غافلگیر نشوید،«مانسون» خطرناک به ایران رسید! هشدار فوری در تابستان جهنمی
براساس خروجی مدلها شدت بارشهای مخاطره آمیز و نقطهای مونسون تا روز چهارشنبه روی زاگرس جنوبی میباشد. بیشترین شدت بارشهای این هفته روز چهارشنبه در جنوب فارس و جنوب غرب کرمان و شمال هرمزگان. روزهای پنجشنبه و جمعه ناپایداریها به سمت زاگرس مرکزی کشیده میشود. /چندثانیه
مانسون هند به ایران رسید هشدار هواشناسی درباره ورود سامانه بارشی خطرناک «مانسون» (Summer Monsoon) به ایران، طوفان، بارش بارانهای سیلآسا و سیلاب صادر شد. سازمان هواشناسی با پیشبینی بروز ناپایداریهای شدید فصلی ((پدیده مانسون یا مونسون )) و رشد ابرهای همرفتی، برای برخی مناطق کشور هشدار سطح نارنجی صادر کرد. مدیریت بحران نیز از مردم درخواست کرده است که از تردد غیرضروری خودداری کنند.
براساس خروجی مدلها شدت بارشهای مخاطره آمیز و نقطهای مونسون تا روز چهارشنبه روی زاگرس جنوبی میباشد. بیشترین شدت بارشهای این هفته روز چهارشنبه در جنوب فارس و جنوب غرب کرمان و شمال هرمزگان. روزهای پنجشنبه و جمعه ناپایداریها به سمت زاگرس مرکزی کشیده میشود.
همدیرکل هواشناسی فارس از وقوع بارشهای موسمی در این استان و صدور هشدار قرمز هواشناسی برای روز چهارشنبه خبر داد.
مسعود حقیقت در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اعلام این مطلب گفت: هشدار نارنجی هواشناسی از امروز دوشنبه، ۲۹ مردادماه تا روز پنجشنبه، اول شهریورماه جاری در استان فارس صادر شده است که البته برای روز چهارشنبه هشدار قرمز هواشناسی خواهد شد.
وی افزود: بارشهای رگباری از امروز در بسیاری از نقاط استان رخ خواهد داد که اوج بارشها بیشتر در مناطق شرقی و جنوب شرقی مانند شهرستانهای نیریز، استهبان، فسا، لار، لامرد، مهر، اوز، گراش، خنج و بخشهایی از مرکز استان مثل سروستان، خرامه، کوار، غرب شیراز، شمال شرق استان مانند کازرون، نورآباد، ممسنی و سپیدان رخ خواهد داد.
حقیقت با بیان اینکه اوج فعالیت این سامانه در روز چهارشنبه، ۳۱ مردادماه خواهد بود که برای آن قطعا هشدار قرمز هواشناسی خواهد بود چرا که با پدیده مونسون مواجه خواهیم بود، گفت: تمام دستگاههای اجرایی باید پای کار باشند و در این راستا نیز نشست مدیریت بحران هواشناسی با حضور مدیرکل بحران استانداری فارس برگزار کردیم و وظایف هر کدام از دستگاهها گوشزد کردیم تا به وظایف خود در هشدار قرمز هواشناسی به خوبی عمل کنند.
مدیرکل هواشناسی فارس در خصوص شیراز نیز گفت: در شیراز در روزهای سهشنبه و چهارشنبه، ۳۰ و ۳۱ مردادماه در برخی ساعات احتمال بارشهای رگباری به صورت نقطهای وجود خواهد داشت.
وی درباره دمای هوا نیز تصریح کرد: در این سامانه کاهش دمای یکی دو درجهای خواهیم داشت اما چون رطوبت نسبی بالا و هوا شرجی است، احساس گرما بیشتر خواهد شد.
حقیقت در پایان از عموم مردم فارس خواست تا برای حفظ سلامتی خود و عزیزانشان، در این چند روز به هشدارهای هواشناسی توجه کرده و از اتراق در مسیر رودخانهها حتی رودخانههای خشک و همچنین حضور در ارتفاعات به جد پرهیز کنند.پدیده مونسون چیست؟
بارشهای موسمی که در تابستان رخ میدهد و نوعی از بارشهای فصلی بوده، در زبان انگلیسی به عبارت «مونسون (Monsoon)» تبدیل شده است و در بعضی سالها، بخشهایی از کشورهای مختلف از جمله مناطقی از ایران را درگیر میکند، بنا بر اعلام سازمان هواشناسی مونسون امسال هم مهمان ناخوانده ایرانیها خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ایمنا، بارشهای موسمی که در تابستان رخ میدهد و نوعی از بارشهای فصلی بوده، در زبان انگلیسی به عبارت «مونسون (Monsoon)» تبدیل شده است و در بعضی سالها، بخشهایی از کشورهای مختلف از جمله مناطقی از ایران را درگیر میکند.
پدیده مونسون چیست؟
مونسون چه زمانی رخ میدهد؟
دلیل شکلگیری این پدیده اثر دینامیکی هوا است؛ درواقع در فصل تابستان ایران در شرایط پرفشار قرار میگیرد و این حالت از صعود هوا جلوگیری میکند، به همین دلیل در مناطقی مانند بندرعباس و چابهار هوا شرجی میشود، اما بارشی رخ نمیدهد. بعضی سالها شرایط دینامیکی جو تغییر پیدا میکند و از حالت پرفشار عقبنشینی میکند؛ در این هنگام هوا حالت صعودی پیدا میکند و باران تابستانی موسمی رخ میدهد؛ البته نمیتوان گفت که باران موسمی در ایران غیرمنتظره است، بلکه جزو ویژگیهای ایران بهشمار میرود. باران موسمی از دریای عمان نشئت میگیرد و از رطوبت مطلوبی برخوردار است. در صورتی که شرایط اتمسفر مناسب باشد، بارشها تا تهران و نواحی شمال ایران نیز ادامه پیدا میکند.
ناحیه اقیانوسی حارهای، به ویژه دریای عرب، خلیج بنگال و اقیانوس هند مهمترین منبع دمایی و رطوبتی هستند که انرژی لازم برای ادامه گردش بزرگ مقیاس مونسون و فعالیت پیوسته آن روی شبهقاره هند را فراهم میکند. بارانهای موسمی تابستانی آسیا، حدود ۱۰۰ روز، تقریباً همزمان با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، از روزهای پایانی خردادماه آغاز میشود و در روزهای آغازین مهرماه به پایان میرسد که با تأخیر زمانی چند هفته آثار فعالیت آن در جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان) نیز مشاهده میشود. اگر سیستم مونسونی هند بسیار فعال و از رطوبت خیلی زیادی برخوردار باشد، به عرضهای شمالی و غربیتر متمایل شده و در استانهایی مانند کرمان، هرمزگان، فارس، یزد و اصفهان نیز بارندگی رخ خواهد داد، اما در مواقعی که رطوبت انتقالی کم باشد، در این نواحی با ایجاد ابرهای جوششی کمضخامتتر، طوفان گرد و خاک و افزایش نسبی دما پدید میآید.
با توجه به خشکی بیش از حد زمین و نبود پوشش گیاهی مناسب در این مناطق، بارشهای رگباری شدید میتواند منجر به جاری شدن روانآب و حتی سیلاب در بعضی نقاط شود
ارسال نظر