پیشبینی یک اقتصاددان از افزایش قیمت بنزین
حسین راغفر اقتصاد دان و استاد دانشگاه در یادداشتی با عنوان «کابوس گرانی بنزین» نوشت: بر اساس یک قانون نانوشته در اقتصاد ایران هر زمان که مسوولان ایرانی با شدت، موضوعی را تکذیب کرده و قاطعانه اجرای آن را رد میکنند، باید منتظر اجرای آن باشیم. از این دست تکذیبیهها سالهاست صورت میگیرد و به همان سرعت هم فراموش شده و اصل اخبار تکذیب شده، عینیت پیدا میکنند.
حسین راغفر اقتصاد دان و استاد دانشگاه در یادداشتی با عنوان «کابوس گرانی بنزین» نوشت: بر اساس یک قانون نانوشته در اقتصاد ایران هر زمان که مسوولان ایرانی با شدت، موضوعی را تکذیب کرده و قاطعانه اجرای آن را رد میکنند، باید منتظر اجرای آن باشیم. از این دست تکذیبیهها سالهاست صورت میگیرد و به همان سرعت هم فراموش شده و اصل اخبار تکذیب شده، عینیت پیدا میکنند.
موضوع گرانی قیمت بنزین، بازگشت ارز ترجیحی به اتمسفر اقتصادی ایران و... ازجمله این موارد و موضوعات هستند.
موضوع افزایش قیمت بنزین یکی از سوژههایی است که این روزها مباحث فراوانی را در فضای عمومی و رسانهای کشور ایجاد کرده. مطابق معمول هم افراد نزدیک به دولت و مدیران اقتصادی با این استدلال از افزایش قیمت حاملهای انرژی دفاع میکنند که باعث بهبود شاخصهای اقتصادی و واقعی شدن اعداد و ارقام اقتصادی میشود.
این نوع استدلالها سالهاست که توسط مدیران ایرانی تکرار میشود اما نه تنها منجر به بهبود شاخصهای اقتصادی نشده، بلکه معیشت مردم را نیز با آسیبهای فراوانی مواجه ساخته است. این استدلالها، استدلالهای نخنما شده و پوسیده است که بارها و بارها ظرف ۳۵ سال گذشته مطرح شده است. درواقع این عبارات توجیهاتی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی است. قطعا این بار مساله افزایش قیمت حاملهای انرژی بحرانهای جدی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را به دنبال خواهد داشت و به بهانهای برای بروز ناآرامیهای بعدی بدل میشود. تاثیر گرانی بنزین و سایر حاملهای انرژی در افزایش هزینههای زندگی مردم نمایان میشود. این نوع تصمیمات دقیقا مخالف شعار سال است که مهار تورم را مدنظر قرار داده است.
۲) موضوع حذف ترجیحی هم از موضوعات جالب در اقتصاد ایران است. مدتهاست، کارشناسان هشدار دادند که حذف ناگهانی ارز ترجیحی در شرایط تحریم و نوسانات اقتصادی، مشکلات عدیدهای را به بار میآورد. اما دولت و مجلس بدون توجه به این هشدارها اقدام به حذف ارز ترجیحی کردند. امروز اما مشخص شده که تنها نرخ ارز ترجیحی از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸۵۰۰ تومان رسیده است. همه این تغییرات باعث افزایش شدید قیمتها شدند. باز هم همان استدلالهای پوسیده در این خصوص که حذف ارز ترجیحی به حذف رانت و فساد منجر میشود، مطرح شد؛ اما نه تنها بهبودی در وضعیت فساد ایجاد نشد بلکه موجب سود بیشتر برای مافیای ارزی کشور شد.
در واقع سوداگران که قبلا فاصله میان ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز مثلا ۱۵ تا ۲۰ هزار تومانی بازار آزاد را به جیب میزدند. این بار از فاصله ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تا ۵۰ هزار تومانی بهرهمند میشوند. بارها و بارها یک چنین تصمیمات اشتباهی به نفع سوداگران اتخاد شده و هیچکس هم پاسخگو نبوده است. این طور نیست که دولتمردان ندانند که این نوع تصمیمات چه بر سر معیشت مردم میآورد، آنها برای توجیه وضع موجود و انتفاع الیگاریشی اقتصاد ایران عمل میکنند. به نظر من از این پس باید منتظر از دست تصمیمات باشیم. بنزین هم احتمالا گران میشود و ارز ترجیحی هم تداوم پیدا کرده و سود بیشتری به سوداگران میرساند.
۳) عجیب اینجاست که دولت دقیقا در نقطه مخالف شعار سال عمل میکند. گرانی بنزین به معنای افزایش تورم، گرانی بیشتر و افزایش قیمت کالا و خدمات است. بدون تردید هزینه زندگی مردم در اثر این تصمیم بالا میرود و مصایب بیشتری متوجه آنها میشود.
با این تصمیم، ارز هم با نوسان بیشتری مواجه میشود. فقر عمق بیشتری پیدا میکند و آسیبهای اجتماعی افزونتری شکل میگیرد. از همین امروز میتوان پیشبینی کرد که متولیان دولتی در برابر پرسش خبرنگاران در این خصوص که مگر کارشناسان درباره افزایش قیمت بنزین و... به شما هشدار نداده بودند؛ چه میگویند. احتمالا بادی به غبغب انداخته و با لبخندی سرد، توجیهاتی را که در تمام سالهای قبل کرده بودند، تکرار میکنند.
منبع: تعادل
آبان سال ۹۸ را نباید آقایان فراموش کنند و هر موقع خواستن طرحی و تصو یبی راجب افزایش قیمت هر جنسی داشته باشند به یاد آبان ۹۸ بیفتن