خبر مهم از افزایش تعطیلات آخر هفته؛ شنبه تعطیل شد یا پنجشنبه؟
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس از ارائه نامه این کمیسیون به هیاترئیسه برای تسریع در «ورود پیشمصوبه آخرهفته ۲ روزه به صحن» خبر داد. سکوت چند هفتهای نمایندگان درباره «فرجام طرح افزایش تعطیلی آخرهفته به دو روز» موجب شده است شائبه «از دستور کار خارج شدن این مطالبه عمومی» مطرح شود. اما امضاهای جمعشده برای این طرح بیش از دو برابر حداقل مورد نیاز است
تعطیلی شنبهها به کجا رسید؟ طرح تعطیلی شنبه تعطیلی شنبهها یا دو روزه آخر هفتهها به کجا رسید؟ تعطیلی شنبههابه جای تعطیلی پنجشنبهها در کمیسیون اجتماعی مجلس تصویب شده است اما حالا دولت با آن مخالف است . دولت درصدد تعطیلی پنجشنبهها به جای تعطیلی شنبهها است، اما نمایندگان مجلس با تعطیلی شنبهها موافق هستند. در صورت تعطیلی شنبهها، یک روز از تعطیلات ما هماهنگ با الگوی جهانی است و با تعطیلی شنبهها، ارتباطات تجاری ما برای چهار روز با بازارهای جهانی قطع نمیشود
به گزارش عرشه آنلاین ،آخرین خبر از طرح افزایش تعطیلات آخر هفته چیست؛ بالاخره شنبه تعطیل میشود یا پنجشنبه؟ این گزارش را بخوانید
پنجم آذرماه سال گذشته دولت برای افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز، لایحهای را تحت عنوان لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری به مجلس ارسال کرد. همان زمان این لایحه به کمیسیون اجتماعی ارجاع و بررسی آن آغاز شد. اگرچه دولت در این لایحه به دنبال تعطیلی پنجشنبهها بود، اما در کمیسیون اجتماعی و با پیشنهاد محسن پیرهادی، نماینده تهران شنبه جایگزین پنجشنبه شد و در صورت تایید نهایی این لایحه در صحن مجلس، جمعه و شنبه تعطیل خواهند بود.( تجارتنیوز(
در همین زمینه محسن پیرهادی، عضو هیات رئیسه مجلس گفت: ما از برخی از علما و دفتر مراجع محترم تقلید برای تعطیلی شنبه ها استفتا کردهایم و اشکال و حرمتی برای آن نگرفتند. همچنین در لایحه ساعات کار کارمندان دولت ۴۲ ساعت و ۳۰ دقیقه در هفته در نظر گرفته شده بود که با پیشنهاد نمایندگان در کمیسیون اجتماعی این ساعت کاری به ۴۰ ساعت در هفته تقلیل پیدا کرد. دولت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته را به صورت عادی به مجلس ارسال کرده بود، اما حالا و با درخواست ۱۲۰ نماینده مجلس قرار است این لایحه به صورت اولویتدار در صحن علنی بررسی شود.
ویکند دو روزه اولویتدار میشود
محسن پیرهادی، عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به جمعآوری ۱۲۰ امضا ذیل تقاضای شماری از نمایندگان برای بررسی اولویتدار طرح افزایش تعطیلات آخر هفته، گفت: ساماندهی تعطیلات آخر هفته به عنوان یک مطالبه مردمی، از موضوعات اولویتدار مجلس یازدهم است و امیدواریم این طرح به زودی در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گیرد. او با اشاره به شمار بالای امضای نمایندگان برای بررسی اولویتدار این طرح گفت: کسانی که دغدغه اصلاح امور و بهبود شرایط، گشایشهای اقتصادی و افزایش میزان تعامل با دنیا را دارند، بهدنبال تسریع انطباق تعطیلات کشور با الگو و نظم جهانی هستند. نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: رویکرد جهانی دو روز تعطیلی آخر هفته، الگوی موفقی بوده است و حتما پیوستن به این الگوی جهانی اقدام موثری در بهرهوری نیروی کار و رونق گرفتن گردشگری داخلی است.
