تعطیلی شنبهها یا پنج شنبهها منتفی می شود
تصمیم گیری برای تعطیل اعلام کردن پنجشنبه یا شنبه را میتوان یکی از فرسایشیترین طرحهایی دانست که بارها مطرح شده، اما هیچگاه به نتیجه مشخصی منتهی نمی شود
یک قدم به تعطیلی شنبهها به جای پنج شنبهها مانده است تصمیم گیری برای تعطیل اعلام کردن پنجشنبه یا شنبه را میتوان یکی از فرسایشیترین طرحهایی دانست که بارها مطرح شده، اما هیچگاه به نتیجه مشخصی منتهی نشده است. همچنان بین انتخاب تعطیلی بین شنبه و پنجشنبه چالش جدی وجود دارد و حتی شنیدهها حاکی از آن است که با ادامه وضعیت فعلی باید با اصل ماجرا خداحافظی کرد تا آیندهای نامعلوم که آیا دولت پیگیر لایحه باشد یا خیر.
معطلماندن میان تعطیلی روز پنجشنبه یا شنبه آنهم در دنیای امروز، نوبری است برای خود، از یکسو طیف رادیکال که از رفتارش به نظر میرسد مخالف هرگونه ارتباط رسمی با دنیای خارج از مرزها است، به تعطیلی پنجشنبهها وجاهت شرعی داد و بر مذمت تعطیلی شنبهها تکیه کرد؛ اما در دیگر سوی ماجرا آنهایی که به تبعات این تصمیم واقف بودند، دست به کار شدند تا با استفتا از آیات عظام تکلیف شرعیبودن یا نبودن تعطیلی شنبه و پنجشنبه را مشخص کنند. در این کشوقوس سرنوشت لایحهای که قرار است به تعطیلات سروسامان دهد، بلاتکلیف مانده است و زمان بررسی آن در صحن علنی مجلس همچنان نامشخص است. هرچند به گفته اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس «بهتازگی نیز ۱۱۲ نفر از نمایندگان با استفاده از ظرفیت تبصره ۲ ماده ۱۰۰ آییننامه داخلی مجلس در خواست اولویت بررسی این طرح را داشتند که این نامه به هیئترئیسه ارسال شده است». این جمله به این معناست که هیئترئیسه بهزودی باید لایحه را در دستور کار مجلس قرار دهد؛ زیرا طبق تبصره ۲ ماده ۱۰۰ آییننامه داخلی مجلس، درصورتیکه ۵۰ نفر از نمایندگان برای طرح یا لایحهای تقاضای اولویت کنند، هیئترئیسه موظف است آن را در دستور هفتگی مجلس قرار دهد.
البته ماجرا سر دراز دارد و از مجلس ششم سروساماندادن به تعطیلات رسمی مطرح شد؛ اما حضور همان قشر محدود اما پرسروصدای رادیکال مانع جمعبندی و تعیین تکلیف مسئله شده بود تا اینکه پنجم آذرماه سال گذشته دولت برای افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز، لایحهای را تحت عنوان لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری به مجلس ارسال کرد. همان زمان این لایحه به کمیسیون اجتماعی ارجاع و بررسی آن آغاز شد.
دولت که باید متوجه عواقب تعطیلی پنجشنبهها و تأثیرش بر قطع رابطه «چهار»روزه با دنیای مالی و تجاری خارج از ایران آنهم در شرایط سخت تحریمی این روزها میبود، یکباره به دلیل فشار این گروه، در این لایحه به دنبال تعطیلی پنجشنبهها رفت؛ اما اینبار در کمیسیون اجتماعی و با پیشنهاد محسن پیرهادی، نماینده تهران، شنبه جایگزین پنجشنبه شد و در صورت تأیید نهایی این لایحه در صحن مجلس، جمعه و شنبه تعطیل خواهند بود.
در همین زمینه محسن پیرهادی، عضو هیئترئیسه مجلس، گفت: ما از برخی از علما و دفتر مراجع محترم تقلید برای تعطیلی شنبهها استفتا کردهایم و اشکال و حرمتی برای آن نگرفتند. همچنین در لایحه ساعات کار کارمندان دولت ۴۲ساعتو ۳۰ دقیقه در هفته در نظر گرفته شده بود که با پیشنهاد نمایندگان در کمیسیون اجتماعی این ساعت کاری به ۴۰ ساعت در هفته تقلیل پیدا کرد. دولت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته را بهصورت عادی به مجلس ارسال کرده بود؛ اما حالا و با درخواست ۱۲۰ نماینده مجلس قرار است این لایحه بهصورت اولویتدار در صحن علنی بررسی شود.
ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به آخرین وضعیت طرح ساماندهی تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعت کاری کارکنان گفت: دولت لایحهای تحت عنوان اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری به مجلس ارائه داد که این لایحه حدود سه ماه پیش در کمیسیون اجتماعی بهعنوان کمیسیون تخصصی بررسی و به تصویب رسید و لایحه برای بررسی در جلسه علنی تقدیم هیئترئیسه مجلس شد.
او درباره لایحه مذکور گفت: دولت در این لایحه ساعت کاری کارکنان را از ۴۲ونیم ساعت در هفته به ۴۱ ساعت کاهش داده بود که با نظر و تصویب اعضا ساعت کاری کارکنان دولت در هفته به ۴۰ ساعت کاهش یافت؛ بنابراین با موافقت اعضا ساعت کاری در هر روز هشت ساعت و روزهای کاری نیز پنج روز خواهد شد.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: بخش دیگر این لایحه مربوط به ساماندهی تعطیلات آخر هفته بود که دولت پیشنهاد تعطیلی روز پنجشنبه را مطرح کرده بود، از طرفی دیگر جمعی از نمایندگان طرح تعطیلی شنبهها را مطرح کرده بودند که اعضای کمیسیون با اکثریت آرا با تعطیلی روز شنبه موافقت کردند؛ بنابراین با تصویب اعضا روزهای کاری از یکشنبه تا پنجشنبه و ساعت کاری هم در هر روز هشت ساعت خواهد بود، البته مصوبه اعضای کمیسیون نیاز به موافقت نمایندگان در جلسه علنی و تأیید شورای نگهبان دارد.
اسماعیلی با بیان اینکه درباره تعطیلی پنجشنبه یا شنبه در کمیسیون اجتماعی بحث و تبادل نظر شد، گفت: یکی از این موارد این بود که اگر تعطیلات آخر هفته در روزهای پنجشنبه و جمعه باشد، با توجه به اینکه تعطیلات جهانی در روزهای شنبه و یکشنبه است، در نتیجه ارتباط اقتصادی کشور با سایر کشورها به مدت چهار روز قطع میشود که قطعا تأثیرات منفی بر اقتصاد ما دارد.
او ادامه داد: البته موافقان تعطیلی پنجشنبه نیز نکاتی مطرح میکردند؛ ازجمله اینکه مردم بهگونهای به تعطیلی این روز عادت کردهاند. البته با توجه به سؤالاتی که از مراجع تقلید پرسیده شده، هیچگونه بحث غیرشرعی که پنجشنبه تعطیل باشد یا نباشد، نداریم؛ بلکه بحث تعطیلی روز جمعه است که اسلام تأکید دارد که طبق مصوبه مجلس تعطیلی این روز بر جای خود باقی است.
این نماینده مجلس تأکید کرد: اینکه پنجشنبه تعطیل نباشد، هیچ اشکال شرعی و مخالفتی با قانون اساسی ندارد و برای دولت نیز بار مالی نداشته و به عبارتی هیچ ابهامی در این زمینه وجود ندارد.
در همین زمینه سعیدی، نماینده چابهار، هم درباره مخالفان تعطیلی شنبهها گفته است که «برخی از عزیزان مخالفتهایی داشتند، مثلا آقای میرسلیم مطرح کرده بودند که روز شنبه روز مقدس یهودیان است و نباید تعطیل شود؛ اما برداشت بنده این است که عمده نمایندگان موافق تعطیلی روز شنبه برای تعطیلات هستند».
او توضیح داده است که «با توجه به اینکه در اکثر کشورهای دنیا یکشنبه تعطیل هستند، اگر میخواستیم پنجشنبه و جمعه تعطیل کنیم، مراودات ما با جهان دچار مشکل میشد. در این شرایط راهی جز تعطیلی جمعه و شنبه نداریم؛ مثل تمام کشورهای اسلامی که این دو روز شنبه و جمعه را تعطیل میکنند».
اما همچنان بین انتخاب تعطیلی بین شنبه و پنجشنبه چالش جدی وجود دارد و حتی شنیدهها حاکی از آن است که با ادامه وضعیت فعلی رسیدگی نهایی به لایحه به عمر این مجلس ختم نشود که اگر اینگونه شود، تقریبا باید با اصل ماجرا خداحافظی کرد تا آیندهای نامعلوم که آیا دولت پیگیر لایحه باشد یا خیر./ شرق
ارسال نظر