تا نوروز زمستان و سرما هست؟
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی میگوید: هوا سردتر از اسفندهای مشابه شده، اما اینکه بگوییم سرمای بیسابقهای آغاز شده و ادامه خواهد داشت، اشتباه است.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی میگوید: هوا سردتر از اسفندهای مشابه شده، اما اینکه بگوییم سرمای بیسابقهای آغاز شده و ادامه خواهد داشت، اشتباه است.
به گزارش عرشه آنلاین؛هر چقدر دی و بهمن در سرما و بارش بیفروغ بودند، اسفند در حال جبران است. وارد نهمین روز ماه اسفند شدهایم و برای امروز و آخر هفته پیشبینیها از بارشهای جدی باران و برف در بیش از ۲۰ استان کشور خبر میدهد.
اما برخیها این سرما را جدیتر هم گرفتهاند و شایعاتی درباره اینکه بیسابقهترین اسفند از نظر سرما را در پیش خواهیم داشت، به گوش میرسد.
این سرما یک هفتهای ادامهدار خواهد بود؟ این روزها سرمای بیسابقهای در جریان است؟ تا نوروز همین جریان هوا ادامهدار خواهد بود؟
در پاسخ به این سوالات، احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی میگوید: هوا سردتر از اسفندهای مشابه شده، اما اینکه بگوییم سرمای بیسابقهای آغاز شده و ادامه خواهد داشت، اشتباه است.
وظیفه ادامه میدهد: اگر میانگین ۳۰-۴۰ سال اخیر را درنظر بگیریم، سرما طی مدت مشابه در اسفندهای گذشته نیم درجه نسبت به شرایط بلندمدت سردتر بوده است. البته این شرایط میانگین کشور محسوب میشود، مثلا در برخی از مناطق کشور از جمله خراسان و استانهای شمالی سردتر از بقیه نقاط بودهاند و سرمای آنها افزایش بیشتری نسبت به گذشته داشته است.
او با تاکید بر اینکه از ابتدای هفته گذشته تا امروز بهطور متوسط هوا نسبت به نرمال همیشگی سردتر بوده است، اظهار میکند: انتهای این هفته هم سرما همچنان ادامه خواهد داشت و بر اساس پیشبینیها این سرما تا اواسط هفته آینده هم ادامهدار خواهد بود.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی درباره اینکه گفته شده سرمای بیسابقهای در اسفند امسال مورد انتظار است، توضیح میدهد: به دو دلیل این شایعه سرمای بیسابقه شکل گرفته است. یکی اینکه، چون دی و بهمن با بیهنجاری مثبت دما مواجه بودیم، به این معنا که هوای خیلی سردی نداشتیم یعنی شاید در برخی مقاطع سرمایی بود، اما درهرحال به نسبت، هوای خیلی سردی را تجربه نکردیم و همین باعث شده برخیها این سرما را خیلی عجیب و بیسابقه تفسیر کنند. از طرفی، چون این سرما پایدار و تقریبا طولانی شده، این تصور را پیش آورده که بیسابقه بوده است.
او ادامه میدهد: اگر بخواهیم براساس متوسط کشوری حرف بزنیم، این روزها ۳ تا ۶ درجه زیر نرم، هوای سرد را در کل کشور تجربه کردهایم.
به گفته وظیفه توده هوای سرد پرنفوذی که از مناطق شمالی آمده همچنان پایدار هستند که احتمالا تا هفته سوم اسفند ادامه خواهد داشت، اما به تدریج با روند افزایشی دما روبهرو خواهیم شد.
او درباره روزهای آینده و آخر هفته نیز میگوید: پنجشنبه، جمعه و شنبه نیز در برخی از نقاط کشور از جمله پایتخت، مناطق مرکزی و نیمه شرقی کشور سرما و کاهش دمای زیاد تا منفی چهار و پنج درجه را پیشبینی میکنیم.
