قیمت دلار پس از توافق چه میشود؟ پیشبینی کارشناسان از قیمت دلار
انتشار خبر رویترز مبنی بر دست یافتن به متن پیشنویس احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی، بازارهای دارایی در ایران به ویژه بازار آزاد ارز را بههم ریخت.
انتشار خبر رویترز مبنی بر دست یافتن به متن پیشنویس احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی، بازارهای دارایی در ایران به ویژه بازار آزاد ارز را بههم ریخت.از آغاز دور هفتم مذاکرات وین، قیمت دلار در محدوده قیمتی معینی در نوسان بوده است. کف قیمت دلار در این مدت ۲۶ هزار تومان بود و سقف قیمتی آن ۲۸ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است.
به نظر میرسد که هفتمین دور از مذاکرات وین، مرحله پایانی مذاکرات هستهای باشد و اخباری که از مذاکرات شنیده میشود حاکی از این است که توافق هستهای در دسترس و قریبالوقوع است. اما قیمت دلار همچنان در محدوده معینی باقی مانده و وارد کانال قیمتی کمتر از ۲۶ هزار تومان نمیشود. چرا؟
وب سایت تجارت نیوز در گزارشی درباره قیمت ارز در آستانه توافق احتمالی ایران و غرب بر سر برجام نوشت:بسیاری معتقدند قیمت تعادلی دلار حدود ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان است و حتی در صورت رسیدن به توافق، قیمت دلار در همین محدوده باقی میماند و کاهش بیشتر قیمت دلار یا اتفاق نمیافتد و یا مقطعی است.
* این عده معتقدند قیمت دلار پیش از اینکه وابسته به نتیجه مذاکرات باشد، تحت تاثیر روندهای کلی اقتصاد ایران است. مذاکرات و توافق هستهای میتواند قیمت دلار را در کوتاهمدت کاهش دهد اما روندهای کلی اقتصاد ایران به سمت افزایش قیمت دلار حرکت میکند. به همین یک عده معتقدند قیمت دلار در همین محدوده باقی میماند.
* اما در مقابل عده دیگری معتقدند بازار ارز هنوز سیگنال نهایی مذاکرات هستهای را نگرفته و همین که خبر قطعی توافق مخابره شود قیمت دلار سقوط میکند و ممکن است به ۲۰ هزار تومان و یا حتی کمتر از آن هم برسد.
* چون هم دلارهای خانگی وارد بازار میشود، هم افزایش فروش نفت و آزادسازی منابع بلوکه شده ارزی ایران در کشورهای دیگر، تزریق ارز به اقتصاد را افزایش میدهد و دلار ارزان میشود. این گروه معتقدند که سهم اخبار سیاسی در تعیین قیمت دلار بیشتر از عوامل اقتصادی است.
* قیمت دلار پس از مذاکرات هستهای ۱۴۰۰ را میتوان با قیمت دلار در دو بزنگاه تاریخی دیگر مقایسه کرد؛ یکی تیرماه سال ۶۷ و پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و دیگری تیرماه سال ۹۴ و انعقاد توافق برجام.
* در تیرماه ۶۷ و پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و اتمام جنگ، قیمت دلار یک شبه در بازار ایران ۵۰ درصد افت کرد. بسیاری منتظرند که قیمت دلار پس از توافق وین هم افت مشابهی را تجربه کند و اگرچه انتظار ریزش ۵۰ درصدی قیمت دلار را ندارند اما منتظرند قیمت دلار ۵ تا ۶ هزار تومان بریزد.
* اما امضای توافق برجام در تیر ۹۴ نشان داد دیگر از ریزش شدید قیمت دلار خبری نیست. در روز ۲۴ تیر ماه سال ۹۴ یعنی یک روز بعد از برجام، قیمت طلا ۰٫۹ و قیمت دلار ۰٫۷ درصد افت کرد. یعنی بازار ارز دچار ریزش شدید نشد.
* اما موافقان کاهش قیمت دلار معتقدند که با امضای توافقنامه جدید، انتظارات تورمی کاهش پیدا میکند. مردم دلارهای خانگی خود را به بازار عرضه میکنند و قیمت دلار حداقل به ۲۰ هزار تومان میرسد. چون دولت و بانک مرکزی به منابع ارزی جدید دسترسی پیدا میکنند. همچنین بهدلیل تغییر انتظارات تورمی و هیجانی که در بازار به وجود میآید تقاضا برای ارز کم میشود، فشار از روی قیمت دلار برداشته میشود، بنگاهها و موسسات مالی ارزهای خود را به بازار عرضه میکنند و دلار ارزان میشود.
* اما کارشناسان اقتصادی چندان با این سناریو موافق نیستند. چون آنها معتقدند که روندهای کلی اقتصاد ایران به سمت افزایش تورم و افزایش قیمت ارز است.
* مذاکرات هستهای میتواند مانع افزایش قیمت بیشتر دلار شود. حتی میتواند در کوتاهمدت قیمت دلار را کاهش دهد. اما اولا قیمت دلار احتمالا به زیر ۲۳ هزار تومان نمیرسد. ثانیا اگر برسد، موقتی است.
* دلیل این کارشناسان چیست؟ فردین آقابزرگی، کارشناس بازارهای مالی میگوید: حجم نقدینگی و خلق پول در اقتصاد ما بالاست. بدنه دولت بزرگ است و تمام منابع ارزی دولت صرف هزینههای جاری میشود. در نتیجه ما هرچقدر که منابع ارزی داشته باشیم، صرف هزینههای دولت میشود.
