اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد

بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای، کارمزد خرید با کارت بانکی، کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را اعلام کرد.

اطلاعیه فوری؛ کارت به کارت گران شد | مبلغ کارمزد خرید با کارت بانکی و خدمات بانکی اعلام شد

کارمزد بانکی انواع خدمات بانکی افزایش یافت و کارمزد خرید با کارت بانکی اعلام شد. خریدهای کارتی مشمول کارمزد بانکی شدند. جزئیات و مبلغ افزایش کارمزد بانکی، خرید با کارت بانکی و کارت به کارت اعلام شد. بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای، جزئیات افزایش کارمزد بانکی برای انواع خدمات ریالی و الکترونیکی بانکی را اعلام کرد و از اجرای طرح کارمزد خرید با کارت بانکی خبر داد. مبلغ کارمزد بانکی کارت به کارت، خرید با کارت بانکی و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی اعلام شد. بانک مرکزی بخشنامه انواع و حداکثر میزان کارمزد بانکی انواع خدمات ریالی و الکترونیکی، کارت به کارت و خرید با کارت بانکی را ابلاغ کرد. 

بیشتر بخوانید: خبر مهم برای دارندگان کارتخوان | آغاز دریافت کارمزد از کارتخوان‌ها از فردا | کدام اصناف معاف شدند؟

کارمزد بانکی کارتخوان‌ها و کارت به کارت تغییر کرد و نرخ جدید کارمزد انواع خدمات بانکی اعلام شد. ​خریدهای کارتی نیز مشمول کارمزد شدند. 

کارمزد بانکی

وقتی با کارت بانکی خرید می‌کنید، در واقع یک تراکنش بانکی خرید کارتی انجام شده که خریدار و فروشنده به عنوان دو طرف این تراکنش تاکنون کارمزدی بابت آن پرداخت نمی‌کردند. موضوعی که حالا با تغییراتی مواجه شده است و خرید با کارت بانکی مشمول کارمزد شده است.

 بانک مرکزی با صدور یک اطلاعیه‌، جزئیات اجرای طرح جدید کارمزد خرید با کارت بانکی و کارتخوان‌ها، افزایش کارمزد کارت به کارت و انواع خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را اعلام کرد. 

جزئیات افزایش مبلغ کارمزد بانکی و کارمزد خرید با کارت بانکی

بانک مرکزی اعلام کرد: خریدهای کارتی از روز یکشنبه «۴ تیر ماه ۱۴۰۲» مشمول کارمزد می‌شوند.

در اطلاعیه بانک مرکزی آمده است: «بانک مرکزی در راستای کارآمدتر شدن شبکه پرداخت الکترونیکی و ارتقای سطح خدمات به کاربران، اصلاحاتی را در نظام کارمزد تراکنش‌ خرید این شبکه اعمال و شیوه‌نامه جدید را ابلاغ کرده است. بر این اساس از فردا (چهارم تیرماه ۱۴۰۲) به شکل گام به گام و برای پذیرندگان منتخب فاز اول اجرایی خواهد شد.

بر اساس این بخشنامه که با هدف برقراری تعادل و توازن میان «خدمات دریافت شده» و «هزینه‌های ارائه سرویس و تضمین پایداری زیرساخت‌های شبکه پرداخت الکترونیکی» تنظیم شده است. دارندگان دستگاه‌های کارتخوان (پذیرندگان) بخشی از کارمزد تراکنش‌های خرید را پرداخت می‌کنند.

در نظام جدید کارمزدی، پذیرندگان برای تراکنش‌های کمتر از شش میلیون ریال، مبلغ ثابت ۱۲۰۰ ریال و برای تراکنش‌های بالاتر، ۰.۰۲ درصد مبلغ خرید را تا سقف حداکثر ۴۰ هزار ریال به عنوان کارمزد پرداخت می کنند.

گفتنی است؛ علیرغم تقبل پرداخت قسمتی از کارمزد شبکه پرداخت توسط پذیرندگان، همچنین بخش عمده این کارمزدها توسط شبکه بانکی تامین خواهد شد.

شایان ذکر است؛ مطابق جدول زمانی اجرای این بخشنامه، به جز صنوفی همچون نانوائی ها، سوپر مارکت ها، جایگاه‌های سوخت گیری، واحدهای درمانی و ...، نظام جدید کارمزد برای مابقی پذیرندگان از چهارم تیر ماه اجرایی می گردد.

زمان اجرای کارمزد برای اصناف مستثنی شده در گام نخست هم، متعاقبا اعلام خواهد شد.

نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های محصولات غذایی و خواروبار فروشی، داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها و خدمات درمانی، جایگاه‌های سوخت اتوماتیک و فروشندگان سوخت، فروشگاه‌های تجهیزات ساخت کاردستی و صنایع دستی هنری، حمل و نقل درون و حومه شهر، تاکسیرانی و کرایه اتومبیل، مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، روزنامه‌فروشی‌ها و دکه‌های روزنامه، دفتر خدمات مخابراتی محلی و راه‌دور، انجمن‌ها و اتحادیه‌های مدنی، اجتماعی و موسسات خیریه، فروشگاه محصولات رسانه‌ای، کتاب، روزنامه، فیلم، موسیقی، عوارض راه، پارکینگ، پارکومتر و گاراژ و وجوه دولتی، قوه قضاییه و شرکت‌های خدماتی (آب، برق، گاز) جزو صنوف مستثنی شده در گام نخست به شمار می‌روند.»

جزئیات اجرای طرح کارمزد بانکی تراکنش خرید کارتی

طرح کارمزد تراکنش خرید کارتی از یکشنبه «۴ تیرماه ۱۴۰۲» آغاز می‌شود. در این مرحله برخی اصناف مانند نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی فعلا مشمول این کارمزد نخواهند شد.

در راستای اصلاح نظام کارمزد که ۱۷ اردیبهشت ماه 1402 از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد، طرح کارمزد تراکنش خرید کارتی در صنوف منتخب اجرایی می‌شود. البته در فاز نخست این طرح، نانوایی‌ها، سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی کارمزد پرداخت نمی‌کنند.

در مدل جدید کارمزد تراکنش خرید، همه ذینفعان یک تراکنش از جمله بانک صادرکننده کارت بانک پذیرنده (حساب پشت کارتخوان)، پذیرنده تراکنش (فروشگاه) کارمزد پرداخت می‌کنند. البته در قالب این طرح دارنده کارت یا خریدار از این کارمزد معاف است.

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که ۷۸ درصد از کل پایانه‌ها کمتر از ۲۰۰۰ تومان در روز کارمزد پرداخت می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود ۴۸ درصد از کل پایانه‌ها کمتر از ۱۰۰۰ تومان در روز کارمزد پرداخت کنند. همچنین بر اساس برآوردهای صورت گرفته اصناف غیر مالی ارز، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سکه و طلا کارمزد بیشتری پرداخت می‌کنند.

در راستای اصلاح نظام کارمزد، مقرر شده تا درآمدهای حاصل از اجرای طرح صرف سرمایه‌گذاری در شبکه پرداخت شود. از سوی دیگر بیش از ۱۱ سال تغییری در نظام کارمزد اتفاق نیفتاده بود اما همچنان بانک‌ها سهم بالایی در پرداخت کارمزد دارند و دارندگان کارت‌های بانکی کارمزدی پرداخت نمی‌کنند.

همچنین پیش‌بینی می‌شود که حدود ۲۲ درصد از پایانه‌ها کارمزدی بالاتر از حداقل کارمزد پرداخت کنند و اجرای این طرح ضمن بقای شبکه پرداخت، زمینه ساز ورود ابزارهای نوین پرداخت به کشور خواهد شد.

همه چیز درباره کارمزد بانکی، کارت به کارت و خرید کارتی

بانک مرکزی درخصوص خدمات بانکداری الکترونیک در قالب‌های انتقال وجه، خرید و پرداخت قبض و روش‌های انتقال پول و خرید کارتی توضیحاتی برای متقاضیان ارائه کرد.

خدمات بانکداری الکترونیک در قالب‌های مختلف در حال ارائه است و هرکدام نیز دارای ابزارهایی هستند. این خدمات طی سال‌های گذشته متنوع‌تر شده و طبق اعلام بانک مرکزی، با نهایت دقت و صحت انجام می‌شود.

در این میان با توجه به تغییرات اخیر در نحوه ارائه خدمات، بانک مرکزی سوالات متداول این حوزه و توضیحات آن را برای آگاهی عموم منتشر کرده که بدین شرح است:

***انتقال وجه به حساب خود در سایر بانک‌ها

- انتقال وجه به حساب خود در بانک‌ها چگونه انجام می‌شود؟

انتقال وجه از حساب سپرده یک شخص حقیقی به سایر حساب‌های سپرده آن شخص از طریق درگاه‌های پرداخت غیرحضوری منوط به آن که هر دو سپرده، انفرادی (و نه مشترک) باشند، بدون سقف مبلغ امکان‌پذیر است.

***انتقال وجه داخلی

- روش انتقال وجه داخلی چگونه است؟

در روش انتقال وجه داخلی می‌توانید از حساب خود در یک بانک به حساب فردی دیگر در همان بانک انتقال وجه انجام دهید. در این روش با داشتن شماره حساب مقصد می‌توانید تا مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید.

- کارمزد انتقال وجه داخلی چقدر است؟

به ازای هر تراکنش ۳۶۰ ریال.