وی افزود: شمار تعطیلات اغلب کشورهای جهان بین ۱۱۰ تا ۱۲۹ روز است؛ در ایران اما با احتساب ۲۷ روز تعطیلی رسمی -اعم از تعطیلات ملی، شمسی و قمری- و ۵۲ روز تعطیلی جمعه – آخر هفته – شمار روزهای تعطیلی تنها به ۷۹ روز میرسد. این عضو هیات رئیسه مجلس با بیان اینکه تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه منطبق با الگوی جهانی است، خاطرنشان کرد: بر خلاف برخی ابراز نگرانیها پنجشنبه تعطیلی مذهبی نیست و برعکس روز جمعه است که برای ما بهواسطه نماز جمعه ارزشمند شده و برای آن آیه قرآنی وجود دارد که کسبوکار را رها کنید و نمازجمعه برپاکنید؛ بر همین اساس تعطیلی جمعه به هیچ عنوان جابهجا نخواهد شد(تجارت نیوز )
تعطیلی شنبه ها حرمت شرعی ندارد
پیرهادی با تاکید بر اینکه هیچ مستند معتبر و قابل اعتنایی برای حرمت و دوری از تعطیلی شنبه نداریم، ادامه داد: متاسفانه کسانی که به تعطیلی شنبه به خاطر مسائل شرعی ایراد وارد میکنند از دانش و آگاهی لازم برخوردار نیستند، چرا که ما از برخی از علما و دفتر مراجع محترم تقلید استفتا کردهایم و اشکال و حرمتی بر آن نگرفتند. عضو هیاترئیسه مجلس با اشاره به اینکه اسلام ارزش بالایی برای تقویت بنیه اقتصادی مسلمین قائل شده، گفت: در موضوعات و ایدههای جدید باید با تکیه بر شرع اما با عقل، استدلالهای علمی و کارشناسانه تصمیمگیری کنیم. نباید با شبههافکنی، حرفهای بیپایه و بدون مستند علمی و دینی مردم را از حقوق اساسی در جهت تامین منافع اقتصادی و مراودات بینالمللی محروم کرد.
تعطیلی شنبه ها در کشورهای اسلامی ۱۵ ساله شد
نماینده تهران یادآور شد که کشورهای حوزه خلیجفارس، برای جبران خسارت اقتصادی تحمیل شده به کشورهایشان که پیامدهای عدمتطابق تعطیلات آخر هفتهشان با نظم جهانی بود، در سال ۲۰۰۸ تصمیم به تغییر تعطیلات پایان هفته خود گرفتند و شنبه جایگزین تعطیلی پنجشنبه شد حالا ۱۵ سال است که در کشورهای اسلامی و عربی حوزه خلیجفارس جمعه و شنبه دو روز تعطیلی آخر هفته است. او افزود: بر اساس مطالعات انجامشده، ایران و جیبوتی تنها کشورهای جهان هستند که روز تعطیل هفتگی آنها به جمعهها محدود میشود. بنابراین اگر تعطیلات آخرهفته به دو روز افزایش یابد، شمار کل تعطیلات در ایران ۱۲۵ روز خواهد شد. اقدامی که با الگوی جهانی تعطیلات نیروی کار و حتی کشورهای منطقه و حوزه خلیجفارس مطابقت دارد. پیرهادی گفت: بنده به نوبه خود برای گشایش وضعیت اقتصادی مردم به جد تلاش خواهم کرد مگر اینکه موضوعی بهصورت قطعی خلاف شرع باشد؛ در این موضوع یعنی تعطیلی شنبهها هیچ حرمت شرعی نیست. بنابراین در جهت مصالح و منافع مردم و کشور از پیگیری تغییر روزهای تعطیلی از پنجشنبه و جمعه به جمعه و شنبه کوتاه نیاییم.