گفتنی است که سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجیرنگ اعلام کرده که بارش برف، باران، وزش باد شدید موقت، ماندگاری هوای سرد، کولاک برف و مه چهارشنبه (۹ اسفندماه) در شرق گیلان، مازندران، خراسان جنوبی، جنوب خراسان رضوی، یزد، نیمه شمالی و غرب اصفهان، چهارمحال و بختیاری، شمال شرق خوزستان، لرستان، مرکزی، قم، همدان، کرمانشاه، نیمه جنوبی کردستان، ارتفاعات استانهای فارس، سمنان و کرمان و ارتفاعات و دامنه استانهای البرز، قزوین و تهران و پنجشنبه (۱۰ اسفند) در شرق مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و ارتفاعات استانهای سمنان، خراسان شمالی، کرمان و یزد پیشبینی میشود
براساس اعلام پژوهشکده اقلیمشناسی و تغییر اقلیم پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، بارشهای فراتر از نرمال در برخی مناطق ایران طی روزهای آینده و حاکمیت هوای سرد طی دو هفته آتی در سطح کشور پیشبینی میشود.
پژوهشکده اقلیمشناسی و تغییر اقلیم پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، جدیدترین نقشههای پیشبینی هفتگی بارش کشور بر مبنای نقشههای احتمالاتی از ۷ اسفندماه تا ۱۹ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ را تولید و ارائه کرد.
بر این اساس، بارش هفته اول (۷ تا ۱۳ اسفند) عمدتا متمرکز بر شرق و جنوب شرق کشور، دامنه شرقی کوههای زاگرس میانی و دو سوی دامنههای البرز مرکزی و غربی خواهد بود. بارش انباشته در جنوب شرق کشور با احتمال حدود ۷۵ درصد بین ۳۰ تا ۸۰ میلیمتر بیش از نرمال خواهد بود.
بارش در شمال شرق، شمال غرب و دامنه غربی کوههای زاگرس کمتر از نرمال و برای سایر مناطق در محدوده نرمال پیشبینی شده است.
بارش هفته دوم (۱۴ تا ۲۰ اسفند) در نوار شمالی در محدوده نرمال تا کمتر از آن، در مرکز و نیمه جنوبی کشور ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر بیش از نرمال و در سایر مناطق نرمال خواهد بود. بارش انباشته جنوب شرق کشور با احتمال ۵۰ تا ۷۵ درصد از ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر بیش از نرمال پیشبینی شده است.
بارش انباشته هفته سوم (۲۱ تا ۲۷ اسفند) با احتمال حدود ۵۰ درصد در دو سوی کوه های زاگرس، ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر بیش از نرمال، در نوار شمالی کشور در محدوده نرمال و در سایر مناطق بین نرمال تا بیش از آن خواهد بود.
بارش هفته چهارم (۲۸ اسفند ۱۴۰۲ تا ۵ فروردین ۱۴۰۳) در مناطقی از کوههای زاگرس در محدوده نرمال تا بیش از آن و در سایر مناطق نرمال برآورد میشود. انتظار میرود بارش کشور در هفتههای پنجم و ششم (۶ تا ۱۹ فروردین ۱۴۰۳) در محدوده نرمال باشد.
پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در ادامه به تحلیل پیشبینی هفتگی دمای هوای کشور بر مبنای نقشه های احتمالاتی از ۳۰ بهمن ماه تا ۱۲ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ پرداخت.
بر این اساس دمای هوای هفته اول (۷ تا ۱۳ اسفند) در نوار ساحلی شمال، جنوب، شمال غرب و دامنههای غربی کوههای زاگرس از ۱ تا ۵ درجه سلسیوس و در سایر مناطق از ۵ تا ۱۰ درجه کمتر از نرمال است همچنین نابهنجاری دمای هفته دوم (۱۴ تا ۲۰ اسفند) در نوار شمالی، شمال غرب و استانهای غربی کشور ۱- تا ۳- درجه و در سایر مناطق ۳- تا ۱۰- خواهد بود.
دمای هفته سوم (۲۱ تا ۲۷ اسفند) نسبت به هفته های قبل متعادل شده، بطوریکه در مرکز، جنوب و جنوب شرق ۱ تا ۲ درجه کمتر از نرمال و برای سایر مناطق تا یک درجه بیش از نرمال برآورد میشود.
براساس اعلام روابطعمومی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، دمای هفتههای چهارم و پنجم (۲۸ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۲ فروردین ۱۴۰۳) ۱ تا ۲ درجه بیش از نرمال و در هفته ششم در نوار شمالی کشور ۱ تا ۲ درجه بیش از نرمال و برای سایر مناطق در محدوده نرمال مورد انتظار است.
ارسال نظر