20 میلیون واکسن ایرانی در انبارها بدون مشتری است| گلایه هفت تولیدکننده واکسن
سیناژن شش میلیون، پاستور سه میلیون، رازی چهار میلیون، نورا ۲.۵ میلیون و اکتوورکو سه میلیون دز واکسن روی دستشان مانده و تاریخ مصرف آن در حال انقضاست. دو تولیدکننده واکسن فخرا و اسوه هم اطلاعاتی درباره واکسنهای رسوبکرده در انبارهایشان ندادند، اما همگی این هفت تولیدکننده واکسن حالا شاکی هستند و بهتازگی در نشست کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت مجلس حاضر شده و زبان انتقاد از دولت را باز کردهاند.
آنها میگویند نه بازار داخلی متقاضی مصرف واکسنهایشان است و نه بازار صادراتی برای آن وجود دارد. این هفت تولیدکننده میگویند اگر دولت واکسنشان را نخرد، نقرهداغ و زمینگیر میشوند و دولت باید از آنها حمایت کند. دولت اما به دست خالی و ذخیره ۵۰ میلیون دز واکسن خود اشاره میکند و میگوید دیگر واکسنی نیاز ندارد.
این حکایت هفت تولیدکننده واکسن است که دولت برای آنها چیزی حدود هفت ماه واکسیناسیون را به تأخیر انداخت؛ هفت تولیدکنندهای که به دولت قول و وعده داده بودند نهتنها واکسن تمام ایرانیها را تأمین میکنند، بلکه تبدیل به صادرکننده واکسن میشوند. شاید این اطمینان خاطر دادنها سبب شد وزارت بهداشت اعلام کند ایران تا شهریور سال ۱۴۰۰ تبدیل به قطب صادرات واکسن کرونا در منطقه میشود؛ اما ماجرا جور دیگری پیش رفت.
در ۱۱ دی سال ۹۹ خبرگزاری فرانسه اعلام کرد بیشتر از ۵۰ کشور جهان واکسیناسیون کرونا را شروع کردهاند. در خاورمیانه هم اسرائیل، ترکیه، عربستان، بحرین، قطر و امارات پیشرو واکسیناسیون شدهاند و عراق اولین محمولههای واکسن فایزر را سفارش داده است. در ایران اما کرونا سیل کشتار راه انداخته بود و دولتمردان ایرانی هر بار بهانهای برای تأخیر در واکسیناسیون سرهم میکردند؛ بهانههای عجیبی مثل اینکه سیستم سرمایشی برای انتقال واکسن کرونا با هواپیما وجود ندارد.بهانههای رایج بعدی تحریم و مشکلات نقلوانتقال پول واکسن بود.
اما گویا واقعیت چیز دیگری بود. در این میان، نقشههای قرمز و سیاه کرونا و سیل عزا که بر سر ایرانیها ریخته بود، مردم را به ایجاد کمپینهای اعتراضی با هشتگ واکسن بخرید واداشت؛ در مقابل وزارت بهداشت بارها تاریخهای متفاوتی برای عرضه واکسن ایرانی تعیین میکرد و واکسن نمیرسید. اردیبهشت ۱۴۰۰، خرداد ۱۴۰۰ و شهریور ۱۴۰۰ تاریخهایی بودند که مدیران وزارت بهداشت برای تولید انبوه واکسن ایرانی و حتی صادرات گسترده آن تعیین کردند؛ بااینحال، یک بار خبر رسید کارخانههای تولید واکسن تازه در مرحله گودبرداری هستند، بار دیگر خبر رسید خط تولید واکسن از چین به دلیل تحریم نرسید. روزی دیگر مدعی شدند
روسیه به دلیل تحریم از تحویل رزین و ژل تولید واکسن امتناع کرده است و...سرانجام دولت اعلام کرد از ۲۴ تیر با ثبتنام سالمندان واکسیناسیون عمومی را شروع میکند؛ بااینحال باز هم روال واکسیناسیون کند بود و صفهای طولانی سالمندان بارها و بارها خبرساز شد. گویا بنا بود تولیدکنندگان واکسن تا دقیقه ۹۰ از مهلت خود برای تولید انبوه واکسن استفاده کنند؛ اما ماجرا به سرانجام نرسید و کابینه تازه سرکارآمده ابراهیم رئیسی، تصمیم گرفت واردات گسترده و دیرهنگام واکسن را در دستور کار خود بگذارد. تا پایان آبان و بنا بر اعلام وزارت بهداشت، بالغ بر ۵۶ میلیون نفر دز اول و بالغ بر ۴۴ میلیون نفر دز دوم واکسن را دریافت کردند. این واکسیناسیون گسترده با واکسن خارجی انجام شد و کمکم واکسن ایرانی و وعدههای عجیبوغریب تولیدکنندگان داخلی به حاشیه رفت. حالا که تقریبا جمعیت غالب مردم ایران و جهان واکسینه شدهاند، هفت تولیدکننده ایرانی به ساختمان بهارستان آمده و زبان گلایه را در مجلس گشودهاند.
وحید شقاقی، اقتصاددان، میگوید: ایران برای تولید نه نقشه راه دارد و نه کارشناسی و بر مبنای علم اقتصاد برنامهریزی میکند. او تأکید میکند: برای مثال، تولید به بهانه خودکفایی، بهویژه در بخش کشاورزی، باعث اتلاف گسترده منابع آب زیرزمینی و خسارتهای سنگین در این بخش شده است و از یک طرف نه حمایت بیرویه از طریق اعطای یارانههای متعدد مستقیم و غیرمستقیم، معافیتهای مالیاتی، انحصار بازار داخلی و در واقع حمایت بیرویه دولت از تولید باعث پاگرفتن برندهای جهانی و تولیدکنندگان قوی شده است و نه از سمت دیگر به دلیل قیمتهای بالا و کیفیت محصول در بسیاری از کالاها مزیت رقابت جهانی داریم.
ارسال نظر