هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
تهران همیشه در خطر زلزله قرار دارد. بافت فرسوده بزرگ این شهر با زلزله ۷ یا ۶ یا حتی ۵ ریشتری نه فقط فرو میریزد بلکه خیابانها مسدود میشود و لولههای گاز منفجر و موشها از زیر زمین بیرون میایند. این تصویر خیالی و اغراق شده از تهران زلزله زده نیست
تهران همیشه در خطر زلزله قرار دارد. بافت فرسوده بزرگ این شهر با زلزله ۷ یا ۶ یا حتی ۵ ریشتری نه فقط فرو میریزد بلکه خیابانها مسدود میشود و لولههای گاز منفجر و موشها از زیر زمین بیرون میایند. این تصویر خیالی و اغراق شده از تهران زلزله زده نیست
سخنرانهای نهمین همایش بین المللی زلزله در روز پیش بیان کردند و هشدار دادند که شرایط تهران در مقابله با زلزله ناگوار است. در این میان شهردار تهران در نهمین همایش بین المللی زلزله اطلاعات زیادی از وضعیت شهر تهران و برنامهریزیهای این نهاد برای مقابله با زلزله سخن ارائه کرد. علیرضا زاکانی در این مراسم که در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد، از نصب لرزهنگارهای در عمق ۵۰ متری خاک و اقدام برای نصب لرزهنگاری در عمق ۱۰۰ متری زمین گفت و امکان اعلام هشدار زلزله در فاصله ۱۰ تا ۱۵ ثانیه زودتر را یادآور شد.
زاکانی افزود: باید با دیگر دستگاهها هماهنگ شویم و مردم را آماده کنیم که بهترین پاسخ را بدهیم و این الگو را به دیگر شهرها تسری دهیم. سطح بعدی فعالیت ما بعد از هماهنگی ناظر به تجهیزات و امکانات است که بتوانیم آن را در اختیار دیگر دستگاهها قرار دهیم. کارکرد این امکانات از نیمه امسال عملیاتی خواهد شد. حدود ۵۰ - ۵۵ سوله خارج از محدوده استفاده برای بحران بود که سال گذشته در اختیار ستاد بحران قرار گرفت. همچنین سال گذشته به ۳۰۰ هزار نفر آموزش اولیه مواجهه با بحران زلزله داده شد.
لرزهنگار در عمق ۵۰ متری
امکانها و ابزارهایی نیاز داشتیم که با استفاده از آنها در کلانشهر تهران پیشبینی دقیقی از زلزله داشته باشیم. لرزه نگارهای سطحی در گذشته وجود داشت. در ۲ سال و نیم گذشته و مخصوصا سال گذشته ۵ لرزهنگار در عمق ۵۰ متری نصب شد که نوع توجه ما به موضوع زلزله را متفاوت کرد. برخی اوقات دادههای لرزهنگارهای سطحی ما ممکن بود به عواملی در سطح زمین تعبیر شود اما اکنون با نصب لرزهنگار در عمق ۵۰ متری امکانی فراهم شده است که دادههای بهتری برای اندیشمندان فراهم کنیم. امسال به لطف الهی لرزهنگاری در عمق ۱۰۰ متر در پارک نهجالبلاغه خواهیم داشت که برای ما اطلاعات بهتری را هم فراهم میکند.
سامانههای هشدار زلزله
سامانههای ما باید هم درباره خسارت احتمالی و هم در زمینه هشدار سریع به ما امکان بیشتری بدهد. در گذشته ژاپنیها در تهران ۴ سامانه اصلی را مستقر کرده بودند که در گذر زمان نیاز به تعویض داشت. ۲۲ سامانه به آن اضافه شد و در نهایت ۲۶ سامانه تحویل ما داده شد. امروز ۵۰ سامانه نیز در شهرهای پیرامونی تهران وجود دارد که اطلاعات آن در دست ما است. ۳۵ دستگاه هم مخاطب ما هستند که بتوانیم با دریافت این اطلاعات، هشدار سریع با فاصله ۱۰ تا ۱۵ ثانیه برای اقدامات اولیه اعلام کنیم.
پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان
در سال گذشته برای اولین بار پایش ساختمانهای در معرض خطر تهران شروع شد. در گذشته آتشنشانی این وظیفه را انجام داده بود و از نگاه خود و بعد آتشنشانی پایش را انجام داده بود و یک عدد ۱۲۶ ساختمان را به دست آمده بود که بعضی از آنها ایمن سازی را انجام دادند و برخی در حال ایمن سازی هستند در نتیجه اکنون تعداد این ساختمانها از ۱۰۰ عدد کمتر شده است. در پایشی که سال گذشته به شکل جدید شروع شد و در این زمینه باید از مجموعه دستگاههای مرتبط تشکر کرد، به سراغ ۱۹ هزار ساختمانی رفتیم که ۷ طبقه و بیشتر از آن بودند به ویژه ساختمانهایی که استفاده عمومی داشتند. ۴ هزار ساختمان پایش شدند که ۱۷۰۰ مورد آن آنالیز شده است. آنچه که محصول این کار علمی است تقسیم ساختمانها به ایمن و ناایمن است. نا ایمنها نیاز به تقویت و بازسازی دارند یا نیاز به نوسازی دارند. این تقسیم بندی ساختمانها کار بزرگی است که از سال گذشته با همکاری مجموعههای مختلف، از نظام مهندسی تا دولت و شهرداری شروع شد و ادامه دارد
پلاکهای ناکارآمد بیرون از بافت فرسوده
در نگاه کالبدی به موضوع زلزله باید به نوسازی بافت فرسوده و بافت ناکارآمد غیر فرسوده پرداخته شود. ۲۶۱ هزار پلاک از ۹۳۰ هزار پلاک در تهران ناکارآمد است. ۹۳ هزار پلاک ناکارآمد در داخل بافت فرسوده است. داخل بافت فرسوده تشویقهایی داده شده و سال گذشته ۲۸۰ درصد نوسازی بافت فرسوده بیشتر شده است. امسال مصوبهای ناظر به پلاکهای ناکارآمد خارج از بافت فرسوده داشتیم که حدود ۱۶۰ هزار پلاک است. مصوبات گرفته شده است و اگر بارگزاری شود نوسازی در خارج از بافت فرسوده هم شروع میشود.
ارسال نظر