پیشبینی بورس برای ۷ مرداد | بازار به تعادل رسیده؟
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه در مورد پیش بینی بورس با اشاره به اینکه بازار به تعادل رسیده است، گفت: هرچند روند شاخص کل بورس کمی مثبت است، ولی هر تقاضایی با عرضه پاسخ داده میشود.
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه در مورد پیش بینی بورس با اشاره به اینکه بازار به تعادل رسیده است، گفت: هرچند روند شاخص کل بورس کمی مثبت است، ولی هر تقاضایی با عرضه پاسخ داده میشود.
الیاسکردی افزود: سایه ریسکها و افت قیمت دلار بر سر بازار سرمایه سنگینی میکند، بهطور مثال در مورد صنایع یکشبه خبری میآید و مدام تایید و تکذیب میشود. این رویه دوگانه بازار سرمایه را نابود میکند. در پی این تصمیمات، بازار سرگردان شده و نمیتواند در میان سهامداران خرد اعتمادسازی کند.
عواقب تلخ تصمیمات دولتی برای تولید و بورس
این کارشناس بازار سرمایه با طرح این سوال که «آیا میتوانیم پیشبینی کنیم تصمیمی که در مورد نرخ خوراک پتروشیمیها گرفته شد در مورد نرخ برق صنایع، مالیات و عوارض آنها گرفته نشود» گفت: قاعدتا نمیتوانیم این موارد را پیشبینی کنیم. چشم سهامداران خرد از تصمیمگیریهای لحظهای ترسیده است.
الیاسکردی در پاسخ به سوال «جهانصنعت» مبنی بر اینکه مقصر حال و روز اخیر بازار سرمایه کیست؟ گفت: به نظر میرسد سیستم فکری اقتصادی بر کشور حاکم شده که فکر میکند احتمالا با بالا بردن نرخ خوراک پتروشیمیها یا نرخ مولفههای تولید میتواند درآمد کسب کند، در صورتی که نمیداند با این کار، احتمال اینکه تولید بخوابد خیلی خیلی زیاد است.
بورس چه زمانی برمیگردد؟
«چه زمانی رونق به بورس تهران بازمیگردد؟» الیاس کردی در این مورد گفت: برای یافتن پاسخ این سوال، تکلیف چند موضوع باید مشخص شود؛ اولا قاعدتا باید زمان بگذرد تا بورس به تعادل برسد. نکته دوم این است که رکود در تمام بازارهای دارایی از جمله دلار، خودرو و مسکن حکمفرما شده و نمیتوانیم خرده بگیریم که چرا بازار سرمایه متفاوت از سایر بازارها رفتار میکند. بهطور مثال بازدهی دلار، طلا و سکه منفی شده است. در طرف دیگرگ، گرچه در بازار مسکن اصلاح قیمتی نداریم، ولی شاهد رکود عجیب و غریبی در بازار هستیم. اینکه فکر کنیم بورس باید رفتار متفاوتی نسبت به سایر بازارها انجام دهد دور از انتظار است.
الیاس کردی افزود: قیمتگذاری دستوری، تصمیمات شبانه و چهارشنبههای سیاه بورس در سالهای گذشته، دوباره بلای جان بازار سرمایه شده و این بلا تا جایی ادامه پیدا کرده که بورس را به این حالوروز انداخته است.
بازدهی بورس در مقایسه با سایر بازارها
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، اگر دلار جامپی داشته باشد قاعدتا بورس را حرکت خواهد داد. بازار سرمایه با حرکت صعودی دلار، احتمالا برای مدتی نظارهگر قیمت دلار خواهد بود و زمانی که از افزایش دلار مطمئن شد حرکت صعودی خود را آغاز خواهد کرد.
الیاس کردی در پاسخ به این سوال که چرا به جای سرمایهگذاری در بورس به سراغ دلار یا طلا نرویم، گفت: قاعدتا بازار سرمایه به خاطر حالت «بیشواکنشی» که دارد، در روند صعودی شما را نسبت به سایر بازارها جلوتر میاندازد.
این در حالی است که در دوران ریزشها نیز سهامداران را عقبتر میبرد، اما وقتی بازار سرمایه صعود میکند از بازارهای موازی در بازدهی بهتر عمل میکند.
چشمانداز بورس در بلندمدت
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: بازار سرمایه جذاب است؛ برای سرمایههایی که میخواهند در یکسالونیم آینده بازدهی خوبی را کسب کنند، اما در مقابل برای سهامداران کوتاه و میانمدت جذابیتی نخواهد داشت و من مطمئنم به خاطر حالت بیشواکنش میتواند خیلی از سهامداران را خوشحال نگه دارد و شرایط خوبی را حاصل کند.
الیاس کردی با نیمنگاهی به ریزشهای بورس در سالهای گذشته ادامه داد: نیمنگاهی به خاطره ریزش بورس در سالهای ۱۳۹۲ یا ۱۳۹۹ یا همین اردیبهشتماه ۱۴۰۲ نشان میدهد معاملهگران خرد هر بالایی را فرصت فروش میبینند؛ یعنی حتی اگر بازار هم بخواهد برگردد سهامداران خرد در هر صعود کوچکی فروشنده میشوند و دوباره فشار فروش ایجاد میکنند. دلیل آن نیز خاطره و حس بدی است که نسبت به بازار پیدا کردهاند.
نشانههای صعود در بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه با ذکر یک مثال گفت: در بهمن ماه ۱۴۰۱ بورس حدود ۴۰ درصد صعود کرد و به یکباره وارد روند اصلاح شد، اما طولی نکشید که دوباره به مدار صعودی بازگشت. این مثال نمونهای است که نشان میدهد باید زمان بگذرد تا خاطره بد ریزش از ذهنها پاک شود.
الیاس کردی در مورد اینکه چقدر طول میکشد تا خاطره بد ریزش از ذهنها پاک شود، گفت: دو نشانه صعود در بازار سرمایه باید مشخص شود؛ یکی اینکه ببینیم بازار کجا درجا میزند تا نشانه پایان نزولی بودن بورس مشخص شود و دیگر ارزش معاملات بالا برود و شرایط فاکتورهایی مثل ریسک و قیمت دلار بهتر شود.
ارسال نظر