترین سوال این است که قیمت دلار در روز سه شنبه چه مسیری را دنبال خواهد کرد؟
به این ترتیب عدهای از بازیگران ارزی در معاملات پشت خطی یکشنبه شب روند حرکتی قیمت دلار در بازار روز دوشنبه ۸ مردادماه را از چند منظر پیش بینی کردند.
دستهی اول با اشاره به تلاشهای نهاد سیاستگذار برای کاهش نرخ ارز بر تداوم نوسان محدود نرخ دلار تاکید داشتند. به باور این دسته پس از آغاز به کار کابینه مسعود پزشکیان، قیمتها در سطوح فعلی حفظ خواهند شد.
با این حال دسته دوم مدعی بودند که پس از مراسم تنفیذ در روز یکشنبه نرخ شاخص ارزی در معاملات فردایی تلاشهایی در جهت ورود به کانال ۵۹ هزار تومانی از خود به نمایش گذاشته است.
دسته سوم نیز میگفتند که اخبار انتخاباتی تنها ریسکهای موجود در بازار را تشکیل نمیدهد و سیگنال منتشر شده از غرب آسیا خبر از افزایش تنشهای نظامی میان رژیم صهیونیستی و لبنان میدهد.
به باور آنها انتشار چنین اخباری احتمالا با افزایش سطح ریسکهای بازار سبب افزایش سطح انتظارات تورمی فعالان بازار خواهد شد.
علاوه بر موارد ذکر شده انتخابات پیش رو در آمریکا و احتمال پیروزی نامزد ضد ایرانی در این رویداد نیز از جمله ریسکهای بازار تهران در ماههای آتی است.
در کنار اثرگذاری مؤلفههای سیاسی بر روی نرخ ارز، قیمت درهم امارات نیز روز شنبه نزدیک مرز مهم ۱۶ هزار تومان بسته شد. یکسری از بازیگران ارزی معتقد بودند در صورتی که بازارساز در روز دوشنبه دست به تزریق نزند و درهم بالای مرز یاد شده نوسان دهد کار جناح کاهشی بازار دلار سخت خواهد شد.
با این حال اگر درهم و تتر نوسان معناداری را ثبت نکنند با توجه به شرایط رکودی و وضعیت بلوکه در چند وقت اخیر احتمال صعود دلار غیر محتمل است.
منبع :تجارت نیوز
ارسال نظر