پشت پرده ماجرای دلار / قیمت دلار چرا ریخت، چطور برگشت؟
ناظران بیطرف نسبت به رفتوبرگشت قیمت دلار از ۴۷ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان هشدار میدهند و میگویند افزایش سه هزار تومانی در این بازه زمانی کوتاه یکی از نشانههای شکل گرفتن «حمایت» در بازار ارز است. بهقول حرفهایها این اتفاق وقتی رخ میدهد که یک بازار مالی در حال ریزش باشد و سرمایهداران عمده احساس کنند قرار است ضربه سختی را تحمل کنند
قیمت دلار روز چهارشنبه ۲۴ خرداد دو نیمه متفاوت را پشتسر گذاشت؛ ابتدا بر مدار صعودی حرکت کرد و از ظهر به بعد قیمت دلار در سراشیبی افتاد. قیمت دلار امروز به مرز ۵۰ هزار تومان نزدیک شد به نظرِ معاملهگران چند عامل در بالا رفتن، قیمت دلار تاثیرگذار بود؛ عامل اول خبر رویترز بود مبنی بر اینکه یک مقام دولت بایدن گفته هیچ مذاکرهای با ایران دربارهٔ توافق موقت نداشتهاند.
نوسان قیمت دلار از شروع هفته تا الان حدود سه هزار تومان بوده و باعث شده مردم و سرمایهگذاران گیج شوند. بخش قابلتوجهی از تحلیلگران و فعالان بازار ارز ترجیح میدهند همچنان مسئله را از زاویهدید اخبار سیاسی بررسی کنند.
قیمت دلار روز یکشنبه ۲۱ خرداد تا ۴۶ هزار و ۹۸۳ تومان عقب رفت، یکروز بعد هزار و ۲۰۰ تومان گران شد و در ادامه موفق شد خود را به مرز ۵۰ هزار تومان نزدیک کند. در طول این فعل و انفعالات، بازارهای مالی مثل خودرو و موبایل که مستقیم از قیمت دلار تاثیر میپذیرند نوسان زیادی را تجربه کردند و تکلیف خریداران مشخص نیست. در این نوشته یک احتمال قوی را مورد بررسی قرار میدهیم.
تحولات دیوانهوار قیمت دلار در روز دوشنبه
قیمت دلار بازار آزاد در معاملات صبح روز دوشنبه ۲۲ خرداد به کف کانال ۴۷ هزار تومان رسید، ولی در پایان همان روز دلار موفق شد دستوپایش را جمع کرده و به کانال ۴۸ هزار تومان برگردد. نوسان هزار تومانی در طول یکروز، همزمان که میزان بیثبات بودن بازار آزاد را نشان میدهد، میتواند توجهات را به اتفاقات عجیب و پشتپرده جلب کند.
قیمت دلار از نظر آنهایی که با عینک خوشبینی وقایع را دنبال میکنند در صورت تداوم روند نزولی میتوانست تا کانال ۴۴ هزار تومان عقبنشینی کند. گروهی که واقعبینی را سرلوحه کار قرار میدهند، جایگاهی بین ۴۴ تا ۴۷ هزار تومان را برای قیمت دلار درنظر میگیرند. تنها از نقطهنظر ایدهآلگرایانه و تا حدودی رویایی میتوان احتمال رسیدن دلار به بازه ۳۰ هزار تومان را آنهم بهشرط حصول توافق سیاسی، جدی گرفت. بهنظر شما با توجه به وقایع اخیر این رویا بربادرفته است؟
روند معکوس قیمت دلار از دوشنبه تا چهارشنبه
قیمت دلار روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، در پایان نیمه اول معاملات تا ۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان پیش رفت و نوسانی حدود ۱۰۰ تومان را تجربه کرد. قیمت دلار در این ساعت اگرچه نسبت به یکماه پیش سهدرصد آب رفته، اما در بازههای ششماهه و یکساله هنوز بازدهی مثبت ۳۰ درصد و ۶۳ درصدی را پیشرو دارد.
قیمت دلار در معاملات پشتخطی که مردم عادی به آن راهی ندارند و با توجه به اندازه و حجم کلان، مخصوص بازیگران کلان غیررسمی است، در همین ساعتها با حرکت در شیبی ملایم روی مدار صعودی حرکت کرد و حتی با گستاخی به ۴۹ هزار و ۹۰۰ تومان صعود کرد، اما حداقل سرنوشت در روز چهارشنبه قرار است طوری دیگری رقم بخورد.
قیمت دلار روز چهارشنبه در معاملات پشتخطی پس از ناکامی در تکمیل و تداوم روند صعودی، سر بهزیر انداخت و دوباره به سمت نیمه اول کانال ۴۹ هزار تومان حرکت کرد. شاید اعداد و ارقام بهنظرتان کوچک و خرد بیاید، اما همین اتفاق یک پیام کوتاه فوری برای دلار در بازار آزاد ارز ارسال کرد.
قیمت دلار روز شنبه ۲۰ خرداد روی ۴۹ هزار و ۳۳۹ تومان ایستاده بود و بهنظر میرسید از جایگاه خود خوشنود است، اما دست مهربان و نوازشگر اخبار مثبت سیاسی، یک روز بعد روی سر دلار کشیده شد و آن را ناگهان با دو هزار و ۳۵۶ تومان کاهش که معادل ریزش پنج درصدی در یکروز است، تا ۴۶ هزار و ۹۸۳ تومان تومان پایین آورد. این جایگاه را کف قیمت دلار در سال ۱۴۰۲ میدانیم که درست نقطه مقابل قله تاریخی ۵۵ هزار و ۵۱ تومانی دلار در روز یازدهم اردیبهشت ماه امسال محسوب میشود. روند نزولی دلار بازار آزاد در پایان همان روز بهشکلی عجیب و باورنکردنی متوقف شد.