* این کارشناس اقتصادی میگوید: احتمالا دولت سعی میکند با ارزپاشی یا شوکهای ناشی از تصمیمات سیاسی نرخ ارز را در یک مقطع کوتاه سرکوب کند اما روند اقتصاد ایران به گونهای است که قیمت ارز یک روند آهسته و پیوسته افزایشی دارد.
* دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، قیمت دلار را ۲۳ هزار تومان اعلام کرده است. به همین دلیل کارشناسان اقتصادی میگویند قیمت دلار نمیتواند به زیر ۲۳ هزار تومان برسد. چون باعث ضرر دولت میشود. به عبارتی دولت بهعنوان بزرگترین دارنده ذخایر ارزی کشور، مانع افت بیشتر قیمت دلار میشود و اجازه نمیدهد قیمت دلار به ۲۳ هزار تومان برسد.
* پیشبینی کارشناسان از قیمت دلار پس از مذاکرات در همین محدوده کنونی است. یعنی محدوده ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان.
* پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی میگوید: قیمت دلار تحت تاثیر مذاکرات روند نزولی پیدا میکند اما نمیتوان به کاهش چشمگیر قیمت دلار امید داشت. احتمالا متوسط قیمت دلار در سال جاری ۲۶ هزار تومان باشد. چون شرایط اقتصادی کشور و عملکرد شش ماهه دولت هم نشان میدهد که نمیتوان امید چندانی به کاهش بیشتر قیمت دلار داشت.
* علی رئوفی، کارشناس اقتصادی هم میگوید: آنالیز آماری نشان میدهد ۱۵ درصد ممکن است قیمت دلار به زیر ۲۴ هزار تومان برسد. یعنی اگر توافق شود دلار نهایتا ۲۴ هزار تومان میشود و اگر توافق نشود، قیمت دلار به ۳۲ هزار تومن میرسد. اما به گفته این کارشناس، قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۲۷ هزار تومان پیشبینی میشود.
* مریم محبی، کارشناس بازارهای مالی هم میگوید: اگر توافقی حاصل شود، شاهد کاهش ناپایدار و مقطعی قیمت دلار خواهیم بود. اما اگر توافق انجام نشود، دلار روند قبلی خود را ادامه میدهد. محبی تاکید میکند: در صورت توافق قیمت دلار در حوالی ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باقی میماند.
* این در حالی است که چندی پیش نشریه اکونومیست در تحلیلی نوشته بود که ایران و آمریکا در سال ۲۰۲۲ به توافق جدیدی دست پیدا میکنند و قیمت دلار در ایران تا ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان هم میرسد. تحلیلی که از نگاه خیلی از کارشناسان بعید است به واقعیت نزدیک باشد.
کاهش قیمت ارز، طلا و سکه
روزنامه اعتماد هم در تحلیل شرایط این روزهای بازار ارز گزارش داد:
* قیمت دلار به عنوان ارز پیشرو بازار که در معاملات روز پنجشنبه با کاهش محسوسی به 26.5 هزار تومان رسیده بود، در آغاز معاملات دیروز تا 26 هزار تومان نیز سقوط کرد. هر چند در معاملات پشت خطی شامگاه جمعه گذشته، قیمتها به کانال 25هزار تومانی نیز وارد شده بود، اما فعالان بازار میگویند بیشتر به دنبال اخبار قطعی از وین هستند. جایی که دیپلماتهای ایرانی مشغول مذاکره با طرفهای غربی هستند. آنها میگویند نرخ دلار تا کاملا از مذاکرات مطمئن نشود به سمت کانال 25 هزار تومان حرکت نمیکند.
* از ساعات ابتدایی معاملات دیروز، پیشبینی میشد که قیمت دلار مرز حساس 26 هزار تومان را شکسته و به کانال 25 هزار تومان وارد شود، اما این اتفاق نیفتاد، بنابراین حالا پیشبینی میشود که فروشندگان کمتری وارد بازار شوند. این پیشبینی بدین معناست که ریزش نرخ دلار حداقل تا زمان اعلام اخبار قطعیتر از روند مذاکرات به تعویق افتاده است.
* باید به یاد داشته باشیم که دلار در دی ماه سال جاری تقریبا بالای 30 هزار تومان به فروش میرفت و در آخرین روز بهمن ماه به مرز کانال 25 هزار تومانی رسیده است. این کاهش قیمت میتواند با انتشار اخبار قطعی از مذاکرات تداوم پیدا کند. هرچند که درنهایت، بانک مرکزی به عنوان بازیگر اصلی بازار ارز روند حرکتی آینده را رقم میزند. اگر خبر قطعی از مذاکرات بیرون نیاید، آنگاه پیشبینیها بر این است که نرخ دلار بار دیگر به سمت 27 هزار تومان حرکت کند، به ویژه اینکه، در پایان سال معمولا تقاضا برای اسکناس ارز در بازار بیشتر میشود. سفرهای خارجی به عنوان تحریککننده اصلی بخش تقاضا، در روزهای پایانی سال میتواند اثر افزایشی بر بازار داشته باشد.
* اما در کانالها و وبسایتهای خرید و فروش ارز، روز گذشته بیشتر تحلیلها درباره کاهشی شدن نرخ ارز بوده است. البته باید توجه داشت که نرخهای فعلی بازار دلار فاصله زیادی با قیمتهایی ندارد که سال گذشته و در همین ماه وجود داشت. بهطور مثال، شنبه دوم اسفند 99 نرخ دلار 25هزار تومان بود. یعنی همین الان قیمت دلار 4درصد بیشتر از سال گذشته است، بنابراین اگر بانک مرکزی بتواند قیمتها را تا کانال 25 هزار تومانی کاهش دهد، تازه به رکوردی میرسد که سال گذشته در همین روزها وجود داشت.
ارسال نظر