آسیب‌های ناشی از خانه‌تکانی را جدی بگیرید

دردهای عضلانی و مفاصل از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که به ویژه در ایام خانه تکانی به سراغ افراد می‌آید.

آسیب‌های ناشی از خانه‌تکانی را جدی بگیرید

گزارش‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حاکی از آن است که شیوع دردهای عضلانی و مفاصل در زنان ایرانی در سال‌های اخیر دو برابر افزایش یافته و کمردرد شایع ترین این بیماری‌ها است.

آسیب های اسکلتی، عضلانی شامل کمردرد، آسیب به ستون فقرات، کوفتگی عضلات ناشی از بلند کردن و جابجایی وسایل سنگین خانه مثل کمد، فرش، یخچال و تغییر دکوراسیون و غیره است و مهمترین حوادثی که ممکن است هنگام خانه تکانی رخ دهند سقوط از نردبان و چهارپایه است.

به گفته برخی متخصصان حوزه سلامت، کمردرد  بعنوان بزرگ ترین آسیب خانه تکانی  است و بیشتر زنان به هنگام انجام کار با آن مواجه می شوند. جابه جا و بلند کردن اجسام سنگین بدون رعایت اصول صحیح، مهم ترین عامل ایجادکننده این عارضه است.

احمد موذن زاده رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران در این زمینه می گوید: بسیاری از مواقع زنان خانه دار در حال خانه تکانی، با تلفن صحبت می کنند و گوشی تلفن را با شانه شان نگه می دارند، گردنشان کج می شود. این مساله علاوه بر آسیبی که به مهره های گردنی وارد می کند عضلات ناحیه کمر را هم تحت فشار قرار می دهد و کمردرد ایجاد می کند.

وی اظهار می دارد: کارهایی مانند بلند کردن اجسام سنگین باعث می‌شود تا ستون فقرات حالت طبیعی خود را از دست بدهد و خمیده شوند و خطرات جبران ناپذیر را برای افراد به وجود آورد و خانه تکانی و بلند کردن اجسام سنگین در کوتاه مدت باعث خستگی شده  و احتمال بیرون زدن دیسک و آسیب دیدن ستون فقرات زیاد می‌شود.

موذن زاده  ادامه می دهد: آسیب‌های اسکلتی ـ عضلانی در خانه تکانی نوروز در زنان چاق و افرادی که دچار مشکلاتی چون ساییدگی مفاصل و پوکی استخوانی هستند، رایج‌تر است و فرد باید فعالیت‌های فیزیکی را بر اساس میزان آمادگی جسمانی و بیماری‌های زمینه‌ای که دارد انجام دهد.

وی تصریح می کند: به عنوان مثال فردی که ساییدگی زانو دارد از خم و راست کردن مکرر زانو، دوزانو یا چهار زانو نشستن  یا در مورد مشکلات دیسک کمر از ایستادن طولانی مدت و خم و راست شدن مکرر و حمل وزنه‌های سنگین یا وضعیت‌های نشسته طولانی مدت همراه با خم بودن سروگردن خودداری کند، در مورد افراد چاق نیز با توجه به افزایش میزان فشار به مفاصل باید فعالیت‌های فیزیکی را به صورت محدود انجام دهند.

این فیزیوتراپیست تاکید می کند: انجام حرکات پیاپی، سنگین و خم‌کننده مفاصل دست‌ها در روزهای خانه تکانی عوارضی به دنبال دارد که کشیدگی تاندون‌ها و کوفتگی مفاصل از جمله آنهاست،

وی ادامه می دهد: انجام کارهای سنگین‌تر با انگشت‌ها نیز می‌تواند تشدیدکننده روماتیسم مفاصل یا عامل بروز آرتروز انگشتان باشد. اما مهم تر از آن بروز عوارضی در مچ دست است که بر اثر ضربات و خم شدن مکرر مچ، روی عصب دست ایجاد می‌شود و گزگز انگشتان را به‌دنبال دارد.

موذن زاده می افزاید: نشانه‌های خطر در خانه تکانی  شامل درد، گرفتگی یا اسپاسم عضلانی، تورم مفاصل، درد تیرکشنده به اندام‌ها و محدودیت حرکتی است که در صورت بروز چنین علائم و عوارضی بهتر است که ضمن توقف فعالیت با پزشک یا فیزیوتراپیست خود مشورت شود.

وی توصیه می کند: خستگی عضلات می تواند به سلامت بدن آسیب بزند، برای پیشگیری از بروز مشکلات مفاصل و دردهای عضلانی باید کارهای روزانه به گونه ای برنامه ریزی شود که زمانی هم به استراحت و نرمش دادن دست و پا اختصاص یابد.

رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران تصریح می کند: ماهیچه های بدن هرچه قوی تر باشد، توانایی بیشتری برای انجام وظایف مهم دارد. حتی افزودن تمرینات ساده به برنامه روزانه خود و ورزش ۲۰ دقیقه ای می تواند وضعیت عضلانی عمومی را بهبود بخشد و هر فرآیند فعال در زندگی را ساده تر کند.

وی تصریح می کند: کارهای منزل اگر به درستی انجام شود می تواند برای بدن ورزش باشد در واقع در هر ۱۵ دقیقه فعالیت ۹۰ کالری سوزانده می شود.

موذن زاده می گوید: قبل از شروع خانه تکانی در هر روز بدن خود رابا انجام نرمش های سبک و تمرینات کششی گرم کنید تا آسیب های احتمالی عضلات و مفاصل و ستون فقرات را به حداقل برسانید.

وی اظهار می دارد: در طول انجام کارهای منزل کمی استراحت کنید، مهم نیست چقدر طول بکشد تا کارها به پایان برسد. بعد از ۴۵ دقیقه تلاش و فعالیت، حداقل ۱۰ دقیقه استراحت کنید تا دچار آسیب های عضلانی و مفصلی ناشی از استفاده طولانی مدت نشوید.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 11409

ارسال نظر