شنبه ارشادی؛ از آن شنبه تا این شنبه!

. فرمانده انتظامی تهران با وجود آنکه «لایحه حجاب و عفاف» هنوز از سوی شورای نگهبان تأیید نشده است، می‌گوید این طرح از روز ۲۵ فروردین‌ماه سال جاری اجرا می‌شود.«

شنبه ارشادی؛  از آن شنبه تا این شنبه!

«یادآور می‌شود که ناگزیر، پلیس بر اساس وظایف خویش، با ناقضان قانون حجاب و عفاف برخورد قانونی می‌کند. از همین روی، از آنان انتظار دارد که به ارزش‌های قانونی احترام بگذارند و کنش و پوشش خود را در آن چارچوب تنظیم کنند.»

اینها بخشی از اطلاعیه پلیس در مورد اجرای جدی طرح حجاب و عفاف از امروز است. آنهم در حالیکه هنوز لایحه حجاب و عفاف به تصویب شورای نگهبان نرسیده است! نیروی انتظامی اجرای این طرح را در راستای پاسخ به مطالبات عمومی مبنی بر رعایت هنجارها عنوان کرده، اما برخی واکنش‌ها در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی حاکی از این است که بخش‌هایی از مردم درباره وقایعی مثل زورگیری هولناک در اتوبان صدر هم دل‌نگران هستند. در واقع مطالبه رعایت اخلاق و هنجار که مطالبه بخش‌هایی از مردم است، قابل انکار نیست، اما این مساله هم برای خیلی از همین مردم قابل توجه است. حتی برخی کاربران خواستار توجه به مساله تورم بی‌سابقه دلار و طلا و سکه شدند که البته در این نوع واکنش‌ها نوعی مغالطه دیده می‌شود و کنترل تورم در شرح وظایف نیروهای نظامی نیست.

فرمانده انتظامی تهران با وجود آنکه «لایحه حجاب و عفاف» هنوز از سوی شورای نگهبان تأیید نشده است، می‌گوید این طرح از روز ۲۵ فروردین‌ماه سال جاری اجرا می‌شود.«عباسعلی محمدیان» فرمانده انتظامی تهران، روز چهارشنبه، ۲۲ فروردین‌ماه، اعلام کرد که پلیس از ابتدای هفتهٔ آینده «با ناقضان قانون حجاب و عفاف برخورد قانونی می‌کند.»بعد از آن هم فرماندهان استان‌های مختلف با در اطلاعیه‌هایی کاملا مشابه! خبر از اجرای این طرح در استان‌های خود دادند.

این خبرها اندکی پس از سخنرانی مقام معظم رهبری در نماز عید فطر مبنی بر لزوم برخورد با «هنجارشکنی دینی» در جامعه، منتشر شد.رهبر معظم انقلاب اسلامی چهارشنبه ۱۵ فروردین نیز در خطبه‌های نماز عید فطر حجاب اجباری را «حکم مسلم شرعی» خواند که نباید از آن صرف‌نظر شود و در ادامه افزود که «حجاب» یک حکم مسلم قانونی است و «رعایت حکم قانون بر همه واجب است.»

بدون لایحه

این در حالی است که لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» که در مجلس بدون طرح در صحن علنی به تصویب رسید، همچنان در بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در رفت‌وآمد است و ایراداتی که شورای نگهبان به این مصوبه گرفته، هنوز مرتفع نشده است.در همین زمینه «مهدی باقری» عضو کمیسیون بررسی این لایحه خبر داده که این قانون هفتهٔ آینده «با اصلاحات انجام‌شده» دوباره به شورای نگهبان ارسال می‌شود.این عضو مجلس شورای اسلامی همچنین با بیان اینکه مجری این قانون «نیروی انتظامی، وزارت آموزش و پرورش یا نهادهای دیگر هستند»، عنوان کرد که یکی از ایرادات شورای نگهبان به «فرآیندهای اجرایی» این قانون مربوط می‌شود و این «اشکالات و ابهامات درست است.»