قیمت دلار روز دوشنبه ۲۲ خرداد، روی پله ۴۸ هزار و ۱۷۵ تومان ایستاد و پس از اتمام معاملات سهشنبه ۲۳ خرداد، به ۴۹ هزار و ۸۸۱ تومان رسید. اگر سیاستورزی دوطرف اصلی درگیر مذاکرات برجام را در رابطه با تکذیب نزدیکی حصول توافق را لحاظ نکنیم، ظرف روزهای اخیر باقی اخبار توان و قدرت تغییر روند قیمت دلار در بازار آزاد ارز را نداشتهاند. پس گره کار کجاست؟
قیمت دلار چرا ریخت، چطور برگشت؟
بیشتر بدانید | دلار در طول یک ماه حدود سه درصد ارزان شده، ولی در بازه ششماهه و یکساله هنوز به ترتیب با بازدهی مثبت ۳۰ درصد و مثبت ۶۳ درصد روبرو است. اگر با تمرکز روی این اعداد و ارقام منتظر رسیدن به کف قیمت هستید وتصور میکنید الان ایدهآل خرید دلار است، اشتباه میکنید، چون علیرغم جسارتی که در وجود شماست، کمتر کسی حاضر میشود در شرایط فعلی دلار بفروشد
روند شکل گرفتن حمایت در بازار ارز
قیمت دلار در فردای روزی که به ۴۶ هزار و ۹۸۳ تونان رسید مردم عادی را که قبلا بهقصد سرمایهگذاری سراغ خرید ارز رفته بودند را ترساند و باعث شد از ترس کاهش میزان سود، دنبال فروش اسکناسهای خارجی خود بروند، اما صبح دوشنبه دلالان بازار آزاد، رفتار عجیبی در پیش گرفتند که جلوی سرازیر شدن یورو و دلار خانگی به بازار را گرفت.
قیمت دلار روز دوشنبه ۲۲ خرداد معاملات را با ترس و لرز زیاد شروع کرد و در پایان معاملات نیمه اول بازار نتوانست از ۴۷ هزار و ۱۰۰ تومان بالاتر برود. گروهی از سرمایهگذاران و صاحبان دلار خانگی که نمیخواستند آنچه بهعنوان سود کسب کرده بودند آب برود، به بازار رفتند و دلار بفروشند. رندان بازار ارز بهتر از من و شما خبر دارند که افزایش فروش و سرازیر شدن ارز خانگی بهمعنای پذیرش شکست و یکسره شدن کار دلار است. پس در آن روز با اعلام نرخ پرت و پایین برای خرید ارز، طوری عمل کردند که مردم پیشمان شده و به خانه برگردد. بهنظر شما این کار عامدانه بوده؟
قیمت دلار از قله ۵۵ هزار تومان برگشته. فرض کنید کسی ۳۰۰ دلار در خانه داشته و آن موقع میتوانسته با تفاوت ۲۰۰ تومانی نسبت به نرخ فروش، آنها را ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آب کند و سود چشمگیری بهجیب بزند. بهترین پیشنهاد خرید در صبح روز دوشنبه نمیتوانسته بالاتر از ۴۷ هزار و ۱۰۰ تومان باشد. در نتیجه سود سرمایهگذاران حدود ۱۸ درصد آب رفته بوده. شما باشید برای خلاص شدن از این وضعیت دنبال فروش دلارهایتان نمیروید؟
حالا زاویه دیدتان را عوض کنید تا وضعیت قیمت دلار را از چشم بازیگران دانهدرشت بازار زیرنظر بگیریم. بخشی از آنها در همان روز میدانستند کاهش قیمت دلار ادامهدار نیست یا حداقل باید احتمالش را جدی میگرفتند. پس خریدن موجودی دلار مردم در کف قیمت ۴۷ هزار تومان قطعا منافع این گروه را تامین میکرده، اما لابد پای منفعت بزرگتری در میان است که مردم را ناامید روانه خانه کردهاند. بین خودمان بماند؛ بعضی ناظران بیطرف نسبت به رفتوبرگشت قیمت دلار از ۴۷ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان هشدار میدهند و میگویند افزایش سه هزار تومانی در این بازه زمانی کوتاه یکی از نشانههای شکل گرفتن جبهه «حمایت» در بازار دلار است. بهقول حرفهایها این اتفاق وقتی رخ میدهد که یک بازار مالی در حال ریزش باشد و سرمایهداران عمده احساس کنند قرار است ضربه سختی را تحمل کنند. اگر شما یکی از آنها باشید، باید هر حیلت و ترفندی در چنته دارید بهکار بگیرید تا جلوی فشار فروش را بگیرید!
قیمت دلار در روز شنبه ۲۰ خرداد تا چهارشنبه ۲۵ خرداد را یکبار دیگر زیرنظر بگیرید! بهنظر شما چقدر احتمال دارد فعالان بازار پس از ریزش روز یکشنبه، مانع سقوط بیشتر قیمت دلار شده باشند؟ در صورت رخ دادن چنین اتفاقی خطر بزرگی در انتظار مردم عادی و سرمایهگذارن خرد خواهد بود، چون ذات «حمایت» موقتی است و وقتی قیمت یکبار دیگر تا نقطه دلخواه نهنگها بالا آمد، همگی فروشنده میشوند و دکمه خروج را فشار میدهند. سقوط اصلی در بازارهای مالی معمولا در چنیی نقطهای رقم میخورد.
ارسال نظر