پشت پرده ماجرای عجیب این روزهای خرید و فروش «ستاره آسمان» |
در چند روز گذشته ویدیویی از یک زوج بلاگر ایرانی که هدیه سالگرد ازدواجشان خرید یک ستاره از آسمان بود، با واکنشهای تند مردم روبهرو شد. بنابراین اگر میخواهید درباره پشت پرده خرید و فروش ستارههای آسمان بیشتر بدانید، این گزارش را بخوانید.
با اینکه عجیب به نظر میرسد اما کمپانیهایی وجود دارند که ستاره میفروشند و در ازای تحویل یک برگه کاغذ که «سند ستاره» نام دارد، پول دریافت میکنند! قیمت ستارهها هم بسته به اینکه دو ستاره کنار هم باشد یا یک ابرستاره پر نور با هم فرق میکند، اما ستارهها از ۲۵ تا ۵۰ یورو قیمتگذاری شدهاند.در ایران خرید ستاره در آسمان حدود ۸۰۰ هزار تومان هزینه دارد.برخی سایتهای فروش ستاره مدعی هستند که با اتحادیه بینالمللی نجوم در ارتباط هستند. اما اتحادیه بینالمللی نجوم این ادعا را رد میکند. هدیه ستاره در واقع یک هدف ارزشمند است، اما فریب مردم که نام ستارههای واقعی را میتوان مانند هر کالای دیگری خریداری کرد، توجیه نمیکند.این گزارش را بخوانید اما مراقب باشید در بازار فضای مجازی فرریب خرید ستاره در آسمان را نخورید
تصویر، رستورانی را نشان میدهد که پنجرهای رو به آسمان دارد؛ زن و شوهر جوانی سر یکی از میزها نشستهاند.مرد خطاب به همسرش: «چشماتو ببند و باز نکن.»زن در حالی که از جایش بلند میشود چشمهایش را میبندد. مرد به او نزدیک میشود.زن: «هنوز هم چشمامو باز نکنم؟»
مرد در حالی که چیزی شبیه به کلاسوری مشکی رنگ را در دستش گرفته میگوید: « هر چقدر روی زمین گشتم نتونستم هدیهای برایت پیدا کنم. برای همین از آسمون واست ستاره خریدم.»زن که حالا دیگر چشمهایش از تعجب باز شده، در حالی که یک سری کاغذ و اوراق میان پوشه سیاه رنگ را در دستش میگیرد از پنجره رستوران به آسمان نگاهی میاندازد: «ستاره؟! مگه میشه؟» و همسر جواب میدهد: «برای تو همه چیز میشود.»
چطور ستاره بخریم؟
این روایتِ ویدیوی جنجالی یکی از بلاگرهای اینستاگرام بود که در چند روز گذشته سر و صدای زیادی در فضای مجازی به راه انداخت. این زوج بلاگر که با یک میلیون ۳۰۰ هزار دنبالکننده تا پیش از این چندان کامنتهای منفی از مخاطبان خود دریافت نمیکردند بلافاصله بعد از انتشار این ویدیو با سیل واکنشهای کاربران شبکههای اجتماعی روبه رو شدند. یکی از کاربران با اکانت شادو نوشته: « مگه ستاره هم خریدینه؟ » و نفیسه مینویسد: «از کی خریدین؟ مگه مالک ستارهها خدا نیست؟» کاربر دیگری به نام نازنین هم که ظاهراً مثل اغلب مخاطبان این ویدیو از این هدیده شوکه شده خیلی جدی نوشته: «از ناسا ستاره خریدن؟»
اما وقتی کم کم، مدت زمانی از انتشار این پست میگذرد چند کاربر که با اصل ماجرای خرید ستاره آشنا هستند یا به واسطه این ویدیو چگونگی خرید ستاره را در گوگل سرچ کردهاند با خبری روبه رو میشوند که مربوط میشود به سال ۹۴: « به گزارش خبرنگار حوزه فنآوریهای نوین گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ فقط با پرداخت ۳۳ دلار نه تنها برای خود یک ستاره میخرید بلکه به ماموریت فضایی در یافتن سیارات فراخورشیدی کمک خواهید کرد. با این ۳۳ دلار شما میتوانید یک ستاره را که در منطقهای خاص قرار دارد را به نام خود کرده و از مشاهده آن در آسمان لذت ببرید.» با به روز کردن اطلاعات این خبر نیز قیمت ستارهها در این ۷ سال چندان تغییری نکرده بود. در واقع ظاهراً چند شرکت خارجی برای تأمین هزینه پروژههای تحقیقاتیشان، مجوز اینایده را گرفتهاند و در ازای دریافت ۳۰ تا ۱۰۰ دلار ستارههای آسمان را در پکیجهای ویژهای میفروشند.
