افزایش آمار سرقت و نزاع دسته جمعی در کشور

​بررسی داده‌های مرکز آمار، نشان از افزایش آسیب‌های اجتماعی در کشور می‌دهد. بر این اساس، آمار سرقت در سال 1400 نسبت به سال 1396، بیش از 51 درصد افزایش داشته است.

افزایش آمار سرقت و نزاع دسته جمعی در کشور

​بررسی داده‌های مرکز آمار، نشان از افزایش آسیب‌های اجتماعی در کشور می‌دهد. بر این اساس، آمار سرقت در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۶، بیش از ۵۱ درصد افزایش داشته است.

آمار قتل، نزاع، سرقت همسرآزاری و کودک‌آزاری در سال‌های اخیر، روند افزایشی را طی کرده است. وضعیتی که جامعه‌شناسان نسبت به آن بارها انتقاد کرده و هشدار داده‌اند.

این گزارش بر مبنای عدد و رقم است. اعدادی که هر کدام از آنها زنگ هشدار نسبت به خشونتی است که در پستوی خانه‌ها و در کوچه و خیابان پیش روی عموم مردم اتفاق می‌افتد. 

مرکز آمار ایران به تفکیک آمار آسیب‌های اجتماعی در کشور را منتشر کرده است. آماری که آیینه‌ای است تمام عیار از جامعه پردرد ایران؛ از قتل عمد گرفته تا نزاع‌ و درگیری‌هایی که گاه با یک مسئله ساده و کوچک صورت می‌گیرد. گویی یک جرقه لازم است تا خشم فروخفته در برخی افراد فوران کند. حالا این خشم می‌تواند ناشی از مشکلات اقتصادی و فرهنگی باشد یا ناشی از شرایط سیاسی و آنچه جامعه به طور کلی تجربه می‌کند.

افزایش ۷ درصدی نزاع جسمانی در ۶ سال

بنا بر داده‌های مرکز آمار ایران، 553 هزار و 831 مورد نزاع جسمانی در سال 1396 ثبت شد. در سال‌های بعد روند افزایشی را طی کرد و در نهایت به 591 هزار و 807 مورد در سال 1401 رسید. بر این اساس، آمار نزاع جسمانی طی 6 سال حدود 7 درصد افزایش داشته است. 

در بخش دیگری از داده‌های مرکز آمار ایران به وضعیت نزاع روانی پرداخته شده است. تعداد نزاع روانی، 280 مورد در سال 1396 بود و در سال گذشته به 1025 مورد رسید. البته این مرکز، تعریف دقیقی از نزاع روانی نداده است. مشخص نیست دقیقا چه مواردی مشمول نزاع روانی می‌شود.  

تعداد نزاع فردی ثبت‌شده در سال 1396 نیز 654 هزار و 245 مورد و نزاع دسته‌جمعی هم 6 هزار و 242 مورد بود. آمارهای سال گذشته و سال جاری در این مورد منتشر نشده است، اما در سال 1400، آمار نزاع فردی و دسته‌جمعی به ترتیب 615 هزار و 387 مورد و 6 هزار و 818 مورد بود.

آنطور که این آمارها نشان می‌دهد، نزاع فردی و دسته‌جمعی در 6 سال گذشته کاهش یا افزایش چشمگیری نداشته است.

سهم ۹۷ درصدی زنان در معاینات همسرآزاری

معاینات همسرآزاری نیز در در سال 1401 نسبت به سال 1396 کاهش داشته است. بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، 81 هزار و 729 مورد در سال 1396 بود. از این میان، 77 هزار و 59 مورد از این موارد مربوط به زنان بود. به عبارتی زنان با سهم بیش از 94 درصدی بیشتر مورد همسرآزاری قرار گرفتند. 

در سال گذشته نیز 71 هزار و 431 مورد همسرآزاری ثبت شد که باز هم زنان با سهم 97 درصدی بیشتر مورد همسرآزاری قرار گرفتند.

افزایش ۵۱ درصدی سرقت طی ۵ سال

آمارهای جدیدی از وضعیت سرقت، قتل و کودک‌آزاری در کشور منتشر نشده است، اما می‌توان با تکیه بر آمارهای قبلی وضعیت را سنجید.

 سال 1396 جمعیت ایران حدود 81 میلیون نفر و تعداد سرقت‌های ثبت‌شده 597 هزار و 295 مورد بود. سال 1400، جمعیت ایران به حدود 84 میلیون نفر و تعداد سرقت‌های ثبت‌شده نیز به 903 هزار و 929 مورد رسید. به عبارتی آمار سرقت در ایران طی پنج سال بیش از 51 درصد افزایش داشت.

در سال 1396، تعداد 2040 مورد کودک‌آزاری و در سال 1400 نیز 2390 مورد ثبت شد. البته باید در محاسبات آمار آسیب‌های اجتماعی از جمله کودک‌آزاری باید این نکته را در نظر داشت که بسیاری از موارد به دلایل فرهنگی و... ثبت رسمی نمی‌شود. 

بنا بر تعریف مرکز آمار، کودک‌‌آزاری، بدرفتاری با کودک شامل سوءاستفاده (مانند اجبار به تکدی‌گری، حمل مواد مخدر، فروش اعضای بدن، فروش کودک)، آزار جسمی، جنسی و روانی کودک، غفلت از کودک و انجام تمام اعمالی که به تشخیص مراجع ذی‌صلاح برای رشد و سلامت کودک مضر است. 

سقوط جامعه به پایین‌ترین سطح نیازهای افراد

دی‌ماه سال جاری نیز سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعه‌شناسی از افزایش آسیب‌های اجتماعی در ایران گفت. تجارت‌نیوز پیش‌تر در گزارشی به وضعیت ایران از این منظر پرداخت. بر اساس این گزارش، معیدفر گفت: «بر اساس آماری که نیروی انتظامی ارائه داد، در سال 1401 نسبت به سال 1385، نزاع و درگیری‌ها 2.5 برابر و سرقت از اماکن خصوصی نیز 31 برابر افزایش داشت.»

همه این آمار و ارقام پیام روشنی از وضعیت آسیب‌های اجتماعی کشور می‌دهد. معیدفر در این مورد گفت که جامعه‌شناسان این وضعیت را با عناوین مختلفی مانند ناپایداری اجتماعی تعریف می‌کنند. در چنین شرایطی افراد به جای تعامل، از با هم بودن حس بدی دارند و خشونت و نزاع افزایش پیدا می‌کند.

به گفته این جامعه‌شناس، نتیجه آن می‌شود که اعتماد اجتماعی زوال پیدا می‌کند و جامعه به پایین‌ترین سطح نیاز خود سقوط می‌کند. برای مثال فرد فقط می‌خواهد حداقل نیازهای خود مانند غذا را رفع کند.

تجارت نیوز 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 128184

ارسال نظر