بورس تهران فردا چگونه خواهد بود؟
بورس تهران در روز چهارشنبه با شرایط سختی روبرو شد و نماگرها بیش از ۲ درصد کاهش یافتند. بوررس فردا چگونه خواهد بود؟
بورس روز چهارشنبه درحالی کار خود را آغاز کرد که همچنان شوک چالشهای عرضه خودرو در بورس کالا بر بازار سنگینی میکرد و بازار سهام بار دیگر خود را گرفتار در اقتصاد دستوری میدید. از همین رو فشار فروش از همان لحظات ابتدایی قدرت گرفت و به مرور بر مقدار آن نیز افزوده شد تا یکی از سختترین روزهای بورس ۱۴۰۱ رقم بخورد. شاخص کل بورس در اولین چهارشنبه بهمن ماه، با کاهش ۲.۰۷ درصدی همراه شد و شاخص هموزن نیز با ثبت عملکردی مشابه، ۲.۰۱ درصد از ارتفاع خود را از دست داد و تابلویی سرخ رنگ را به سهامداران ارائه کرد. ارزش معاملات طی این روز عدد ۹۲۶۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند و از طرفی شاهد خروج پول ۱۵۳۶ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم تا دومین رکورد خروج پول در ۱۶ ماه اخیر شکسته شود.
طی هفته گذشته، انتشار نامه شورای رقابت به رئیس سازمان بورس در رابطه با عرضه خودرو در بورس کالا بار دیگر موجی از واکنشها را به همراه داشت و نه تنها صنعت خودرو بلکه کلیت بازار را تحت تاثیر قرار داد. این درحالی است که طی چند روز کاری گذشته، به دلایل مختلف از قدرت روند صعودی بورس کاسته شده بود و روزهای کمرمقتری را شاهد بودیم که با شروع این موضوع، فروشندگان بهانه مناسبی برای افزایش قدرت یافتند. در ادامه با بررسی عوامل متعدد به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
خشم بورس از اقتصاد دستوری
عرضه خودرو در بورس کالا و حرکت رو به پایان بهشت دلالان بازار خودرو یکی از مهمترین عوامل شروع روند صعودی قدرتمند بورس طی ماههای گذشته بود که اکنون مدتی است با چالشهای بسیاری روبرو میشود. عرضه محصولات خودروسازان در بورس کالا موجب شده بود که پس از سالها شاهد بهبود وضعیت مالی خودروسازان و همچنین دسترسی سادهتر مردم به خودروی کارخانهای با قیمتهای مناسبتر باشیم اما به نظر میرسد که دستهای پشت پرده فعلا در تلاشند تا مانع از تحقق کامل این موضوع شوند و هر از چندگاهی با یک خبر، اقدام جدیدی را علیه این تحول مثبت انجام میدهند که این بار از سمت شورای رقابت رقم خورد.
بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که تصمیمات گذشته شورای رقابت در رابطه با بازار خودرو و همچنین فرمولهای خاصی که برای قیمتگذاری محصولات خودروسازان ارائه میشد، یکی از دلایل مهم تلاطم در بازار خودروی کشور بود که پس از عرضه در بورس کالا کمی از التهابات کاسته شد. اکنون اما بار دیگر شورای رقابت مدعی تنظیم این بازار شده است و اوایل هفته جاری در نامهای به رئیس سازمان بورس عنوان کرد که به جز محصول هایما و تارا، دیگر محصولات خودروسازان از جمله خانواده دنا، پژو ۲۰۷ و شاهین در زمره محصولات انحصاری قرار میگیرند و مجاز به عرضه در بورس کالا نیستند. همین موضوع کافی بود تا بورس سبز آن روز به یکباره با روی سرخ به این خبر واکنش دهد و تا انتهای هفته بر شدت این رنگ سرخ افزوده شود.
در همین راستا طی هفته جلساتی برای بررسی موضوع چه از سمت شورای عالی بورس و چه از سمت شورای رقابت برگزار شد و در نهایت شورای عالی بورس با اکثریت آرا تاکید کرد که عرضه خودرو در بورس کالا باید ادامه داشته باشد که البته پایان این داستان پرماجرا نبود. با تداوم اظهار نظرهای شورای رقابت قرار بر این شده است که این شورا طی جلسات کارشناسی و با کمک از دیگر مراجع ذیربط، درباره صنعت خودروسازی و نحوه عرضه و قیمتگذاری محصولات این شرکتها تصمیمگیری کند و بورس کالا نیز میتواند یکی از گزینهها باشد. بنابراین با توجه به تجربهای که از سابقه روند مدیریت شورای رقابت در بازار خودرو وجود دارد، بورسیها نگرانی زیادی درباره آینده این موضوع دارند و همین موضوع یکی از دلایل اصلی رنگ سرخ روز چهارشنبه بود تا بار دیگر فعالان بازار سرمایه با خشم زیادی به احتمال تداوم اقتصاد دستوری واکنش نشان دهند.