***انتقال وجه به حساب دیگران

- برای انتقال وجه به حساب دیگران چه روش‌هایی ممکن است؟

***انتقال وجه داخلی (بین حساب‌های یک بانک)

- کارت به کارت یا شبا (انتقال وجه از طریق شماره کارت بانکی)

سامانه پل (انتقال وجه از طریق شماره شبا)

پایا (انتقال وجه از طریق شماره شبا)

ساتنا (انتقال وجه از طریق شماره شبا)

- روش انتقال وجه از طریق کارت به کارت چگونه است؟

برای انتقال وجه به صورت کارت به کارت با داشتن شماره کارت بانکی مقصد می‌توان از ابزارهای مختلف استفاده کرد: 

دستگاه خودپرداز (کیوسک): با مراجعه به تمامی دستگاه‌های خودپرداز و به همراه داشتن کارت بانکی خود و شماره کارت بانکی مقصد انتقال وجه انجام دهید. 

موبایل بانک: با نصب موبایل بانک هر بانکی که در آن حساب داشته باشید و دریافت نام کاربری و رمز عبور از بانک مربوطه می‌توانید تا سقف ۱۰ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید. در زمان انتقال وجه از طریق موبایل‌بانک به CVV۲ و همچنین رمز دوم پویا (یکبارمصرف) یا رمز دوم ثابت نیاز است.

اینترنت بانک: با مراجعه به اینترنت بانک هر بانکی که در آن حساب داشته باشید و دریافت نام کاربری و رمز عبور از بانک مربوطه می‌توانید تا سقف ۱۰ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید. در زمان انتقال وجه از طریق اینترنت ‌بانک به CVV۲ و همچنین رمز دوم پویا (یکبارمصرف) یا رمز دوم ثابت نیاز است.

برنامک‌های موبایلی حوزه پرداخت: با نصب برنامک‌های موبایلی حوزه پرداخت می‌توانید تا سقف ۵ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید. در زمان انتقال وجه از طریق برنامک‌های موبایلی به CVV۲ و همچنین رمز دوم پویا (یکبارمصرف) یا رمز دوم ثابت نیاز است.

مراجعه به شعبه: در صورت مراجعه حضوری به شعب بانکی در سراسر کشور و به همراه داشتن مدارک هویتی (کارت ملی، شناسنامه یا گواهینامه رانندگی) و کارت بانکی خود می‌توانید تا سقف ۱۵ میلیون تومان به صورت روزانه انتقال وجه انجام دهید.

***CVV۲ چیست؟

کد CVV۲ یک عدد چهار یا سه رقمی‌ است که معمولا پشت و در مواردی روی کارت بانکی ثبت می‌شود و جهت انجام تراکنش‌های اینترنتی از جمله خرید یا پرداخت قبوض مورد استفاده قرار می‌گیرد.

***رمز دوم (رمز اینترنتی) چیست و چگونه دریافت می‌گردد؟

رمز دوم (رمز اینترنتی) رمزی است که برای انتقال وجه کارت به کارت و خریدهای اینترنتی در درگاه‌های پرداخت اینترنتی و یا تلفن‌بانک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رمز دوم شامل دو نوع ثابت و پویا (رمز یکبار مصرف) است که رمز ثابت به درخواست مشتری و توسط بانک برای کارت بانکی صادر می‌شود و صرفاً در تراکنش های کمتر از ۱۰۰ هزار تومان قابل استفاده است. رمز دوم پویا که یک نوع رمز یکبار مصرف است جهت ارتقای امنیت حساب دارندگان کارت، برای خریدها و تراکنش‌های بیشتر از ۱۰۰ هزار تومان الزامی بوده و از طریق برنامه‌های موبایل بانک و یا به صورت پیامکی در هنگام خرید و به درخواست دارنده کارت، از بانک مربوطه قابل دریافت است. لازم به توضیح است که استفاده از رمز پویا برای تراکنش‌های کمتر از ۱۰۰هزار تومان نیز قابل استفاده بوده و توصیه می‌شود.

- میزان انتقال از طریق کارت به کارت چقدر است؟ 

بر اساس آخرین بخشنامه بانک مرکزی، سقف مجاز انتقال وجه از طریق کارت برای هر شخص توسط کلیه ابزارهای غیرحضوری بانکی شامل ATM(دستگاه خودپرداز)، کیوسک، موبایل بانک و اینترنت بانک، مبلغ ۱۰ میلیون تومان روزانه در هر بانک تعیین شده است. شایان ذکر است سقف مبلغ انتقال وجه کارت به کارت حضوری از طریق شعب روزانه ۱۵ میلیون تومان می‌باشد.

- کارمزد انتقال کارت به کارت چقدر است؟

در انتقال وجه از طریق کارت به کارت از طریق دستگاه خودپرداز، موبایل بانک، اینترنت بانک، کیوسک و یا مراجعه حضوری، مبلغ کارمزد برای مبالغ تا یک میلیون تومان معادل ۷۲۰ تومان و به ازای هر یک میلیون تومان مازاد، مبلغ ۲۸۰ تومان اضافه می‌شود. به این ترتیب برای انتقال وجه کارت به کارت در سقف ۱۰ میلیون تومان (سایر روش‌ها غیر از مراجعه حضوری) مبلغ ۳۲۴۰ تومان به عنوان کارمزد دریافت می‌شود.

