خرید تضمینی گندم آغاز شد؛ اتفاق نگران کننده برای گندمکاران

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی گفت: با خرید تضمینی نزدیک به ۱۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان شهرستان‌های گناباد و بجستان عملیات خرید تضمینی این محصول در خراسان رضوی آغاز شد.

 خرید تضمینی گندم آغاز شد؛ اتفاق نگران کننده برای گندمکاران

قیمت گندم ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ مشخص شد. بر اساس داده‌های منتشرشده، نرخ گندم تضمبنی ۱۷هزارو ۵۰۰ تومان و دوروم ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شده است.

 گندم یکی از اقلام اساسی است که خربد آن سالانه توسط دولت انجام می‌شود.  طبق قانون تضمبن خرید محصولات کشاورزی، دولت به منظور حمایت از تولید کالا‌های اساسی کشاورزی، ابجاد تعادل در نظام تولید و همین‌طور جلو‌گیری از ضرر و زیان کشاورزان،  اقدام به خرید محصولات کشاورزی نظیر گندم، جو، برنج، ذرت، حبوبات، چغندر، پنبه و ... می‌کند.

دولت موظف است قیمت‌های مصوب را تا قبل از شروع سال زراعی در آخر شهریور ماه از طریق رسانه‌ها اعلام کند. علاوه بر این، دولت موظف است اگر ضرر و زیانی اتفاق افتاد، آن را از طریق منابع مالی خود تأمین کند.

میزان گندم خریداری‌شده از سوی دولت 

علی قلی ایمانی، مدیر‌عامل بنیاد ملی گندمکاران کشوردر گفت‌وگو با مهر اظهار کرد که تا کنون یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن گندم از ۱۲  استان  کشور خریداری شده است.

وی درباره مطالبات گندمکاران اظهار کرد که مطالبات بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان است. ولی فعلا فقط ۲هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به گندم‌کاران پرداخت شده است.

طبق گزارش رسانه تحلیل بازار، طبق قانون شورای قیمت‌گذاری عواملی نظیر هزینه‌های تولید، نرخ تورم، نرخ بازار جهانی در تعیین قیمت گندم تأثیر‌گذار بوده است.

طبق جلسه برگزار شده در ۲۲ شهریور ۱۴۰۲،  بر طبق گزارش  رسانه تحلیل بازار، قرار بود قیمت گندم با تورم ۳۰ درصدی محاسبه شود. بر همین اساس، قیمت گندم ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد. در این جلسه تعیین شد اگر تورم افزایش داشت، قیمت گندم هم افزایش داشته باشد.

کاهش قیمت گندم به دلیل عدم تأمین منابع لازم از سوی وزارت اقتصاد و دارایی

اما حالا قیمت گندم 17 هزار و 500 تومان اعلام شده است. دلیل این کاهش قیمت نسبت به قیمت تعببن شده در شهریور 1402،  از سوی سازمان اقتصاد و دارایی، عدم تأمین منابع مورد نیاز عنوان شده است.

در حال حاضر، قیمت خرید تضمینی  گندم 17 هزارو 500 تومان و قیمت دوروم 18 هزارو 500 تومان  به ازای هر کیلو گرم است

 اتفاق نگران کننده برای گندمکاران

یک ماه از برداشت و فروش گندم خوزستان به سیلوها گذشته است و دولت پول گندم کشاورزان را پرداخت نکرده است.

در سال های اخیر، کشاورزان خوزستانی با چالش‌های متعددی مواجه بوده‌اند که یکی از آن‌ها عدم پرداخت به موقع پول گندم فروخته شده به دولت است، این مسئله تأثیرات قابل توجهی بر زندگی روزمره و توانایی آن‌ها برای ادامه کشاورزی داشته است.

بر اساس گزارش‌های اخیر، وزیر جهاد کشاورزی قول داده است که مطالبات گندمکاران خوزستانی بزودی پرداخت خواهد شد اما تا امروز که اواخر اردیبهشت ماه می باشد پرداختی صورت نگرفته است بجز یکی دو شهرستان جنوب خوزستان که بعد از آن هیچ پول گندمی پرداخت نشد.

و مسئولان از زمان برداشت گندم بارها اعلام کردند که پول گندم در سریعترین زمان پرداخت خواهد شد اما متاسفانه این وعده ها هیچ وقت عملی نشد و مردم شدیدا از این وعدهای محقق نشده گلایه دارند

عدم پرداخت به موقع مطالبات می‌تواند ناشی از مشکلات بودجه‌ای دولت یا تأخیر در فرآیندهای اداری باشد،این موضوع می‌تواند منجر به بی‌ثباتی در بازار گندم و نارضایتی کشاورزان شود.

