پیشبینی از قیمت دلار در ۱۰ فروردین | نرخ ارز به ثبات میرسد؟
امروز روند صعودی قیمت دلار، این اسکناس آمریکایی را در کانال پنج نزدیک به سه پله بالا نشاند. فرزین برای سال جدید وعده ثبات نرخ ارز را داده است. اما آیا این وعده شدنیست؟
امروز قیمت دلار در کانال جدید، سه پله افزایش قیمت داشت. از نخستین روز گشایش بازارها در سال جدید قیمت دلار بر مدار صعودی قرار دارد و در کانال پنج ایستاده است.
امروز ۹ فروردین ۱۴۰۲، قیمت دلار در بازارهای همسایه نیز افزایش داشت و سیگنال صعود را به تهران میداد. این اسکناس آمریکایی در روزهای پایانی سال گذشته متاثر از خوشبینی برخی رویدادها و توافقات سیاسی در مسیر کاهش قیمت قرار گرفت و از قله ۶۰ هزار تومانی عقبنشینی کرد.
اگرچه معاملهگران انتظار داشتند با آغاز به کار بازارها در سال جدید روند قیمت دلار نزولی نه، حداقل در روند باثباتی قرار گیرد، اما با فروکش کردن خوشبینیهای سیاسی قیمت دلار در مسیر قله قدم برداشت.
یخ مرکز مبادله آب نشد!
قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلا از زمان گشایش بازارها تا امروز نرخ جدیدی کشف نکرد. با وجود افزایش قیمت در بازار آزاد و اختلاف نزدیک ۱۳ هزار تومانی، این مرکز قیمت دلار را ۴۰ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام کرده است. امروز اسکناس آمریکایی در نرخ توافقی صرافیهای مجاز در آستانه تغییر کانال قرار گرفته و به مرز ۴۳ هزار تومان رسیده است.
دلار هرات امروز با قیمت ۵۳ هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد. قیمت دلار سلیمانیه به ۵۳ هزار و ۲۹۰ تومان رسید. امروز دلار هرات با اختلاف اندکی از تهران، پرچمدار بیشترین قیمت در بازارهای همسایه است.
برای مهار تورم برنامه داریم
در حالی که قیمت دلار در حال صعود در کانال جدید است، محمدرضا فرزین در همایش بهار خدمت درباره «مهار تورم و افزایش تولید» در سال ۱۴۰۲، گفت: «باید اختیاراتی به بانک مرکزی داده شود تا بتوانیم اضافه برداشتهای بانکها را کاهش دهیم. بخش عمدهای از این اضافهبرداشتها در تعداد محدودی از بانک است و برنامه مشخصی داریم که آن را به حداقل برسانیم.»
او وعده ثبات در نرخ ارز را داد و تاکید کرد: «برای مهار تورم و رساندن نرخ ارز به یک عدد با ثبات همه تلاش خود را میکنیم. برنامهای که برای مهار تورم ارائه دادیم این است که آن را به کانال ۲۰ تا ۳۰ درصد برسانیم.»
همایش بهار خدمت ۶ فروردین ۱۴۰۲ با حضور رئیس جمهور و اعضای هیات دولت برای تبیین اولویتها و سیاستهای دولت در سال جدید برگزار شد.
دست خالی کشور در بحرانها
در همین راستا میثم رادپور تحلیلگر اقتصادی، با اشاره به اثر تحریمها بر تورم و اقتصاد کشور به تجارتنیوز گفت: «طی یک دهه گذشته اتفاقات جدیدی در نظام پولی بینالمللی رخ داده است. این موضوع باعث شده اثر تحریمها به شکل دیگری بر اقتصاد ایران بروز پیدا کند.»
وی افزود: «تحریمها علیه ایران در سایه اتفاقاتی که در نظام پولی بینالمللی رخ داد اهرم شده و آثار خیلی شدیدی به دنبال داشته است. هرچند این تغییرات بنیادی در دنیا رخ داده و فقط مربوط به کشور ما نیست.»
رادپور با اشاره به جریمههای سنگین و بیسابقه نهاد نظارت بر داراییهای خارجی آمریکا گفت: «در همین راستا برخی بانکها که با ایران هم رابطه داشتند، جریمههای سنگینی شدند و اثرگذاری تحریمها در کشور به شدت تغییر کرد.»
این تحلیلگر اقتصادی به تفاوت اقتصاد کشور قبل و بعد از تحولات نظام بانکداری جهانی اشاره کرد و گفت: «در دوره یاد شده، تولید در کشور کاهش پیدا کرده است. همچنین در بیش از یک دهه گذشته رشد تولید ناخالص داخلی کشورمان منفی بوده است.»
وی افزود: «طی مدت یاد شده پایه سرمایه کشورآب رفته است. کشورما خلق ارزش کمتری میکند و در مقابل بحرانها دست خالیتر است. عدم توانایی مدیریت قیمت دلار توسط بانک مرکزی از تبعات تاثیر تحریمهاست.»
رادپور با اشاره به اینکه در حال حاضر منابع گذشته در اختیار بانک مرکزی نیست یادآور شد: «درآمد ناشی از فروش نفت نیز به شدت کاهش پیدا کرده و تراز تجاری کشور رشد نکرده و منفی است.»
وی در پاسخ به اینکه دولت برای کنترل قیمت دلار چه اقدامی میتواند انجام دهد، گفت: «دولت کاری نمیتواند انجام دهد. در هر مقطع یکسری اقدامات نظیر فروش طلا برای مدیریت بازار ارز توسط دولت انجام شد. اما بازار طلا قابل مقایسه با بازار ارز نیست.»
وی افزود: «هر دوره ۶۰ تا ۱۰۰ تن طلا توسط دولت فروخته شده است، در مقابل هیچ تغییری نیز رخ نداده است و کمکی به مدیریت بازار ارز نکرده است.»
ارسال نظر