- روش انتقال از طریق سامانه پل (پرداخت لحظه‌ای) چگونه است؟ 

این روش همانند روش کارت به کارت در موبایل بانک، اینترنت بانک و مراجعه به شعبه است با این تفاوت که دیگر نیازی به اطلاعات روی کارت بانکی نیست و انتقال وجه از طریق شماره شبا انجام می‌شود.

- سقف انتقال پول از طریق سامانه پل چقدر است؟

سقف انتقال وجه با استفاده از این روش در اینترنت بانک و موبایل بانک ۱۰ میلیون تومان و در داخل شعب ۱۵ میلیون تومان است.

- کارمزد انتقال پول از طریق سامانه پل چقدر است؟

۰.۰۲ درصد مبلغ دستورپرداخت با کف مبلغ ۵۰۰ تومان

*** شبا چیست؟

«شبا» یا شماره حساب بانکی ایران، به منظور تسهیل و استانداردسازی مبادلات بین بانکی و بین‌المللی بانک‌های کشور، توسط بانک مرکزی و مطابق با استاندارد ۱۳۶۱۶-ISO، تعریف شده و در تمام سامانه های پرداخت بین بانکی منحصرا از شناسه شبا استفاده می‌شود. هر شماره حساب بانکی یک کد «شبا» متناظر دارد.

مثال IR۰۶ ۲۹۶۰ ۰۰۰۰ ۰۰۱۰ ۰۳۲۴ ۲۰۰۰ ۰۱.

- روش انتقال وجه از طریق پایا چگونه است؟

انتقال وجه از طریق پایا می‌تواند به صورت غیرحضوری و با استفاده از موبایل‌بانک و اینترنت‌بانک و همچنین به صورت حضوری و مراجعه به شعبه تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان در روز انجام شود. 

همچنین انتقال وجه پایا تا سقف ۱۵ میلیون تومان به صورت روزانه و با رعایت ضوابط مربوطه، از طریق دستگاه‌های خودپرداز امکانپذیر است.

انتقال وجه گروهی نیز از طریق پایا قابل انجام است. واریز گروهی به آن دسته از واریزهایی اطلاق می شود که تعداد واریزهای موجود در یک درخواست بیش از ۱۰ واریز باشد.

- سقف انتقال پول از طریق پایا چقدر است؟

سقف مبلغ انتقال وجه پایا به ازای هر دستور پرداخت تا ۱۰۰ میلیون تومان بوده و منوط به رعایت این سقف محدودیتی در تعداد دستور پرداخت وجود ندارد. 

- کارمزد انتقال پول از طریق پایا چقدر است؟

دستور پرداخت انفرادی: ۰.۰۱ درصد مبلغ تراکنش با کف ۲۴۰ تومان و سقف ۳۰۰۰ تومان (درصورت انتقال از طریق شعبه مبلغ ۲۰۰۰ تومان به مبلغ کارمزد اضافه خواهد شد)

دستور پرداخت گروهی (انتقال وجه در یک درخواست برای بیش از ۱۰ واریز): ۱۲۰۰ تومان هر فایل به اضافه هر واریز ۱۲۰ تومان

- حواله‌های پایا چه زمان‌هایی در طول روز تسویه می‌شوند؟

تسویه مبالغ پایا به شرح زیر است:

چرخه اول: تا ساعت ۳:۴۵، تسویه و واریز تا ساعت ۷:۳۰

چرخه دوم: تا ساعت ۰۹:۴۵، تسویه و واریز تا ساعت ۱۰:۳۰

چرخه سوم: تا ساعت ۱۲:۴۵، تسویه و واریز تا ساعت ۱۳:۳۰

چرخه چهارم: تا ساعت ۱۸:۴۵، تسویه و واریز تا ساعت ۱۹:۱۵.

بر حسب زمان ثبت دستور پرداخت توسط مشتری، تراکنش موردنظر در چرخه‌های تسویه تعیین‌شده پایا انجام خواهد شد. لازم به ذکر است با توجه به فرآیندهای بانک صادرکننده دستور پرداخت، تراکنش‌های پایا در روزهای عادی حداکثر با یک چرخه تاخیر، تسویه و به حساب مقصد واریز خواهند شد.

- آیا امکان انتقال وجه از طریق عملیات پایا در روزهای تعطیل وجود دارد؟

بله، یک چرخه پایا در ساعت ۱۲:۴۵ وجود دارد که نهایتا تا ساعت ۱۳:۳۰ تسویه و واریز به مقصد انجام خواهد شد.

***ساتنا چیست؟

ساتنا مخفف سامانه تسویه ناخالص آنی می‌باشد. ساتنا سامانه‌ای الکترونیکی است که پردازش و تسویه تراکنش‌های بین بانکی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می‌دهد. به عبارت دیگر عملکرد ساتنا عبارت است از حواله الکترونیکی پول از یک حساب در یک بانک به حساب دیگر در بانک دیگر. در این روش وجه مورد نظر با فاصله زمانی نیم تا یک ساعت (بسته به فرآیندهای بانک صادرکننده دستور پرداخت) کارسازی و به حساب مقصد منتقل خواهد شد. شایان ذکر است تعهد واریز وجوه به حساب مقصد از سمت بانک مبدا، پایان ساعت کاری روز جاری است.

