بازار دلار تخلیه شد، دلار ریخت
قیمت اسکناس دلار آزاد در بازار روز گذشته حدود هزار تومان کاهش یافت. بر این اساس شاخص بازدهی از ابتدای سال این ارز مجددا منفی شد. تحلیلگران قدرتنمایی بانکمرکزی در تامین نیازهای ارزی در کنار تخلیه ریسک درگیریهای منطقهای را عامل روند کاهشی بازار ارز در روز گذشته میدانند.
بازار ارز تهران در گرمای تابستان دچار افت دما شد. درحالی که به واسطه اخبار منفی در زمینه ریسکهای منطقهای، نرخ شاخصهای ارزی افزایش یافته بود، با کاهش سطح این ریسکها و در مقابل تامین عمده ارز مورد نیاز کشور توسط بانکمرکزی این روند افزایشی جبران شد. ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران احتمال درگیری مستقیم کشور با رژیم صهیونیستی را افزایش داد. در نتیجه با افزایش احتمال وقوع جنگ، بازار نیز نوساناتی را تجربه کرد. اما با گذشت زمان و عدم پاسخ مستقیم ایران نسبت به این ترور، ریسکهای شکل گرفته در بازار به مرور از میان رفت و بازار به نقطه تعادلی هفتههای اخیر خود بازگشت.
سیگنال بانک مرکزی به دلار
روابط عمومی بانک مرکزی در گزارشی از وضعیت مطلوب تامین ارز کشور خبر داد. در این مطلب اشاره شده است: «بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۱۷ مرداد ماه ۱۴۰۳، معادل ۲۵ میلیارد و ۳۶۹ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است.» تحلیلگران ارزی این مطلب را سیگنال مشخصی برای بازار ارز میدانند. در ۲ سال اخیر بانک مرکزی با افتتاح مرکز مبادله ارز و طلا تلاش کرد تا فرآیند تخصیص ارز رسمی را بهبود ببخشد. از جمله اقدامات این نهاد میتوان به بازنویسی فهرست نیازهای ارزی و سقف و کف هر یک از این سرفصلها اشاره کرد. با گسترش میزان تامین رسمی ارز از حجم مراجعه افراد به بازار غیررسمی کاسته میشود. در نتیجه عمق معاملات آزاد کاهش مییابد. البته این کاهش عمق در مواقعی که سیگنالهای منفی بیشتر میشود میتواند دامنه نوسان بازار را بزرگتر کند، اما در مقابل قدرت بازارساز در کنترل نوسانات را نیز بیشتر میکند، چرا که هرچه عمق معاملات آزاد کمتر باشد، با حمایت از طرف عرضه نرخ سریعتر واکنش نشان میدهد.
بازدهی دلار منفی شد، شکاف ارزی کاهش یافت
روز گذشته همزمان با کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، قیمتها در بازار رسمی افزایشی بود. هر برگ اسکناس دلار آزاد که در بازار روز پنجشنبه هفته گذشته فعالیت خود را در رقم ۶۱ هزار تومان به پایان رسانده بود، در بازار روز گذشته با افت چشمگیر هزار تومانی به رقم ۶۰ هزار تومان رسید. مشاهدات نشان میدهد که نرخ این ارز در ظهر دیروز برای ساعاتی حتی در کانال ۵۹ نیز معامله شد. با بازگشت قیمت اسکناس آمریکایی به این ارقام، شاخص بازدهی از ابتدای سال آن نیز مجددا منفی شد. دلار آزاد فعالیت خود در بازار سال گذشته را در رقم ۶۰ هزار و ۲۰۰ تومان پایان بخشید. در نتیجه اکنون نرخ این ارز در فضای رشد منفی قرار دارد. شرایط نرخها در بازار موازی روز شنبه متفاوت بود. دیروز شنبه ۲۰ مرداد ماه قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلای کشور حدود ۱۱۱ تومان رشد کرد و در رقم ۴۸ هزار و ۶۰۷ تومان معامله شد. با افت دلار آزاد و رشد دلار رسمی شکاف میان این دو بازار نیز کمتر از هفته گذشته شد. در هفته گذشته که نرخ ارز آزاد در حال نوسان بود، شکاف بازار این شاخص با اهمیت بزرگتر شده بود. روز گذشته شکاف بازارهای ارز کشور برابر ۲۳.۴۳ درصد ثبت شد که نسبت به بازار نیمه دوم تیر ماه حدود یک درصد افزایش داشته است.
سکه در نیمه کانال ۴۲
افت نرخ ارز تاثیر خود بر بازار قطعات طلایی را نشان داد. روز گذشته با افت قیمت دلار آزاد نرخ سکه طلا نیز دچار نوسانات کاهشی شد. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در عصر روز گذشته با حدود ۴۹۵ هزار تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۴۲ میلیون و ۴۷۵ هزار تومان معامله شد. یک فعال بازار سکه و طلا در رابطه با این افت قیمت به خبرگزاری تسنیم گفت: «قیمت طلا و سکه و ارز در بازار کاهش یافته است؛ ضمن اینکه سطح تقاضا در بازار نیز کم شده است؛ همیشه در ماه صفر از سطح معاملات کاسته میشود و همین امر باعث کاهش ۲۰۰ هزار تومانی حباب سکه شده است.» نیم و ربع سکه نیز در عصر روز گذشته به ترتیب با ۲۰۰ و ۲۵۰ هزار تومان کاهش در ارقام ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شدند.
ارسال نظر