تهران به شرایط اضطرار رسید
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، آلودگی هوا در تهران تشدید شده و میانگین شاخص کیفیت هوای پایتخت هماکنون بر روی عدد ۱۳۵ قرار گرفته و کیفیت هوا برای گروههای حساس جامعه ناسالم است.
آلودگی هوا در تهران تشدید شد
بنا بر اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص آلودگی هوای پایتخت در وضعیت قرمز و ناسالم برای تمام گروهها است.
در وضعیت قرمز آلودگی هوا؛ افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند.
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص آلودگی هوای تهران هم اکنون با عدد ۱۶۱ در وضعیت قرمز (ناسالم برای تمامی گروه ها) قرار دارد. براساس این گزارش توصیه میشود، افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.
میانگین کیفیت هوای پایتخت هماکنون (۲۲آبان ۱۴۰۲) در شرایط ناسالم برای تمامی گروه ها قرار دارد.
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص آلودگی هوای تهران هم اکنون با عدد ۱۶۱ در وضعیت قرمز( ناسالم برای تمامی گروه ها) قرار دارد.
شاخص کیفیت هوا معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک یا سبز، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط قابل قبول یا زرد، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه یا قرمز، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم یا بنفش و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک یا ارغوانی تعیین شده است.
آلودگی هوا در برخی از کلانشهرها همچنان در وضعیت هشدار برای گروههای ناسالم قرار دارد. تنفس در چنین هوایی سالانه جان هزاران نفر را میگیرد و میلیاردها دلار هم به اقتصاد کشور خسارت وارد میکند. خسارتی که میشود صرف کاهش آلایندهها کرد، اما به نظر میرسد زور صاحبان صنایع، شرکتهای خودرویی و... بیشتر از جان و مال مردم است.
بنا بر گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۲، آلودگی هوای آزاد و هوای داخل، سالانه به بیش از هفت میلیون مرگ زودرس در جهان منجر میشود. اما وضعیت ایران از این نظر چگونه است؟
تداوم آلودگی هوا در کلانشهرها
آسمان برخی از شهرها در روزهای اخیر خاکستری بود. کافی است کمی از این شهرها فاصله گرفت تا حلقه دود و آلودگی که منطقه را محاصره کرده را به وضوح دید. امروز هم هوای اصفهان و اهواز مانند روزهای گذشته آلوده است. در روزهای گذشته، کار برخی از شهروندان در این شهرها هم به مراکز درمانی کشیده شد. البته هوای پایتخت هم چندان دست کمی از این شهرها ندارد.
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران و تا لحظه نگارش این گزارش، شاخص آلودگی هوا 132 بوده که برای گروههای حساس ناسالم است. به عبارتی افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیت طولانیمدت یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.
صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات هوا نیز به تجارتنیوز گفته آلودگی تا صبح روز چهارشنبه در اغلب کلانشهرها ادامه دارد و بهتر است مردم از فعالیتهای غیرضروری در این شهرها خودداری کنند.
۷ روز پیاپی تنفس هوای مرگآفرین
بررسی شاخص کیفیت هوای تهران نشان میدهد که از روز چهارشنبه 17 آبانماه تا امروز، ذرات معلق pm2.5 در این شهر بالاتر از حد معین برای سلامت بود.
پیش از این وزارت بهداشت گزارش داد که در سال 1395 به طور میانگین 13 هزار و 321 نفر مرگ منتسب به مواجهه طولانیمدت با ذرات معلق pm2.5 داشتند. در سال 1400 اما آمار فوتیها منتسب به مواجهه طولانیمدت با این آلاینده رشد چشمگیری داشت و به 20 هزار و 837 نفر رسید.
یعنی همان آلایندهای که در روزهای اخیر در کلانشهرها ریههای مردم را پر کرده است و اندک اندک جان آنها را میگیرد. برخی با بیماریهای قلبی و برخی هم با بیماریهای دیگر از جمله تنفسی و ریوی کارشان به دوا و درمان میکشد.
پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی که آلایندههای هوا مانند ذرات معلق، منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ازن در کنار ترکیبات آلی فرار و فلزات سنگین موجود در ذرات معلق از طریق مکانیزمهای مختلف باعث ناباروری میشوند.
ذرات معلق در ایران ۶ برابر استاندارد جهانی
بازوی پژوهشی مجلس درباره وضعیت ذرات معلق pm2.5 در ایران و جهان نوشت که مطابق آمار و اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر 99 درصد جمعیت جهان در مناطقی زندگی میکنند که در آن سطح آلودگی هوا pm2.5 بالاتر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی است.
در ادامه این گزارش آمده که در کشورهای با سطح درآمد متوسط یا یا پایین خطر بیشتری از این نظر وجود دارد و مردم این کشورها با خطر سطوح خطرناک آلودگی مواجهاند.
اما در ایران وضعیت چگونه است؟ مرکز پژوهشهای در این مورد نوشت در سال 1400 میانگین سالانه غلظت ذرات معلق pm2.5 در 27 شهر مورد مطالعه در ایران بیش از 6 برابر استاندارد سازمان جهانی بهداشت و بیش از 2.5 برابر استاندارد ملی بود.
شهرهای مورد مطالعه برای سنجش میزان ذرات معلق pm2.5، تهران، اهواز، شیراز، اصفهان، مشهد، تبریز، خرمآباد، ایلام، سنندج، همدان، اراک، کرمانشاه، کرج، شهرکرد، یزد، ارومیه، آبادان، بیرجند، قزوین، کرمان، زابل، قم، بجنورد، زنجان، بوشهر، زاهدان و اردبیل بودند.
مرکز پژوهشهای مجلس نوشته که در سال 1400 شهرهای تهران، مشهد، اهواز، اصفهان و کرج کمتر از 10 روز هوای خوب داشتند. بیشترین تعداد روزهای هوای خطرناک سال 1400 مربوط به شهر زابل (15 روز) بود. به طور کلی برآورد میشود با احتساب پدیده ریزگردها، جمعیتی بالغ بر 35 میلیون نفر از جمعیت ایران در معرض درجاتی از آلودگی هوا قرار دارند.
حرکت به سمت بحران جدیتر
محمد درویش، کارشناس محیط زیست درباره تداوم هوای آلوده در ایران به انتخاب گفت: «اقدامات دولت برای کاهش آلودگی تقریبا در حد هیچ است. آلودگی مسئله بسیار خطرناکی است، اما متاسفانه مثل دیگر مسائل کشور از حالت بحران خارج شده و مسئله بحران هم برای مردم عادی شده است.»
درویش ادامه داد: «در اصفهان طرحهای انتقال آب اجرا میکنند تا کارخانهها را توسعه دهند. یعنی وضعیت در اصفهان میتواند خیلی بدتر شود. ما با این وضعیت به سمت بحران جدیتر حرکت میکنیم.»
همچنین طی ۲۴ ساعت گذشته شاخص کیفیت هوا بر روی عدد ۱۱۲ قرار داشت و هوا برای گروههای حساس ناسالم بود.
در نیمه شب نیز شاخص آلودگی در تهران ۱۹۱ و ری ۱۷۷ است
در صورت که عدد از ۲۰۰ فراتر رود شرایط اضطراری اعلام می شود و کمیته اضطرار تشکیل خواهد شد.
ارسال نظر