رئیسی، تهاتر کالا و نفت را رسما اعلام کرد؟
رئیس دولت سیزدهم توافق بر سر تهاتر محصولات پتروشیمی با کالاهای اساسی را از دستاوردهای مهم سفر خود به سه کشور آفریقایی دانسته و گفته است: «آفریقا سرزمین فرصتهاست.»
روزنامه هم میهن نوشت: خواسته یا ناخواسته تهاتر از زمان تحریمها در دولتهای قبلی آمریکا بهصورت جدی به ادبیات اقتصاد ایران وارد شد. زمانی این تهاتر با کشورهایی همچون روسیه و چین بود اما این روزها تهاتر ایران با بسیاری از کشورها گسترش یافته است. برای نمونه ایران با عراق تهاتر کالا و تأمین کالای اساسی بهجای دریافت ارز حاصل از صادرات برق دارد.
حال دامنه تهاتر ایران به کشورهای آفریقایی نیز رسیده است.کشورهایی که خودشان در اداره امورشان با مشکلات متعددی دستوپنجه نرم میکنند و باید در قبال محصولات پتروشیمی وارداتی به ایران کالاهای اساسی صادر کنند. قطعاً توسعه و بهبود روابط خارجی و اقتصادی با تمام کشورها امری مهم است، درحالیکه تهاتر کالا با برخی از کشورها، دیگر دستاورد نیست بلکه عقبگرد نگرانکننده است.
البته دلیل اصلی افزایش مبادلات تجاری به شیوه تهاتر در اقتصاد ایران در کنار تحریمها، ورود ایران به لیست سیاه FATF است؛ موضوعی که مسئولان ذیربط و تصمیمگیران نسبت به آن بیتفاوت هستند. این در حالی است که تمامی مبادلات تجاری در دنیا بر اساس اصولی است که بر کلیه روابط مالی در دنیا دنبال میشود. عدم عضویت ایران در FATF علاوه بر افزایش هزینههای مبادلاتی منجر به عدم شفافیت مبادلاتی و کاهش ظرفیتهای تجاری میشود.
۳۰۰*۲۵۰
tavoos.net
چهارشنبه هفته گذشته رئیسی به سه کشور آفریقایی کنیا، اوگاندا و زیمبابوه سفر کرد. او در روز اول به دو کشور کنیا و اوگاندا رفت و سومین مقصدش زیمبابوه بود. او در این سفرها اسنادی را امضا و موضوعاتی را مطرح کرد. رئیسی درباره این سفر با بیان اینکه هدف اول این سفر تقویت عمق راهبردی جمهوری اسلامی بود، گفت: «گسترش ارتباط با کشورهای قاره آفریقا از اهداف این سفر بود؛ چراکه آفریقا قاره فرصتهای ارزشمند، منابع سرشار طبیعی، معادن و زمینهها و استعدادهای فراوان است.» اما مهمترین موضوعی که او به آن اشاره میکند و آن را بزرگترین دستاورد سفرش به کشورهای آفریقایی میداند، «تهاتر محصولات پتروشیمی با کالاهای اساسی» است.
این دستاورد موضوعات مهمی در خود پنهان کرده است. برخی از کارشناسان به این دستاورد واکنش نشان داده و اعلام کردند که ایران باید به سمت کشورهای قدرت برتر و دارای تکنولوژی روز دنیا برود، اما حالا دروازههای کشورهای آفریقایی را فتح کردهاند که با فقر دستوپنجه نرم میکنند. دولت سیزدهم در این کشورها به دنبال تامین کالاهای اساسی مورد نیاز خود است، درحالیکه رئیسی برای رسیدن به صندلی ریاستجمهوری مدعی شد اقتصاد کشور را به مسائل خارجی و برجام گره نمیزند و حالا به نقطه تهاتر کالا به کالا رسیده است، آنهم در دورانی که با کمبود منابع ارزی روبهروست.
ارسال نظر