- روش انتقال پول از طریق ساتنا چگونه است؟

انتقال وجه از طریق ساتنا می‌تواند به صورت غیرحضوری و با استفاده از موبایل بانک و اینترنت بانک و همچنین به صورت حضوری و مراجعه به شعبه انجام شود. 

- سقف انتقال پول از طریق ساتنا چقدر است؟

حداقل مبلغ تعیین‌شده برای تراکنش‌های ساتنا در حال حاضر ۵۰ میلیون تومان و حداکثر مبلغ تعیین‌شده در انتقال وجه غیرحضوری معادل ۱۰۰ میلیون تومان است. در صورت مراجعه حضوری به شعب، انجام تراکنش ساتنا تا سقف مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان روزانه و در صورت ارائه مدارک و مستندات مثبته، بدون سقف مبلغ امکان‌پذیر است.

- کارمزد انتقال پول از طریق ساتنا چقدر است؟

۰.۰۲ درصد مبلغ تراکنش تا سقف ۲۸ هزار تومان (درصورت انتقال از طریق شعبه مبلغ ۲ هزار تومان به مبلغ کارمزد اضافه خواهد شد)

***حواله‌های ساتنا چه زمان هایی در طول روز تسویه می‌شوند؟

تسویه حواله‌های ساتنا در شبکه بانکی به صورت آنی انجام می‌شود، مشروط بر اینکه بانک مبدا دارای وجوه کافی در حساب جاری خود نزد بانک مرکزی بوده و به طور آنی دستور پرداخت را در سامانه مرتبط صادر نماید.

لازم به توضیح است، چنانچه بانک مقصد به هر دلیلی از جمله مسدودی حساب نتواند وجه ساتنا را پس از دریافت، به صورت فوری به حساب مشتری واریز کند باید مبلغ را برگشت داده و در نتیجه مبلغ حواله در همان روز به حساب مبدا بازخواهد گشت.

- آیا عملیات ساتنا در روزهای تعطیل انجام می‌شود؟

خیر، انتقال وجه ساتنا در روزهای تعطیل انجام نمی‌شود. شایان ذکر است سامانه ساتنا تنها در ساعات اداری فعالیت بانک‌ها فعال است.

- آیا امکان انتقال وجه پایا و ساتنا از طریق خودپرداز وجود دارد؟ 

خدمت انتقال وجه ساتنا در حال حاضر تنها توسط خودپرداز برخی از بانک‌ها امکان پذیر است.

***خرید 

-برای خرید اینترنتی به چه اطلاعاتی نیاز است؟

شماره ۱۶ رقمی‌کارت - کد CVV۲ - تاریخ انقضاء کارت - رمز دوم پویا (یکبارمصرف) یا رمز دوم ثابت (برای تراکنش‌های کمتر از ۱۰۰ هزار تومان)

- سقف خرید کارتی روزانه چقدر است؟

حداکثر مبلغ تراکنش خرید از هر کارت متعلق به مشتری حقیقی، مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان روزانه در کل شبکه بانکی می‌باشد.

- کارمزد خرید کارتی چقدر است؟

کارمزد قابل اخذ از دارنده کارت صفر ریال است. 

- کارمزد خرید کارتی که فروشگاه‌ها یا دارندگان دستگاه‌های کارتخوان باید پرداخت کنند به چه میزان است؟

فروشگاه‌ها یا دارندگان دستگاه‌های کارتخوان به ازای هر تراکنش خرید کمتر از ۶۰۰ هزار تومان معادل ۱۲۰ تومان و برای تراکنش‌های بالاتر از ۶۰۰ هزار تومان به ازای هر تراکنش، ۲ در ۱۰ هزار مبلغ آن را به عنوان کارمزد پرداخت می کنند که سقف این مبلغ نیز ۴۰۰۰ تومان است.

با توجه به اجرای مرحله‌ای طرح، در حال حاضر برخی اصناف از پرداخت کارمزد معاف هستند.

***پرداخت قبض

- پرداخت قبض از چه طریقی امکان‌پذیر است؟

برای پرداخت قبض می‌توان از دستگاه خودپرداز، موبایل بانک و اینترنت بانک بانک‌ها، برنامک‌های موبایلی حوزه پرداخت و مراجعه به شعب بانکی استفاده کرد.

جزئیات افزایش کارمزد بانکی کارت به کارت و انواع خدمات ریالی و الکترونیکی بانکی

 بانک مرکزی کارمزد انواع خدمات بانکی را افزایش داد؛ بانک مرکزی علت تغییرات کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی را تغییر سطح عمومی قیمت ها و شرایط کلان اقتصادی کشور اعلام کرده است.