البته پیش از آن نیز «غلامحسین محسنی اژه‌ای» رئیس دستگاه قضا، ۱۹ فروردین‌ماه، با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در مورد تحمیل حجاب اجباری، تأکید کرد که نباید منتظر تصویب لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» ماند و مدعی شد که با همین ظرفیت‌های موجود قانونی هم می‌توان وضعیت موجود را بهبود بخشید.

از آن شنبه تا این شنبه!

جالب است که اطلاعیه پلیس در مورد اجرای طرح حجاب و عفاف از شنبه این هفته در حالی دوباره مطرح شده که سال گذشته (۱۴۰۲) نیز بعد از تعطیلات نوروز فرمانده کل انتظامی کشور از «شنبه»ای گفت که پلیس در سه حوزه معابر عمومی، خودرو و اماکن که کشف حجاب بعضا در آنها صورت می‌گیرد اقدامات جدی انجام خواهد داد. ۲۰ فرودین ماه سال ۱۴۰۲ بود که «احمدرضا رادان» در سخنانی تاکید کرد که موضوع کشف حجاب یکی از دغدغه‌های مهم مردم متدین و آحاد جامعه است و هشدار داد پلیس از «شنبه» ۲۶ فروردین ماه برخورد می‌کند.این پازل وقتی کامل‌تر می‌شود که بدانیم، خبرگزاری فارس هفته گذشته پویشی با عنوان «درخواست بازگشت پلیس امنیت اخلاقی به جامعه» منتشر کرده بود که پس از اطلاعیه پلیس اعلام کرد این پویش را ۵ هزار و ۶۰۰ نفر امضا کرده‌اند.

تغییر گفتمان پلیس درموضوع حجاب

نباید از یاد برد که پلیس دریک سال گذشته بارها اعلام کرده که با این افراد برخورد می‌کند، گرچه در این میان مدعی شده که در مواجهه با بدحجابی رویکرد متفاوتی را داشته و دارد. مرداد سال گذشته احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی به تسنیم گفته بود: ورود پلیس به مسئله حجاب یک مقوله خیرخواهانه است، شاید در کل کشور به تعداد انگشتان یک دست بودند افرادی که در برابر پلیس مقاومت کردند و قانون را رعایت نکردند. مجدداً از آنهایی که اقدام به هنجارشکنی و دعوت به بی‌حجابی می‌کنند، درخواست می‌کنم که این هنجار (رعایت حجاب) را خودشان تبلیغ کنند و به قانون کشور احترام بگذارند.

حجاب، درخطبه‌های نماز جمعه

علاوه بر اظهارات مسئولان، موضوع خطبه‌های نماز جمعه ۱۰ فروردین ماه بسیاری از شهرها نیز حجاب بود. خطیب جمعه قم و مدیر حوزه‌های علمیه کشور در این روز گفته بود: این بدحجابی عادی و متعارف نیست و جنگ ادراکی و ترکیبی و تلاش‌های پیچیده و مرموز شما برای فروپاشی ارزش‌های الهی راه به جایی نمی‌برد. به گفته آیت الله اعرافی، فریب جنگ ادارکی و زنجیره توطئه‌های دشمن را نخوریم. مسئولیت روحانیت، دانشگاهیان و نخبگان و مسئولان سنگین است اما راه واضح و روشن است و باید از همه موانع عبور کرد.امام جمعه بوشهر هم اعلام کرده بود: در جامعه حرمت‌شکنی، هنجارشکنی که متأسفانه در ایام نوروز ملاحظه می‌شود و دل همه مؤمنین به درد آورده است که این‌ها باید با برنامه‌های فرهنگی، هدایت‌گری‌ها، اجرا قوانین و حرکت‌های صحیح فرهنگی مدیریت شود.امام جمعه ایلام هم در این روز درسخنانی گفته بود: کشف حجاب حرمت شرعی دارد و در ملاء عام جرم مشهود محسوب می‌شود و ضابطین قضایی و دستگاه قضا وظیفه برخورد دارند.

