آژیر زلزله تهران به صدا درآمد/ زلزله ورامین مقدمه یک زمین لرزه بزرگ ؟

بامداد ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ زلزله‌ای به قدرت ۳.۵ ریشتر جوادآباد از توابع بخش جوادآباد شهرستان ورامین در استان تهران را لرزاند.

آژیر زلزله تهران به صدا درآمد/ زلزله ورامین مقدمه یک زمین لرزه بزرگ ؟

زلزله تهران هر لحظه امکان رخ دادن دارد؛ این همیشه یک هشدار جدی است. در پایتخت منتظر مرگبارترین حادثه تاریخ یعنی زلزله تهران باشید. زلزله سنگین در تهران یکی از تهدیدهایی است که می‌تواند نه‌تنها شهر تهران بلکه کل کشور را با یک بحران جدی مواجه کند. اخبار متعددی در رابطه با وقوع زلزله تهران و زلزله در اطراف آن به گوش می‌رسد. کارشناسان بر این باورند که اگر زلزله تهران در ابعاد بزرگتر از ۶ ریشتر در یکی از سه گسل شهر تهران رخ دهد، خسارت‌های احتمالی آن منجر به یک فاجعه تاریخی خواهد شد. بامداد  ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ زلزله‌ای به قدرت ۳.۵ ریشتر جوادآباد از توابع بخش جوادآباد شهرستان ورامین در استان تهران را لرزاند.

 مهدی زارع، زلزله شناس و استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی می‌گوید: این زلزله در پهنه گسل پیشوا و در نزدیکی کانون زلزله‌های ۲۲ و ۲۳ مرداد ۹۴ در محدوده جوادآباد ورامین رخ داد.

او با بیان اینکه نزدیکی به تهران موجب توجه بیشتر به این زلزله‌ها شد، ادامه می‌دهد: نزدیکی ٤.١ زلزله به تهران (٦٤ کیلومتری جنوب شرق تهران) و قرار داشتن کانون زلزله در منطقه ورامین و همچنین تشکیل یک خوشه لرزه‌ای cluster روی گسل پیشوا "می‌تواند" مقدمه رخداد مهمتری روی همین گسل باشد.

جمعیت جواد آباد ٣٠ هزار نفر؛ شهرستان ورامین حدود ٦٠٠ هزار نفر و در چهار شهرستان ورامین، قرچک، پیشوا و پاکدشت حدود یک میلیون و پانصد هزارنفر برآورد می‌شود.

زلزله در تهران 12 مرداد

زارع با اشاره به اینکه زلزله‌ای با بزرگای حداکثر توان لرزه‌زایی گسل پیشوا حدود ٦ تا ٦.٥ ممکن است، ادامه می‌دهد: گسل پیشوا ورامین با رخداد زمین‌لرزه ۱۳۸۴ میلادی، حدود 700 سال پیش در ورامین و ری شناخته می‌شود. اینکه در سده‌های گذشته زلزله مهمی روی آن رخ نداده ، بیشتر مایه نگرانی است. گسل پیشوا اکنون از یک کیلومتری مسجد جامع تاریخی ورامین عبور می‌کند که موجب اولین تخریب این مسجد در زلزله تاریخی ۱۳۸۴ میلادی شده است.

فرونشست بلای جان گسل‌ها؟

«با آغاز آبگیری سد ماملو در سال ۱۳۸۵ و بهره‌برداری از سد در سال ۱۳۸۹ تحلیل افت پیزومترهای محدوده دشت ورامین و گسترش تعداد و عمق چاه‌های عمیق در دشت، تغییر در رژیم جریان آب زیرزمینی و کم شدن حجم آبخوان واضح است.»

استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی با بیان این موضوع ادامه می‌دهد: بعد از احداث سد ماملو مقدار افت سطح آب زیرزمینی افزایش و به مرور زمان تراز سطح ایستابی نیز با کاهش مواجه شده است.

او می‌گوید: نواحی‌ای که دچار مقدار تخلیه آب و افت بیشتری در طول دوره آماری بود منطبق بر مناطق دارای نشست بیشتر در نقشه‌های فرونشست زمین هستند. این جذب متقاضیان آب به فشار بیشتر به آب‌های زیرزمینی می‌انجامد و به تدریج با حذف سفره آب زیرزمینی تعادل تنش روی گسل‌های منطقه نیز بیشتر بهم می‌ریزد. به این ترتیب می‌توان انتظار داشت تا گسل‌های منطقه تغییرات تنش و احتمالا تحریک بیشتر در جهت لرزه‌خیزی و چکانش رخداد زمین لرزه‌های متوسط و احتمالا شدید را تجربه خواهند کرد.

به گفته زارع بر اساس برآوود آب منطقه‌ای در سال ٩٨، حدود ۳ هزار و ۲۰۰ حلقه چاه در دشت "ورامین" وجود دارد. از این تعداد، ۱۷۶۰ حلقه مجاز و مابقی غیرمجاز هستند کل چاه‌های مجاز دشت ورامین را یک هزار و ۶۹۴ حلقه با تخلیه ۴۶۰٫۴ میلیون متر معکب در سال هستند.میزان ورودی منابع آب از محل بارش نزولات جوی، آب‌های زیرزمینی و بازگشت آب در دشت ورامین ۳۷۹ میلیون مترمکعب است و مجموع برداشت آب ۴۶۰ میلیون متر مکعب است که این امر نشان از کسری ۸۱ میلیون مترمکعبی آبخوان در سال دارد.