تعداد امضاها به ۱۲۰ رسید
همچنین ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: با کمک دوستان در کمیسیون اجتماعی بیش از ۱۲۰ امضا جمع کردیم که بر اساس ماده ۱۰۲ آییننامه داخلی مجلس لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز با اولویت بررسی شود. روز دوشنبه درخواست بررسی اولویتدار این لایحه را به آقای قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی تحویل دادم. او ادامه داد: افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز مطالبه مردم مخصوصا در شهرستانها است که پنجشنبهها تعطیل نیستند. در حال حاضر فقط در تهران کارمندان دولت پنجشنبهها تعطیل هستند.
مطالبه مردم در خصوص افزایش تعطیلات آخر هفته جدی و کارشناسی بود؛ به همین دلیل درخواست بررسی اولویتدار این لایحه را به رئیس مجلس ارائه دادم. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید کرد: پیشنهاد ما به عنوان کمیسیون تخصصی تعطیلی جمعه و شنبه است، اما چون پیشنهادهای نمایندگان در صحن مجلس مطرح میشود و پیشنهادهایی مبنی بر تعطیلی پنجشنبهها وجود دارد، شاید تعطیلی پنجشنبهها در صحن مجلس رای بیاورد. اما اینکه آخر هفته دو روز تعطیل باشد مهمتر از این است که چه روزهایی تعطیل باشد. در شرایط فعلی برای شهرستانها تبعیض قائل میشویم و ادارات در شهرستانها تعطیل نیستند.
اسماعیلی به هدف لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته اشاره کرد و افزود: افزایش اوقات فراغت و رسیدگی به خانواده از جمله اهداف اولیه لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته بود. دولت در لایحه آورده بود که پنجشنبه و جمعه تعطیل باشد، اما با تعطیلی پنجشنبه و جمعه ارتباط تجاری ما با کشورهای همسایه ۴ روز عقب میافتد چون کشورهای خارجی شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. او در خصوص زمان کاری در صورت افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز گفت: در کمیسیون اجتماعی زمان کاری در روز ۸ ساعت و هفتهای ۴۰ ساعت در نظر گرفته شد.(دنیای اقتصاد)
موافقت کمیسیون اجتماعی مجلس با تعطیلی شنبه ها
دنیای اقتصاد نوشت : اواخر خردادماه اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با کاهش ساعت کار اداری از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت در هفته و تعطیلی روز شنبه موافقت کردند.
پیش از این هم این کمیسیون در طرح دیگری موافقت کرده بود که تعداد روزهای تعطیل در کشور از یک روز به دو روز برسد اما هنوز مشخص نبود که قرار است این تعطیلی دو روزه مربوط به پنج شنبه و جمعه باشد و یا جمعه و شنبه. اما حالا بالاخره این کمیسیون به تعطیلی شنبه رای داد.
پیرهادی، در این باره گفته بود که ساماندهی تعطیلات پایان هفته موجب تنظیم بیشتر با بازارهای جهانی و منطقهای، جلوگیری از فرصتسوزی تجاری و خسران کشور در این حوزه خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس از ارائه نامه این کمیسیون به هیاترئیسه برای تسریع در «ورود پیشمصوبه آخرهفته ۲ روزه به صحن» خبر داد. سکوت چند هفتهای نمایندگان درباره «فرجام طرح افزایش تعطیلی آخرهفته به دو روز» موجب شده است شائبه «از دستور کار خارج شدن این مطالبه عمومی» مطرح شود. اما امضاهای جمعشده برای این طرح بیش از دو برابر حداقل مورد نیاز است.
بحث در این باره که تعطیلات آخر هفته دوروزه خواهد شد یا نه، سالهاست ادامه دارد. کارشناسان و مسوولان گردشگری بارها بر این نکته تاکید کردهاند که این تعطیلی، با فراهم کردن امکان سفر هفتگی برای خانوارها، ازدحام در مقاصد توریستی در تعطیلات مناسبتی را کاهش میدهد. علاوه بر آن، سفرهای هفتگی و ایجاد درآمد پایدار برای صاحبان کسبوکار گردشگری آنها را از دریافت مبالغ نجومی برای تعطیلات مناسبتی بینیاز میکند، در نتیجه شاهد ارزان شدن سفر نیز خواهیم بود.