همین هم شد که کاربران متوجه شدند این هدیه با همه رویایی بودن و دست نیافتنی بودنش، اما چندان گرانقیمت هم نیست! با روشن شدن این موضوع واکنش تند مخاطبان، تنها به دنبالکنندگان پیج این زوج ختم نشد و حتی توئیتریها هم نسبت به مضمون این ویدیو با لحن و زبان طنز موضع گرفتند. شیش و بش با چند استیکر خنده مینویسد: «وقتی پول نداری و میخوای کادوی خاص بخری!» یکی دیگر از توئیت بازها نیز در واکنش به خرید ستاره نوشته: «خدا شاهده، شوهر من اگر این هدیه رو به من میداد، ازش تست اعتیاد میگرفتم. با ستارهها چیکار دارید؟ » و کاربری با نام علیرضا بِلک با شیطنت میپرسد: «سرنبشه؟»
بنابراین در میان کامنتها و واکنشها و اظهار نظرهای مردم از طیف های مختلف جامعه، آن چیزی که بیش از هر چیزی خود نمایی میکند انزجار و خشم کاربران نسبت به چنین رفتارهایی است که برخی از بلاگرها در فضای مجازی به نمایش میگذارند. با این حال کم کم زوایای پنهان این هدیه خاص بیشتر روشن میشود و کاربران اینستاگرام در زیر پست همین ویدیو درباره این اتفاقات در دنیای مجازی با یکدیگر تبادل نظر میکنند، ماری مینویسد: « نمیدونم چرا اینقدر دلم گرفت. چون از صبح تا شب تلاش میکنیم خرج یک خونه ۵۰ متری و خورد و خوراک در نمیاد که هیچ، صاحبخونهام گفته پاشید. واقعاً چرا آخه تا کی اینهمه تفاوت بین آدمها؟ » این در و دل با واکنش و همدلی بسیاری از کاربران روبه رو میشوند و هر کدام سعی میکنند تا به عنوان همدلی به یکدیگر آگاهی بدهند. کاربری با اکانت سال نو در جواب ماری مینویسد: «باطن زندگی خودتون رو با ظاهر زندگی اینا مقایسه نکنید. »اما در ادامه اکانت دیگری با نام شریفی هم اظهار میکند که با دیدن این ویدیو واقعاً دلش شکسته است: « چرا یکی باید با پادشاهی زندگی کنه و یکی هر روز با حسرت از خواب بیدار شه. » کم کم اما تحلیلها و نظرها بیشتر میشود.
نظراتی که نشان میدهد حالا به واسطه تجربههای زیادی که از شبکههای اجتماعی و کارائی و اساساً هویتشان به دست آوردهایم بسیاری از مردم فرق بین تصویر و واقعیت را از هم تشخیص میدهند. این مردم نازنین، حالا از تجربههایشان میگویند تا به یکدیگر آرامش بدهند. مریم با یک پیج پرایوت مینویسد: « آبجی؟ واسه چی دلت شکست؟ این کلاً ستارهاش رو خریده یک و نیم میلیون! دقت کن، یک میلیون و پانصد هزار تومان. واقعاً گول این فیلم و عکسها رو میخوری؟ » و ماری که حرفهای دیگران کمی برایش موضوع را جا انداخته آخرین کامنت را میگذارد: «واقعاً از همتون ممنونم. باورکنید یک کم آرومتر شدم با حرفاتون. امیدوارم خدا، گره از مشکلات همه باز کنه.»
با همه اینها باید اعتراف کنیم که ایده فروش ستاره ایده بکری است. حالا ، چه کسانی ستارهها را میفروشند؟ واقعیت این است که نامگذاری ستارگان یک کار باستانی بشر است اما در سال ۲۰۱۶، اتحادیه بینالمللی نجوم، اخترشناس برای استانداردسازی گروهی را برای نامگذاری ستارهها ایجاد کردند. نام اختصاری آنها IAU است و این گروه مستقر در پاریس در سطح بینالمللی به عنوان مرجع نام ستارهها شناخته میشوند. مادلین اسمیت اسپانیر، عضو دبیرخانه میگوید: « IAU تنها سازمانی است که رسماً مجاز به نامگذاری ستارهها است». اسامی کاملاً علمی تعیین شده است و نمیتوان یک ستاره را «خرید» یا نامی برای آن گذاشت. » بنابراین اوراقی که این شرکت به مشتریان خود میدهد به هیچ وجه رسمی نیستند، بلکه صرفاً یک هدیه جدید هستند. با این حال دپارتمان امور مصرفکنندگان شهر نیویورک، ثبت ستاره بینالمللی برای مردم را اقدامی فریبکارانه دانست. جولز پولونتسکی، کمیسر وقت امور مصرفکنندگان شهر نیویورک در آن زمان در بیانیهای گفت: «آرزو کردن برای ستاره «خود» نمیتواند این واقعیت را تغییر دهد که مصرفکنندگان چیزی بیش از یک تکه کاغذ در یک قاب دریافت میکنند.»