این استاد زلزله‌شناسی ادامه می‌دهد: سالانه با یک متر و ۳۰ سانتی‌متر افت سطح آب زیرزمینی و ۱۶ سانتی‌متر فرونشست زمین در سطح دشت‌های "ورامین" مواجه هستیم و در برخی مناطق این دشت، فرونشست‌ها ناهمگون است؛ ضمن آن‌که گسل "پیشوا"، "قرچک" و "کهریزک" در بخش‌هایی از این ناحیه فرونشست واقع است. این الزاما به معنی رخداد بلافاصله زلزله نیست، ولی نشان می‌دهد که زمینه رخداد زمین‌لرزه در گسل‌های فعالی که بدون رخداد فرونشست زمین نیز توانایی رخداد زمین‌لرزه را دارند، ایجاد شده است.

منبع: خبرآنلاین

دیگر رسانه ها

کدخبر: 100008

  • ناشناس

    موضوع زلزله پایتخت که یکی از آرزوهای دیرینه مسئولین مملکتی بوده چون هرچه مردم گرفتار باشند مسئولین بهتر میتونند مانور بدن وملت وتو تگنا قراربدن وعقب ماندگیشون و به فراموشی بسپرند.شماکه میدونستین ی روزی این اتفاق خواهد افتاد پس چرا به وظایف خودتون عمل نکردین چراتواین سالها با پرداختن به مسائل حاشیه ای بافت فرسوده تهران وبازسازی نکردین منتظرماندین زلزله اتفاق بیافته بعد از بی خانمان شدن وجان باختن مردم پایتخت شهرسازیتون واصلاح کنید.شماها خیانت کردین وبابت این خیانت باید تاوان بدی وپس بدین.انشاالله که این اتفاق هیچوقت رخ نخواهد داد ومسئولین این آرزو را باخودشان به گورخواهند برد چون بی کفایتی شما ازیک زلزله ده ریشتری هم زجرآورتراست.

  • علی

    خدایا به مردمی که به هم رحم نمی کنند رحم نکن و قدرت خود را نشان بده تا ببینند که توانا و قادر تویی ، پس ای مردم در مقابل ظلم سکوت کردن گناهی هست بزرگ و نابخشودنی امیدوارم لیاقت مردن را داشته باشید، منتظر عذاب خدا باشید

  • بهجت یزدانپرست

    #پیشگیری-قبل-از-وقوع-زلزله-باید-کرد #زمان-زلزله-مشخص-نیست-ولی-باید-تدبیر-و-سیاست-بکار-برد-تا-از-خطرات-و-خسارات-سنگین-جلوگیری-کرد..... بیست وپنج سال پیش درباره زلزله احتمالی درتهران مطرح بود،،،حتی صحبت جابجایی پایتخت هم مطرح بوده است،،،سئوال من ازدولتمردان ،،، دراین بیست وپنج سال واقعا چه کارمثبتی دراین زمینه انجام دادید؟!حتما زلزله انجام شود وکلی انسانهاازبین بروندوخسارات وحشتناک مالی واردشودتابفکرواندیشه قراربگیرید؟!

  • ناشناس

    زلزله که دست طبیعت خداست ولی خدا نکند تهران زلزله شدید بیاد ولی اون قسمت داستان غصه داره وسوال که مردم زیر اوار بمونند ومقامات در جای امن باشند یعنی پیشبینی شده باشه ولی برای مردم نه اگر مردم ایران دیدید که مقامات زنده هستند ومردم زیر اوار باید انها را به سنگ بست

  • ایرانی

    چرا حرف مفت میزنین واسه افزایش مخاطب التهاب ایجاد میکنید

  • وکیلی

    چقدر انشای متن نا مفهومه. متن را به زبان ساده و روان بنویسید.

  • محمد

    این زلزله تهران مثل قیمت بنزین شده، ۴۰ ساله قراره تهران زلزله ۷ ریشتری بیاد، همه جور بلا سر این ملت اوردند و هزاران انسان با ترس از آمدن زلزله مردن، ما هم هنوز منتظریم تا با زلزله بمیریم. سالها دولت‌های مختلف جیب مردم رو زدن، هر بار گفتن بنزین ارزونه، همه چیز رو گرون کردن، مالیاتهای مختلف وضع کردن، گفتن بنزین ارزونه، ما ملت ساده لوح گفتیم اگه بنزین گرون بشه همه چیز گرون میشه، همه چیز گرون شد. خون مردم رو تو شیشه کردن، ما هنوز تو خواب هستیم.

  • ناشناس

    دکترعکاشه هم که یک زلزله شناس بزرگه همیشه میگه زلزله تهران حتما میاد و تازه بعدوقوع آن بمدت ۱۵سال پایتخت مثل یک خرابه بزرگ قیامتی تاریک وخاموش رو دست کشورمی مونه

ارسال نظر