روابط عمومی بانک مرکزی در همین ارتباط اعلام کرد: به موجب مفاد بند (4) ماده (14) قانون پولی و بانکی کشور و نیز مفاد بند (4) ماده (20) قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) و همچنین مفاد بند (1) صورتجلسه یک‌هزار و دویست و چهارمین جلسه مورخ 23‌‌‌/04‌‌‌/1394 شورای پول و اعتبار، تعیین انواع و میزان حداقل و حداکثر کارمزد خدمات بانکی بر عهده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا مراتب طی سنوات مختلف اقدام و به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است.

کارمزد خدمات بانکی ریالی

کارمزد خدمات الکترونیکی

باتوجه به آخرین ضوابط ابلاغی در این خصوص و نیز تغییر سطح عمومی قیمت‌ها و همچنین بر مبنای پیشنهادهای واصله و بررسی‌های به‌عمل آمده، انواع و حداکثر میزان کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی مورد بازنگری و به‌روزرسانی قرار گرفت و موضوع به شرح جداول پیوست شماره یک و دو در پنجمین جلسه مورخ ۰۵‌/۰۲‌/۱۴۰۲ هیئت عامل بانک مرکزی مطرح و مصوب شد.

شایان ذکر است در راستای رعایت تکالیف قانونی مقرر، بازنگری و تعدیل نرخ‌های کارمزد خدمات بانکی پس از سه سال از آخرین بخشنامه ابلاغی و با ملحوظ نظر قرار دادن شرایط کلان اقتصادی و مقتضیات موجود کشور انجام شده است، به نحوی که نرخ‌های کارمزد خدمات بانکی مندرج در جداول پیوست این بخشنامه نسبت به بهای تمام شده ارایه خدمات مزبور پائین‌تر و در برخی ردیف‌های کارمزدی نیز در مقایسه با ضوابط ابلاغی قبلی فاقد هر‌گونه تغییر می‌باشد. همچنین با عنایت به موارد فوق تلاش شد فرآیند تعیین کارمزد جهت جبران و پوشش ارایه برخی دیگر از خدمات بانکی به‌صورت تدریجی انجام شود که جزئیات آن در زمان مقتضی توسط واحدهای ذی‌ربط به شبکه بانکی کشور ابلاغ خواهد شد.

براین اساس ضروری است ضمن ابلاغ ضوابط جدید به تمام واحدهای ذی‌ربط، اتخاذ تمهیدات لازم به‌ منظور رعایت کامل موارد زیر در دستور کار بانک‌/مؤسسه اعتباری غیربانکی قرار گیرد:

۱- به منظور ایجاد فضای رقابتی بین بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و ارائه خدمات مطلوب‌تر به آحاد جامعه، آن بانک‌/مؤسسه اعتباری می‌تواند برای تمامی مشتریان خود حداکثر تا ۳۰ درصد، برای افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور، مستمری بگیران و مددجویان کمیته امداد امام خمینی‌(ره) حداکثر تا ۱۰۰ درصد و برای شرکت‌های دانش‌بنیان حداکثر تا ۴۰ درصد مبالغ مندرج در جداول ابلاغی تخفیف دهد و نرخ‌های پایین‌تری را اعمال کند؛

۲- در رابطه با ردیف خدماتی که عامل زمان در محاسبه کارمزد آن‌ها مؤثر می‌باشد، آن بانک‌/مؤسسه اعتباری موظف است در چارچوب مفاد بخشنامه شماره مب‌/۱۱۱ مورخ ۰۲‌/۰۲‌/۱۳۸۵ اقدام نماید. لذا در محاسبه تعداد روزها باید تعداد روزهای واقعی ماه (حسب مورد ۳۰،۲۹ یا ۳۱ روز) و تعداد روزهای واقعی سال (حسب مورد ۳۶۵ یا ۳۶۶ روز) ملاک محاسبات کارمزد قرار گیرد؛

۳- در صورت وجود هرگونه ابهام‌‌ و یا پیشنهاد، آن بانک‌/مؤسسه اعتباری مکلف است بدواً مراتب را حسب مورد به شورای هماهنگی بانک‌ها یا کانون بانک‌ها و مؤسسات اعتباری خصوصی منعکس و در صورت عدم رفع ابهام و تشخیص ضرورت ارائه آن به بانک مرکزی، مراتب صرفاً توسط مراجع مذکور به این بانک انعکاس یابد؛

۴- متوّلی و مسئولیت پاسخ‌گویی به موضوعات، ابهامات و درخواست‌های واصله پیرامون کارمزد خدمات بانکی ریالی، الکترونیکی و ارزی در بانک مرکزی به ترتیب ادارات مستقر در حوزه‌های نظارت، فناوری‌های نوین و ارزی می‌باشد. لذا خواهشمند است مراتب با رعایت مفاد بند (۳) در مکاتبات با این بانک ملحوظ‌ نظر قرار گیرد.