با این حال این ایده هرگز متوقف نشد و حالا وب سایتهای زیادی وجود دارند که وانمود میکنند چنین خدماتی را ارائه میدهند. اسمیت اسپانیر درباره این سایت ها می گوید: آنها را باور نکنید، حتی اگر «گواهینامههایی» با ظاهری فانتزی به شما بدهند!
با همه اینها به نظر می رسد که این سند خوشنویسی که نوعی مالکیت بر نام یک ستاره را نمایش می دهد، بهترین خریدی نیست که یک فرد میتواند انجام دهد؛ بلکه نهایتا ایدهای است عجیب و باورنکردنی برای مخاطبی که اولین بار نام این کسب و کار و هدیه را میشنود./ ایران جیب
خرید ستاره در آسمان تنها با ۸۰۰ هزار تومان
«ثبتنام کنید و ستاره خود را نامگذاری کنید. با برنامههای منحصر به فرد ما ستاره را جستجو کنید. هدیهای شخصی و مبتنی بر تم دریافت کنید. ارسال سریع، جهانی یا تحویل فوری الکترونیکی به سراسر جهان، هدیهای برای همیشه ماندگار کنی! اکنون یک ستاره نام ببرید! از ۳۳ دلار.» این تبلیغ یکی از این سایتهای فروش آنلاین ستاره است. یعنی با نرخ فعلی دلار خرید ستاره در آسمان حدود ۸۰۰ هزار تومان هزینه دارد.
یک سایت خارجی دیگر که ستاره میفروشد، قیمتهای دیگری میدهد. قیمت هم بستگی به بستهای دارد که خریدار انتخاب میکند. مثلا یک ستاره با گواهی کاغذ پوستی تمام رنگی ۱۶*۱۲ با نام ستاره، تاریخ و مختصات شخصیسازی شده، حدود ۵۹ دلار است. به عبارتی با نرخ فعلی دلار یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ستاره را میفروشند. با قاب فلزی طلایی حدود سه میلیون تومان و یک بستهبندی دیگر که حدود پنج میلیون تومان فروخته میشود.
ارسال قولنامه ستاره به سراسر ایران در ۴ روز
یک سایت ایرانی که برای خرید و فروش ستاره فعالیت دارد، هم قیمتهای متفاوتی ارائه میدهد. بر اساس تبلیغات این سایت بستگی دارد ستاره کدام شرکت خارجی را بخواهید. از یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان تا یک میلیون ۹۰۰ هزار تومان.
این فروشنده میگوید: «هزینه ۳۳ دلاری که در سایت اصلی آمده فقط قیمت فایل دیجیتال خرید ستاره است. با هزینههای دیگر یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد.»
او میگوید: «ما نمایندگی شرکتهای فروش ستاره را داریم. ستاره خریداری شده نیز تا ابد به نام شماست و به افراد دیگر فروخته نمیشود.»
آنطور که این فروشنده میگوید ارسال سند نامگذاری ستاره و کارت هدیه آن اگر در تهران باشید سه تا چهار روز طول میکشد. اگر در شهرهای دیگر ایران باشید چهار تا پنج روز طول میکشد.
فروش ستاره، فریب است
اما آیا این ستارهها به صورت رسمی به نام خریدار نامگذاری میشود؟ چه فایدهای دارد؟ سایتهای فروش ستاره فایده آن را خاص بودن آن میدانند و اینکه همیشه در آسمان یک ستاره به نام شما میدرخشد. اما آنطور که سایت espacepourlavie گزارش میدهد سایتهای فروش ستاره تنها به دنبال پول خریداران هستند نه چیز دیگر!
بر اساس گزارش این سایت، برخی از شرکتها در سراسر جهان ستارههایی را به نام شما یا شخص دیگری در ازای پرداخت هزینه ثبت میکنند. این شرکتها ادعا میکنند که این ثبت به نوعی رسمی است. اما فقط به دنبال پول شما هستند.
بر اساس این گزارش برخی سایتهای فروش ستاره مدعی هستند که با اتحادیه بینالمللی نجوم در ارتباط هستند. اما اتحادیه بینالمللی نجوم این ادعا را رد میکند. هدیه ستاره در واقع یک هدف ارزشمند است، اما فریب مردم که نام ستارههای واقعی را میتوان مانند هر کالای دیگری خریداری کرد، توجیه نمیکند.
چون خیلی مست هستند