، با توجه به تجربههای جهانی و مزایای این تعطیلات، دولت لایحهای را تقدیم مجلس کرد. در تازهترین اظهارنظرها درباره این لایحه حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» میگوید: این لایحه در نوبت طرح در صحن مجلس است و تعداد زیادی از نمایندگان آن را امضا کردهاند تا به روال کار سرعت دهند.
او در این گفتوگو با بیان اینکه تاکنون ۱۱۰ نماینده مجلس برای سرعتبخشی به طرح این لایحه در صحن علنی آن را امضا کردهاند، اضافه میکند: برای طرح در صحن علنی امضای حداقل ۵۰ نماینده ضرورت دارد که ما امضای بیش از دو برابر این تعداد یعنی ۱۱۰ نماینده را داریم. نماینده دورود و ازنا در مجلس در پاسخ به این پرسش «دنیایاقتصاد» که نظر نمایندگان برای تعطیلی مربوط به شنبه یا پنجشنبه برای دومین روز تعطیلی آخر هفته است، میگوید: بیشتر نمایندگان نظرشان برای روز دوم تعطیلات شنبه است. این موضوع به ارتباط ما با سایر کشورها و بازارهای جهانی برمیگردد که شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. او در این باره که آیا این لایحه در هفته جاری در مجلس مطرح خواهد شد، پاسخ میدهد: مواردی که این هفته باید در مجلس بررسی شود، چیده شده است با این حال چنانچه هیاترئیسه نامه کمیسیون اجتماعی را بررسی کرده و به آن ترتیب اثر دهند به زودی شاهد طرح آن در صحن علنی خواهیم بود.
او توجیه آخر هفته دوروزه را ایجاد فراغت برای خانوادهها میداند و میافزاید: با این تعطیلی میتوانیم انتظار داشته باشیم گردشگری رونق پیدا کند و سفرهای کوتاهمدت اما پایدار افزایش داشته باشد. گفتههای سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس درباره فواید گردشگری آخر هفته بارها از سوی کارشناسان و فعالان حوزه گردشگری در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» تایید شده است. به عنوان مثال محسن حاجیسعید رئیس هیاتمدیره تشکل حرفهای راهنمایان گردشگری در این باره گفت: با افزایش روزهای تعطیل آخر هفته امکان سفر برای خانوادهها فراهم میشود که در نهایت به ارتقای فردی آنها هم منجر خواهد شد. به گفته این فعال گردشگری زمانی که تعطیلات دوروزه باشد امکان سفر دروناستانی و استانهای همجوار مهیا میشود، مثال این امر را در سفر به استانهای شمالی از سوی شهرهای اطراف نظیر تهران و... میبینیم. ضمن اینکه اگر این اتفاق برای کل کشور بیفتد شاهد مهاجرت معکوس نیز در کشور هستیم.
فرید جواهرزاده، رئیس انجمن طبیعتگردی ایران و مدرس دانشگاه هم افزایش زمان فراغت را عاملی در توزیع زمانی و مکانی سفر دانست و گفت: در بسیاری از کشورها سفرهای دوروزه توسعه پیدا کرده و همین امر به رشد سایر ابعاد گردشگری منجر شده است. در حال حاضر متوسط حضور مردم در شهری مانند مشهد کمتر از سه روز است یا تورهای طبیعتگردی یک و نیم روز است. همچنین بر اساس آماری که مرکز آمار ایران اعلام کرد تنها ۳۰درصد ایرانیها سفر کردهاند که بسیاری از این سفرها هم یکروزه بوده است. بنابراین میتوان گفت بخش بزرگی از گردشگری ما به سفرهای یک یا دوروزه محدود میشود که دو روز تعطیلات آخر هفته میتواند به افزایش آمار چنین سفرهایی کمک کند. علاوه بر آن خانوادهها با یک روز مرخصی میتوانند یک سفر سهروزه را تجربه کنند.