انتقاد رئیس عدلیه از وضعیت عفاف و حجاب

به جز ائمه جمعه، ۲۰ فروردین ماه امسال نیز محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه در سخنانی اعلام کرده بود: درباره عفاف و حجاب الان وضع خوبی نداریم. سلسله اقداماتی شده که هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است. سال ۱۴۰۱ گفتم در مورد عفاف و حجاب با همین قوانین می‌توان کار انجام داد و ۷۰ تا ۷۵ درصد مشکل حل می‌شود. گفتند لایحه بدهید. لایحه ۹ ماده‌ای  دادیم که در دولت ۱۵ ماده شد و در مجلس ۷۱ ماده و همین الان هم این لایحه در رفت و آمد است.او گفت: در تاریخ ۹ فروردین سال گذشته قوانین مربوط به حجاب ناظر بر تکالیف صنوف، اتحادیه‌ها، اماکن و … را احصا و ابلاغ کردم و گفتم ما لایحه دادیم ممکن است ۳ ماه طول بکشد. گفتم فعلا به‌همین عمل کنید تا لایحه به نتیجه برسد.

انتقاد به افزایش جرایم خشن در سطح شهر

خبر آغاز مجدد برخورد با بدحجابی درحالی مطرح شده که همزمان با اطلاعیه پلیس، تصاویری از زورگیری خشن در بزرگراه صدر در فضای مجازی منتشر شده است. در همین خصوص برخی از کاربران فضای مجازی معتقدند که با فراگیر شدن سرقت‌های خرد و زورگیری‌های خشن در معابر پلیس باید این موضوعات را در دستور کار خود قرار دهد. برای نمونه، محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی در واکنش به سرقت مسلحانه در بزرگراه صدر تهران در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: زورگیری‌ها، موبایل دزدی‌ها، ناامنی‌های اجتماعی فراگیرتر از آن شده که موردی باشد. نگرانی عبور و مرور در خیابان‌ها و احساس ناامنی مداوم بزرگترین آسیب اجتماعی است که همه مردم پایتخت درگیر آن هستند. حتی از مبارزه با حجاب اختیاری هم مهمتر است به مولا!!!!

آخرین وضعیت

اما در حال حاضر لایحه حجاب و عفاف در چه مرحله ای است؟ «موسی غضنفرآبادی» رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درخصوص آخرین وضعیت رسیدگی به لایحه حجاب و عفاف گفت: امیدواریم که رفع ایرادات را در اوایل هفته آینده در کمیسیون انجام دهیم و متن اصلاح شده را به شوای نگهبان ارسال کنیم.

نماینده بم در مجلس در پاسخ به سوالی پیرامون جزئیات ایرادات شورای نگهبان و اینکه شامل چه موارد و موضوعاتی بوده، ابراز داشت: یک ایراد به مساله سامانه‌ها [برای اعلام تخلف و اعمال جرایم] بود؛ چون گفتیم از طریق سامانه، شورا از این منظر که سامانه‌ها اطمینان آور است یا نیست ابهام دارد؛ درخصوص بحث جرائمی که از طریق سامانه اعمال شود.

غضنفرآبادی همچنین درخصوص ایراد دوم اظهار داشت: موضوع دیگر بحث ماده ۱۹ لایحه بود که به دلیل داشتن بار مالی با ایراد اصل هفتادوپنجی مواجه شد که دولت بار مالی آن را قبول کرده ولی یک سری شرایطی دارد که دولت معتقد بود شرایط و تعیین آن را برعهده بگیرد اما شورای نگهبان معتقد است که شرایط را نمی‌شود واگذار کرد.

وی تصریح کرد: این دو مورد آخرین ایرادات و ابهاماتی بود که از سوی شورای نگهبان نسبت به لایحه وارد دانسته شد و سعی ما بر این است که پس از تعطیلات عید سعید فطر و با آغاز هفته کاری سال آینده، کار اصلاحات را به پایان برده و به شورای نگهبان ارسال کنیم.

حالا باید منتظر ماند و دید که آغاز مجدد اجرای طرح حجاب و عفاف چگونه پیش خواهد رفت؟ با برخورد هوشمندانه پلیس بی حاشیه اجرا خواهد شد یا خود به چالشی جدید برای کشور بدل می شود؟!

منبع: روزنامه همدلی

دیگر رسانه ها

کدخبر: 133323

ارسال نظر