این ضوابط از تاریخ ابلاغ لازم‌الاجراء بوده و تاکید می شود مطالبه و دریافت هرگونه وجه دیگری تحت عنوان کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی خارج از مفاد بخشنامه های ابلاغی بانک مرکزی مجاز نیست.

اجرای طرح کارمزد بانکی مانع تعطیلی کارتخوان‌هاست

معاون سابق فناوری بانک مرکزی گفت: بانک‌ها همواره به دنبال جذب منابع بیشتر هستند و برای دستیابی به این هدف اقدامات بسیاری از جمله حذف کارمزد در شبکه پرداخت را انجام داده‌اند.

ناصر حکیمی، معاون سابق فناوری بانک مرکزی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه اصلاح نظام کارمزد در کشور تا چه میزان ضروری است، اظهار کرد: در شبکه پرداخت ۱۰ میلیون پایانه‌ داریم که بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در آن صورت گرفته است. هزینه نگهداری این شبکه در سال حدود ۲۰ درصد و میزان استهلاک آن نیز ۲۰ درصد است. بنابراین سالانه ۱۶ هزار میلیارد تومان هزینه سرپا ماندن آن بدون توسعه آتی است.

معاون سابق فناوری بانک مرکزی افزود: در سال‌های گذشته با ناترازی بانک‌ها و مشکلات پیش آمده برای آن‌ها به لحاظ سودآوری و هزینه کرد از محل سود و زیان‌شان این نگرانی را درپی داشته است که آیا می‌توان این شبکه را مثل گذشته سرپا نگه داشت یا خیر؟ واقعیت این است که هزینه‌های نگهداری شبکه باتوجه به شرایط پیش آمده برای بانک‌ها دیگر ممکن نبود.

حکیمی با تاکید بر این که ضروری بود بخشی از هزینه‌های نگهداری شبکه پرداخت را ذی‌نفع نهایی پرداخت کند نه بانک‌ها، تصریح کرد: خوشبختانه در نهایت بانک مرکزی با همکاری سایر بانک‌ها به این جمع‌بندی رسید که بخشی از هزینه‌های نگهداری شبکه پرداخت از پذیرنده دریافت شود.

به گفته معاون سابق بانک مرکزی، اگر این اتفاق رخ نمی‌داد شبکه پرداخت در کشور روزبه‌روز کهنه‌تر و فرسوده‌تر می‌شد و خدمات آن روندی نزولی به خود می‌گرفت، بنابراین کمکی که اصناف و دارندگان کارت‌خوان‌ها در این زمینه می‌کنند، کمکی در راستای بهبود وضعیت شبکه و سرویس‌دهی آن است.

این کارشناس ارشد امور بانکداری در پاسخ به این سوال که اصلاح نظام کارمزد چه کمکی به بهبود کیفیت خدمات‌دهی شبکه پرداخت می‌کند، خاطرنشان کرد: کارمزدی که به عنوان پول جدید وارد اکوسیستم پرداخت می‌شود به منزله سرمایه‌گذاری جدید برای نوآوری، به‌ روزرسانی و استفاده از ابزارهای جدید پرداخت است. بنابراین به باور من کارمزد یک سرمایه‌گذاری برای نگهداری و توسعه شبکه پرداخت است.

حکیمی ادامه داد: پول اصناف در شبکه بانکی است و برای آن‌ها تفاوتی نمی‌کند پولشان در کدام بانک باشد. اما رقابت ناسالمی بین بانک‌ها برای رسوب پول شکل گرفته است که باعث می‌شود هزینه‌های شبکه بانکی بالا برود. یکی از هزینه‌ها هم حذف کارمزد بود. در بانک‌ها گمان می‌رفت رسوب‌گذاری پول جذاب است و لذا کارمزد به سمت حذف شدن رفت اما در واقعیت پول در سیستم بانکی در جریان است و رسوب آن عملا بی‌معنی است.

معاون سابق فناوری بانک مرکزی گفت: بانک‌ها سال‌ها بابت استفاده از شبکه پرداخت یارانه داده‌اند، ولی اکنون منابع آن‌ها به پایان رسیده است و توان دادن یارانه بیش از این را ندارند. به همین دلیل قرار است بخشی از یارانه‌ای که به سیستم پرداخت داده شده، را کنار بگذاریم.

معاون سابق بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که اصلاح نظام کارمزد در پرداخت کارتی چه تاثیری در بهبود ارائه خدمات به پذیرنده‌ها می‌کند، گفت: اولین فایده آن بهبود وضعیت صورت سود و زیان و ترازنامه شرکت‌های پرداخت است. وضعیت اقتصادی سال‌های اخیر موجب زیان‌دهی این شرکت‌ها شده و زیان‌دهی و ورشکستی این شرکت‌ها به معنی از کار افتادن کارتخوان‌ها در سراسر کشور است.