کاهشهای کوتاهمدت دلار
اولین اثر روند افزایش قیمت دلار در بازار آزاد فارغ از مباحث نیما و چالشهای دیگر، افزایش انتظارات تورمی است که تاکنون بارها به رشد نماگرهای بورس تهران نیز منجر شده است. در اوایل هفته جاری، نرخ دلار در بازار آزاد تا بیش از ۴۵ هزار تومان افزایش یافت و خبرهای منتشر شده در سطح کلان سیاسی کشور نیز همچنان سیگنالهای مناسبی را مخابره نمیکنند. واکنش بورس به دلار به صورت تاریخی همواره با یک تاخیر زمانی همراه بوده است مگر در بازههایی که این رشد به صورت انفجاری رخ داده باشد و انتظارات تورمی به اوج خود برسند. (همچون دو ماه انتهایی پاییز).
در این میان محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی، از تصمیمات جدید در بازار ارز سخن گفت و اقداماتی نیز همچون عرضه ارز در صرافیهای دولتی تا سقف ۵هزار یورو و بدون نیاز ماندن در صف انجام گرفت. با این وجود تاثیرات این موضوع تنها به دو روز ختم شد و پس از یک کاهش کوتاهمدت، دلار در بازار آزاد بار دیگر روندی افزایشی به خود گرفت و هماکنون در میانه کانال ۴۴ هزار تومانی قرار دارد. با این حال رئیس جدید بانک مرکزی فعلا از اطمینان دم میزند و اعتقاد دارد که بازار ارز تحت کنترل است اما با این وجود، اعدادی که در بازار به ثبت میرسند، از چیز دیگری خبر میدهند.
بنابراین به نظر میرسد که فعلا بورسیها در انتظار اطمینان از رشد قیمت دلار هستند که در صورت تثبیت در نرخهای کنونی، بار دیگر تقاضای جدیدی را در بازار سهام ایجاد کرده و به خرید بپردازند. بنابراین روند قیمت دلار فردوسی در روزهای پیش رو برای بورس تهران از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر این روند صعودی ادامهدار باشد، میتوان به بازگشت قدرتمند تقاضا به بورس تهران نیز امیدوار بود. در این میان نباید از وضعیت مناسب کامودیتیها در بازارهای جهانی نیز غافل بود. طی آخرین معاملات صورت گرفته در این بازار، نفت برنت در نزدیکی ۸۸ دلار قرار دارد، مس بالای مرز ۸۳۵۰ دلار نوسان میکند، روی حوالی ۳۵۰۰ دلار قیمت میخورد و طلا نیز با ثبت عدد بیش از ۱۹۳۰ دلاری، در حال سپری کردن روزهای خوبی است.
توقف بورس در نقطه حساس تکنیکالی
نگاهی به روند تکنیکالی شاخص کل بورس نشان میدهد که بازار این روزها از منظر تکنیکالی در منطقه حساسی قرار داشت و میتوان بخشی از توقفهای اخیر بازار را به این موضوع نسبت داد. همانطور که در تصویر تکنیکالی شاخص کل بورس پیداست، کندلهای نماگر اصلی شاخص بورس پس از عدم توانایی در عبور از سقف کانال صعودی بلندمدتی خود، با روندی نزولی مواجه شد و کندل قرمز و قدرتمند روز چهارشنبه نیز این موضوع را تشدید کرد. همانطور که که در تصویر زیر حمایتهای بعدی شاخص بورس با خطوط سبزرنگ مشخص شده است، انتظار میرود بازار در مرحله اول به حمایت ۱.۶ میلیون واحدی واکنش دهد و اگر نشانهای از برگشت در آن دیده نشد، حمایت بعدی در محدوده ۱.۵۸ میلیون واحدی خواهد بود.
پیش بینی بورس فردا
از این رو با توجه به نکات ذکر شده، به نظر میرسد که بورس فردا نیز تحت تاثیر اتفاقات هفته گذشته با جو منفی همراه باشد اما کمی از این هیجان نیز تخلیه شود. بنابراین به نظر میرسد که نماگرهای بورس فردا ابتدا در مسیری کاهشی قرار بگیرند اما به مرور با افزایش تقاضا این روند متوقف شده و خریداران بار دیگر دست به کار شوند.
ارسال نظر