تأخیر در پرداخت‌ها می‌تواند بر توانایی کشاورزان برای تأمین هزینه‌های جاری و سرمایه‌گذاری برای فصل کشت بعدی تأثیر بگذارد. همچنین، این مسئله می‌تواند بر انگیزه کشاورزان برای تولید محصولات کشاورزی تأثیر منفی بگذارد.

برای جلوگیری از تکرار این مشکلات، پیشنهاد می‌شود که دولت برنامه‌های پرداخت مطالبات را با دقت بیشتری برنامه‌ریزی کند و شفافیت در فرآیندهای مالی را افزایش دهد. ایجاد صندوق‌های حمایتی برای کشاورزان در زمان‌های بحران نیز می‌تواند یک راه‌حل مؤثر باشد.

پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان برای حفظ ثبات اقتصادی و تضمین تولید پایدار گندم حیاتی است. امید است که با تلاش‌های دولت و پیگیری‌های مستمر، این مشکلات به زودی حل شوند و کشاورزان بتوانند با خیالی آسوده به فعالیت خود ادامه دهند.

بدهکاری کشاورزان،خرید کود و سموم و دیگر اقلام کشت گندم که عمدتا بصورت قرضی است سبب افزایش مشکلات کشاورزان شده و حتی تنش هایی را بوجود اورده است

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی گفت: با خرید تضمینی نزدیک به ۱۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان شهرستان‌های گناباد و بجستان عملیات خرید تضمینی این محصول در خراسان رضوی آغاز شد.

وحیدرضا فریدونی اظهار کرد: خرید تضمینی گندم از شهرستان‌های گناباد و بجستان با خرید ۱۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان آغاز شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: امسال نیازی به واردات حتی یک کیلوگرم گندم به کشور نداریم.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی گفت: در سال جاری ۵۵ مرکز و کمیسیون خرید در استان نسبت به خرید محصول گندم کاران استان اقدام خواهند کرد که با توجه به آغاز این عملیات اقتصادی از شهرستان‌های جنوبی استان در حال حاضر مراکز خرید در این منطقه فعال شده و با گسترده شدن عملیات خرید در سایر شهرستان‌ها، دیگر مراکز، کمیسیون‌ها و انبارهای مباشر خرید به خدمات رسانی به کشاورزان خواهند پرداخت.

وی قیمت پایه خرید تضمینی گندم را در سال جاری با افزایش ۱۷ درصدی نسبت به قیمت خرید سال گذشته، ۱۷۵ هزار ریال عنوان کرد و افزود: این قیمت با احتساب ۴ درصد افت مفید و ۱ درصد افت غیر مفید خواهد بود.

فریدونی با بیان اینکه امیدواریم در سال جاری با مشارکت بالای کشاورزان گام مهمی در جهت تحقق شعار سال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» برداشته شود افزود: پیش بینی می‌شود از مجموع ۱۷۸ هزار و ۶۰۰ هکتار سطح زیر کشت بیش از ۴۳۰ هزار تن گندم به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری و ذخیره سازی گردد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی در خصوص تمهیدات اندیشیده شده در حوزه کنترل کیفیت گندم‌ها گفت: در سال جاری محموله‌های گندم با ۲ درصد سن زدگی بدون کسر بها، تا ۴ درصد سن زدگی با ۲۵۰ ریال کاهش و بیش از ۴ درصد سن زدگی با ۱۰۰ ریال کاهش قیمت در ازای هر کیلو گندم مواجه خواهد شد.

وی افزود: در سال جاری در راستای حمایت از تولید و دسترنج کشاورزان از الک ۲ در ۲ میلیمتری در آزمایشگاه‌های مراکز خرید استفاده خواهد شد که این خود باعث کاهش میزان افت در محموله‌های گندم می‌شود.

فریدونی ثبت مشخصات کشاورزان در سامانه پهنه بندی سازمان جهاد کشاورزی، به همراه داشتن کپی مدارک شناسایی و تاییدیه حساب بانک کشاورزی را از مهمترین الزامات روند خرید تضمینی در مراکز خرید برای کشاورزان برشمرد.

گفتنی است؛ استان خراسان رضوی در سال گذشته شاهد خرید تضمینی نزدیک به ۳۸۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان با ارزش ۵۶ هزار و ۸۹۷ میلیارد ریال بوده است.

 

 

دیگر رسانه ها

کدخبر: 138105

ارسال نظر