معاون سابق فناوری بانک مرکزی با تاکید بر اینکه اصلاح نظام کارمزد باعث تقویت بنیه شرکت‌های پرداخت الکتروینک می‌شود، اظهار کرد: حتی می‌توان امیدوار به سرویس‌دهی بیشتر آن‌ها و معرفی ابزارهای جدید از سوی آن‌ها بود.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 93850

  • خدمتگزار

    بانک‌ها یا سر مردم کلاه می گذارند
    یا دزدی

  • ط فریماه

    بانک هاچکارکنن کم ازجیب مردم بیچاره میخورن کم اوردن ازاین ببعدباپول نقدخریدمیکنیم

  • ناشناس

    دروز بانکها خدا ملیارده جیب میزنند ازمردم

  • نادر

    خوب. به سلامتی.گل بود به سبزه نیز. آراسته شد.

  • م

    طفلی بانکها هم مثل خودرو ساز داره ضرر میکنه؟ دو غول اقتصادی که سرمایه های مردم را چپاول کردن با توجه به چند برابر شدن سرمایه هاشون که از جیب مردم بدست اوردن کماکان دم از ضرر و ناتوانی میزنن و دوباره دست به جیب مردم میزنن

  • داود

    نمیدونم چرا توخبرهاتون همیشه ازکشورهای دیگه انتقادمیکنین
    شماها که بدترین این پول بحساب کدوم ارباب زاده عزیز وقشنگ میره

  • علیرضا حمیدی

    داو ستد را پیشرفته کردیم که دیگه مقابل بانکها صف نکشیم، کارمندان بانکی کم شد،

    بعد مالیات بر گردش حساب مطرح شد

    حالا حق دلالی رو دارن میگیرن، یعنی دو نفر قرار بود نقدی اسکناس به هم بدن انگار یکی از اهالی برره کنارشون وایستاده میگه " به من پول وده"،" پول زور وده"

  • احمد

    واقعا که ازجایی که به مردم کمک کنید. دارید بددربد میکنید

  • محمد فرزند ایران۰

    بله آقای رئیسی معیشت مردم را به برجام گره نزدید
    بلکه به جیب مردم گره زدید
    شعار های فریبنده انتخاباتی چی شد.

  • علی

    سلام لطفا بانک مرکزی برای سطح خدمات بیشتر به مردم مستضعف سود پولهایی که در کارت مردم هست رو محاسبه کنه وبه روز به مردم پرداخت کنه

  • فرزنده ایران

    دست در جیب مردم

  • ناشناس

    دو روز دیگر با یک مصوبه مجلس انقلابی برای هر نفس کشیدن باید مبلغی به دولت انقلابی پرداخت بشود

  • مسلم

    به نام خدا،دزدی جدید از جیب مسلمان ها اغاز شد،کاش کافر بودم

  • علی

    الان که فعلا مملکت هر کی به هر کیه بانکها از قبلا هم می تاختند الان بیشتر کارمزد بالایی که از پرداخت وامها می گرفتند ودر قبال سپرده ها نم پس نمی دادند موجب شده بهترین املاک را از سرمایه و جیب مردم بخرند گل ملک هر منطقه ای در ید بانکها است کو نظارتی بر این در آمدها مسئولین مربوطه هم که بی خیال با این کار گردش پول نقد زیاد می شود فروشنده مسلما در قبال کالا خود در خواست وجه نقد می کند نمونه ش مطلب دکترها که حق درست پول می گیرند از صد تا یکی کارت می کشه البته میتونه

  • مهدی

    چرا در این حکومت همیشه قانون برای دریافت از مردم تصویب می‌شود چرا برای پرداخت قانون نیست چرا بانک مرکزی دستور نمی‌دهد پولهایی که به حساب دارند کارت خوان واریز می‌شود سودش باید پرداخت شود فروشنده که در لحظه پول را از حساب برداشت نمی‌کند این پول مدتی در حساب فرد میماند

  • ناشناس

    همش بە مصرف کنندە(کارگر،کارمند) فشار میاد . فروشند از هر روش ممکن کارمزد کارتخوانهاش رو از مشتری میگیرە . خلاصە چەباد بیاد چە باران از عمر برف کم میشە

  • هادی

    چه چیزی هست که مردم مالیات و ارزش افزوده ندن
    تنفس هم میکشیم دولت پولش میگیره

  • مسعود

    از این به بعد پول نقدی پول جابجا میکنیم

  • شیوا

    بانک‌های دزد عابر بانک ول نقد خالی کردن و مجبوریم حتی برای کرایه ماشین کارت به کارت کنیم چون پول نقد نمیزارن تو دستگاه، دزدی که شاخ و دم نداره

  • م

    مردم هیچکاره هستندلیکن خداوندپیشنهادکننده وتصویب کننده ی این مصوبه ی بانک مرکزی راان شاءالله نابود وسرنگون نماید(امین یارب العالمین)

  • رضا

    از راهی ‌که عقل جن نمیرسددست توی جیب مردم فلک زده بکنید خدا قوت

ارسال نظر