او در این باره که اگر تعطیلی دوروزه به بخش دولتی محدود شود، دستاوردی برای سفر خواهد داشت یا نه، اضافه کرد: تعطیلات دوروزه باید برای تمام مردم در نظر گرفته شود و در همه جای دنیا هم شاهد هستیم بخش دولتی و خصوصی توامان میتوانند از این فرصت بهره بگیرند. البته فارغ از مزایای این تعطیلات برای خانوادهها، مقاصد گردشگری در شمال نیز شرایط بهتری را تجربه میکنند. در این باره نیز «دنیایاقتصاد» در هفتههای گذشته سراغ مدیران ادارههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استانهای گردشگرپذیر شمال رفت و نظر آنها را در این باره جویا شد. به عنوان مثال محمد ولیپور، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نوشهر گفت: مسلما تعطیلی دوروزه آخر هفته تاثیر بسزایی در مدیریت توریسم در این شهر خواهد داشت. نوشهر جزو شهرهایی است که همواره رتبه اول یا دوم را در جذب گردشگر دارد و همین موضوع باعث ازدحام و ترافیک بالا در شهر و جادههای منتهی به آن میشود.
او با بیان اینکه حتی با قطعه ۲ آزادراه هم مسافران پس از گذر از تونل در سیاهبیشه با معضل ترافیک مواجه میشوند، اضافه کرد: ما خدمات میلیونی به گردشگران ارائه میدهیم در حالی که بودجه منطقهای داریم. در نوشهر و شهرهای حوالی آن ما باید مواد غذایی، نان و... را در اختیار گردشگران قرار دهیم و با مشکلاتی در این زمینه مواجهیم. صادق برزگر، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران نیز پیشتر در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» عنوان کرد: معمولا کارمندان و بازاریان در تعطیلات مناسبتی به این منطقه سفر میکنند که همین موضوع سبب شده ما شاهد سفرهای انبوه در این بازه زمانی باشیم. زمانی که تعطیلات به دو روز افزایش یابد طبیعی است تعداد سفرهای هفتگی افزایش یافته و همین امر توزیع زمانی سفر را به دنبال داشته باشد. از نتایج چنین وضعیتی هم میتوان به بالا رفتن ضریب اشغال هتلها، خانههای بومگردی و سایر اماکن اقامتی در سطح این استان اشاره کرد که در نهایت تعادل قیمتی را نیز در طول سال به همراه دارد.
به گفته او در تعطیلات نوروز هر سال معمولا تا یکپنجم سفرهای سال به استان مازندران اتفاق میافتد و پس از آن شاهد سفرهای انبوه در سایر تعطیلات مناسبتی هستیم. این موضوع بار مضاعفی را به این استان وارد میکند و چالشهایی هم در موضوع مصرف منابع آبی، انرژی، ترافیک راهها و جادهها به همراه دارد. در حالی که با افزایش تعطیلات در روزهای هفته بخشی از این بار در ایام سال تخلیه شده و شاهد کاهش مشکلات در این زمینه خواهیم بود. همچنین علاوه بر توزیع زمانی سفر، ما توزیع مکانی سفر را هم بر اساس تعطیلات دوروزه آخر هفته داریم.
نگاهی به گفتههای کارشناسان و مسوولان گردشگری کشور نشان میدهد، فارغ از تعطیلی پنجشنبه یا شنبه، ما با امری ضروری که همان تعطیلی دوروزه آخر هفته است، مواجهیم. ساماندهی سفر و توزیع زمانی و مکانی به این مقوله گره خورده و تا زمانی که تنها یک روز در هفته تعطیلات داریم، شاهد سفرهای تهاجمی در تعطیلات مناسبتی خواهیم بود. در این سفرها علاوه بر اتلاف زمان در ترافیک جادهای، آشفتگی در خدماتدهی در مقصد گردشگری و بالا رفتن هزینهها را داریم که تنها خستگی برای توریستها به ارمغان میآورد و کارکرد آنها را هم در طول هفته تحتالشعاع خود قرار میدهد.
ارسال نظر