شرط افزایش حقوق کارگران مشخص شد
نمایندگان کارگری مدتی بود پیگیر افزایش حداقل دستمزد کارگران بودند اما تلاش آنها ناکام ماند. کارگران نسبت به میزان دستمزد خود با توجه به شرایط اقتصادی و تورم اعتراض دارند.
امیدی به افزایش دستمزد کارگران هست؟
نمایندگان کارگری مدتی بود پیگیر افزایش حداقل دستمزد کارگران بودند اما تلاش آنها ناکام ماند. کارگران نسبت به میزان دستمزد خود با توجه به شرایط اقتصادی و تورم اعتراض دارند.
شورای عالی کار، حداقل دستمزد کارگران و درصد افزایش حقوق سایر سطوح دستمزدی را هر سال اسفند پس از چانهزنیهای بسیار تعیین میکند. تقریبا هم همیشه پس از اعلام، با اعتراضاتی از سوی جامعه کارگری مواجه میشود. سال گذشته نیز تعیین دستمزدها از این موضوع مستثنی نبود.
نمایندگان کارگران که البته هر سال صورت جلسه دستمزد را امضا میکنند یک اعتراض همیشگی دارند. آنها میگویند در شورای عالی کار، دستمزدها نه بر اساس قانون که به دنبال چانهزنی نمایندگان کارفرمایان و کارگران و با میانداری دولت تعیین میشود. این در حالی است که ماده ۴۱ قانون کار، معیارهای تعیین دستمزد را مشخص کرده؛ نرخ تورم و سبد معیشت خانوار.
امسال فعالان صنفی کارگری تصمیم گرفتند ماجرا را به دیوان عدالت اداری بکشانند و با ابطال مصوبه شورای عالی کار، زمینه را برای افزایش دستمزد کارگران فراهم کنند اما دیوان درخواست آنها را رد کرد. اواخر خرداد بود که رضا مسعودیفر معاون دیوان عدالت اداری از رد شکایت در این زمینه خبر داد.
شرط افزایش حقوق کارگران مشخص شد
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: اگر شرایط تورمی در کشور ادامه داشته باشد، قطعا جلسه شورای عالی کار جهت اصلاح حقوق کارگران، برگزار میشود.
طی هفته های اخیر چند تن از اعضای شورای عالی کار طی نامه ای خطاب به وزیر کار خواستار برگزاری جلسه شورای عالی کار و اصلاح مزد شدند.
در نامه اعضای کارگری عضو شورایعالی کار به مرتضوی آمده است: احتراماً مطابق مواد ۱۶۷ و ۱۶۸ و ماده ۴۱ قانون کار و نظر به اینکه با تورم اتفاقافتاده طی چهار ماه گذشته از زمان محاسبۀ هزینههای خانوار ۱۴۰۲ و تورم بالای ۷۰درصدی در ردیفهای ضروری خانوار نظیر مسکن و خوراکیها و آشامیدنیها، تأمین معیشت کارگران دچار بحران جدی شده و وعدههای کاهش نرخ تورم علیرغم تأکیدات حضرتعالی و سایر وزرای حاضر در جلسه تعیین دستمزد عملی نشده است، همچنین با خلف وعده از سوی کارفرمایان و دولت و نهادهای عمومی غیردولتی در افزایش بیرویه نرخ کالا و خدمات ارائهشده لطفاً دستور فرمایید موضوع اصلاح نرخ دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۲ و راهکارهای جبران قدرت خرید کارگران در دستور اولین جلسه شورایعالی کار قرار گیرد».
شرط افزایش دوباره دستمزد کارگران چیست؟
وزارت کار نیز در پاسخ به کارگران اعلام کرد، افزایش دوباره دستمزد کارگران منوط به افزایش حقوق کارمندان است. بررسی وضعیت اقتصادی نشاندهنده آن است که با حذف شوکهای تورمزا در سال ۱۴۰۱ و رویکردهای جدی دولت در رفع ناترازیهای موجود در بخشهای مختلف اقتصادی با هدف کنترل رشد نقدینگی از طریق برنامه اصلاح ساختار بودجه، اصلاح نظام بانکی و پرهیز از قیمتگذاری دستوری و همچنین پرداخت مطالبات بهجامانده صندوقهای بازنشستگی از دولت قبل، روند کاهش تورم آغاز شده و ادامهدار خواهد بود که نشانههای آن در کاهش قابل توجه تورم ماهانه اردیبهشت سال ۱۴۰۲ و کاهش سلطه دلار بر اقتصاد کشور نمایان شده است.
این پاسخ دولت واکنش های متعدد جامعه کارگری را به همراه داشت. ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: با توجه به گشایشهای اخیر، امیدوار هستیم از تلاطم اقتصادی که در ابتدای سال با آن مواجه بودیم فاصله بگیریم اما اگر شرایط تورمی ادامه داشته باشد، قطعا جلسه شورای عالی کار برای اصلاح دستمزدها تشکیل خواهد شد.
اسماعیلی در خصوص جلسه شورای عالی کار درباره اصلاح دستمزد ۱۴۰۲کارگران، گفت: همان موقع که افزایش ۲۷درصدی حقوق کارگران در شورای عالی کار مصوب شد، طی جلساتی که با مسئولین وزارت کار داشتیم، اعلام کردیم که این میزان حقوق، جوابگوی تورم نیست و قرار شد اگر تورمی که در ابتدای سال تجربه کردیم، ادامه داشته باشد نیمه دوم سال، نشستی جهت اصلاح دستمزد کارگران برگزار شود.
وی ادامه داد: اما تا الان این بحث پیگیری نشده است و با توجه به قولهایی که دولت در خصوص مهار تورم داده و همچنین گشایش هایی هم که در حوزه بینالمللی در حال وقوع است، منتظر هستیم ببینیم چه تحولاتی در حوزه اقتصادی کشور رخ خواهد داد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: با توجه به گشایش های اخیر، امیدوار هستیم از تلاطم اقتصادی که در ابتدای سال با آن مواجه بودیم فاصله بگیریم اما اگر شرایط تورمی ادامه داشته باشد، قطعا جلسه شورای عالی کار جهت اصلاح دستمزد کارگران، برگزار خواهد شد.
ارسال نظر